Uradni list

Številka 82
Uradni list RS, št. 82/2001 z dne 19. 10. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 82/2001 z dne 19. 10. 2001

Kazalo

4228. Sklep o najmanjšem obsegu likvidnosti, ki jo mora banka zagotavljati, stran 8255.

Na podlagi 74. člena in 92. člena v zvezi s 6. točko 91. člena zakona o bančništvu (Uradni list RS, št. 7/99, 102/00 in 59/01) ter 20. in 35. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja Svet Banke Slovenije
S K L E P
o najmanjšem obsegu likvidnosti, ki jo mora banka zagotavljati
1. S tem sklepom je za banke določen način izračuna količnikov likvidnosti, najmanjši obseg likvidnosti, ki jo mora banka zagotavljati ter obveznost poročanja bank.
2. Količnik likvidnosti je razmerje med naložbami in obveznostmi. Banke izračunavajo količnike likvidnosti v dveh razredih, ločeno za devizni in tolarski del:
– od 0 do 30 dni (prvi razred) in
– od 0 do 180 dni (drugi razred).
3. Banke upoštevajo naložbe po naslednjih kriterijih:
– po preostali dospelosti;
– samo naložbe, ki so v skladu s sklepom o razvrstitvi aktivnih bilančnih in zunajbilančnih postavk bank in hranilnic razvrščene v skupini A in B – ne glede na obliko naložbe (vrednostni papir ali katerakoli druga naložba) in ne glede na to, ali je dolžnik rezident ali nerezident;
– samo znesek naložb, s katerim banka prosto razpolaga;
– od zunajbilančnih postavk se upoštevajo samo terminski posli, pogodbeno najete kreditne linije ter nečrpani del najetih kreditov.
4. Banke upoštevajo, ne glede na princip preostale dospelosti, v obeh razredih svoje naložbe:
– v tuje tržne (namenjeni trgovanju) dolžniške in lastniške vrednostne papirje, katerih bonitetna ocena oziroma dolgoročna bonitetna ocena izdajatelja je najmanj BBB (Fitch ali Standard & Poor’s) ali vsaj Baa2 (Moody’s), če z njimi banke upravljajo same, če pa so jih prepustile v upravljanje drugi domači ali tuji banki oziroma finančni instituciji pa le v višini in rokih, ki jih za dostop do likvidnosti predvideva pogodba o upravljanju;
– v dolžniške vrednostne papirje, ki jih je izdala Republika Slovenija;
– v dolžniške vrednostne papirje Banke Slovenije in druge vrednostne papirje oziroma terjatve, na podlagi katerih lahko banke pri Banki Slovenije pridobijo likvidna sredstva;
5. Banke upoštevajo obveznosti po naslednjih kriterijih:
– po preostali dospelosti;
– od zunajbilančnih postavk se upoštevajo:
– terminski posli, odprti nekriti akreditivi, pogodbene odobrene kreditne linije bankam in nečrpani del odobrenih kreditov v višini 100%;
– pogodbeno odobrene kreditne linije nebankam razen kreditnih linij, odobrenih za kritje odprtih akreditivov, se upoštevajo v višini 20%;
– izdane garancije, jamstva in stand by akreditivi, odobreni limiti za tekoče račune in kartice se upoštevajo po preostali dospelosti v višini 5%.
Obveznost po akreditivih se upošteva v posameznem razredu v višini nekritega dela po preostali veljavnosti, po predložitvi dokumentov pa po preostali dospelosti.
6. Banke morajo dnevno izračunavati količnike likvidnosti za pretekli delovni dan.
Količnika likvidnosti posameznega razreda ločeno za devizni in tolarski del morata biti najmanj 1.
7. Ne glede na določbo prejšnje točke se lahko Banka Slovenije z bankami pogodbeno dogovori za doseganje količnikov likvidnosti za tolarski in devizni del skupaj v okviru istega razreda.
8. Banke lahko v drugem razredu tolarskega dela upoštevajo tolarske naložbe s preostalo dospelostjo nad 180 dni, ki so v skladu s sklepom o razvrstitvi aktivnih bilančnih in zunajbilančnih postavk bank in hranilnic razvrščene v skupino A – ne glede na obliko naložbe (vrednostni papir ali katerakoli druga naložba) in ne glede na to, ali je dolžnik rezident ali nerezident, vendar največ v višini vpisanih blagajniških zapisov Banke Slovenije v tujem denarju.
9. Banke so dolžne v drugem razredu deviznega dela dnevno zagotavljati vsoto vpisanih blagajniških zapisov Banke Slovenije v tujem denarju, naložb v tuje vrednostne papirje in sredstev pri tujih bankah v višini, ki je enaka najmanj 80% bilančnih obveznosti v drugem razredu deviznega dela po stanju na zadnji delovni dan preteklega meseca.
Blagajniški zapisi Banke Slovenije v tujem denarju morajo predstavljati najmanj 62,5% predpisanih naložb iz prvega odstavka te točke oziroma 50% zneska bilančnih obveznosti iz prvega odstavka te točke.
Dnevno obveznost iz prejšnjih dveh odstavkov so banke dolžne izpolnjevati od vključno 15. v tekočem mesecu do vključno 14. v prihodnjem mesecu.
10. Dnevno poročilo o doseganju količnikov likvidnosti ter o deviznih likvidnih naložbah posredujejo Banki Slovenije najkasneje naslednji delovni dan do 12. ure.
11. Guverner Banke Slovenije izda navodilo za izvajanje tega sklepa.
12. Ta sklep začne veljati 1. januarja 2002.
13. Prvi odstavek 6. točke in 10. točka se začneta uporabljati 1. julija 2002 tako, da banke prvič poročajo v skladu z 10. točko tega sklepa dne 1. julija 2002 za stanje na dan 28. junija 2002.
V času od začetka veljavnosti tega sklepa do 1. julija 2002 banke pošiljajo poročila samo za zadnji koledarski dan preteklega meseca in sicer najkasneje do 10. delovnega dne v tekočem mesecu tako, da prvo poročilo po tem sklepu pošljejo do 16. januarja 2002 za stanje na dan 31. decembra 2001.
14. Banke količnikov likvidnosti, doseženih v poročilu za stanje na dan 31. decembra 2001 v primeru, če so nižji od 1, ne smejo več poslabšati. Banke morajo količnike likvidnosti 1 doseči najkasneje na dan 1. julija 2002.
15. 9. točka tega sklepa se začne uporabljati 15. februarja 2002.
16. Z dnem začetka veljavnosti tega sklepa prenehata veljati sklep o devizni likvidnostni lestvici (Uradni list RS, št. 87/00 in 54/01) in sklep o tolarski likvidnostni lestvici (Uradni list RS, št. 54/01) ter navodili za izvajanje teh sklepov.
Sklep o izpolnjevanju najmanjšega zneska deviz, ki ga morajo imeti pooblaščene banke (Uradni list RS, št. 37/99) in na tej podlagi izdano navodilo prenehata veljati, ko se začne uporabljati 9. točka tega sklepa.
Ljubljana, dne 9. oktobra 2001.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
Mitja Gaspari l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti