Uradni list

Številka 67
Uradni list RS, št. 67/2001 z dne 10. 8. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 67/2001 z dne 10. 8. 2001

Kazalo

3630. Odlok o grbu, zastavi, žigih in občinskem prazniku Občine Škofljica, stran 6987.

Na podlagi 10. in 29. člena zakona o lokalni samoupravi, 6. in 7. člena statuta Občine Škofljica je Občinski svet občine Škofljica na 24. redni seji, dne 11. 7. 2001 sprejel
O D L O K
o grbu, zastavi, žigih in občinskem prazniku Občine Škofljica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem oodlokom Občina Škofljica opredeljuje podobe in uporabo občinskih označb.
Označbe Občine Škofljica so: grb, zastava in žig.
II. OBČINSKE OZNAČBE
A) Grb Občine Škofljica
2. člen
Grb Občine Škofljica je upodobljen na ščitu poznogotskega sloga sanitske oblike in je v vseh primerih opredeljen z blasonom, ki se glasi:
Zlata osnova v temelju ščita prehaja v zeleno polje.
V zlatem polju je sredinsko umeščena cela figura močvirske ptice, velikega škurha (Numenius arquata), ki je obrnjen v heraldično desno, in v črni upodobitvi trupa, s srebrnim oprsjem v celi dolžini od korena kljuna do repnih peres. Prsi krasijo črne pege. Ob telo prižete peruti se iztečejo v konicah v štiri srebrna peresa. Štiri repna peresa, srednji sta za spoznanje daljši od bočnih, so črne barve. Značilno zakrivljen kljun je rdeč, zgornji in spodnji del kljuna je ločen s srebrno črto. Noge so rdeče, kremplji pa črni. Figura je prikazana v gibanju z eno lahno privzdignjeno upognjeno nogo, z drugo nogo s krempljastim stopalom stoji ptič v zelenem polju. Srebrni trak, ki ga nosi ščit na svojih zunanjih robovih, služi le kot grbovni okras.
Upodobitev grba v narisu, v črno-belem odtisu, v heraldični šrafuri in v barvah, skupaj z barvnimi kodami v prilogi, so sestavni del tega odloka.
Grb Občine Škofljica podlega heraldičnim merilom restituirane heraldike gotskega sloga in izhaja iz napotil 21. mednarodnega heraldičnega kongresa (ICGH.-International Congress of Genealogy and Heraldy) o zasnovi municipialnih grbov.
B) Zastava Občine Škofljica
3. člen
Zastavo Občine Škofljica opredeljuje blason, ki se glasi:
Zastava Občine Škofljica je dvobarvnica v razmerju stranic 1:2,5.
Ruta zastave je razdeljena na tretjinska polja, kjer je prvo povsem rumene barve, ostali dve polji rute sta razdeljeni na tretjinske enako široke trake, kjer sta zgornji in spodnji zelene, srednji pa rumene barve.
Na prvem rumenem polju je sredinsko umeščen grbovni atribut, ki po višini obsega tri četrtine višine zastavine rute.
Če zastavo izobešamo z vpenjanjem ob daljši stranici, je atribut v prvo polje umeščen pokončno.
Upodobitev zastave v barvah, skupaj z barvnimi kodami v prilogi, so sestavni del tega oodloka.
Zastava Občine Škofljca sledi napotilom mednarodne veksilološke zveze FIAV (Federation Internatonal des Association Vexillologiques) in sklepom kongresa iz leta 1993 v Luksemburgu za zasnovo municipialnih zastav.
C) Žigi Občine Škofljica
4. člen
Občina Škofljica ima žig okrogle oblike s premerom 35 mm in manjši žig s premerom 18 mm.
S tem odlokom se opredeljujejo žigi župana, občinske uprave, nadzornega sveta in volilne komisije.
Občinska uprava uporablja žig občinske uprave, ki je izveden v dveh premerih. Podoba žiga s premerom 18 mm je enaka žigu s premerom 35 mm.
Žig Občine Škofljica na zunanjem robu omejuje dvojna krožnica. V zgornji polovici žiga je polkroženi napis “Občina Škofljica” umeščen polkrožno v zgornji polovici. Napis je v tipografiji “times bold, verzalke” z 20% povečanim razmakom med črkami in 40% povečanim razmakom med besedama. Na sredini žiga je grb Občine Škofljica.
Žig župana ima na zunanjem robu dvojni krožnici, polkrožni napis “župan” je za 20 % manjši od napisa “Občina Škofljica” in je v tipografiji “times bold, verzalke” ter uje pozicioniranmeščen na spodnjem delu žiga.
Žig občinske uprave na zunanjem robu omejuje dvojna krožnica, polkrožni napis “Občinska uprava” je za 30% manjši od napisa “Občina Škofljica” in je v tipografiji “times bold, verzalke” (z 20% povečanim razmakom med črkami in 30% povečanim razmakom med besedama), je umeščen na spodnji strani žiga.
Žig nadzornega odbora omejuje na zunanjem robu dvojna krožnica, polkrožni napis “Nadzorni odbor” je za 30% manjši od napisa “Občina Škofljica” in je v tipografiji “times bold, verzalke”, (z 20% povečanim razmakom med črkami in 30% povečanim razmakom med besedama), je umeščen na spodnji strani žiga.
Žig v Volilne komisije omejuje na zunanjem robu dvojna krožnica, polkrožni napis “Volilna komisija” je za 30% manjši od napisa “Občina Škofljica” in je v tipografiji “times bold, verzalke”, (z 20% povečanim razmakom med črkami in 30% povečanim razmakom med besedama), je umeščen na spodnji strani žiga.
III. UPORABA OBČINSKIH OZNAČB
5. člen
Pri uporabi občinskih označb so uporabniki dolžni dosledno spoštovati določila o njihovi uporabi. Vsakršna nepooblaščena uporaba ali zloraba se kaznuje skladno z določili tega odloka.
6. člen
Fizične in pravne osebe smejo uporabljati grb in zastavo skladno z določili o uporabi, žige Občine Škofljica pa smejo uporabljati le pooblaščene osebe.
Uporaba grba Občine Škofljica na okroglih žigih pravnih in fizičnih oseb, vključno z društvi in klubi, ni dovoljena. Za uporabo grba na žigih drugačnih oblik pa je potrebno soglasje občinske uprave.
7. člen
Za javno uporabo grba Občine Škofljica morajo pravne in fizične osebe zaprostiti za dovoljenje občinsko upravo, pri čemer morajo navesti namen uporabe in izvedbo.
V primeru, da gre za komercialno rabo grba, je Občina Škofljica upravičena prosilcu zaračunati pravico do uporabe, in sicer največ 5% vrednosti prometa predmeta z grbom.
V primeru tiska grba na promocijsko gradivo pravnih oseb lahko občinska uprava dovoli uporabo brez plačila pravic do uporabe.
Prejemnik pravice do uporabe občinskih označb je, ne glede na namen, dolžan občinski upravi predložiti pred začetkom distribucije najmanj po tri izvode ali predmete, ki vključujejo uporabo označb.
V primeru, če prejemnik pravice uporabe občinskih označb krši ta odlok ali preseže obseg pravic, ki mu jih je odobrila občinska uprava, mu lahko občinska uprava prepove nadaljnjo uporabo, razpečevanje ali prodajo predmetov, ki vključujejo uporabo občinskih označb.
Prepoved lahko občinska uprava izreče tudi, v primeru, če ugotovi, da uporabljene občinske označbe odstopajo od tistih na vzorcih, ki jih je imetnik pravice predložil občinski upravi.
Šteje se, da imetnik pravice preseže pridobljene pravice, če kakovost označb odstopa od standardov, če je izvedba na drugačnih materialih, kot jih je navedel v prošnji za pridobitev pravice, ali jih uporablja v obliki in na način v nasprotju z izdanim soglasjem.
8. člen
Označb Občine Škofljica na svojih dokumentih in promocijskih sredstvih ne smejo uporabljati politične stranke in politična združenja občanov.
9. člen
Grb Občine Škofljica je v slovesni izvedbi upodobljen v medaljonu županske ogrlice in znakih občinskih svetnikov.
10. člen
Županska ogrlica je atribut župana. Ob izvolitvi novega župana le-temu ogrlico slovesno preda dotedanji župan. V primeru vnovične izvolitve pa ogrlico županu preda najstarejši član občinskega sveta ob slovesni zaprisegi župana.
Župan je dolžan ogrlico nositi na uradnih državnih in občinskih slovesnostih v občini v zaprtih prostorih, ob slovesnih protokolarnih sprejemih ter ob predajanju nagrad in priznanj.
Zunaj občine nosi župan ogrlico le na prireditvah in srečanjih, kjer tako veleva protokol.
Ob izteku mandata prejme župan od novega župana v trajno last spominski županski znak, ki ima vgravirano njegovo ime in priimek ter je oštevilčen z zaporednim županskim mandatom.
11. člen
Občina Škofljica ima stalno izobešeno občinsko zastavo pred poslopjem občine.
V času občinskega praznika se občinske zastave izobesijo na objektih javnih zavodov in sedežu krajevnih skupnosti. Tem zagotovi zastave Občina Škofljica.
Občinska zastava na prostostoječem slavnostnem kopju je stalno izobešena v županovem uradu in občinski sejni sobi. Občinska zastava na kopju je stalno izobešena tudi v skupnih prostorih javnih zavodov v občini.
Občinsko zastavo so dolžni izobesiti vsi organizatorji kulturnih in športnih prireditev v občini.
Občani lahko izobešajo občinske zastave v času občinskega praznika, lahko pa tudi ob državnih praznikih, vendar obvezno skupaj z državno zastavo, in sicer tako, da je državna na levi strani, občinska pa desno ob njej, gledano s strani opazovalca.
Občina zagotovi zastave za objekte, ki jih določi za izobešanje občinske zastave.
Občinsko zastavo lahko občani uporabljajo na javnih prireditvah, na katerih nastopajo kot udeleženci občani Škofljice.
12. člen
Občinsko zastavo lahko uporabljajo društva in klubi na slovesnih sejah, letnih skupščinah, manifestacijah.
Občinske zastave smejo uporabljati za svoje manifestacije politične stranke in politična združenja občanov.
13. člen
Zastava mora biti izobešena tako, da je jasno in v celoti viden atribut na zastavi. Zastav, ki niso ustrezno krojene, ne smemo izobešati z bočnim vpenjanjem na drog po daljši stranici rute.
Zastava mora biti izobešena na kopju, ki je dolgo najmanj dve tretjini daljše stranice zastave.
Izobešanje občinske zastave brez droga skozi okna objektov ob pročelju ni dovoljeno.
14. člen
Občinske označbe je dovoljeno uporabljati na društvenih in klubskih zastavah in praporjih, na uniformah, dresih in drugih klubskih in društvenih oblačilih in pokrivalih, vendar s soglasjem občinske uprave.
15. člen
Snovalci celostne grafične podobe Občine Škofljica so dolžni spoštovati omejitve in heraldične zahteve pri uporabi občinskih označb ter barvno skalo za njihove aplikacije na različne materiale.
IV. OBČINSKI PRAZNIK
16. člen
Občina Škofljica ima občinski praznik 1. septembra.
Na ta dan, 1903. leta, se je začel reden šolski pouk v novi šoli v Želimljem, ki je bila zgrajena na pobudo Frana Saleškega Finžgarja, župnika v Želimljem.
Občinski praznik praznujemo na izbrano soboto v prvi polovici septembra.
17. člen
Vsebino in program praznovanja občinskega praznika lahko opredeli občinski svet na predlog župana vsako leto posebej. Ob občinskem prazniku se opravi slavnostna seja občinskega sveta.
18. člen
Na osrednji prireditvi ob občinskem prazniku se podelijo priznanja in nagrade občine Škofljica, skladno z odlokom o občinskih priznanjih in nagradah.
V. BESEDILO SLOVESNE OBLJUBE ŽUPANA IN ČLANOV OBČINSKEGA SVETA OB PREVZEMU FUNKCIJ
19. člen
Na konstitutivni seji po vsakokratnih volitvah in po potrditvi mandatov županu in članom občinskega sveta vsi izvoljeni občinski funkcionarji podajo slovesno obljubo.
20. člen
Novo izvoljeni župan poda slovesno obljubo dotedanjemu županu. Po izpovedani slovesni obljubi se novi župan vpiše v knjigo občinskih funkcionarjev. Dotedanji župan mu izroči župansko ogrlico kot znak prevzema funkcije.
21. člen
Besedilo slovesne obljube župana:
“Slovesno obljubljam, da bom, po svojih najboljših močeh, zakonito in vestno opravljal zaupano funkcijo v dobro občanov Občine Škofljica.”
22. člen
Novoizvoljenemu županu podajo skupno slovesno obljubo vsi novoizvoljeni člani občinskega sveta v naslednjem besedilu:
“Slovesno obljubljam, da bom, po svojih najboljših močeh, zakonito in vestno opravljal zaupano funkcijo v dobro občanov Občine Škofljica.
VI. KAZENSKE DOLOČBE
23. člen
Vsaka nepooblaščena uporaba, zloraba ali kršitev določil tega oodloka se kaznuje z denarnimi kaznimi.
V primeru kršitve drugega odstavka 6. člena se kaznuje pravna oseba s 100.000 tolarji denarne kazni in prepovedjo nadaljnje uporabe, fizične osebe pa s 50.000 tolarji kazni in prepovedjo nadaljnje uporabe.
V primeru kršitve prvega odstavka 7. člena, ko pravna ali fizična oseba brez dovoljenja Občine prodaja predmete z občinskim grbom ali zastavo, se ji zaseže vse predmete in kaznuje s 100.000 tolarji.
V primeru kršitve četrtega odstavka 7. člena se kršitelj kaznuje s 50.000 tolarji in odvzemom pravic do nadaljnje uporabe občinskih oznak ter prepovedjo uporabe ali nadaljnje prodaje predmetov z občinskimi označbami.
Če pravna ali fizična oseba brez dovoljenja občinske uprave uporablja občinske označbe na promocijskih gradivih, se jo kaznuje z 20.000 tolarji.
V primeru kršitve 8. člena se kršitelj kaznuje s 100.000 tolarji in z odvzemom vseh predmetov, s katerimi je uporabnik kršil ta odlok.
24. člen
Nadzor nad uporabo občinskih označb izvaja komunalni nadzornik v občinski upravi, ki s pooblaščeno osebo tudi izvaja kazenske določbe.
VII. PREHODNE DOLOČBE
25. člen
Nove občinske žige se uvede v uporabo z dnem veljavnosti tega odloka.
26. člen
Do sprejema celostne grafične podobe Občine Škofljica potrjuje vse aplikacije uporabe občinskih označb za potrebe Občine Škofljica na podlagi osnutkov Občinska uprava.
27. člen
Občinski svet seznani z občinskimi označbami, njihovo vsebino in obliko ter s tem odlokodlokom občane v občinskem glasilu.
VIII. KONČNE DOLOČBE
28. člen
Sestavni del tega odloka so tudi grafične izvedbe občinskih označb.
29. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 01503/11/2001
Škofljica, dne 30. julija 2001
Župan
Občine Škofljica
dr. Jože Jurkovič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti