Uradni list

Številka 109
Uradni list RS, št. 109/2001 z dne 28. 12. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 109/2001 z dne 28. 12. 2001

Kazalo

5334. Pravilnik o financiranju in izvajanju programa javnih del, stran 12053.

Na podlagi 52., 53. in 53.a člena zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti (Uradni list RS, št. 5/91, 12/92, 71/93, 38/94, 80/97 – odl. US in 69/98) izdaja minister za delo, družino in socialne zadeve
P R A V I L N I K
o financiranju in izvajanju programa javnih del
1. člen
(1) Ta pravilnik določa način izvajanja in financiranja letnih programov javnih del, določa deleže izhodiščnih plač za brezposelne osebe, vključene v javna dela, ki jih financira Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (v nadaljnjem besedilu: zavod), način dodeljevanja kvot sredstev za financiranje izbranih lokalnih in nacionalnih programov javnih del po območnih službah in centralni službi zavoda, postopek za izbor teh programov ter način poročanja zavoda Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo).
(2) Ta pravilnik opredeljuje tudi prednostno ciljno skupino brezposelnih oseb, ki se vključujejo v programe javnih del ter vrsto stroškov in obveznosti zavoda in naročnikov oziroma izvajalcev javnih del.
2. člen
(1) Letni program javnih del (v nadaljnjem besedilu: letni program) v skladu z zakonom, ki ureja zaposlovanje in zavarovanje za primer brezposelnosti (v nadaljnjem besedilu: zakon), določi Vlada Republike Slovenije v okviru programa aktivne politike zaposlovanja za proračunsko obdobje. Letni program določa globalne in operativne cilje, ki se letno realizirajo preko izvajanja lokalnih in nacionalnih programov javnih del, izbranih na podlagi javnega razpisa.
(2) Brezposelnim osebam, ki se vključujejo v izvajanje izbranih lokalnih in nacionalnih programov javnih del (v nadaljnjem besedilu: udeleženci) zavod zagotavlja deleže izhodiščne plače iz proračunskih sredstev ministrstva, dodeljenih na podlagi letne pogodbe o financiranju delovanja in financiranju programov zavoda. Sredstva, namenjena za financiranje deleža izhodiščne plače za udeležence javnih del, so del sredstev, namenjenih za financiranje letnega programa.
(3) Pri odločanju o izboru programov javnih del na nivoju območnih služb in centralne službe zavoda se upoštevajo dodeljene kvote sredstev za financiranje izbranih programov. Sredstva za financiranje izbranih programov, ki jih zagotavlja zavod, se opredelijo z letno pogodbo med ministrstvom in zavodom.
3. člen
(1) Izbor programov javnih del izvajajo razpisne komisije zavoda na podlagi splošnih kriterijev, opredeljenih z zakonom, in na podlagi kriterijev iz javnega razpisa, v skladu z določbami zakona, ki ureja izvrševanje proračuna Republike Slovenije. Izbor programov javnih del nacionalnega pomena opravi razpisna komisija pri centralni službi zavoda, izbor lokalnih programov pa opravijo razpisne komisije območnih služb zavoda.
(2) Razpisne komisije iz prejšnjega odstavka štejejo po pet članov in jih imenuje zavod.
4. člen
(1) Delo območnih komisij in izvajanje lokalnih programov javnih del spremljajo regijski odbori javnih del, ki jih imenuje zavod s soglasjem ministrstva. Regijski odbori predlagajo prioritete in smernice za izvajanje javnih del ter na podlagi poročil in obiskov po terenu spremljajo realizacijo ciljev javnih del in nadzirajo porabo proračunskih sredstev v skladu z dodeljeno kvoto finančnih sredstev. Regijski odbori javnih del trimesečno, polletno in letno poročajo o svojem delu odboru javnih del.
(2) Upravni odbor zavoda imenuje na predlog ministrstva odbor javnih del iz predstavnikov delodajalcev, delojemalcev in ministrstev, pristojnih za delo, promet, kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, gospodarstvo, kulturo, okolje in prostor ter znanost in šport. Za predsednika odbora javnih del se imenuje predstavnika ministrstva, pristojnega za delo. Odbor javnih del oblikuje smernice, potrjuje osnutek letnega programa, osnutek javnega razpisa in osnutek razpisne dokumentacije s kriteriji izbora. Odbor javnih del spremlja delo razpisne komisije centralne službe zavoda in izvajanje nacionalnih programov javnih del ter obravnava poročila regijskih odborov javnih del. Spremlja izvajanje in realizacijo globalnih in operativnih ciljev letnega programa. O svojem delu trimesečno, polletno in letno poroča upravnemu odboru zavoda.
5. člen
(1) Udeleženci imajo pravico do plače v višini izhodiščne plače tarifnega razreda ustrezne kolektivne pogodbe za delo, ki ga opravljajo v programu javnih del.
(2) Zavod zagotavlja izhodiščno plačo v celoti za lokalne programe javnih del, ki izpolnjujejo naslednja pogoja:
– izvajajo se v območjih z višjo stopnjo brezposelnosti od povprečne v Republiki Sloveniji, ki jih določa in objavi ministrstvo, ali v občinah z višjo stopnjo brezposelnosti od povprečne v Republiki Sloveniji,
– vključujejo samo težje zaposljive brezposelne osebe, opredeljene v pravilniku, ki ureja izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja.
(3) Težje zaposljive brezposelne osebe so:
– brezposelna oseba, ki je starejša od 50 let in je na zavodu prijavljena več kot 6 mesecev,
– brezposelna oseba, ki je starejša od 45 let in ima srednjo stopnjo strokovne izobrazbe ali manj, ter je dolgotrajno brezposelna oseba,
– brezposelna oseba, pri kateri je ugotovljen upad delovnih sposobnosti, ki nima za posledico statusa invalidnosti,
– invalidna brezposelna oseba,
– brezposelna oseba, ki sama skrbi za enega ali več otrok, ki so stari manj kot 15 let ali katere zakonec je brezposeln,
– brezposelna oseba, pri kateri je ugotovljena zaposlitvena oviranost ali
– brezposelna oseba, ki je brez izobrazbe, kvalifikacije ali delovnih izkušenj.
(4) Za zaposlitvene programe v okviru programov javnih del zagotavlja zavod izhodiščno plačo v celoti.
(5) Za programe javnih del nacionalnega pomena, za katere so naročniki ministrstva, občine, drugi državni organi, javni zavodi in neprofitne pravne osebe, v katerih ima država večinski lastninski delež, zagotavlja zavod 75% izhodiščne plače, pristojna ministrstva pa 25% izhodiščne plače.
(6) O izpolnjevanju pogojev iz tega člena odloča minister, pristojen za delo.
6. člen
(1) Zavod zagotavlja udeležencem deleže izhodiščne plače glede na delež brezposelnosti v prebivalstvu in glede na bruto dodano vrednost po naslednjih kriterijih:
– 85% izhodiščne plače v občinah, v katerih je delež brezposelnih v prebivalstvu 10% ali več, ne glede na bruto dodano vrednost,
– 80% izhodiščne plače v občinah, v katerih je delež brezposelnih v prebivalstvu od vključno 7% do 10%, ne glede na bruto dodano vrednost,
– 75% izhodiščne plače v občinah, v katerih je delež brezposelnih v prebivalstvu od vključno 5,4% do 7% ali, če je bruto dodano vrednost na prebivalca občine nižja od 68%,
– 60% izhodiščne plače v občinah, v katerih je delež brezposelnih v prebivalstvu nižji od 5,4% in če je bruto dodano vrednost na prebivalca občine enaka ali višja od 68%.
(2) Zavod lahko za vsako težje zaposljivo brezposelno osebo, opredeljeno v tretjem odstavku 5. člena tega pravilnika, ki je vključena v javna dela, poleg deleža izhodiščne plače iz prvega odstavka, zagotavlja še do 50% tistega deleža izhodiščne plače, ki ga krije naročnik oziroma izvajalec javnih del:
– do 92,5% izhodiščne plače v občinah, v katerih je delež brezposelnih v prebivalstvu 10% ali več, ne glede na bruto dodano vrednost,
– do 90% izhodiščne plače v občinah, v katerih je delež brezposelnih v prebivalstvu od vključno 7% do 10%, ne glede na bruto dodano vrednost,
– do 87,5% izhodiščne plače v občinah, v katerih je delež brezposelnih v prebivalstvu od vključno 5,4% do 7% ali, če je bruto dodana vrednost na prebivalca občine nižja od 68%,
– do 80% izhodiščne plače v občinah, v katerih je delež brezposelnih v prebivalstvu nižji od 5,4% in če je bruto dodano vrednost na prebivalca občine enaka ali višja od 68%.
(3) Odstotek dodatnega deleža izhodiščne plače v skladu z določbami prejšnjega odstavka se določi v letnem programu.
7. člen
(1) Bruto dodana vrednost iz prejšnjega člena se upošteva po podatkih, ki jih za občino ugotovi Urad Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj (v nadaljnjem besedilu: urad).
(2) Zavod po preteku enega leta od sklenitve pogodbe z naročnikom oziroma izvajalcem po potrebi uskladi deleže izhodiščnih plač glede na spremenjene podatke o deležu brezposelnosti v prebivalstvu in bruto dodani vrednosti v občini, ki jih ugotovi urad.
8. člen
Če je naročnik ali izvajalec javnih del organizacija, katere cilj je pridobivanje dobička in organizira program javnega dela, ki je neprofitne narave, je delež izhodiščne plače, ki ga zagotavlja zavod, največ 50% deleža, določenega v prvem odstavku 6. člena oziroma 50% deleža iz drugega odstavka 6. člena.
9. člen
(1) Udeleženci imajo poleg pravice do plače v višini izhodiščne plače tarifnega razreda ustrezne kolektivne pogodbe za delo, ki ga opravljajo v programu javnih del, še pravico do:
– stroškov prevoza na/z dela z javnim prevoznim sredstvom,
– povračila stroškov prehrane med delom,
– vključitve v program usposabljanja in izobraževanja,
– minimalnega letnega dopusta (koristi ga na enak način kot redno zaposleni),
– zagotavljanja varnosti pri delu,
– in drugih pravic, ki so opredeljene z zakonom.
10. člen
(1) Za organizacijo javnih del zagotavlja zavod 3.600 SIT mesečno za vsakega udeleženca, sredstva za njegov zdravniški pregled, povračilo stroškov prevoza na/z dela z javnim prevoznim sredstvom in stroškov prevoza na usposabljanje ali izobraževanje. Nadalje zagotavlja zavod udeležencem še povračilo stroškov prehrane med delom, stroškov vključitve v program usposabljanja in izobraževanja ter v programe pospeševanja poklicnega in osebnostnega razvoja.
(2) Razen sredstev iz prejšnjega odstavka zavod zagotavlja še sredstva za pripravo in izvedbo razpisa za izbor posameznih programov javnih del in sredstva za organizacijo izvedbe letnega programa, ki vključuje izbor programov, napotitev brezposelnih oseb v javna dela, stroške sklepanja pogodb z izvajalci in naročniki ter stroške mesečnih obračunov iz 12. člena tega pravilnika. Zavod zagotavlja sredstva za spremljanje in nadzor nad izvajanjem posameznih programov javnih del, za organizacijo usposabljanja naročnikov in izvajalcev javnih del in za promocijo javnih del.
11. člen
Naročniki oziroma izvajalci javnih del zagotavljajo sredstva za plačilo razlike med deležem izhodiščne plače, ki ga zagotavlja zavod v skladu s 6. in 8. členom tega pravilnika in izhodiščno plačo, ki jo prejme udeleženec v skladu s prvim odstavkom 5. člena tega pravilnika. Naročniki oziroma izvajalci zagotavljajo sredstva za nagrajevanje uspešnosti, dodatke za posebne obremenitve pri delu, neugodne vplive okolja, nevarnost pri delu in delo v delovnem času, ki je za delavce manj ugoden, ter za materialne stroške, vključno s stroški prostorov in potrebne opreme.
12. člen
(1) Izvajalec obračuna udeležencem plačo in ostale stroške v zvezi z delom na podlagi evidence prisotnosti na delu in zavodu posreduje zahtevek za povračilo sredstev.
(2) Zavod izvajalcu mesečno nakazuje sredstva za kritje stroškov izhodiščnih plač za udeležence po določbah petega odstavka 5. člena, 6. in 8. člena tega pravilnika, stroškov prevoza z javnim prevoznim sredstvom na/z dela, stroškov prevoza na usposabljanje ali izobraževanje in stroškov prehrane med delom na podlagi izpolnjenega predpisanega obrazca, ki ga izvajalec predloži zavodu do 15. dne v mesecu za pretekli mesec.
(3) Sredstva za organizacijo javnih del v višini 3.600 SIT povrne zavod izvajalcu na podlagi izstavljenega računa, sredstva za kritje stroškov zdravniškega pregleda pa na podlagi zahtevka izvajalca za refundacijo in fotokopije računa.
13. člen
(1) Medsebojne obveznosti med zavodom in naročnikom oziroma izvajalcem javnega dela se uredijo s pogodbo o izvajanju posameznega programa javnega dela, ki jo skleneta zavod in izvajalec oziroma zavod, naročnik in izvajalec javnega dela. Pogodbe o izvajanju posameznega lokalnega programa javnega dela sklepa pristojna območna služba zavoda, pogodbe o izvajanju nacionalnega programa javnega dela pa centralna služba zavoda, v vseh primerih po pooblastilu generalnega direktorja zavoda.
(2) Spremljanje izvajanja pogodb iz prejšnjega odstavka izvaja zavod.
14. člen
(1) Zavod poroča ministrstvu o izvajanju letnega programa s predložitvijo podatkov o realizaciji globalnih in operativnih ciljev letnega programa, o številu in strukturi naročnikov oziroma izvajalcev ter udeležencev. Zavod zagotovi primerljivost med podatki o porabljenih sredstvih za izvedbo programa in doseženih ciljih za vsak posamezni program javnih del za določeno proračunsko obdobje in za celotno obdobje izvajanega programa javnega dela.
(2) Poročila iz prejšnjega odstavka pripravi zavod trimesečno, polletno in letno ter jih odda ministrstvu najkasneje v roku 30 dni po izteku poročevalskega obdobja.
(3) Zavod poroča ministrstvu o strukturi udeležencev glede na namen njihovega vključevanja v programe kot so zlasti zagotovitev zaposlitve težje zaposljivim osebam, ohranitev delovnih sposobnosti, razvoj delovnih in osebnih spretnosti, organizirana pomoč pri iskanju zaposlitve, socialna vključenost in drugi.
15. člen
(1) Zavod poroča ministrstvu o deležih zavoda pri financiranju izhodiščne plače za udeležence javnih del iz petega odstavka 5. člena, 6. in 8. člena tega pravilnika. Poročilo vsebuje podatke o:
– številu programov javnih del,
– številu in strukturi vključenih brezposelnih oseb,
– povprečnem času vključitve v javno delo,
– povprečni višini izhodiščne plače,
– povprečni višini deleža izhodiščne plače, ki jo zagotavlja zavod,
– številu izhodov v zaposlitev.
(2) Za udeležence iz prvega odstavka 6. člena tega pravilnika prikaže zavod podatke iz prejšnjega odstavka ločeno glede na višino financiranja deleža izhodiščne plače.
(3) Za udeležence javnih del iz tretjega odstavka 5. člena tega pravilnika prikaže zavod podatke ločeno po posameznih kategorijah težje zaposljivih brezposelnih oseb – udeležencev javnih del.
(4) Zavod prikaže podatke iz prvega odstavka 10. člena tega pravilnika ločeno po vrsti in višini sredstev financiranja za udeležence.
16. člen
O vključenih težje zaposljivih brezposelnih osebah iz tretjega odstavka 5. člena tega pravilnika vodi zavod naslednje podatke:
– šifra javnega dela,
– ime in priimek brezposelne osebe, enotno matično številko občana,
– kategorijo, v katero sodi brezposelna oseba, glede na drugi odstavek 5. člena tega pravilnika,
– kolektivno pogodbo, tarifni razred in višino izhodiščne plače,
– delež izhodiščne plače, ki ga financira zavod in delež izhodiščne plače, ki ga financira naročnik oziroma izvajalec javnega dela,
– število mesecev vključitve v javno delo.
17. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati pravilnik o deležih Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje pri financiranju izhodiščne plače za udeležence javnih del (Uradni list RS, št. 82/92 in 77/00).
Št. 017-043/01
Ljubljana, dne 21. decembra 2001.
Minister
za delo, družino
in socialne zadeve
dr. Vlado Dimovski l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti