Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/2002 z dne 11. 1. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/2002 z dne 11. 1. 2002

Kazalo

46. Pravilnik o načrtu oštevilčenja, stran 88.

Na podlagi prvega odstavka 95. člena zakona o telekomunikacijah (Uradni list RS, št. 30/01) izdaja minister za informacijsko družbo
P R A V I L N I K
o načrtu oštevilčenja
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa načrt oštevilčenja, ki določa zgradbo, dolžino, zmogljivost in namen uporabe številk za potrebe telekomunikacijskih omrežij in storitev, omogoča uvajanje novih nacionalnih in mednarodnih storitev ter opredeljuje predpone, številke skrajšanega izbiranja, geografske in negeografske številke.
2. člen
(pojmi)
(1) V tem pravilniku uporabljeni pojmi imajo naslednji pomen:
1. Agencija Republike Slovenije za telekomunikacije in radiodifuzijo Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: agencija) je neodvisna organizacija, ustanovljena na podlagi zakona o telekomunikacijah (Uradni list RS, št. 30/01) z namenom, da primarno v interesu uporabnikov zagotavlja pregledno in nepristransko delovanje trga telekomunikacij.
2. Blok številk je del številskega prostora, ki je nedeljen in določen s prvo in zadnjo številko.
3. ITU je Mednarodna telekomunikacijska zveza.
4. Koda države (»country code«, kratica: CC) je eno-, dvo - ali trimestna koda, ki jo dodeli ITU v skladu z Priporočilom E.164 in enolično določa izbrano državo. Koda države za Republiko Slovenijo je 386.
5. Mednarodna predpona (»international prefix«) je števka ali kombinacija števk, ki jih mora kličoči uporabiti pred mednarodno številko, da dobi dostop do mednarodnega telekomunikacijskega omrežja.
6. Mednarodna številka je številka, ki jo mora kličoči uporabiti, če je klicani v drugi državi.
7. Nacionalna (medkrajevna) predpona (»national (trunk) prefix«) je števka ali kombinacija števk, ki jih mora kličoči uporabiti pred nacionalno smerno kodo, da dobi dostop do medkrajevnega telekomunikacijskega omrežja oziroma če je klicani v drugem območju oštevilčenja.
8. Nacionalna smerna koda (»national destination code«, kratica: NDC) je števka ali kombinacija več števk (brez kakršnekoli predpone), ki enolično določajo geografsko območje v državi oziroma javno telekomunikacijsko omrežje ali storitev.
10. Nacionalni številski prostor je obseg telekomunikacijskih številk Republike Slovenije, s katerim upravlja agencija.
11. Nacionalna (značilna) številka (»national (significant) number«, kratica: N(S)N) je tisti del številke, ki sledi kodi države.
12. Številke skrajšanega izbiranja so tri -, štiri - ali petmestne številke, namenjene dostopu do nujnih služb in do specifičnih storitev operaterjev.
13. Uporabniška številka (kratica: SN) je številka, ki je dodeljena uporabniku telekomunikacijskih storitev.
(2) Ostali pojmi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo enak pomen, kot je določen z zakonom.
II. PRIVZETI PREDPONI
3. člen
(predponi)
(1) Mednarodna predpona za klice iz Republike Slovenije v tujino je 00.
(2) Nacionalna (medkrajevna) predpona je 0.
III. ZGRADBA IN DOLŽINA ŠTEVILK
4. člen
(mednarodne številke)
(1) Mednarodne številke so sestavljene iz kode države in nacionalne (značilne) številke (sl. 1).
Sl. 1: Zgradba mednarodne številke
---------------------------------------------------------------------------
Koda države (CC)                     Nacionalna (značilna) številka (N(S)N)
---------------------------------------------------------------------------
(2) Mednarodne številke so lahko največ petnajstmestne.
(3) Mednarodne številke ne vsebujejo mednarodne in nacionalne (medkrajevne)
    predpone.
5. člen
(nacionalne (značilne) številke)
(1) V Republiki Sloveniji so nacionalne (značilne) številke osemmestne, razen številk skrajšanega izbiranja, in so v tem pravilniku zapisane v naslednji obliki: ABCDEFGH.
(2) Nacionalne (značilne) številke ne vsebujejo nacionalne (medkrajevne) predpone.
(3) Nacionalna (značilna) številka je sestavljena iz nacionalne smerne kode, dolge eno, dve ali tri števke, in uporabniške številke, dolge sedem, šest ali pet števk (sl. 2).
Sl. 2: Zgradba nacionalne (značilne) številke
--------------------------------------------------------
Nacionalna smerna koda (NDC)   Uporabniška številka (SN)
--------------------------------------------------------
           A                           BCD EF GH
           AB                          CD EF GH
           ABC                         DE FGH
--------------------------------------------------------
IV. NACIONALNI ŠTEVILSKI PROSTOR
6. člen
(nacionalni številski prostor)
(1) Tabela v prilogi, ki je sestavni del tega pravilnika, opredeljuje nacionalni številski prostor glede na vrednosti števk A in B.
(2) Geografske številke se nahajajo v območjih oštevilčenja za A = {1} in B = {1} ter A = {1, 2, 3, 4, 5, 7} in B = {2, 3, 4, 5, 6, 7, 8} brez številskih območij iz 7. člena tega pravilnika. Vsaka od njih pripada, glede na vrednost števke A, enemu od sedmih geografskih območij v Republiki Sloveniji (sl. 3).
Sl. 3: Geografsko območje in vrednost števke A
-------------------------------------------------------------
Geografsko območje                          Vrednost števke A
-------------------------------------------------------------
Ljubljana                                   1
Maribor, Ravne na Koroškem, Murska Sobota   2
Celje, Trbovlje                             3
Kranj                                       4
Nova Gorica, Koper, Postojna                5
Novo mesto, Krško                           7
-------------------------------------------------------------
(3) Številke za mobilna javna radijska omrežja so v območjih oštevilčenja za A = {2, 3, 4, 5, 6, 7} in B = {0, 1} ter A = {4} in B = {9}.
(4) Številke za A = {8} in B = {0}, to je 80CDEFGH, so namenjene storitvam, ki so brezplačne za kličočega, vse stroške, povezane s klicem, pa plača klicani. Številke, kjer je C = {0}, so namenjene mednarodnim storitvam brezplačnega klica (Coutry Direct, International Freephone service ipd.).
(5) Številke za A = {9} in B = {0}, to je 90CDEFGH, so namenjene storitvam, ki so dražje od običajnih klicev, da pokrijejo stroške, ki jih imata klicani in operater pri zagotavljanju te storitve.
(6) Številke za A = {8} in B = {8}, to je 88CDEFGH, so namenjene vstopu v posebna omrežja (podatkovna omrežja, internet).
(7) Številke za A = {1} in B = {0} so tri -, štiri - ali petmestne in so namenjene za predpone za izbiro operaterjev mednarodnih prenosnih omrežij.
(8) Številke za A = {9} in B = {9} so tri -, štiri - ali petmestne in so namenjene za predpone za izbiro operaterjev medkrajevnih prenosnih omrežij.
(9) Ostala območja oštevilčenja, razen tistih za A = {0}, so rezervna območja oštevilčenja. Rezervna območja niso namenjena za geografske številke. Bloki številk iz teh območij oštevilčenja bodo podeljeni šele, ko v že uporabljanih območjih oštevilčenja ne bo več prostih blokov številk oziroma jih ne bo več zadosti ali če se bo dodelilo številke za nova javna telekomunikacijska omrežja ali storitve, ki se jih ne bo dalo uvrstiti v nobenega od že uporabljenih območij oštevilčenja. Območja oštevilčenja 6B, B = {2, 3, 4, 5, 6, 7, 8}, so prednostno namenjena za mobilna javna radijska omrežja.
7. člen
(številke skrajšanega izbiranja)
(1) Številke skrajšanega izbiranja so oblike 11X(X)(X) in 19X(X)(X), X = {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}.
(2) Številke skrajšanega izbiranja 11X(X)(X) so namenjene za evropske harmonizirane številke skrajšanega izbiranja ter za storitve, ki so posebnega pomena za družbo in so povezane s storitvami javnih služb (npr. dostopu do nujnih služb) ali drugimi storitvami splošnega pomena.
(3) Številke skrajšanega izbiranja 19X(X)(X) so namenjene za dostop do specifičnih nekomercialnih storitev operaterjev.
(4) Številke skrajšanega izbiranja so izvedene na krajevni ravni v vseh območjih oštevilčenja, ki so namenjena geografskim številkam. Številke skrajšanega izbiranja so lahko izvedene tudi v drugih območjih oštevilčenja (npr: v številskih območjih mobilnega in poslovnega oštevilčenja), vendar jih tam agencija, razen številk za opravljanje nujnih storitev, ne predpisuje.
8. člen
(dodeljevanje in vračanje številk)
(1) Številke iz drugega in tretjega odstavka 6. člena tega pravilnika se dodeljujejo in vračajo v blokih številk, ki obsegajo 10.000, 100.000 ali 1,000.000 številk.
(2) Številke iz četrtega, petega in šestega odstavka 6. člena tega pravilnika se dodeljujejo in vračajo v blokih po 10, 100 in 1000 številk.
(3) Številke iz sedmega in osmega odstavka 6. člena tega pravilnika in številke skrajšanega izbiranja se dodeljuje in vračajo posamično.
(4) Pri dodeljevanju številk skrajšanega izbiranja agencija upošteva predvsem, da:
1. številke skrajšanega izbiranja omogočajo dostop do nujnih storitev,
2. so namenjene drugim storitvam, ki so posebnega pomena za družbo, in so povezane s storitvami javnih služb ali z drugimi storitvami splošnega pomena,
3. številke skrajšanega izbiranja omogočajo dostop do specifičnih nekomercialnih storitev operaterjev, ki jih ne more ponujati nihče drug, in so pomembne za vzpodbujanje konkurence (npr. storitev posredovanja operaterja, storitev informacij o naročnikih).
V. IZBIRANJE ŠTEVILK
9. člen
(klici na mednarodne številke)
(1) Kadar uporabnik kliče mednarodno telekomunikacijsko omrežje ali storitev, mora pred mednarodno številko izbrati mednarodno predpono, uporabnik mobilnega javnega radijskega omrežja pa lahko namesto mednarodne predpone izbere tudi predpono + (sl. 4).
Sl. 4: Vrstni red številk za klice iz Republike Slovenije v tujino z uporabo mednarodne predpone 00 (ali + *)
----------------------------------------------------------------------
Predpona       Koda države(CC)(značilna)   Nacionalna številka (N(S)N)
----------------------------------------------------------------------
00 (ali + *)   X(Y[WZ])                    ABCDEFGH…
----------------------------------------------------------------------
(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka pa lahko uporabnik ob vsakem mednarodnem klicu prosto izbere operaterja mednarodnega prenosnega omrežja s pomočjo predpone za izbiro operaterja mednarodnega prenosnega omrežja (sl. 5).
Sl. 5: Vrstni red številk za klice iz Republike Slovenije v tujino z uporabo kode dostopa do mednarodnega prenosnega omrežja
--------------------------------------------------------------------------
Predpona za izbiro operaterja    Koda države (CC)    Nacionalna (značilna)
mednarodnega prenosnega                              številka (N(S)N)     
omrežja            
--------------------------------------------------------------------------
10P(Q(R))                        X(Y[WZ])            ABCDEFGH…
--------------------------------------------------------------------------
10. člen
(klici na geografske številke)
(1) Kadar uporabnik kliče uporabnika, ki je znotraj istega geografskega območja, lahko izbere samo uporabniško številko ali številko storitve.
(2) Kadar uporabnik kliče uporabnika, ki je v drugem geografskem območju oštevilčenja, mora pred nacionalno (značilno) številko izbrati nacionalno (medkrajevno) predpono (sl. 6).
Sl. 6: Izbiranje številk pri medkrajevnih klicih z uporabo nacionalne (medkrajevne) predpone
--------------------------------------------------------------
Nacionalna (medkrajevna)    Nacionalna smerna    Uporabniška
predpona                    koda (NDC)           številka (SN)
--------------------------------------------------------------
0                           A                    BCD EF GH
--------------------------------------------------------------
(3) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka tega člena pa lahko uporabnik ob vsakem medkrajevnem klicu prosto izbere operaterja prenosnega omrežja s pomočjo predpone za izbiro operaterja medkrajevnega prenosnega omrežja (sl. 7).
Sl. 7: Izbiranje številk pri medkrajevnih klicih z uporabo predpone za izbiro operaterja medkrajevnega prenosnega omrežja
----------------------------------------------------------------------
Predpona za izbiro operaterja       Nacionalna smerna    Uporabniška
medkrajevnega prenosnega omrežja    koda  (NDC)          številka (SN)
----------------------------------------------------------------------
99P(Q(R))                           A                    BCD EF GH
----------------------------------------------------------------------
11. člen
(klici na ostale številke)
Kadar uporabnik kliče številko, ki ni geografska številka, mora pred nacionalno (značilno) številko izbrati nacionalno (medkrajevno) predpono (sl. 8).
Sl. 8: Izbiranje številk
--------------------------------------------------------------
Nacionalna (medkrajevna)    Nacionalna smerna    Uporabniška
predpona                    koda (NDC)           številka (SN)
--------------------------------------------------------------
0                           AB                   CD EF GH
0                           ABC                  DE FGH
--------------------------------------------------------------
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
12. člen
(prehodna določba)
Vse dodeljene šestmestne številke iz številskih območij A = {8} in B = {0} ter A = {9} in B = {0} agencija nadomesti z osemmestnimi v šestih mesecih po uveljavitvi tega pravilnika.
13. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve tega pravilnika, preneha veljati pravilnik o oštevilčenju v javnih telekomunikacijskih omrežjih (Uradni list RS, št. 57/99).
14. člen
(začetek veljavnosti pravilnika)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 2680 -12/2001
Ljubljana, dne 27. decembra 2001.
dr. Pavel Gantar l. r.
Minister
za informacijsko družbo
*Alternativna možnost samo za uporabnike mobilnega javnega radijskega omrežja.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti