Uradni list

Številka 101
Uradni list RS, št. 101/2001 z dne 13. 12. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 101/2001 z dne 13. 12. 2001

Kazalo

4964. Pravilnik o dodeljevanju sredstev občinskega proračuna za energetske sanacije objektov na območju Občine Jesenice, stran 10312.

Na podlagi 10. in 104. člena statuta Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 2/01) ter v skladu z odlokom o proračunu Občine Jesenice in 4. sklepom 1. izredne seje Občinskega sveta občine Jesenice je Občinski svet občine Jesenice na 34. seji dne 22. 11. 2001 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju sredstev občinskega proračuna za energetske sanacije objektov na območju Občine Jesenice
1. člen
S tem pravilnikom se določajo namen, pogoji in postopek za dodeljevanje sredstev občinskega proračuna za energetsko sanacijo objektov na območju Občine Jesenice.
2. člen
Sredstva so namenjena za dodeljevanje nepovratnih sredstev in subvencioniranje obrestne mere za dodeljene kredite pri poslovnih bankah ter se zagotavljajo v proračunu Občine Jesenice v višini, ki je določena z odlokom o proračunu Občine Jesenice za posamezno leto.
3. člen
Sredstva za energetsko sanacijo objektov se v skladu s tem pravilnikom lahko uporabljajo za ukrepe energetske sanacije objektov:
– izolacija in obnova podstrešja,
– izolacija in obnova strehe,
– izolacija in obnova fasade,
– zamenjava fasadnega stavbnega pohištva,
– prehod na daljinsko ogrevanje (priklop na vročevodno in plinovodno omrežje),
– drugo.
4. člen
Za pridobitev namenskih sredstev za energetsko sanacijo objektov lahko zaprosijo:
– lastniki oziroma solastniki objektov,
– najemniki objektov,
– upravljavci objektov,
– ožji družinski člani lastnikov ali najemnikov objektov.
5. člen
Splošni pogoji za pridobitev sredstev za energetsko sanacijo objektov:
– objekti, ki so predmet energetske sanacije morajo biti locirani na območju Občine Jesenice,
– ta razpis ne velja za ukrepe energetske sanacije počitniških objektov oziroma vikendov in vseh pomožnih in drugih objektov, zgrajenih brez gradbenega dovoljenja,
– posamezni ukrep energetske sanacije objektov mora biti izveden za objekt v celoti. Izjema je ukrep zamenjave fasadnega stavbnega pohištva v večstanovanjskih objektih, kjer se predmetni ukrep lahko izvede v enem stanovanju, pod pogojem, da upravnik objekta s pisno izjavo predpiše ustreznost izbranih oken,
– posamezni ukrep energetske sanacije objektov mora biti izveden do konca tekočega koledarskega leta,
– višina kredita praviloma ne sme presegati 50% predračunske vrednosti,
– vlagatelj mora vložiti popolno vlogo.
6. člen
Sklep o razpisu za dodelitev nepovratnih sredstev oziroma subvencij obrestne mere za energetsko sanacijo objektov sprejme Odbor za stanovanjske zadeve in komunalno infrastrukturo ter energetiko Občinskega sveta občine Jesenice in ga objavi v sredstvih javnega obveščanja in na oglasni deski Občine Jesenice.
Sklep o razpisu vsebuje:
1. Določbe tega pravilnika, na podlagi katerih odbor za stanovanjske zadeve in komunalno infrastrukturo ter energetiko sprejme sklep,
2. Skupen znesek sredstev, namenjenih v občinskem proračunu za energetsko sanacijo objektov v občini, ločene za dodelitev nepovratnih sredstev in subvencioniranje obrestne mere,
3. Namene, za katere se dodeljujejo sredstva,
4. Prednostne kriterije za dodelitev sredstev,
5. Navedbo upravičencev, ki lahko zaprosijo za nepovratna sredstva oziroma subvencioniranje obrestne mere,
6. Pogoje pod katerimi se dodeljujejo krediti (dobi vračila, višina obrestne mere, način možnega zavarovanja),
7. Pogoje pod katerimi se dodeljujejo nepovratna sredstva,
8. Rok za vložitev prošenj, ki ne sme biti krajši od 30 dni od dneva objave in naslov, na katerega se vložijo prošnje,
9. Navedbo, da mora prošnja poleg drugega vsebovati še ime, priimek oziroma oznako firme oziroma predmetne podatke zastopnika, in naslov,
10. Navedbo dokumentacije, ki mora biti predložena:
– ustrezno upravno dovoljenje (gradbeno dovoljenje ali odločba o priglasitvi del),
– najemno pogodbo ali kupoprodajno pogodbo ali pogodbo o upravljanju ali zemljiškoknjižni izpisek (odvisno od statusa vlagatelja),
– soglasje lastnika oziroma v večstanovanjskih objektih 50% vseh solastnikov za nameravani poseg oziroma soglasje upravnika,
– en predračun za predvidena dela, ki so predmet energetske sanacije,
– dokazilo o izpolnjevanju tehničnih kriterijev (izdela projektant, izvajalec ali Energetsko svetovalna pisarna – odvisno od ukrepa),
– drugo dokumentacijo, ki jih v razpisu izrecno zahteva Odbor za stanovanjske zadeve in komunalno infrastrukturo ter energetiko.
11. rok, v katerem bo Odbor za stanovanjske zadeve in komunalno infrastrukturo ter energetiko sprejel sklep o dodelitvi sredstev, ki ne sme biti daljši od 30 dni od dneva poteka roka za vložitev vlog in rok 15 dni, v katerem bo ta sklep posredovan vsem vlagateljem.
7. člen
Prošnjo za dodelitev nepovratnih sredstev in za subvencijo obrestne mere s prilogami vložijo vlagatelji na Občino Jesenice.
Prejete vloge prouči pristojna služba Občine Jesenice ter pripravi predlog o dodelitvi sredstev.
Odbor za stanovanjske zadeve in komunalno infrastrukturo ter energetiko Občinskega sveta občine Jesenice s sklepom odloča o dodelitvi sredstev. Sklep se posreduje vsem prosilcem najkasneje v 15 dneh po sprejemu odločitve.
Z dopisom (sklepom) Občine Jesenice, da je vloga popolna in odobrena se vlagatelj zglasi na banki, izbrani za poslovno sodelovanje, za ureditev odobritve kredita.
8. člen
Odobrena sredstva se nakažejo, ko vlagatelj predloži dokazilo o izvedbi ukrepa energetske sanacije objekta (račun oziroma situacijo izvajalca del).
Posojilojemalec bo sklenil z banko individualno pogodbo, v kateri bodo opredeljene pravice in obveznosti med banko in posameznimi posojilojemalci, ki morajo biti v skladu s pogoji razpisa in pogodbo, sklenjeno med občino in banko.
9. člen
Namensko porabo in dodeljevanje sredstev občinskega proračuna, namenjenih za energetsko sanacijo objektov v Občini Jesenice, preverja nadzorni odbor.
10. člen
Strokovna in administrativno-tehnična opravila v zvezi z dodeljevanjem sredstev občinskega proračuna opravlja pristojna služba Občine Jesenice.
11. člen
Ta pravilnik se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati s 1. 1. 2002.
Z dnem, ko začne veljati ta pravilnik preneha veljati pravilnik o dodeljevanju sredstev občinskega proračuna za energetske sanacije objektov na območju Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 4/00).
Št. 311-5/01
Jesenice, dne 22. novembra 2001.
Župan
Občine Jesenice
Boris Bregant, univ. dipl. inž. str. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti