Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/2002 z dne 11. 1. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/2002 z dne 11. 1. 2002

Kazalo

52. Dogovor o oblikovanju slovenskih medbančnih obrestnih mer, stran 98.

Na podlagi 4.b člena zakona o predpisani obrestni meri zamudnih obresti in temeljni obrestni meri (Uradni list RS, št. 45/95) sklepajo Združenje bank Slovenije – GIZ, Ljubljana, Šubičeva 2, Ljubljana
ter banke
Nova Ljubljanska banka d.d., Ljubljana, Trg republike 2, Ljubljana,
Nova Kreditna banka Maribor d.d., Maribor, Vita Kraigherja 4, Maribor,
SKB banka d.d., Ljubljana, Ajdovščina 4, Ljubljana,
Banka Koper d.d., Koper, Pristaniška 14, Koper,
Abanka d.d., Ljubljana, Slovenska 58, Ljubljana,
Banka Celje d.d., Celje, Vodnikova 2, Celje,
Gorenjska banka d.d., Kranj, Bleiweisova 1, Kranj,
Bank Austria Creditanstalt d.d., Ljubljana, Šmartinska 140, Ljubljana,
Krekova banka d.d., Maribor, Slomškov trg 18, Ljubljana,
Banka Vipa d.d., Nova Gorica, Erjavčeva ul. 2, Nova Gorica
D O G O V O R
o oblikovanju slovenskih medbančnih obrestnih mer
(z metodologijo za izračun)
UVOD
1. člen
Z dogovorom o oblikovanju slovenskih medbančnih obrestnih mer (v nadaljevanju: dogovor) se opredeljuje način zajemanja, izračunavanja in objavljanja obrestnih mer za medbančna likvidnostna posojila oziroma obrestnih mer za medbančne depozite v domači valuti standardnih značilnosti in ročnosti (v nadaljevanju: produkti). Podpisnice dogovora se zavezujejo, da bodo izvajale vse potrebne aktivnosti za dnevno oblikovanje slovenskih medbančnih obrestnih mer. Cilj sklenitve dogovora je po eni strani informiranje vseh udeležencev domačega denarnega trga o dnevni višini medbančnih obrestnih mer na trgu, po drugi strani pa naj bi v dogovoru opredeljena metodologija omogočala uporabo javno objavljenih medbančnih obrestnih mer kot referenčnih obrestnih mer za domačo valuto.
OPREDELITEV SMOM
2. člen
Slovenske medbančne obrestne mere (v nadaljevanju: SMOM) so obrestne mere za najeta likvidnostna posojila in najete vezane depozite v tolarjih, ki se oblikujejo na domačem medbančnem denarnem trgu. Subjekti domačega medbančnega denarnega trga so vse poslovne banke, ki imajo sedež na ozemlju RS in dnevno sklepajo medsebojne posle v domači valuti.
SMOM se oblikujejo na podlagi dnevnih objav obrestnih mer podpisnic dogovora za v 1. členu opredeljene produkte. Objavljene obrestne mere za sklepanje konkretnih poslov med poslovnimi bankami niso zavezujoče. Ne glede na slednje se podpisnice dogovora zavezujejo, da bodo objavljene dnevne obrestne mere enake tistim, po katerih so pod predpostavko običajnih razmer na trgu pripravljene sklepati posle na medbančnem denarnem trgu.
OBVEZNOSTI PODPISNIKOV DOGOVORA
3. člen
Podpisnice dogovora (oziroma sodelujoče banke) prevzemajo obveznost dnevnega objavljanja medbančnih obrestnih mer (v nadaljevanju: kotiranja) in sporočanja le-teh strokovnim službam Združenja banka Slovenije.
Združenje bank Slovenije (v nadaljevanju: ZBS) prevzema obveznost zbiranja, izračunavanja in objavljanja SMOM v okviru dogovorjenih pravil.
Nadzorna skupina, ki jo sestavljajo člani odbora za zakladništvo pri ZBS, prevzema obveznost spremljave izpolnjevanja obveznosti s strani sodelujočih bank, priprave predlogov sprememb metodologije oblikovanja SMOM oziroma dogovora ter ugotavljanja in korigiranja morebitnih nepravilnosti izračuna SMOM na dnevni ravni.
SODELUJOČE BANKE IN NJIHOVE OBVEZNOSTI
4. člen
V krog sodelujočih bank, podpisnic dogovora, je vključenih 10 največjih poslovnih bank po kriteriju bilančne vsote na zadnji dan zaključenega koledarskega leta, pri čemer se kot kriterij vsakokrat upoštevajo zadnji javno objavljeni podatki. Sestavo sodelujočih bank enkrat letno potrjuje nadzorna skupina. Osnovo za izračun SMOM predstavljajo kotacije medbančnih obrestnih mer osmih največjih slovenskih bank, preostali dve banki (deveta in deseta po kriteriju bilančne vsote) pa sporočata obrestne mere ZBS informativno.
V primeru ugotovljenih nepravilnosti ali kotiranja obrestnih mer s strani posamezne banke, ki pomembneje odstopajo od višine obrestnih mer na trgu, podpisnice dogovora dajejo nadzorni skupini pravico nadomestitve posamezne banke z drugo banko. V primeru nadomestitve ene od osmih največjih slovenskih bank, se v krog bank, ki prispevajo kotacije, uvrsti deveta oziroma deseta banka. V primeru nadomestitve ene od sodelujočih bank, ZBS k podpisu dogovora povabi naslednjo največjo slovensko banko po kriteriju bilančne vsote.
5. člen
Vse sodelujoče banke so dolžne dnevno sporočati ZBS v dogovoru opredeljene medbančne obrestne mere. Kotirane obrestne mere morajo biti enake medbančnim obrestnim meram, pod katerimi se na trgu sklepajo posli. Sodelujoče banke so dolžne spoštovati sklepe nadzorne skupine.
ZNAČILNOSTI MEDBANČNIH LIKVIDNOSTNIH POSOJIL OZIROMA MEDBANČNIH DEPOZITOV
6. člen
Sodelujoče banke kotirajo medbančne obrestne mere za najeta medbančna likvidnostna posojila oziroma najete medbančne depozite v tolarjih naslednjih ročnosti:
– preko noči oziroma 1 dan (oznaka SMOM1D),
– 1 teden (oznaka SMOM1T),
– 2 tedna (oznaka SMOM2T),
– 1 mesec (oznaka SMOM1M),
– 2 meseca (oznaka SMOM2M),
– 3 mesece (oznaka SMOM3M),
– 6 mesecev (oznaka SMOM6M),
– 9 mesecev (oznaka SMOM9M).
Standardne ročnosti omenjenih poslov so vezane na koledarske dneve, v primeru zapadlosti na nedelje ali praznike je ročnost vezana na naslednji delovni dan.
Kotacije obrestnih mer so vezane na produkte, ki niso na noben način posebej zavarovani. Sodelujoče banke kotirajo obrestne mere za medbančna likvidnostna posojila oziroma medbančne depozite, katerih obseg znaša najmanj 50 milijonov tolarjev, pri čemer se kot način obračuna obresti upošteva vsakokrat veljavna praksa na domačem medbančnem denarnem trgu (na dan sklenitve dogovora konformni način obračuna obresti). Sodelujoče banke kotirajo obrestne mere na dve decimalni mesti.
NAČIN ZBIRANJA KOTACIJ, IZRAČUNA SMOM TER JAVNE OBJAVE
7. člen
Sodelujoče banke sporočajo kotacije SMOM strokovni službi Združenja bank Slovenije, in sicer vsak delovni dan med 10.45 in 11. uro. Podatke sporočajo v skladu z navodilom o pošiljanju in objavljanju slovenskih medbančnih obrestnih mer. Strokovna služba ZBS v času od 11. do 11.30 sporoči individualne kotacije vseh bank vsem sodelujočim bankam. V primeru ugotovlejnih napak se nepravilnosti do 12. ure odpravijo, o morebitnih nepravilnostih pa se obvesti nadzorno skupino.
8. člen
Strokovna služba ZBS na podlagi pridobljenih kotacij dnevno izračunava SMOM. Kotacije se pri vsakem opredeljenem produktu rangirajo po velikosti, v izračun pa se upoštevata srednji dve četrtini pridobljenih kotacij. SMOM se izračunajo kot aritmetično povprečje, zaokrožijo pa se na dve decimalni mesti.
9. člen
Strokovna služba ZBS ob 12. uri dnevno javno objavlja SMOM. Strokovna služba ZBS informacije o SMOM vsak dan objavi na spletnih straneh ZBS in poskrbi za objavo v javnih medijih ter na Reutersu.
10. člen
V primeru, da SMOM v skladu z opredeljeno metodologijo ni mogoče določiti, nadzorna skupina po posvetu z sodelujočimi bankami in ZBS določi nadomestno obrestno mero. Nadomestna obrestna mera v vseh pogledih nadomešča SMOM. Strokovna služba ZBS v primeru uporabe nadomestne obrestne mere o razlogih obvesti širšo javnost.
SPLOŠNE DOLOČBE
11. člen
Ta dogovor začne veljati, ko ga podpišejo ZBS in sodelujoče banke.
Dogovor se sklepa za obdobje petih let. Če podpisnice dogovora ne sklenejo drugače, se po izteku veljavnosti dogovor vsakokrat molče podaljša za obdobje 1 leta.
Banka, podpisnica dogovora, lahko kadarkoli pismeno odstopi od tega dogovora z odstopnim rokom šestih mesecev. V tem primeru ZBS k podpisu dogovora povabi naslednjo banko po velikosti bilančne vsote.
12. člen
Postopek za spremembe ali dopolnitve tega dogovora se lahko začne na predlog nadzorne skupine ali najmanj dveh podpisnic dogovora.
Predlog sprememb in dopolnitev dogovora je sprejet, če ga podpišejo ZBS in najmanj osem podpisnic dogovora. Če podpisnica dogovora ni podpisala predloga sprememb in dopolnitev dogovora, se k podpisu dogovora ter njegovih sprememb in dopolnitev povabi naslednjo banko po velikosti bilančne vsote.
13. člen
Morebitne spore iz tega dogovora bodo stranke poskušale rešiti sporazumno. Če to ne bi bilo mogoče, je za razrešitev spora pristojno razsodišče pri ZBS.
14. člen
Ta dogovor podpiše direktor združenja, sodelujoče banke pa k njemu pristopijo s pristopno izjavo.
Ljubljana, dne 19. decembra 2001.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti