Uradni list

Številka 92
Uradni list RS, št. 92/2001 z dne 22. 11. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 92/2001 z dne 22. 11. 2001

Kazalo

4619. Sklep o pogojih in načinu, pod katerimi smejo rezidenti pri poslovanju z nerezidenti plačilo sprejeti ali opraviti v tuji gotovini, stran 9021.

Na podlagi prvega odstavka 40. člena zakona o deviznem poslovanju (Uradni list RS, št. 23/99 in 35/01) in drugega odstavka 20. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja Svet Banke Slovenije
S K L E P
o pogojih in načinu, pod katerimi smejo rezidenti pri poslovanju z nerezidenti plačilo sprejeti ali opraviti v tuji gotovini
1
Za rezidente je poslovanje z nerezidenti s tujo gotovino pod pogoji in po postopku, ki ga določa zakon o preprečevanju pranja denarja (Uradni list RS, št. 79/01), prosto.
2
Pravna oseba, zasebnik ali podružnica tuje gospodarske družbe (v nadaljevanju: rezident), ki je prejel plačilo v tuji gotovini, mora tujo gotovino nemudoma odvesti v banko ali jo položiti v svojo devizno blagajno.
3
Rezident ima lahko v devizni blagajni ob zaključku dneva znesek tuje gotovine, ki ne sme presegati 5% povprečnega dnevnega pologa tuje gotovine v blagajno v preteklem mesecu.
V znesek deviznega blagajniškega maksimuma se ne všteva tuja gotovina, ki jo je rezident dvignil z deviznega računa ali kupil v banki in je namenjena za plačilo blaga ali storitve ali za pokrivanje stroškov službene poti v tujino, kadar bo plačilo ali začetek službene poti v skladu s potnim nalogom v naslednjih petih delovnih dneh.
Rezidenti, ki opravljajo storitve v mednarodnem blagovnem in potniškem prometu ali nudijo prvo medicinsko pomoč, imajo lahko z dovoljenjem Banke Slovenije določen višji znesek deviznega maksimuma, zaradi zagotovitve zneska, potrebnega za dnevnice delavcev prevoznega sredstva in za plačilo drugih stroškov v tujini v zvezi s prevoznim sredstvom in blagom.
4
Prejeto tujo gotovino, ki presega znesek deviznega blagajniškega maksimuma, je dolžan rezident odvesti v banko najkasneje naslednji delovni dan.
5
Rezident mora voditi blagajniški dnevnik v skladu z določili slovenskih računovodskih standardov kot posebno pomožno knjigo oziroma analitično evidenco.
6
Z dnem uveljavitve tega sklepa preneha veljati sklep o pogojih in načinu, pod katerimi smejo rezidenti pri poslovanju z nerezidenti plačilo sprejeti ali opraviti v tuji gotovini (Uradni list RS, št. 50/99, 78/99 in 25/00).
7
Ta sklep začne veljati 1. januarja 2002.
Ljubljana, dne 13. novembra 2001.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
Mitja Gaspari l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti