Uradni list

Številka 109
Uradni list RS, št. 109/2001 z dne 28. 12. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 109/2001 z dne 28. 12. 2001

Kazalo

5346. Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča, stran 12073.

Na podlagi 58. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/84) v zvezi s 56. členom zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97) in odl. US, št. U-I-39/97 z dne 16. 12. 1999 (Uradni list RS, št. 1/00), 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 36/83, 42/85, 2/86, 47/87 in 5/90 ter Uradni list RS, št. 10/91, 13/93, 66/93, 6/96 – odl. US, 35/97, 37/97 – odl. US, 87/97, 73/98 in 31/00) in 33. člena statuta Občine Ajdovščina (Uradno glasilo, št. 7/99) je občinski svet na seji dne 20. 12. 2001 sprejel
O D L O K
o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča
1. člen
V Občini Ajdovščina se za uporabo stavbnega zemljišča, na območjih, ki jih določa ta odlok, plačuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (v nadaljnjem besedilu: nadomestilo).
2. člen
Nadomestilo se plačuje od površine zazidanega stavbnega zemljišča, in sicer od m2 stanovanjske oziroma poslovne površine stavbe kot tudi od površine zemljišč, ki so namenjene poslovni dejavnosti, kot so: nepokrita skladišča, parkirišča, delavnice na prostem in podobne površine.
Stanovanjska površina je čista tlorisna površina sob, predsob, hodnikov v stanovanju, kuhinje, kopalnice, shrambe in drugih zaprtih prostorov stanovanja ter čista tlorisna površina garaže za osebne avtomobile.
Poslovna površina je čista tlorisna površina poslovnega prostora in vseh prostorov, ki so funkcionalno povezani s poslovnim prostorom.
3. člen
Glede na lego zemljišča, od katerega se zajema nadomestilo, se teritorij občine razdeli na naslednja območja:
I. območje – mestno središče
II. območje – preostali del ureditvenega območja mesta Ajdovščina
III. območje – stavbna zemljišča v naseljih: Col, Črniče, Dobravlje, Budanje, Vrtovin, Lokavec, Selo, Cesta, Vipavski Križ, Kamnje, Skrilje
IV. območje – stavbna zemljišča v ostalih naseljih
V. območje – območje lokacij poslovnih prostorov izjemno ugodnih v zvezi s pridobivanjem dohodka.
Meje območij iz prejšnjega odstavka so podrobneje prikazane na grafičnih kartah PKN v merilu 1:5000, ki so sestavni del tega odloka.
4. člen
Višina nadomestila se določi z metodo točkovanja, pri kateri se upoštevajo naslednja merila:
1. lega in namembnost ter smotrna uporaba stavbnega zemljišča
2. izjemne ugodnosti v zvezi s pridobivanjem dohodka v gospodarskih dejavnostih
3. opremljenost zemljišča s komunalnimi objekti in napravami.
5. člen
Glede na lego, namembnost ter smotrno uporabo se stavbno zemljišče točkuje z naslednjim številom točk:
---------------------------------------------------------------------------------------
Vrsta dejavnosti oziroma namen uporabe                             I.   II.  III.   IV.
---------------------------------------------------------------------------------------
1. Stanovanja in počit.objekti, samski in  dijaški dom.
   – enodružinske prostostoječe stan.  hiše in počit. objekti     130   80     40    20
   – enodružinske vrstne stan. hiše  in str. pozid.               120   75     40    15
   – večstanovanjske (st. bloki, sam.  in dijaški domovi)         110   70     35
2. Družbene dejav., javna uprava in druge  negospod. dej.         300  200    100    50
3. Gospodarska dejavnost                                          600  400    200   100
---------------------------------------------------------------------------------------
6. člen
Znotraj območja, ki je opredeljeno kot območje lokacij poslovnih prostorov, izjemno ugodnih v zvezi s pridobivanjem dohodka, se pri uporabi stavbnega zemljišča upoštevajo dodatne točke za naslednje vrstne dejavnosti:
– finančno posredništvo, poslovanje z nepremičninami,
 najem in poslovne storitve                             300 točk
– gostinstvo in trgovina                                200 točk
– druge storitvene dejavnosti                           100 točk
7. člen
Opremljenost stavbnega zemljišča s komunalnimi in drugimi objekti in napravami individualne in kolektivne rabe se vrednoti glede na prisotno število teh objektov in naprav v območju.
Šteje se, da ima območje popolno komunalno opremljenost, če je v območju:
– omrežje javnih cest,
– kanalizacijsko omrežje,
– javno vodovodno omrežje,
– električno omrežje,
– telefonsko omrežje,
– plinovodno omrežje.
Popolna komunalna opremljenost se točkuje s 180. točkami, minimalna pa s 60 točkami. Za vmesne stopnje komunalne opremljenosti se točkuje dejansko število prisotnih komunalnih objektov in naprav iz drugega odstavka tega člena, in sicer po 30 točk za vsako vrsto.
Območja, ki niso opremljena z vodovodnim in električnim omrežjem se ne točkujejo in se od takih zemljišč ne plačuje nadomestilo. Glede ugotavljanja možnosti priključka se upoštevajo merila iz odloka o komunalnem prispevku v Občini Ajdovščina.
8. člen
Mesečna višina nadomestila po merilih 5., 6. in 7. člena tega odloka se določi tako, da se skupno število točk pomnoži s stanovanjsko ali poslovno površino zavezančevega objekta in vrednostjo točke za izračun nadomestila.
Mesečno vrednost točke za m2 stanovanjske ali poslovne površine določi vsako leto občinski svet s sklepom. Z uveljavitvijo tega odloka znaša vrednost točke za m2 stanovanjske ali poslovne površine objekta za leto 2002 0,03114 SIT.
Za nepokrita skladišča, parkirišča, delavnice na prostem in podobno znaša vrednost točke 50% vrednosti iz prejšnjega odstavka.
9. člen
Nadomestilo mora plačati neposredni uporabnik stavbe ali dela stavbe oziroma zemljišča kot lastnik oziroma kot najemnik stanovanja ali poslovnega prostora oziroma zemljišča, namenjenega poslovni dejavnosti.
Poleg primerov v 59. členu zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/84) so plačila nadomestila oproščeni tudi:
1. Občani, ki prejemajo denarno socialno pomoč.
2. Lastniki, oziroma uporabniki poslovnih prostorov, ki so namenjeni dejavnosti društev oziroma karitativni in humanitarni dejavnosti.
3. Plačila nadomestila so za dobo 5 let oproščeni občani, ki so z uvedenim krajevnim samoprispevkom oziroma z lastnimi prispevki zbrali sredstva za izgradnjo posameznih komunalnih objektov in to v višini kot so te komunalne naprave ovrednotene v 5. členu tega odloka.
Petletna doba oprostitve velja od dneva vselitve v stanovanje ali stanovanjsko hišo oziroma zgraditve posameznega komunalnega objekta ali naprave.
10. člen
Nadomestilo določi zavezancu iz prejšnjega člena DURS. Ta lahko, na podlagi zahtevka za oprostitev plačila nadomestila, ki ga vloži zavezanec, začasno oprosti plačevanja nadomestila tistega zavezanca, za katerega na osnovi poročila Centra za socialno delo ugotovi, da bi plačevanje nadomestila ogrožalo socialno varnost zavezanca in njegove družine.
11. člen
Za izračun nadomestila se uporabijo uradni podatki in evidence, s katerimi razpolaga občinska uprava. Zavezanci so dolžni sporočiti pristojnemu organu vse spremembe, ki vplivajo na višino nadomestila (sprememba vrste dejavnosti, spremembe poslovne in stanovanjske površine) najkasneje v 30 dneh od nastanka spremembe.
Na zahtevo občinske uprave ali pristojnega organa za družbene prihodke so zavezanci dolžni sporočiti vse zahtevane podatke, ki so potrebni za izračun nadomestila.
12. člen
Z denarno kaznijo v višini 200.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba, če v določenem roku ne sporoči nastale spremembe pristojnemu organu, če na zahtevo pristojnega upravnega organa ne sporoči zahtevanih podatkov ali če sporoči netočne podatke.
Z denarno kaznijo v višini 50.000 SIT se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe kot tudi posameznik, če stori prekršek iz prejšnjega odstavka tega člena.
13. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka se za območje Občine Ajdovščina preneha uporabljati odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (Uradno glasilo, št. 11/89).
14. člen
Ta odlok se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 414-8/2001
Ajdovščina, dne 21. decembra 2001.
Župan
Občine Ajdovščina
Marjan Poljšak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti