Uradni list

Številka 84
Uradni list RS, št. 84/2001 z dne 26. 10. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 84/2001 z dne 26. 10. 2001

Kazalo

4373. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o gospodarjenju s stavbnimi zemljišči v Občini Postojna, stran 8557.

Na podlagi 42. in 47. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97) in 16. člena statuta Občine Postojna (Uradni list RS, št. 1/96, 68/97, 31/98, 84/98 in 66/99) je Občinski svet občine Postojna na 30. seji dne 15. 10. 2001 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah odloka o gospodarjenju s stavbnimi zemljišči v Občini Postojna
1. člen
V odloku o gospodarjenju s stavbnimi zemljišči v Občini Postojna (Uradni list RS, št. 71/00, 122/00) se v prvi alinei 1. člena črta beseda »in« in doda nova druga alinea, ki se glasi:
»– način, pogoje in postopek oddaje zemljišča v zakup (najem) (v nadaljnjem besedilu: v zakup) in «
Dosedanja druga alinea postane tretja alinea.
2. člen
V 4. členu se doda nov odstavek, ki se glasi: »Odločitev o oddaji zemljišča v zakup sprejme župan.«
3. člen
Besedilo 13. člena postane besedilo novega 15.b člena.
Dosedanji 14. in 15. člen pa postaneta 13. in 14. člen.
4. člen
V dosedanjem 15. členu, ki postane 14. člen, se v prvem odstavku črta beseda »zakupa«;
besedilo četrtega, petega in šestega odstavka pa postane besedilo novega 15. člena.
5. člen
Doda se nov 15.a člen, ki se glasi:
»15.a člen
Izračunana vrednost stavbnega zemljišča v lasti občine, se kupcem zemljišč, ki gradijo objekte za proizvodno in storitveno dejavnost in z gradnjo objektov odpirajo nova delovna mesta se za stimulacijo odpiranja novih delovnih mest, cena zemljišča lahko zniža:
– od 5 do 10 delovnih mest              za 15%
– od 11 do 20 delovnih mest             za 20%
– od 21 do 40 delovnih mest             za 40%
– nad 41 delovnih mest                  za 60%
Izračunana vrednost stavbnega zemljišča v lasti občine se lahko zniža za 25% tudi za kupce zemljišč, ki gradijo individualni stanovanjski objekt za reševanje nerešenega stanovanjskega problema ali individualni stanovanjski objekt, če obstoječi stanovanjski prostori kupca ne ustrezajo normativom v skladu s 14. in 14.a členom pravilnika o oddaji neprofitnih stanovanj v najem (Uradni list RS, št. 26/95, 31/97).
Kupci zemljišča, ki so deležni pridobitve zemljišča po znižani ceni in gradijo objekte za proizvodno dejavnost in stimulacijo novih delovnih mest so dolžni dokončati gradnjo in pridobiti uporabno dovoljenje v roku dveh let od dneva sklenitve pogodbe o nakupu zemljišča.
Kupci, ki so deležni pridobitve zemljišč po znižani ceni in gradijo individualni stanovanjski objekt za reševanje stanovanjskega problema so dolžni v roku petih let od dneva sklenitve pogodbe o nakupu zemljišča dokončati gradnjo in pridobiti uporabno dovoljenje.
Do izpolnitve obveznosti kupca se v zemljiški knjigi vknjiži hipoteka v korist Občine Postojna za razliko vrednosti cene zemljišča, skupaj z zakonsko določenimi zamudnimi obrestmi od dneva sklenitve pogodbe do dne poplačila terjatve, razen za kupce, ki svojo obveznost zavarujejo z bančno garancijo.
V primeru neizpolnitve obveznosti kupca je slednji dolžan plačati obračunano razliko v vrednosti zemljišča na dan ugotovitve, da je prišlo do neizpolnitve obveznosti iz sklenjene pogodbe. Kupec je dolžan plačati razliko v roku 30 dni, v primeru zamude se mu zaračunajo zakonsko določene zamudne obresti. Obveznost kupca oziroma razmerje kupec-Občina Postojna se opredelijo v javnem razpisu in v pogodbi«.
6. člen
Doda se novo poglavje »ZAKUP STAVBNEGA ZEMLJIŠČA« in dodajo se novi 15.b, 15.c. 15.č in 15.d. člen, ki se glasijo:
»15.b člen
Interesenti lahko pridobijo občinsko zemljišče v zakup, če se prijavijo na javni razpis ali če podajo vlogo za zakup občinskega zemljišča, v primerih, ko v skladu z določili 6. člena tega odloka javni razpis ni potreben.
Vloge, ki prispejo na javni razpis oziroma neposredno v primerih, ko javni razpis ni obvezen, obravnava komisija, ki jo imenuje župan.
V javnem razpisu mora biti med drugim navedeno:
– višino zakupnine,
– dolžina zakupnega razmerja v letih oziroma mesecih,
– ali obstaja možnost podaljšanja zakupnega razmerja,
– ali obstaja možnost odkupa po končanem zakupnem razmerju,
– morebitni drugi pogoji v zvezi z dejavnostjo, ki se bo opravljala na predmetnem zemljišču.
15.c člen
Pri oddaji zemljišča v zakup se smiselno uporabljajo določbe tega odloka, ki veljajo za prodajo ali oddajo stavbnega zemljišča za gradnjo.
15.č člen
V primeru, ko interesent poda vlogo za izdajo soglasja za časovno omejeno rabo zemljišča (npr. odlaganje materiala) mu lahko izda pristojni organ občinske uprave soglasje, v katerem navede obdobje veljavnega soglasja, odškodnino za uporabo zemljišča, obveznost o vzpostavitvi zemljišča v prvotno stanje in druge pogoje, ki jih mora izpolniti interesent.
Za začasno uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča se določi odškodnina, ki letno znaša 4% vrednosti zemljišča.
15.d člen
Zakupnina za nezazidano stavbno zemljišče se določi na podlagi vrednosti zemljišča iz 14. člena in znaša letno 4% vrednosti zemljišča, razen za nezazidano stavbno zemljišče, ki ga občina ne more prodati in ga daje v kratkoročni zakup za kmetijske namene.
Zakupnina za kmetijske namene se določi po ceniku in kriterijih Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS.
Društvom in humanitarnim organizacijam se daje nezazidano stavbno zemljišč v brezplačen zakup«.
7. člen
V 22. členu se črta tretja alinea prvega odstavka.
Dosedanja peta alinei prvega odstavka, ki postane četrta alinea prvega odstavka se spremeni tako, da se glasi:
»namembnosti objekta s korekcijskimi faktorji:
– poslovna dejavnost – faktor 1,00
– stanovanjska gradnja – faktor 0,80
– zadružna stanovanjska gradnja – faktor 0,40
– trgovska dejavnost – faktor 1,20
– gostinska dejavnost – faktor 1,20
– obrtno-industrijska dejavnost – faktor 0,90
– obrtno-industrijska dejavnost, ki nadpovprečno obremenjuje komunalno infrastrukturo (bencinske črpalke, avto pralnice, ipd.) – faktor 2,00
– skladiščna dejavnost – faktor 0,50
– pokrita parkirišča – faktor 0,60
– urejene rekreacijske površine – faktor 0,50
– kmetijska dejavnost – faktor 0,50
– kmetijska dejavnost – pomožni objekti – faktor 0,30
– kmetijska dejavnost – kmečki turizem – faktor 0,50
V 22. členu se črta zadnji odstavek.
8. člen
V prvem odstavku 28. člena se besedilo »3. točke« nadomesti z besedilom »tretjega odstavka«.
Drugi odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»Investitor je dolžan plačati komunalni prispevek pred izdajo gradbenega dovoljenja. Kolikor komunalni prispevek ni plačan v roku 30 dni, se na ponovno vlogo investitorja odmeri na novo.
Investitorjem, katerim se komunalni prispevek odmeri za gradnjo v območjih, za katere je potrjen program opremljanja stavbnih zemljišč, se komunalni prispevek odmeri v skladu s pogoji, ki jih ob sprejemu programa določi občinski svet.
V primeru, ko je investitor pravna oseba, ki gradi v območju za katerega ni sprejet program opremljanja stavbnih zemljišč in za plačilo določena višina komunalnega prispevka presega 5,000.000 SIT, investitor lahko plača komunalni prispevek v dveh obrokih – polovico pred izdajo gradbenega dovoljenja, preostanek pa revaloriziran z uporabo povprečnega indeksa za stanovanjsko gradnjo, ki ga objavlja GZS – Združenje za gradbeništvo in IGM, pred izdajo uporabnega dovoljenja oziroma najkasneje v enem letu po prvem plačilu. Občina si na ustrezen način zavaruje izpolnitev te obveznosti.
Rok in način plačila komunalnega prispevka za primere, določene v tretjem odstavku 19. člena določi občinski svet na predlog župana.«
9. člen
V 29. členu se spremeni drugi odstavek tako, da se glasi:
»V primeru, da uporabnik zemljišča tega ne odkupi v roku dveh let po uveljavitvi tega odloka, občina izterja od uporabnika odškodnino za to zemljišče.«
10. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 032-01-2/01
Postojna, dne 16. oktobra 2001.
Župan
Občine Postojna
Josip Bajc, jur. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti