Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/2002 z dne 11. 1. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/2002 z dne 11. 1. 2002

Kazalo

45. Pravilnik o načinu izračuna določenih pristojbin na področju telekomunikacij, stran 85.

Na podlagi 35., 50. in 104. člena zakona o telekomunikacijah (Uradni list RS, št. 30/01) izdaja minister za informacijsko družbo
P R A V I L N I K
o načinu izračuna določenih pristojbin na področju telekomunikacij
I. UVODNI DOLOČBI
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa način izračuna pristojbin, ki se plačujejo:
1. na podlagi obvestila o začetku, spremembi ali prenehanju graditve in obratovanja javnega telekomunikacijskega omrežja ter opravljanja javnih telekomunikacijskih storitev (v nadaljnjem besedilu: obvestilo o začetku, obvestilo o spremembi, obvestilo o prenehanju),
2. za dovoljenje za opravljanje javnih telekomunikacijskih storitev,
3. za uporabo radijskih frekvenc,
4. za dodeljene številke oziroma številske bloke.
2. člen
(pojmi)
(1) V tem pravilniku uporabljeni pojmi imajo naslednji pomen:
1. Agencija za telekomunikacije in radiodifuzijo Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: agencija) je neodvisna organizacija, ustanovljena na podlagi zakona o telekomunikacijah (Uradni list RS, št. 30/01; v nadaljnjem besedilu: zakon) z namenom, da primarno v interesu uporabnikov zagotavlja pregledno in nepristransko delovanje trga telekomunikacij.
2. Bazna postaja je kopenska radijska postaja v kopenski mobilni storitvi, ki omogoča komunikacijo drugim radijskim postajam v telekomunikacijskem sistemu.
3. DPC je koda namembne točke v skladu s priporočilom ITU-T Q.704.
4. ISPC je mednarodna koda signalizacijske točke v skladu s priporočilom ITU-T Q.708.
5. Leto je koledarsko leto.
6. Kot do čistine (»terrain clearance angle«) je kot, ki se ga uporablja pri natančnejšem določanju vpliva radijskih postaj in izmeri v skladu s priporočilom ITU-R P.1546.
7. MNC je koda mobilnega omrežja, ki določa mobilno javno prizemno radijsko omrežje v skladu s priporočilom ITU-T E.212.
8. MCC je mobilna deželna koda, ki določa državo ali skupino omrežij v skladu s priporočilom ITU-T E.212.
9. NCC je barvna koda omrežja, ki je določena z dokumentom ETSI EN 300 523 V4.11.1 (2000-12).
10. Pokrivanje lokalnih območij pomeni, da se z oddajanjem določene radijske frekvence ne zajema območja nobene od mestnih občin Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Koper-Capodistria in Velenje.
11. Pravilnik o radiokomunikacijah ITU je dokument ITU o skupnih mednarodnih zahtevah za radiokomunikacije, ki se spreminja na svetovni radiokomunikacijski konferenci in je na voljo v prostorih agencije.
12. Priporočila ITU-R in ITU-T so priporočila s področja radiokomunikacij in telekomunikacij, ki jih sprejema in redno objavlja ITU in so na voljo v prostorih agencije.
13. Priporočilo ITU-R P.1546 je priporočilo za napoved vpliva radijskih postaj v radiodifuzni storitvi, kopenski mobilni storitvi, pomorski mobilni storitvi in določenih fiksnih storitvah v radiofrekvenčnem pasu do 30 MHz do 3.000 MHz.
14. Sporazum iz Ženeve leta 1984 je mednarodni dokument, ki določa radijske frekvence za zvokovne prenose, njihovo dodelitev in koordinacijo, osnovne značilnosti radijskih postaj in druge podatke, potrebne za oddajanje zvokovnih prenosov, in ki je objavljen na spletnih straneh agencije.
15. Sporazum iz Stockholma leta 1961 je mednarodni dokument, ki določa radijske frekvence za televizijske prenose, njihovo dodelitev in koordinacijo, osnovne značilnosti radijskih postaj in druge podatke, potrebne za oddajanje televizijskih prenosov, in ki je objavljen na spletnih straneh agencije.
(2) Ostali pojmi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo enak pomen, kot je določen z zakonom in uredbo, ki ureja razporeditev radiofrekvenčnih pasov.
II. SPLOŠNE DOLOČBE
3. člen
(način določanja pristojbin)
(1) Pristojbine, določene s tem pravilnikom, se izražajo s številom točk.
(2) Višina določene pristojbine je zmnožek števila točk in vrednosti točke ob izdaji akta, s katerim je zavezancu določena višina pristojbine.
(3) Pristojbine, urejene s tem pravilnikom, se ne izključujejo, razen če ta pravilnik ne določa drugače.
4. člen
(vrednost točke)
(1) Vrednost točke, v kateri so izražene določene pristojbine, določi agencija s splošnim aktom.
(2) Pri določitvi vrednosti točke mora agencija upoštevati načrtovane stroške za prihodnje leto za izvajanje svojih nalog na podlagi predpisov.
(3) Agencija mora vsako leto najkasneje do 31.10. v tekočem letu predložiti splošni akt o določitvi vrednosti točke za prihodnje leto v soglasje Vladi Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: vlada). Predlogu splošnega akta mora agencija priložiti revidirane računovodske izkaze za preteklo leto.
(4) Pri določitvi vrednosti točke agencija upošteva morebitni presežek, ki je nastal zaradi previsoko vrednotene točke za preteklo leto.
(5) Če vlada ne izda soglasja v roku, ki omogoča uveljavitev splošnega akta iz prejšnjega odstavka tega člena do začetka naslednjega leta, se do uveljavitve tega splošnega akta uporablja akt, ki je veljal v preteklem letu.
5. člen
(način plačevanja letnih pristojbin)
(1) Letne pristojbine se plačujejo vnaprej za tekoče leto.
(2) Letno pristojbino za posameznega zavezanca odmeri agencija s sklepom. Zavezanec jo je dolžan plačati v roku 30 dni od vročitve tega sklepa.
(3) V prvem letu nastopa obveznosti plačevanja letne pristojbine znaša pristojbina toliko dvanajstin letne pristojbine, kolikor celih mesecev preostane od nastopa obveznosti do konca leta, vendar ne manj kot eno dvanajstino.
(4) Zavezanec je dolžan plačati celotno letno pristojbino v letu, v katerem mu je prenehala pravica izvajati javne telekomunikacijske storitve, uporabljati radijske frekvence ali številke oziroma številske bloke, razen, če je pravica prenehala zaradi poteka roka, za katerega je bila podeljena, oziroma če je pravica prenehala iz razlogov, ki niso na strani zavezanca. V tem primeru zavezanec plača toliko dvanajstin letne pristojbine, kolikor mesecev je bilo dovoljenje ali odločba o dodelitvi veljavna.
(5) Če je veljavnost dovoljenja ali odločbe o dodelitvi krajša od enega leta, znaša pristojbina toliko dvanajstin letne pristojbine, kolikor celih mesecev znaša veljavnost dovoljenja ali odločbe o dodelitvi, vendar ne manj kot eno dvanajstino.
III. PROSTOJBINA NA PODLAGI OBVESTILA
6. člen
(način plačila)
Pristojbina na podlagi obvestila se plača v enkratnem znesku.
7. člen
(višina pristojbine)
(1) Število točk za določitev višine pristojbine na podlagi obvestila znaša:
1. na podlagi obvestila o začetku                        300 točk
2. na podlagi obvestila o spremembi                      150 točk
3. na podlagi obvestila o prenehanju                      30 točk.
(2) Pristojbina se določi na podlagi vsakega obvestila posebej. Če na podlagi istega obvestila vlagatelj obvesti agencijo o začetku, spremembi ali prenehanju opravljanja več javnih telekomunikacijskih storitev ali/in o graditvi ali o obratovanju več javnih telekomunikacijskih omrežij, se pristojbine iz prejšnjega odstavka tega člena seštejejo.
IV. PRISTOJBINA ZA DOVOLJENJE ZA OPRAVLJANJE FIKSNIH JAVNIH TELEFONSKIH STORITEV
8. člen
(višina letne pristojbine)
(1) Višina letne pristojbine za dovoljenje za opravljanje fiksnih javnih telefonskih storitev je 60.000 točk. Če se dovoljenje za opravljanje fiksnih javnih telefonskih storitev nanaša le na lokalno območje in ne zajema območja nobene od mestnih občin Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Koper-Capodistria in Velenje, znaša pristojbina 6.000 točk.
(2) Višina letne pristojbine za dovoljenje za opravljanje fiksnih javnih telefonskih storitev operaterjev s pomembno tržno močjo se določi tako, da se število točk iz prejšnjega odstavka tega člena pomnoži s faktorjem 1,5.
V. PRISTOJBINA ZA DOVOLJENJE ZA OPRAVLJANJE MOBILNIH JAVNIH RADIJSKIH STORITEV
9. člen
(višina letne pristojbine)
(1) Višina letne pristojbine za dovoljenje za opravljanje mobilnih javnih radijskih storitev je 60.000 točk. Če se dovoljenje za opravljanje mobilnih javnih radijskih storitev nanaša le na lokalno območje in ne zajema območja nobene od mestnih občin Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Koper-Capodistria in Velenje, znaša pristojbina 6.000 točk.
(2) Višina letne pristojbine za dovoljenje za opravljanje mobilnih javnih radijskih storitev operaterjev s pomembno tržno močjo se določi tako, da se število točk iz prejšnjega odstavka tega člena pomnoži s faktorjem 1,5.
VI. PRISTOJBINE ZA UPORABO RADIJSKIH FREKVENC
10. člen
(način plačevanja)
(1) Pristojbina za uporabo radijskih frekvenc se plačuje letno za vsako odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc posebej.
(2) Če imetnik določene odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc vloži vlogo za dodelitev radijske frekvence, mu agencija, kolikor je to mogoče, ponovno dodeli enako radijsko frekvenco tako, da dopolni oziroma spremeni že izdano odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc. Pri določitvi pristojbine se upošteva samo morebitni povečan obseg območja pokrivanja.
11. člen
(fiksno določene pristojbine)
(1) Na podlagi odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc se plačuje pristojbine v višini 25 točk za radijske frekvence:
1. za pomorsko mobilno storitev, če so te radijske frekvence navedene v dodatku 18 pravilnika o radiokomunikacijah ITU,
2. za zrakoplovno mobilno (R) storitev, če so te radijske frekvence navedene v dodatku 26 pravilnika o radiokomunikacijah ITU,
3. za zrakoplovno mobilno (OR) storitev, če so te radijske frekvence navedene v dodatku 27 pravilnika o radiokomunikacijah ITU,
4. za satelitsko novinarstvo (SNG/OB),
5. zrakoplovne radionavigacijske postaje,
6. pomorske radionavigacijske postaje,
7. srednje valovnega radijskega oddajnika,
8. baznih postaj v lokalnem sistemu enosmernega pozivanja.
(2) Na podlagi odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc za oddajnik se za radijske frekvence za sprejemnik na plačuje pristojbine.
12. člen
(radijske frekvence za radiodifuzijo)
(1) Za radijske frekvence za radiodifuzijo je pristojbina naslednja:
1. za radijske frekvence 41–68 MHz, 162–230 MHz, 470–582 MHz in 582–960 MHz, ki so določene s sporazumom iz Stockholma leta 1961 za televizijske prenose: 600 x D1 x D2 točk;
2. za radijske frekvence 87,5–108 MHz, ki so določene s sporazumom iz Ženeve leta 1984 za zvokovne prenose: 120 x D1 x D2 točk.
(2) Za uporabo ostalih radijskih frekvenc za radiodifuzijo se pristojbina izračuna v skladu s 16. členom tega pravilnika.
13. člen
(velikost faktorja D1)
(1) Faktor D1 je odvisen od površine območja v Republiki Sloveniji, kjer je izračunani vpliv radijske postaje večji od referenčne vrednosti iz tretjega odstavka tega člena.
(2) Površina območja se izračuna na podlagi priporočila ITU-R P.1546 z upoštevanjem izsevane moči oddajnika, heff, delta(h), digitalnega zemljevida Republike Slovenije z natančnostjo 100 x 100m, vendar brez upoštevanja korekcije na podlagi kota do čistine. Računa se z natančnostjo največ 1km2 in podatkom “50% lokacij in 50% časa”. Površina področja se izračuna s seštevanjem posameznih območij velikosti največ 1km2.
(3) Če v odločbi o dodelitvi radijskih frekvenc ni drugače določeno, so referenčne vrednosti za posamezne radiofrekvenčne pasove naslednje:
– 87,5–108 MHz                  66 dB(μV/m),
– 41–68 MHz                     48 dB(μV/m),
– 162–230 MHz                   55 dB(μV/m),
– 470–582 MHz                   65 dB(μV/m),
– 582–960 MHz                   70 dB(μV/m).
(4) Vrednost faktorja D1 se določi na naslednji način:
D1 = P/1000; P = površina izračunanega območja.
(5) V primeru, da je površina izračunanega območja nad 8000 km2, je D1 = 8.
14. člen
(velikost faktorja D2)
(1) Faktor D2 je odvisen od izračunanega pokrivanja mestnih območij. Pri tem velja, da pristojbina upošteva določeno mestno območje, kadar izračunano pokrivanje presega polovico mestnega območja.
(2) Če pristojbina ne vključuje pokrivanja nobenega od spodaj navedenih mestnih območij, je faktor D2 = 1.
(3) Če izračun vključuje pokrivanje enega od spodaj navedenih mestnih območij, je faktor D2 enak vrednosti tega mestnega območja.
(4) Če izračun vključuje pokrivanje več spodaj navedenih mestnih območij, je faktor D2 enak vsoti vrednosti vključenih mestnih območij.
-----------------------------------------------------
Mestno območje              Vrednost mestnega območja
-----------------------------------------------------
Ljubljana                              5,0
Maribor                                2,5
Celje                                  1,4
Kranj                                  1,3
Novo mesto                             1,2
Koper–Capodistria                      1,2
Velenje                                1,2
-----------------------------------------------------
15. člen
(skupna uporaba)
Če si radijske frekvence za radiodifuzijo časovno delita dva ali več imetnikov odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc, vsak od njiju oziroma njih plačuje sorazmeren delež glede na čas uporabe, pri čemer je vsota deležev pristojbine enaka celotni pristojbini za polni čas uporabe.
16. člen
(ostale radijske frekvence)
(1) Višina pristojbine na podlagi odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc, ki niso zajete v 11. do 15. členu tega pravilnika, se izračuna na naslednji način:
B x C x E točk.
(2) Faktor C je odvisen od skupne širine radijskih frekvenc. Določimo ga tako, da skupno širino dodeljenih radiofrekvenčnih kanalov delimo s 25 kHz:
C = skupna širina dodeljenih radijskih frekvenc/ 25kHz.
(3) Faktor B je odvisen od uporabljenega radiofrekvenčnega območja:
-------------------------------------------------------------------
Radiofrekvenčno območje                         Vrednost faktorja B
-------------------------------------------------------------------
                     do vključno 470 MHz                         10
nad 470 MHz          do vključno 960 MHz                          3
nad 960 MHz          do vključno 2.300 MHz                        1
nad 2.300 MHz        do vključno 5.000 MHz                      0,6
nad 5.000 MHz        do vključno 10.000 MHz                     0,4
nad 10.000 MHz       do vključno 17.700 MHz                     0,3
nad 17.700 MHz       do vključno 27.500 MHz                     0,2
nad 27.500 MHz                                                  0,1
-------------------------------------------------------------------
(4) Faktor E je odvisen od področja uporabe, in sicer:
1. za uporabo radijskih frekvenc na področju Republike Slovenije
E = 50,
2. za lokalno uporabo radijskih frekvenc (sistem z eno bazno postajo)
E = 10,
3. za lokalno uporabo radijskih frekvenc (sistem brez bazne postaje) (maksimalno 5 občin)
E = 5,
4. za usmerjeno zvezo (točka-točka)
E = 1.
17. člen
(posebni primeri uporabe)
(1) Za določitev višine pristojbine za uporabo radijskih frekvenc, ki se v skladu z zakonom uporabljajo za preizkuse, se izračunano število točk pomnoži s faktorjem 0,1.
(2) Za določitev višine pristojbine za uporabo radijskih frekvenc, za katere v splošnem aktu, ki ureja načrt uporabe radijskih frekvenc, frekvenčno planiranje ni zahtevano, se izračunano število točk pomnoži s faktorjem 0,3.
(3) Za določitev višine pristojbine za uporabo radijskih frekvenc za sisteme NMT in TETRA se izračunano število točk množi s faktorjem 0,3.
(4) Za določitev višine pristojbine za uporabo radijskih frekvenc 11,7–12,5GHz za storitve radiodifuzije, ki pokrivajo lokalna območja, se izračunano število točk množi s faktorjem 0,05.
VII. PRISTOJBINE ZA UPORABO ŠTEVILK OZIROMA ŠTEVILSKIH BLOKOV
18. člen
(način plačevanja pristojbine)
(1) Za uporabo številk oziroma številskih blokov se plačuje letna pristojbina.
(2) Zavezanec za plačilo pristojbine iz prejšnjega odstavka tega člena je operater, ki je imetnik odločbe o dodelitvi številk.
(3) Pristojbina se ne plačuje za številke oziroma številske bloke, ki se uporabljajo za dostop do nujnih storitev za potrebe varnosti, obrambe države in varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.
19. člen
(višina pristojbine)
Pristojbine za različne vrste številk se plačujejo v višini, kot je določena v naslednji tabeli:
Tabela
----------------------------------------------------------------
Vrsta številk                                    Število točk na
                                                        številko
----------------------------------------------------------------
Geografske številke
  geografske številke                                       0,15
Negeografske številke
  številke za mobilna javna radijska omrežja                0,15
  številke 80CDEFGH                                           15
  številke 90CDEFGH                                           15
  številke 88CDEFGH                                           15
Številke skrajšanega izbiranja
  trimestne številke                                       5.000
  štirimestne številke                                       500
  petmestne številke                                          50
Predpona za izbiro operaterjev medkrajevnih
in mednarodnih prenosnih omrežij
  trimestna predpona                                      15.000
  štirimestna predpona                                     3.000
  petmestna predpona                                         600
Kode posebnih omrežij ali negeografskih storitev
  dvomestne kode                                           8.000
  trimestne kode                                           2.000
Signalne kode in druge kode potrebne za delovanje omrežij
  ISPC                                                       250
  DPC                                                         50
  MNC                                                         50
  NCC                                                         50
  druge signalne kode                                         50
----------------------------------------------------------------
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
20. člen
(plačila koncesije)
Plačila, določena v koncesijskih pogodbah za uporabo radiofrekvenčnega spektra za mobilne javne radijske storitve, ki veljajo ob uveljavitvi tega pravilnika, se do uskladitve koncesijskih razmerij z zakonom oziroma do nadomestitve koncesijske pogodbe z dovoljenjem za opravljanje mobilnih javnih radijskih storitev plačujejo v skladu s sklenjenimi koncesijskimi pogodbami.
21. člen
(radijska dovoljenja)
Višina pristojbine za radijska dovoljenja, ki še niso bila razveljavljena z izdajo odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc v skladu z drugim odstavkom 145. člena zakona, se določi skladno z določitvijo števila točk na radijskem dovoljenju. Vrednost točke ostane enaka vrednosti točke iz leta 2000.
22. člen
(projekcija predvidenih stroškov agencije)
Prvo leto po ustanovitvi agencije le-ta poleg predloga splošnega akta o določitvi vrednosti točke predloži vladi tudi projekcijo predvidenih stroškov, ki jih potrebuje za svoje delovanje.
23. člen
(začetek veljavnosti)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 2680-4/2001
Ljubljana, dne 28. decembra 2001.
dr. Pavel Gantar l. r.
Minister
za informacijsko družbo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti