Uradni list

Številka 92
Uradni list RS, št. 92/2001 z dne 22. 11. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 92/2001 z dne 22. 11. 2001

Kazalo

4605. Sklep, št. 1/99 Pridružitvenega sveta, o pridružitvi med Evropskimi skupnostmi in njihovimi državami članicami, na eni strani, in Republiko Slovenijo, na drugi strani o sprejemu svojega poslovnika1, stran 9002.

Na podlagi 112. člena Evropskega sporazuma o pridružitvi med Republiko Slovenijo na eni strani in Evropskimi skupnostmi in njihovimi državami članicami, ki delujejo v okviru Evropske unije na drugi strani s sklepno listino – v nadaljnjem besedilu: Evropski sporazum (Uradni list RS – Mednarodne pogodbe, št. 13/97) in sklepa Vlade Republike Slovenije, sprejetega na 47. seji dne 25. 10. 2001, se objavi
S K L E P, št. 1/99
Pridružitvenega sveta, o pridružitvi med Evropskimi skupnostmi in njihovimi državami članicami, na eni strani, in Republiko Slovenijo, na drugi strani o sprejemu svojega poslovnika(1)
PRIDRUŽITVENI SVET JE
ob upoštevanju Evropskega sporazuma o pridružitvi med Evropskimi skupnostmi in njihovimi državami članicami na eni strani in Republiko Slovenijo na drugi strani, in še zlasti 110., 111., 112., 113., 114., 115., člena tega sporazuma,
glede na to, da je Sporazum začel veljati 1. februarja 1999,
SKLENIL NASLEDNJE:
1. člen
Predsedovanje
Pridružitvenemu svetu izmenično za dvanajstmesečna obdobja predsedujeta predstavnik Sveta Evropske unije v imenu Skupnosti in njenih držav članic ter predstavnik Vlade Republike Slovenije. Prvo obdobje se začne na dan prvega sestanka Pridružitvenega sveta in se konča 31. decembra 1999.
2. člen
Sestanki
Pridružitveni Svet se redno sestaja na ministrski ravni enkrat letno. Če se pogodbenici strinjata, se Pridružitveni svet na zahtevo ene ali druge pogodbenice sestane na posebnih zasedanjih.
Razen če se pogodbenici drugače ne dogovorita, vsako zasedanje Pridružitvenega sveta poteka v običajnem kraju sestankov Sveta Evropske Unije na dan, za katerega se dogovorita obe pogodbenici.
Sestanke Pridružitvenega sveta po dogovoru s predsednikom skupaj skličeta sekretarja Pridružitvenega sveta.
3. člen
Zastopanje
Člane Pridružitvenega sveta lahko zastopajo drugi, če se sami sestanka ne morejo udeležiti.
Če član želi, da ga na sestanku zastopa nekdo drug, mora pred tem sestankom predsedniku sporočiti ime svojega predstavnika.
Zastopnik člana Pridružitvenega sveta uresničuje vse pravice tega člana.
4. člen
Delegacije
Člane Pridružitvenega sveta lahko spremljajo uradniki.
Pred vsakim sestankom se o predvideni sestavi delegacije vsake pogodbenice obvesti predsednika.
Predstavnik Evropske investicijske banke se udeležuje sestankov Pridružitvenega sveta kot opazovalec, kadar so na dnevnem redu zadeve v zvezi z banko.
Pridružitveni svet lahko povabi nečlane, da prisostvuje sestanku in dajo informacije o določenih zadevah.
5. člen
Sekretariat
Uradnik Generalnega sekretariata Sveta Evropske unije in uradnik Misije Republike Slovenije v Bruslju skupaj delujeta kot sekretarja Pridružitvenega sveta.
6. člen
Korespondenca
Korespondenca, naslovljena na Pridružitveni svet se pošlje predsedniku Pridružitvenega sveta na naslov Generalnega sekretariata Sveta Evropske unije.
Oba sekretarja zagotovita, da se korespondenca pošlje predsedniku Pridružitvenega sveta in, če je primerno, razpošlje drugim članom Pridružitvenega sveta. Razposlana korespondenca se pošlje Generalnemu sekretariatu Komisije, stalnim predstavništvom držav članic in Misiji Republike Slovenije v Bruslju.
Sekretarja pošljeta naslovnikom sporočila predsednika Pridružitvenega sveta in jih, če je primerno, razpošljeta drugim članom Pridružitvenega sveta na naslove, omenjene v prejšnjem odstavku.
7. člen
Javnost sestankov
Sestanki Pridružitvenega sveta niso javni, razen če se ne odloči drugače.
8. člen
Dnevni red sestankov
1. Predsednik sestavi začasni dnevni red za vsak sestanek. Sekretarja Pridružitvenega sveta pošljeta dnevni red na naslove, omenjene v 6. členu najkasneje petnajst dni pred začetkom sestanka.
Začasni dnevni red vključuje točke, za katere je predsednik najkasneje enaindvajset dni pred začetkom sestanka prejel zahtevo za uvrstitev na dnevni red, pri čemer se točke ne vpišejo na začasni dnevni red, če dodatno gradivo ni bilo poslano sekretarjem vsaj tisti dan, ko se dnevni red razpošlje.
Pridružitveni svet sprejme dnevni red na začetku vsakega sestanka. Točka, ki ni na začasnem dnevnem redu, se lahko uvrsti na dnevni red, če se pogodbenici tako dogovorita.
2. Predsednik lahko s soglasjem obeh pogodbenic skrajša roke, določene v prvem odstavku, da upošteva zahteve posameznega primera.
9. člen
Zapisnik
Sekretarja sestavita osnutek zapisnika vsakega sestanka.
Praviloma zapisnik v zvezi z vsako točko dnevnega reda navaja:
– gradivo, predloženo Pridružitvenemu svetu,
– izjave, za katere eden od članov Pridružitvenega sveta zahteva, da se zapišejo,
– sprejete sklepe in priporočila, dogovorjene izjave in sprejete zaključke.
Osnutek zapisnika se predloži v potrditev Pridružitvenemu svetu. Ko je zapisnik potrjen, ga podpišejo predsednik in sekretarja. Zapisnik se hrani v arhivu Generalnega sekretariata Sveta Evropske unije, ki deluje kot depozitar pridružitvenih dokumentov; overjena kopija se pošlje na vse naslove, omenjene v 6. členu.
10. člen
Sklepi in priporočila
1. Pridružitveni svet sprejema sklepe in priporočila s skupnim soglasjem pogodbenic.
Pridružitveni svet lahko v obdobju med zasedanji sprejema sklepe ali priporočila pisno, če se obe pogodbenici s tem strinjata.
2. Sklepi in priporočila Pridružitvenega sveta v smislu prvega odstavka 112. člena Evropskega sporazuma se poimenujejo “sklepi” in “priporočila”, ki jim sledi zaporedna številka, datum sprejema in opis zadeve.
Sklepe in priporočila Pridružitvenega sveta podpiše predsednik, overita pa sekretarja.
Sklepi in priporočila se pošljejo na vse naslove, omenjene v 6. členu.
Vsaka pogodbenica lahko odloči, da objavi sklepe in priporočila Pridružitvenega sveta v svoji uradni publikaciji (v Uradnem listu Evropskih skupnosti in v Uradnem listu Republike Slovenije).
11. člen
Jeziki
Uradni jeziki Pridružitvenega sveta so uradni jeziki obeh pogodbenic.
Če ni dogovorjeno drugače, razprave Pridružitvenega sveta temeljijo na gradivu, pripravljenem v teh jezikih.
12. člen
Stroški
Skupnost in Republika Slovenija vsaka posebej krijeta stroške, ki nastanejo zaradi sodelovanja na sestankih Pridružitvenega sveta v zvezi z osebjem, potnimi stroški in dnevnicami ter poštnimi in telekomunikacijskimi izdatki.
Izdatke v zvezi s tolmačenjem na sestankih, prevajanjem in razmnoževanjem dokumentov krije Skupnost, razen izdatkov v zvezi s tolmačenjem ali prevajanjem v slovenščino ali iz nje, ki jih krije Republika Slovenija.
Druge izdatke v zvezi s konkretno organizacijo sestankov krije pogodbenica, ki organizira sestanek.
13. člen
Pridružitveni odbor
1. Za pomoč Pridružitvenemu svetu pri opravljanju njegovih nalog se ustanovi Pridružitveni odbor. Sestavljajo ga predstavniki članov Sveta Evropske unije in člani Komisije Evropskih skupnosti na eni strani in predstavniki slovenske vlade na drugi, običajno na ravni višjih državnih uradnikov.
2. Pridružitveni odbor pripravlja sestanke in razprave Pridružitvenega sveta, izvaja sklepe Pridružitvenega sveta, če je to primerno, in na splošno zagotavlja kontinuiteto pridružitvenega razmerja in ustrezno izvajanje Evropskega sporazuma. Odbor prouči vsako zadevo, ki mu jo predloži Pridružitveni svet ter vsako drugo vprašanje, ki se lahko pojavi pri vsakodnevnem izvajanju Evropskega sporazuma. Pridružitvenemu svetu predloži predloge ali osnutke sklepov/priporočil za sprejem.
3. V primerih, v katerih Evropski sporazum predvideva obveznost ali možnost posvetovanja, tako posvetovanje lahko poteka v okviru Pridružitvenega odbora. Posvetovanje se lahko nadaljuje v Pridružitvenem svetu, če se pogodbenici s tem strinjata.
4. Poslovnik Pridružitvenega odbora je priložen k temu sklepu.
14. člen
Pododbori in posebne skupine
Pododbori, omenjeni v 115. členu Evropskega sporazuma, so našteti v Prilogi II k temu sklepu. Pododbori delujejo pod nadzorstvom Pridružitvenega odbora, kateremu poročajo po vsakem sestanku.
Pridružitveni odbor lahko razpusti kateregakoli od obstoječih pododborov ali skupin, spremeni njihovo področje dela ali ustanovi druge pododbore ali skupine za pomoč pri opravljanju njihovih nalog.
Ti pododbori in skupine nimajo pravice odločanja.
15. člen
Skupni posvetovalni odbor
Ustanovi se Skupni posvetovalni odbor, čigar naloga je pomagati Pridružitvenemu svetu pri spodbujanju dialoga in sodelovanja med ekonomskimi in socialnimi interesnimi skupinami v Evropski skupnosti in Republiki Sloveniji. Dialog in sodelovanje vključujeta vse ekonomske in socialne vidike odnosov med Evropsko skupnostjo in Republiko Slovenijo, ki se pojavljajo pri izvajanju Evropskega sporazuma. Skupni posvetovalni odbor izraža svoje poglede na vprašanja, ki se pojavljajo na teh področjih.
16. člen
Skupni posvetovalni odbor sestavljajo štirje predstavniki Ekonomskega in socialnega odbora Evropskih skupnosti in štirje predstavniki ekonomskih in socialnih interesnih skupin Republike Slovenije.
Skupni posvetovalni odbor opravlja svoje naloge na podlagi pobude Pridružitvenega sveta ali pa, v zvezi s spodbujanjem dialoga med ekonomskimi in socialnimi krogi, na lastno pobudo.
Z izborom članov se zagotovi, da Skupni posvetovalni odbor kar najbolj točno odraža različne ekonomske in socialne interesne skupine v Evropski skupnosti in Republiki Sloveniji.
Skupnemu posvetovalnemu odboru bosta sopredsedovala član Ekonomskega in socialnega odbora Evropskih skupnosti in slovenski član.
Skupni posvetovalni odbor sprejme svoj poslovnik.
17. člen
Ekonomski in socialni odbor Evropskih skupnosti na eni strani in slovenske ekonomske in socialne interesne skupine na drugi strani vsak zase krijejo stroške, ki nastanejo z udeležbo na sestankih Odbora in z delovnimi skupinami, in sicer glede osebja, potovanj in stroškov bivanja ter glede stroškov pošte in telekomunikacij.
Stroške v zvezi s tolmačenjem na sestankih, prevajanjem in reprodukcijo dokumentov krije Ekonomski in socialni odbor, pri tem pa so izvzeti stroški slovenske strani v zvezi s tolmačenjem ali prevajanjem v slovenščino ali iz nje, ki jih krijejo slovenske ekonomske in socialne interesne skupine.
Druge stroške v zvezi s konkretno organizacijo sestankov krije stranka, ki je gostiteljica sestankov.
                                                        PRILOGA 1

                POSLOVNIK PRIDRUŽITVENEGA ODBORA

                             1. člen

                          Predsedovanje

Pridružitvenemu odboru izmenično za dvanajstmesečna obdobja
predsedujeta predstavnik Evropske Komisije v imenu Skupnosti in
njenih držav članic ter predstavnik Vlade Republike Slovenije.
Prvo obdobje se začne na dan prvega sestanka Pridružitvenega
sveta in se konča 31. decembra 1999.

                             2. člen

                            Sestanki

Pridružitveni odbor se sestane, kadar to narekujejo okoliščine, s
soglasjem obeh pogodbenic.

Vsak sestanek Pridružitvenega odbora poteka ob času in v kraju,
za katerega se dogovorita pogodbenici.

Sestanke Pridružitvenega odbora skliče predsedujoči.

                             3. člen

                           Delegacije

Pred vsakim sestankom se o predvideni sestavi delegacije vsake
pogodbenice obvesti predsednika.

                             4. člen

                           Sekretariat

Uradnik Evropske komisije in uradnik slovenske vlade skupaj
delujeta kot sekretarja Pridružitvenega odbora

Vsa sporočila predsedujočemu Pridružitvenega odbora in vsa
njegova sporočila, predvidena s tem sklepom se pošljejo
sekretarjema Pridružitvenega odbora in sekretarjema ter
predsedniku Pridružitvenega sveta.

                             5. člen

                        Javnost sestankov

Sestanki Pridružitvenega odbora niso javni, razen če ni drugače
odločeno.

                             6. člen

                      Dnevni red sestankov

1. Predsedujoči za vsak sestanek sestavi začasni dnevni red.
Sekretarja Pridružitvenega odbora ga najkasneje petnajst dni pred
začetkom sestanka pošljeta na naslove, omenjene v 4. členu.

Začasni dnevni red vključuje točke, za katere je predsedujoči
najkasneje enaindvajset dni pred začetkom sestanka prejel
zahtevo, da se uvrstijo na dnevni red, pri čemer pa se točke ne
vpišejo na začasni dnevni red, če ni bilo vsaj na dan, ko se
dnevni red razpošlje, sekretarjem poslano dodatno gradivo.

Pridružitveni odbor lahko prosi strokovnjake, da se udeležijo
njegovih sestankov, da dajo informacije o določenih zadevah.

Pridružitveni odbor sprejme dnevni red na začetku vsakega
sestanka. Točka, ki ni uvrščena na začasni dnevni red, se lahko
uvrsti na dnevni red, če se pogodbenici s tem strinjata.

2. Predsedujoči lahko s soglasjem obeh pogodbenic skrajša roke,
določene v prvem odstavku, da upošteva zahteve posameznega
primera.

                             7. člen

                            Zapisnik

Zapisnik se piše na vsakem sestanku in temelji na povzetku sklepa
Pridružitvenega odbora, ki ga povzame predsedujoči.

Ko Pridružitveni odbor potrdi zapisnik, ga predsedujoči in
sekretarja podpišejo, vsaka pogodbenica pa ga shrani v arhiv.
Kopija zapisnika se pošlje na vsakega od naslovov, omenjenih v 4.
členu.

                             8. člen

                            Razprave

V posebnih primerih, ko Pridružitveni svet pooblasti
Pridružitveni odbor v skladu z drugim odstavkom 114. člena
Evropskega sporazuma, da sprejme sklepe/priporočila, so ti akti
ustrezno naslovljeni "sklepi" in "priporočila", ki jim sledi
zaporedna številka, datum sprejema in opis zadeve. Sklepi in
priporočila se sprejmejo s skupnim dogovorom med pogodbenicama.

Sklepe in priporočila Pridružitvenega odbora podpišejo predsednik
in overita sekretarja ter se pošljejo na naslove, omenjene v 4.
členu te Priloge. Vsaka pogodbenica se lahko odloči, da objavi
sklepe in priporočila Pridružitvenega odbora v svoji uradni
publikaciji (v Uradnem listu Evropskih skupnosti in v Uradnem
listu Republike Slovenije).

                             9. člen

                             Stroški

Skupnost in Republika Slovenija vsaka posebej krijeta stroške, ki
nastanejo zaradi sodelovanja na sestankih Pridružitvenega odbora
v zvezi z osebjem, potnimi stroški in dnevnicami ter poštnimi in
telekomunikacijskimi izdatki.

Izdatke v zvezi s tolmačenjem na sestankih, prevajanjem in
razmnoževanjem dokumentov krije Skupnost, razen izdatkov v zvezi
s tolmačenjem ali prevajanjem v slovenščino ali iz nje, ki jih
krije Republika Slovenija.

Druge izdatke v zvezi s konkretno organizacijo sestankov krije
pogodbenica, ki prireja sestanek.

                                                       PRILOGA II

              Evropski sporazum med ES in Slovenijo
        Predlagana struktura večdisciplinarnih pododborov

_________________________________________________________________
Oddelek                    Področja                       Člen ES
_________________________________________________________________
1) Kmetijstvo in ribištvo  Kmetijstvo                   19-22, 79

                           Ribištvo                         23-24

                           Predelani kmetijski
                           izdelki                     Protokol 3

2) Približevanje           Približevanje zakonodaje
   zakonodaje,             (vsa področja)                   70-72
   konkurenca in           Bela knjiga o vključevanju v
   odpiranje programov     notranji trg
   Skupnosti

                           Konkurenca                       65-67

                           Intelektualna in industrijska
                           lastnina                            68

                           Javna nabava                        69

                           Javna uprava

                           Programi skupnosti                 106

3) Trgovina, industrija,   Tržna vprašanja                  26-37
   izdelki ESPJ in
   varstvo potrošnikov     Industrijsko sodelovanje            74

                           Standardi in presoja skladnosti     76

                           Turizem                             90

                           Mala in srednja podjetja            91

                           Varstvo potrošnikov                 93

                           Premog in jeklo             Protokol 2

4) Gospodarske zadeve      Gospodarska vprašanja           73, 96

                           Denarna politika                    86

5) Človeški viri,          Izobraževanje in usposabljanje      78
   raziskave, tehnološki
   razvoj in socialna
   politika

                           Znanost in tehnologija              77

                           Sodelovanje na socialnem
                           področju (zaposlovanje, trg dela,
                           zakonodaja, odnosi v industriji,
                           itd.)                               89

                           Sodelovanje v kulturi               99

                           Izmenjava informacij                92

6) Odbor za promet         Prevoz                              83

                           Pomorski promet

                           Infrastruktura in čezevropska
                           mreža

                           Pošta in telekomunikacije           84

7) Okolje, energetika in   Okolje in zaščita pred naravnimi
   regionalni razvoj       nesrečami                           82

                           Energetika                          80

                           Jedrska varnost                     81

                           Regionalni razvoj                   88

8) Sodelovanje v zvezi s   Carina                          94, 35
   carinskimi zadevami,    Obdavčevanje                        27
   statistiko, mamili in
   preprečevanjem
   nezakonitih dejavnosti  Sodelovanje v statistiki            95

                           Mamila in pranje denarja        87, 97

                           Preprečevanje nezakonitih
                           dejavnosti                          98

                           Protokol o poreklu in
                           medsebojni pomoči            Protokola
                                                             4, 5

9) Finančne storitve,      Bančništvo, zavarovalništvo
   ustanavljanje           in druge finančne storitve          85
   in pretok kapitala      Spodbujanje in zaščita naložb       75

                           Pretok delovne sile              38-44

                           Pravica do ustanavljanja in
                           storitve                         45-55

                           Pretok kapitala in plačila       62-64
_________________________________________________________________

Št. 900-15/2001-7
Ljubljana, dne 25. oktobra 2001.
Vlada Republike Slovenije
Generalni sekretar
Mirko Bandelj l. r.
1 Prečiščeno besedilo sklepa št.1/1999 o določitvi poslovnika Pridružitvenega sveta vključuje tudi določbe sklepa Pridružitvenega sveta EU-Slovenija s katerim se z ustanovitvijo Skupnega posvetovalnega odbora spremeni Sklep št. 1/1999 o določitvi poslovnika Pridružitvenega sveta

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti