Uradni list

Številka 76
Uradni list RS, št. 76/2001 z dne 28. 9. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 76/2001 z dne 28. 9. 2001

Kazalo

4012. Pravilnik o pridobivanju in dodeljevanju sredstev za ohranjanje in pospeševanje razvoja malega gospodarstva, turizma in kmetijstva v Občini Cerkvenjak, stran 7928.

Na podlagi 15. člena statuta Občine Cerkvenjak (Uradni list RS, št. 26/99), 36. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00) je Občinski svet občine Cerkvenjak na 20. redni seji dne 5. 9. 2001 sprejel
P R A V I L N I K
o pridobivanju in dodeljevanju sredstev za ohranjanje in pospeševanje razvoja malega gospodarstva, turizma in kmetijstva v Občini Cerkvenjak
1. člen
S tem pravilnikom se določajo merila, pogoji in postopek za dodeljevanje sredstev za ohranjanje in pospeševanje razvoja malega gospodarstva, turizma in kmetijstva v Občini Cerkvenjak.
2. člen
Sredstva za ohranjanje in pospeševanje razvoja malega gospodarstva, turizma in kmetijstva v Občini Cerkvenjak se pridobivajo v okviru sredstev proračuna Občine Cerkvenjak za tekoče leto.
3. člen
Sredstva za ohranjanje in pospeševanje razvoja malega gospodarstva, turizma in kmetijstva v Občini Cerkvenjak, se po tem pravilniku lahko uporabljajo za:
– subvencije, regrese in dotacije,
– subvencioniranje obrestih mer.
4. člen
Sredstva za subvencijo obrestne mere se dodelijo za naslednje namene:
a) na področju malega gospodarstva in turizma za:
– nakup, gradnjo, rekonstrukcijo ali adaptacijo prostorov namenjenih poslovni dejavnosti,
– nakup opreme – osnovnih sredstev,
– razširitev in posodobitev obstoječih proizvodnih in storitvenih kapacitet;
b) na področju kmetijstva za:
– gradnjo, prenovo, adaptacijo gospodarskih objektov kmetije,
– razširitev, posodobitev ter pridobivanje novih zmogljivosti v osnovni kmetijski dejavnosti (nakup kmetijskih strojev…),
– razširitev, posodobitev ter pridobivanje novih zmogljivosti za dopolnilne dejavnosti na kmetiji (strojna idr. oprema...),
– nakup kmetijskih zemljišč.
5. člen
Za posojilo s subvencionirano obrestno mero lahko zaprosijo prosilci s sedežem na območju Občine Cerkvenjak:
– samostojni podjetniki, ki opravljajo gospodarsko dejavnost kot svoj edini poklic,
– male in srednje velike družbe v zasebni lasti,
– fizične osebe, ki so pri pristojnem upravnem organu vložile zahtevek za izdajo odločbe o izpolnjevanju pogojev za opravljanje gospodarske dejavnosti kot svoj edini poklic (pred odobritvijo kredita morajo predložiti odločbo o priglasitvi dejavnosti ter registraciji družbe),
– občani, ki se ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo, s stalnim prebivališčem v Občini Cerkvenjak,
– občani, ki izpolnjujejo pogoje za opravljanje dopolnilne kmetijske dejavnosti na kmetiji,
– drugi občani, ki se ukvarjajo s kmetijstvom, prednost pa imajo kmetje, katerim kmetijstvo pomeni edini vir preživljanja.
6. člen
Razpis za ohranjanje in pospeševanje razvoja malega gospodarstva, turizma in kmetijstva vsebuje praviloma naslednje podatke:
1. višino sredstev, ki so namenjena za ohranjanje in pospeševanje razvoja malega gospodarstva, turizma in kmetijstva,
2. namen, za katerega se dodelijo sredstva,
3. kdo lahko zaprosi za posojilo s subvencionirano obrestno mero,
4. posojilo je lahko odobreno praviloma do višine 50% vrednosti programa oziroma znesek, ki ga potrdi Občinski svet občine Cerkvenjak,
5. rok za vložitev prošenj, naslov in organ, ki vloge obravnava,
6. navedbo, kaj mora prošnja vsebovati, višino zaprošenega posojila, lastni vložek,
7. navedbo dokumentacije, ki jo mora prosilec priložiti prošnji,
8. način plasiranja posojila,
9. rok, v katerem bodo prosilci obveščeni o odobritvi sredstev.
7. člen
Prosilec mora zahtevku priložiti investicijski program ali poslovni načrt. Kreditna sredstva se bodo odobrila na osnovi kreditne sposobnosti in investicijskih programov prosilcev.
Prosilec lahko zaprosi za posojilo za ohranjanje in pospeševanja razvoja malega gospodarstva, turizma in kmetijstva za namene iz tega pravilnika, z rokom vračila do največ 5 let oziroma za čas, ki ga določi občinski svet.
8. člen
Ocenjevanje upravičenosti dodeljevanja posojil z namenom ohranjanja in pospeševanja razvoja malega gospodarstva, turizma in kmetijstva, opravi Občinski svet občine Cerkvenjak. Dokončno odločitev o dodelitvi posojila izreče izbrana finančna institucija.
V skladu z razpisom banka poda svoje mnenje o sposobnosti odplačevanja kredita in obliki zavarovanja Občinskemu svetu občine Cerkvenjak.
9. člen
Kreditni pogoji od obrestne mere, roku vračila, zavarovanju, lastnih sredstvih, moratoriju na glavnico, stroški najema kredita bodo opredeljeni v pogodbi sklenjeni med finančno organizacijo in občino.
10. člen
Posojilni pogodba med posojilojemalcem in posojilodajalcem mora vsebovati določila o namenski porabi sredstev, roku za dokončanje naložbe, za katero se uporabljajo posojilna sredstva (najdalj 12 mesecev po odobritvi), način poravnavanja posojilnih obveznosti, višina odobrenega posojila s subvencionirano obrestno mero, obveznosti v primeru kršitve pogodbenih določil.
Namensko porabo sredstev posojil, za katero se subvencionira obrestna mera ter izvajanje določil pogodbe, lahko kadarkoli preveri pristojni organ občine.
V primeru, da prosilec nenamensko koristi posojilo ali zmanjša število zaposlenih pred potekom let oziroma ne realizira programa oziroma investicijskega načrta, se mu lahko posojilo spremeni v posojilo po komercialnih pogojih iste banke.
SUBVENCIJE, REGRESI, IN DOTACIJE
11. člen
Subvencije se dodeljujejo kot:
– subvencije za osemenjevanje govedi in svinj,
– subvencioniranje melioracij in drugih ukrepov izboljševanje zemljišč,
– subvencioniranje raznih manjših intervencij.
Regresi se dodeljujejo kot:
– regresiranje obresti za kmetijske ceste,
– regresiranje testiranja škropilnic,
– regresiranje uvajanja poskusov, analize in jemanja vzorcev zemlje in krme.
Dotacije se dodeljujejo kot:
– dotacije za delovanje društev in organizacij na področju kmetijstva, turizma in drobnega gospodarstva,
– dotacije za izvajanje izobraževalnih programov,
– druge aktivnosti.
12. člen
Zahtevek za subvencije, regrese in dotacije vloži posameznik ali organizacije za vsak ukrep pri Občinski upravi občine Cerkvenjak. Zahtevku mora predlagatelj predložiti dokazila, ki bodo zahtevana v javnem razpisu za dodelitev subvencij.
13. člen
Za delitev subvencij, regresov in dotacije se sprejme letni program, v katerem se določijo vrste ukrepov, pogoji za pridobitev sredstev in višina finančnih sredstev za posamezne ukrepe. Program potrdi Občinski svet občine Cerkvenjak na predlog občinske uprave in Kmetijsko svetovalne službe.
Na podlagi potrjenega letnega programa župan objavi javni razpis za dodelitev subvencij v sredstvih javnega obveščanja ali občinskem glasilu.
14. člen
Vloge za pridobitev sredstev se vložijo pri občinski upravi, sredstva pa se delijo do porabe sredstev glede na datum prispetja vlog. Kolikor se sredstva v celoti ne bodo razdelila na podlagi razpisa, se rok podaljša do porabe sredstev oziroma najkasneje do 31. 11. tekočega leta.
16. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 32000-003/2001
Cerkvenjak, dne 5. septembra 2001.
Župan
Občine Cerkvenjak
Jože Kraner l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti