Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/2002 z dne 15. 2. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/2002 z dne 15. 2. 2002

Kazalo

575. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o finančnih intervencijah za ohranjanje in razvoj kmetijstva v Občini Jesenice, stran 976.

Na podlagi 10. člena statuta Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 2/01) in 101. člena poslovnika o delu Občinskega sveta občine Jesenice (Uradni list RS, št. 13/01) je Občinski svet občine Jesenice na 36. seji dne 31. 1. 2002 sprejel
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah pravilnika o finančnih intervencijah za ohranjanje in razvoj kmetijstva v Občini Jesenice
1. člen
V pravilniku o finančnih intervencijah za ohranjanje in razvoj kmetijstva v Občini Jesenice (Uradni list RS, št. 87/99 (v nadaljevanju: pravilnik) se spremeni 7. člen tako, da se glasi:
Upravičenci uveljavljajo pravico do intervencijskih sredstev na osnovi in pod pogoji določenimi z razpisi Občine Jesenice, ki morajo vsebovati:
– namene za katere se dodeljujejo sredstva,
– višino razpisanih sredstev za posamezno vrsto finančne intervencije,
– pogoje za pridobitev sredstev,
– rok za vložitev prošenj, ki ne sme biti krajši kot 10 dni od dneva objave razpisa.
Skladnost zahtevka s pogoji, oceno programa in predlog za odobritev, pripravi Oddelek za gospodarstvo Občine Jesenice, potrdi pa Odbor za gospodarstvo pri Občinskem svetu Občine Jesenice v okviru proračunskih sredstev namenjenih intervencijam za ohranjanje in razvoj kmetijstva.
2. člen
Spremeni se 11. člen pravilnika tako, da se glasi:
Sredstva za intervencije v kmetijstvu se dodeljujejo na podlagi javnega razpisa. Sklep o razpisu sprejme Odbor za gospodarstvo pri Občinskem svetu občine Jesenice in ga objavi v sredstvih javnega obveščanja. Na podlagi javnega razpisa se sredstva dodeljujejo za naslednje namene:
1. ŽIVINOREJA
1.1. Sofinanciranje osemenjevanja živine
Namen ukrepa: podpora vzreji in ohranjanju kvalitetne in zdrave osnovne črede plemenske živine v kmečki reji.
Pogoj za pridobitev sredstev:
– do sredstev so upravičene pooblaščene organizacije, ki opravljajo storitve osemenjevanja živine v kmečki reji na območju Občine Jesenice.
Višina sofinanciranja: do 50% vrednosti opravljene storitve, ki jo opravi pooblaščena organizacija rejcem živine iz območja Občine Jesenice.
1.2. Sofinanciranje veterinarske preventive
Namen ukrepa: pospeševanje preventivnega zdravljenja živali, ohranjanje zdrave črede in podpora pridobivanju kvalitetnega mleka, ugotavljanje možnosti in preprečevanje bolezni krav molznic. Sofinanciranje se nameni za ukrepe:
– analiza somatskih celic in uree,
– analiza vzorcev mleka komercialne kontrole,
– dehelmentizacija,
– antibiogrami,
– preventivni pregledi plemenjakov,
– mastitis,
– zdravljenje ob zasušitvi krav.
Pogoj za pridobitev sredstev:
– do sredstev so upravičene pooblaščene organizacije, ki opravljajo storitve veterinarske preventive za kmete iz območja Občine Jesenice.
– Višina sofinanciranja:
– analizi somatskih celic in uree do 100% računa pooblaščene organizacije,
– analiza vzorcev mleka komercialne kontrole do 70% računa pooblaščene organizacije,
– ostali ukrepi do 50% računa pooblaščene organizacije.
1.3. Sofinanciranje klanja živine
Namen ukrepa: podpora pridelavi higiensko neoporečne hrane, preprečevanje nelegalnega zakola živine na kmetijah in kontrola zakola, nadzorovano ravnanje s klavničnimi odpadki, preventiva, kontrola ter možnost stalnega nadzora nad morebitnimi boleznimi živine, preprečevanje onesnaževanja okolja.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– do sredstev so upravičene pooblaščene organizacije, ki opravljajo storitve zakola živine za rejce živine iz območja Občine Jesenice.
Višina sofinanciranja: do 30% vrednosti opravljene storitve zakola živine pooblaščene organizacije.
1.4. Sofinanciranje pregledov molznih strojev
Namen ukrepa: preprečevanje obolenj vimena, pridelava kvalitetnejšega mleka.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– do sredstev so upravičene pooblaščene organizacije, ki opravljajo storitve pregleda molznih strojev za proizvajalce mleka iz območja Občine Jesenice.
Višina sofinanciranja: do 100% računa pooblaščene organizacije.
2. RASTLINSKA PROIZVODNJA
2.1. Sofinanciranje analize krme in zemlje
Namen ukrepa: analiza krme kot pomoč pri izračunavanju krmnih obrokov in analiza zemlje za zmanjšanje stroškov apnenja oziroma gnojenja in zmanjšanju onesnaženosti okolja s pravo porabo manjkajočih hranil.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– na razpis se lahko prijavijo pooblaščene organizacije, ki opravljajo storitve analize krme in zemlje za lastnike in najemnike kmetijskih zemljišč, ki se ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo in imajo stalno bivališče v Občini Jesenice.
Višina sofinanciranja: do 70% vrednosti računa pooblaščene organizacije za opravljeno storitev.
2.2. Regresiranje testiranja škropilnic
Namen ukrepa: optimalna raba zaščitnih sredstev in s tem preprečevanje oziroma zmanjševanje onesnaževanja okolja, kar daje možnosti za pridobivanje kvalitetnejših pridelkov.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– na razpis se lahko prijavijo pooblaščene organizacije, ki opravljajo testiranje škropilnic za lastnike in najemnike kmetijskih zemljišč, ki se ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo in imajo stalno bivališče v Občini Jesenice.
Višina sofinanciranja do 100% vrednosti računa pooblaščene organizacije za opravljeno storitev.
2. 3. Sofinanciranje težjih pogojev dela
Namen ukrepa: ohranjanje obdelovalnih površin s težjimi pogoji obdelave in ohranjanje avtohtonih specifičnih rastlin. Za težje pogoje se štejejo razmere ročne košnje, težjega dostopa, nagib terena oziroma ugotovljene druge posebne okoliščine.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– na razpis se lahko prijavijo lastniki in najemniki kmetijskih zemljišč, ki se ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo in imajo stalno bivališče v Občini Jesenice,
– prosilec mora rediti najmanj 0,2 GVŽ/ha,
– parcela, za katero se uveljavlja subvencija, mora biti velika najmanj 0,2 ha,
– zemljišče mora biti pokošeno do 15. avgusta tekočega leta,
Višina sofinanciranja: do 30.000 SIT/ha glede na težavnost.
Način izplačila: na podlagi sklepa odbora ter zapisa ogleda Komisije za terenske oglede kmetijskih zemljišč.
3. SPODBUJANJE TEHNOLOŠKEGA NAPREDKA NA KMETIJAH
3.1. Sofinanciranje nakupa nove tehnološke opreme na kmetijah
Namen ukrepa: izboljšati kvaliteto tehnološke opreme na kmetijah z nizkim katastrskim dohodkom, spodbujanje uvajanja sodobnih tehnologij na kmetijah.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– do sredstev so upravičeni lastniki in najemniki kmetijskih zemljišč, intenzivni proizvajalci mleka, ki se ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo in imajo stalno bivališče v Občini Jesenice,
– prosilec mora rediti najmanj 0,2 GVŽ/ha oziroma mora obdelovati najmanj 1 ha kmetijskih zemljišč.
– višina investicije ne sme presegati 1,000.000 SIT,
– prosilec za isti namen naslednja 3 leta ne more ponovno kandidirati.
Višina sofinanciranja: do 30% vrednosti investicije.
3.2. Subvencije obrestne mere za kredite dodeljene na poslovni banki
Namen ukrepa: izboljšati kvaliteto tehnološke opreme, infrastrukturo, pospeševanje strukturnih sprememb in usmerjanje razvojno naložbene dejavnosti v kmetijstvu za ustvarjanje ekonomsko stabilnih gospodarskih enot na kmetijah in omogočiti razvoj dopolnilnih dejavnosti na kmetijah.
Način dodeljevanja subvencij: na podlagi izvedenega postopka izbora poslovne banke se sklene pogodba o medsebojnem sodelovanju s poslovno banko, na podlagi sklepa Odbora za gospodarstvo. Na tej podlagi se objavi javni razpis za pridobitev dolgoročnega kredita pod ugodnejšimi pogoji (nižja obrestna mera od veljavne tržne) za nakup nove tehnološke opreme in investicijska vlaganja v kmetijsko dejavnost ali razvoj dopolnilne dejavnosti na kmetiji na območju Občine Jesenice.
4. IZOBRAŽEVANJE IN DRUŠTVENE DEJAVNOSTI
4.1. Dopolnilne dejavnosti in izobraževanje
Namen ukrepa: izobraževanje kmečkih žena, kmetov in organiziranje strokovnih seminarjev ter sofinanciranje kontrole na ekoloških kmetijah.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– na razpis se lahko prijavijo izvajalci izobraževalnih programov (KSS, zavod za gozdove, društva na področju kmetijstva), kmetje ter gozdarji posamezno,
– potrjen program izobraževanja s strani KSS.
Višina sofinanciranja:
– stroškov predavatelja in prostora do 100%,
– stroški posameznika do 50%,
– sofinanciranje kontrole ekološke kmetije do 15.000 SIT/kmetijo.
4.2. Podpora za delovanje strokovnih društev
Pogoj za pridobitev sredstev:
– na razpis se lahko prijavijo registrirana društva s področja kmetijstva in gozdarstva,
– dejavnost mora potekati na območju Občine Jesenice,
– finančno ovrednoten program dela.
Višina sofinancirana: do 30% finančno ovrednotenega programa.
5. DRUGE INTERVENCIJE V KMETIJSTVO
5.1. Pomoč ob naravnih nesrečah na kmetijah
Namen ukrepa: ohranjanje kmetijske dejavnosti v občini Jesenice v primeru, da je izvajanje le-te ovirano ali onemogočeno na določenem območju zaradi opredeljene naravne nesreče in s tem ogrožen nadaljnji obstoj kmetije ali skupine kmetij.
Do pomoči je upravičen oškodovanec, ki se ukvarja s kmetijsko dejavnostjo v Občini Jesenice, in sicer tisti, ki je utrpel večjo škodo zaradi naravne nesreče (požar, poplave, neurje, zemeljski plazovi, večji napadi škodljivcev).
Sklep o odobritvi sredstev in njihovi višini sprejme Odbor za gospodarstvo pri Občinskem svetu občine Jesenice na podlagi:
1. vloge prosilca, ki ji je priložena izjava prosilca, da le-ta ni zaprosil ali pridobil sredstev za isti namen iz kateregakoli drugega vira (državna sredstva, povračilo škode s strani zavarovalnice ipd.),
2. mnenja KSS o višini škode in stopnji prizadetosti in
3. predloga Oddelka za gospodarstvo Občine Jesenice.
6. UREJANJE KMETIJSKIH ZEMLJIŠČ
6.1. Urejanje kmetijskih zemljišč in dostopov do obdelovalnih in gozdnih površin
Namen ukrepa: sofinanciranje manjših zemeljskih del v smislu povečanja proizvodnih zmogljivosti in zaokroževanja površin od 0,2 do 2 ha na lastnika ter dostopnih poti do obdelovalnih in gozdnih površin, pri čemer je potrebno upoštevati pogoje varovanja okolja.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– na razpis se lahko prijavijo lastniki ali najemniki kmetijskih in gozdnih zemljišč, ki se ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo,
– predhodni investicijski program s prikazom pokritja finančne konstrukcije in ekonomske upravičenosti investicije, ki ga na podlagi ogleda potrdi Komisija za terenske oglede,
– gozdne vlake morajo biti opredeljene v letnem gozdnem ureditvenem načrtu.
Višina sofinanciranja: do 70% vrednosti strojnih del.
3. člen
Te spremembe in dopolnitve pravilnika se objavijo v Uradnem listu Republike Slovenije in začnejo veljati naslednji dan po objavi.
Št. 321-7/99
Jesenice, dne 1. februarja 2002.
Župan
Občine Jesenice
Boris Bregant, univ dipl. inž. str. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti