Uradni list

Številka 101
Uradni list RS, št. 101/2001 z dne 13. 12. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 101/2001 z dne 13. 12. 2001

Kazalo

4915. Pravilnik o opravljanju strokovnega izpita in o preizkusu znanja inšpektorja za varstvo osebnih podatkov, stran 10266.

Na podlagi tretjega in četrtega odstavka 27.č člena zakona o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 59/99, 57/01, 59/01 – popravek) izdaja minister za pravosodje
P R A V I L N I K
o opravljanju strokovnega izpita in o preizkusu znanja inšpektorja za varstvo osebnih podatkov
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
Ta pravilnik določa vsebino in postopek opravljanja strokovnega izpita za pridobitev naziva inšpektorja za varstvo osebnih podatkov (v nadaljnjem besedilu: izpit) in rednega preizkusa znanja in strokovne usposobljenosti inšpektorja za varstvo osebnih podatkov (v nadaljnjem besedilu: preizkus znanja).
II. PROGRAM IZPITA
2. člen
Izpit obsega splošni in posebni del.
Splošni del izpita obsega poznavanje naslednjih področij:
– ustavne ureditve Republike Slovenije, zlasti ureditve temeljnih človekovih pravic in svoboščin v ustavi, gospodarskih in socialnih razmerij, državne ureditve, lokalne samouprave, ustavnosti in zakonitosti, postopkov pregona;
– organizacije državne uprave, zlasti organizacije in opredelitve nalog uprave in načina njihovega uresničevanja, nadzora nad delom uprave, razmerij ministrstev do vlade, pristojnosti funkcionarja, posebnosti s področja delovnih razmerij za delavce v državni upravi, način financiranja upravnih in drugih državnih organov in vlogo računskega sodišča.
Posebni del izpita obsega preverjanje znanja oziroma poznavanja vseh predpisov z delovnega področja inšpektorata za varstvo osebnih podatkov, zlasti poznavanja:
– zakona o varstvu osebnih podatkov, njegovega izvajanja in nadzora;
– podzakonskih aktov, izdanih na podlagi zakona o varstvu osebnih podatkov;
– predpisov o splošnem upravnem postopku in postopku o prekrških in inšpekcijskem nadzoru;
– predpisov o varuhu človekovih pravic;
– ratificiranih in objavljenih konvencij, priporočil in navodil Sveta Evrope s področja varstva osebnih podatkov;
– priporočil OECD s področja varstva osebnih podatkov.
Kandidat mora poznati predpise o pravni ureditvi posameznih izpitnih področij, ki so bili objavljeni več kot 60 dni pred datumom izpita.
3. člen
Podrobnejši seznam pravnih virov in druge študijske literature po programu splošnega in posebnega dela izpita pripravi inšpektorat za varstvo osebnih podatkov.
III. OPRAVLJANJE IN POTEK IZPITA
4. člen
Kandidat opravlja izpit pred tričlansko komisijo, ki jo imenuje minister za pravosodje.
Predsednik komisije, ki je izpraševalec za splošni del izpita, mora imeti univerzitetno strokovno izobrazbo, člana komisije pa morata imeti najmanj visoko strokovno izobrazbo, pri čemer mora imeti član, ki je izpraševalec za posebni del izpita, tudi izkušnje s področja, za katerega je imenovan za izpraševalca.
Predsednik izpitne komisije vodi in skrbi za pravilen potek izpita.
5. člen
Kandidat, ki želi opravljati izpit, vloži pisno prijavo glavnemu inšpektorju za varstvo osebnih podatkov. Prijavi mora priložiti dokazilo o univerzitetni strokovni izobrazbi.
Inšpektorat za varstvo osebnih podatkov predloži prijavo iz prejšnjega odstavka Ministrstvu za pravosodje.
6. člen
Ministrstvo za pravosodje v odločbi, s katero določi sestavo izpitne komisije, določi tudi kraj in čas opravljanja izpita.
Čas izpita mora biti določen tako, da ostane kandidatu od prejema odločbe do dneva opravljanja izpita najmanj 15 dni, razen če sam želi opravljati izpit pred tem rokom.
Od dneva vložitve prijave do dneva opravljanja izpita ne sme preteči več kot 60 dni.
7. člen
Kandidat opravlja najprej splošni del izpita, ki lahko traja največ 45 minut.
Kandidat, ki predloži dokazilo, da je že opravil strokovni izpit za delavca z univerzitetno oziroma visoko strokovno izobrazbo v državni upravi, je oproščen splošnega dela izpita.
Po uspešno opravljenem splošnem delu izpita kandidat pristopi k opravljanju pisnega posebnega dela izpita.
8. člen
Pisni posebni del izpita, ki lahko traja največ tri ure, je pisna naloga z delovnega področja inšpektorja za varstvo osebnih podatkov, in sicer obsega praviloma sestavo zapisnika oziroma drugega akta v skladu s predpisi s področja varstva osebnih podatkov in upravnega postopka.
Pisno nalogo določi član izpitne komisije, imenovan v izpitno komisijo za posebni del izpita, v soglasju s predsednikom komisije.
Pisni posebni del izpita se opravlja pod nadzorstvom zapisnikarja. Če kandidat med pisnim posebnim delom izpita ne ravna v skladu s tem pravilnikom in po navodilih zapisnikarja, zapisnikar o tem poroča komisiji, ki odloči, ali sme kandidat nadaljevati izpit. Če komisija odloči, da kandidat ne sme nadaljevati izpita, se šteje, da izpita ni opravil.
Kandidat ima lahko pri pisnem posebnem delu izpita pri sebi predpise in drugo strokovno literaturo, ki je navedena v seznamu iz 3. člena tega pravilnika.
9. člen
Uspešno ocenjen pisni posebni del izpita je pogoj za opravljanje ustnega posebnega dela izpita.
Ustni posebni del izpita lahko traja največ eno uro in obsega poznavanje predpisov s področja varstva osebnih podatkov.
10. člen
Uspeh kandidata se za vsak posamezen del izpita oceni z “uspešno“ ali “neuspešno“.
Na podlagi uspeha posameznih delov izpita odloča komisija o uspehu celotnega izpita.
Če je le ustni posebni del izpita ocenjen neuspešno, komisija določi, da lahko kandidat v roku 30 dni ta del izpita ponovi.
Če je kandidat pri ponovitvi dela izpita neuspešen, se šteje, da izpita ni opravil.
11. člen
O izpitu in vprašanjih, ki so bila postavljena na splošnem in posebnem ustnem delu izpita, ter o rezultatih splošnega in posebnega dela izpita se vodi zapisnik.
12. člen
Kandidatu, ki uspešno opravi izpit, se vroči potrdilo o opravljenem izpitu, ki ga izda minister za pravosodje.
13. člen
Kandidat, ki ni opravil izpita, se lahko ponovno prijavi za opravljanje izpita, vendar šele po preteku najmanj dveh mesecev od zadnjega opravljanja izpita in največ dvakrat.
IV. PREIZKUS ZNANJA
14. člen
Preizkus znanja se opravlja vsake štiri leta od imenovanja dalje.
Prijavo k preizkusu znanja mora inšpektor za varstvo osebnih podatkov vložiti pri Ministrstvu za pravosodje najmanj tri mesece pred iztekom štirih let od imenovanja oziroma zadnjega preizkusa znanja.
Preizkus znanja se opravlja pred komisijo iz 4. člena tega pravilnika.
Ministrstvo za pravosodje v odločbi, s katero določi sestavo izpitne komisije, določi tudi kraj in čas opravljanja preizkusa znanja. Čas preizkusa znanja mora biti določen v skladu z drugim odstavkom 6. člena tega pravilnika in tako, da se preizkus znanja opravlja pred iztekom štiriletnega roka iz drugega odstavka tega člena.
15. člen
Preizkus znanja se opravlja pisno z ustnim zagovorom. Pisni del poteka po postopku, ki je s tem pravilnikom predpisan za pisni posebni del izpita. Pisnemu delu sledi ustni zagovor naloge pred komisijo.
Tema pisne naloge, ki jo določi komisija, mora zajemati kompleksno problematiko z delovnega področja inšpektorja, ki opravlja preizkus znanja. S pisno nalogo inšpektor na praktičnem primeru pokaže poznavanje predpisov s področja varstva osebnih podatkov in vodenja upravnega postopka.
Pisnemu delu preizkusa znanja sledi ustni zagovor pisne naloge, ki lahko traja največ 30 minut.
Pisno nalogo z zagovorom komisija oceni kot celoto z “uspešno“ ali “neuspešno“.
O poteku preizkusa znanja se vodi zapisnik.
16. člen
Inšpektorju, ki je uspešno opravil preizkus znanja, izda komisija potrdilo o opravljenem preizkusu znanja.
17. člen
Inšpektorju, ki preizkusa znanja ni opravil, mora komisija določiti rok, v katerem lahko preizkus znanja ponovi.
Rok za ponovitev preizkusa znanja ne sme biti krajši od 30 dni in ne daljši od 90 dni. V ta rok se ne štejeta meseca julij in avgust.
V. EVIDENCA OPRAVLJENIH IZPITOV IN PREIZKUSOV ZNANJA
18. člen
Ministrstvo za pravosodje vodi v posebni kadrovski evidenci vse podatke, ki se nanašajo na izpit in preizkus znanja posameznega kandidata.
Vsebina podatkov v evidenci je naslednja:
– zaporedna številka v evidenci,
– ime in priimek kandidata ter datum in kraj rojstva,
– dokazila o stopnji in vrsti strokovne izobrazbe kandidata,
– prijava za opravljanje izpita s priloženimi dokazili,
– dokazilo o pisnem posebnem delu izpita (pisna naloga),
– zapisnik iz 11. člena tega pravilnika,
– potrdilo o opravljenem izpitu,
– prijavo k preizkusu znanja,
– dokazilo o pisnem delu preizkusa znanja (pisna naloga),
– zapisnik iz petega odstavka 15. člena tega pravilnika,
– potrdilo o opravljenem preizkusu znanja.
VI. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
19. člen
Za inšpektorje, ki opravljajo izpit po 10. členu zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 57/01), ne velja 5. člen tega pravilnika.
Inšpektorji iz prejšnjega odstavka vložijo pisno prijavo za opravljanje izpita pri Ministrstvu za pravosodje najmanj 3 mesece pred iztekom roka iz 10. člena zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu osebnih podatkov.
Inšpektorji, ki opravijo izpit po prejšnjem odstavku, se morajo k prvemu preizkusu znanja prijaviti najmanj tri mesece pred iztekom štirih let od uspešno opravljenega izpita.
20. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 751-8/2001
Ljubljana, dne 1. oktobra 2001.
mag. Ivan Bizjak l. r.
Minister
za pravosodje

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti