Uradni list

Številka 67
Uradni list RS, št. 67/2001 z dne 10. 8. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 67/2001 z dne 10. 8. 2001

Kazalo

3593. Odlok o zazidalnem načrtu gospodarske cone Vzhodne Trnovlje II, stran 6944.

Mestni svet mestne občine Celje je na podlagi 39. in 40. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) in 17. člena statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 41/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99 in 117/00) na seji dne 17. 7. 2001 sprejel
O D L O K
o zazidalnem načrtu gospodarske cone Vzhodne Trnovlje II
I. UVODNA DOLOČILA
1. člen
V skladu s prostorskimi sestavinami dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 (Uradni list SRS, št. 4/88 in Uradni list RS, št. 18/91, 54/94 in 25/98) in s prostorskimi sestavinami srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 (Uradni list SRS, št. 40/86 in Uradni list št. 48/90, 25/98) se sprejme zazidalni načrt gospodarske cone Vzhodne Trnovlje II, ki ga je izdelal URBIS d.o.o., Svetozarevska ul. 6, Maribor, pod številko naloge 63/ZN/2000.
2. člen
Zazidalni načrt iz prejšnjega člena vsebuje tekstualni del, grafični del in soglasja pristojnih organov in organizacij.
A) Tekstualni del
1. Obrazložitev pogojev za posege v prostor
2. Osnutek odloka o zazidalnem načrtu
3. Pogoji in soglasja k zazidalnemu načrtu
B) Grafični del
1. Izsek iz srednjeročnega plana                        M-1:5000
2. Obstoječe stanje z mejo območja
   obdelave                                             M-1:1000
3. Ureditvena situacija z zasnovo
   ureditve zelenih površin                             M-1:1000
4. Funkcionalno oblikovalski pogoji                     M-1:1000
5. Tipični prerezi                                      M-1:500
6. Situacija prometnega režima                          M-1:1000
II. MEJA IN OPIS OBMOČJA OBDELAVE
3. člen
Meja območja poteka na zahodni strani po zahodnem robu parcele št. 215/6, 204/1, se obrne proti severovzhodu in poteka po SV robu parcel št. 195/1, 198/2, 199, 443/1-jo prečka in poteka proti vzhodu, se obrne proti jugu, prečka parcelo št. 266, 227/1, se na južnem robu parcele št. 215 /6 obrne proti zahodu in do konca poteka po njej.
Velikost območja je ca. 6 ha.
Območje zazidalnega načrta zajema naslednje parcelne številke: 195/1, 198/2, 199, 204/1, 205/1, 214/8, 214/9, 215/6, 227/1, 266, 443/1, vse k.o. Bukovžlak.
4. člen
Dejavnosti v območju
Območje je kot nadaljevanje že izgrajene gospodarske cone Vzhodne Trnovlje I namenjeno za različne gospodarske dejavnosti, in sicer: servisne, proizvodne, skladiščne, trgovske, poslovne s pripadajočimi parkirišči in manipulacijskimi površinami.
Posamezne gospodarske dejavnosti niso predpisane, vendar so mogoče le tiste dejavnosti, ki so okoljsko sprejemljive in njihovi vplivi ne presegajo z veljavno zakonodajo predpisanih meja.
5. člen
Grafične priloge zazidalnega načrta prikazujejo:
– razporeditev predvidenih objektov ter zelenih in ostalih površin,
– tlorisne in višinske gabarite ter orientacijo predvidenih lamel,
– smeri dostopov in dovozov,
– ureditev utrjenih in zelenih površin,
– ureditev parkirišč.
Detajlnejši pogoji za oblikovanje posameznih objektov se izvedejo v fazi pred izdelavo projektno tehnične dokumentacije.
III. PREDLOG IZRABE PROSTORA IN FUNKCIONALNO OBLIKOVALSKE REŠITVE
6. člen
Območje bo predstavljalo zaključen prostor, ko bo izgrajen priključek avtoceste Celje – vzhod.
Zaradi tega, ker investitorji še niso znani, je koncept postavitve objektov takšen, da je objekte možno glede na potrebno velikost združevati. Objekti so postavljeni v smeri vzhod-zahod. Lociranih je 8 objektov, ki vsak za sebe predstavlja samostojen kare z dovozno cesto s parkirišči in glavnim dostopi-vhodi ter manipulativnimi površinami okoli objekta.
Glavna dovoza sta dva: iz Bežigrajske ceste in iz lokalne ceste na zahodni strani, ki se po sistemu »desno-desno« navezuje na avtocestni priključek. Ob glavnih dovoznih cestah so predvideni peš vhodi v objekte, ki so na to stran orientirani s pisarnami, oziroma upravnimi deli svojih objektov. Pred vhodi je predvideno parkiranje za osebne avtomobile in ob njih zelenica.
Gradbene linije vhodnih front objektov so obvezne, v notranjost na manipulacijske površine se lahko objekti poljubno širijo ali ožijo skladno s svojo funkcijo.
Vmesne ceste med manipulacijami je možno tudi ukiniti in objekte ali funkcionalna zemljišča združiti, v kolikor potrebuje investitor večji prostor. Zaradi tega funkcionalna zemljišča v grafičnem delu zazidalnega načrta niso opredeljena, določena bodo v posameznem izseku iz zazidalnega načrta skladno s potrebami takratnega investitorja.
Obvezen je tudi odmik ob potoku Ložnica zaradi poplavne varnosti.
IV. POGOJI ZA UREJANJE ODPRTIH POVRŠIN
7. člen
Zelenice ob vhodih se uredijo s travnatimi površinami in zasaditvijo grmovnic in dreves. Večje odprte površine so ob potoku Ložnica, predvidena brežina se zatravi in mestoma zasadi s skupinami dreves in grmovnic. Naklon brežine je1:2 – 1:3, vsaj mestoma še položnejši, da se omogoči boljša vključitev v krajino.
V. POGOJI ZA UREJANJE PROMETNIH POVRŠIN
8. člen
Motorni promet
Dovozi so predvideni iz Bežigrajske ceste, iz lokalne ceste na zahodni strani in iz avtocestnega priključka po sistemu »desno-desno«. Dovozi za dostavo so možni preko manipulacijskih površin okoli objektov.
Mirujoči promet
V sklopu ureditve območja je predvidena ureditev ustreznega števila parkirnih mest pred peš vhodi v objekte. Tovorna in dostavna vozila parkirajo na manipulacijskih površinah. Velikost posameznega parkirnega mesta je 2.30 m x 4.60 m. Zagotoviti je potrebno ustrezno število širših parkirnih mest za invalide.
VI. POGOJI ZA UREJANJE KOMUNALNE IN ENERGETSKE INFRASTRUKTURE TER VODNOGOSPODARSKIH UREDITEV
9. člen
Južno od predvidene zazidave, vzporedno z Bežigrajsko cesto, poteka komunalni koridor. V koridorju je položen kanalizacijski kolektor. V skladu z izdelanimi PIA (Vzhodno Trnovlje 1, Bežigrajska cesta, AC priključek Celje – vzhod) je v koridorju predviden rezervat za položitev vodovoda, plinovodov, električnega omrežja, TK omrežja ipd.). Predlagana zasnova pozidave upošteva predviden rezervat. Vsa komunalna infrastruktura, ki bo služila tudi potrebam predmetne zazidave se položi v predviden koridor (primarni vodi). Razvodi do posameznih objektov se izvedejo iz primarnega omrežja. Zasnove posameznih vodov se izdelajo na osnovi predhodnih pogojev upravljalcev.
10. člen
Vodooskrba
Obstoječe vodovodno omrežje je položeno v komunalnem koridorju ob Bežigrajski cesti (LŽ 200) in ob Cesti v Leskovec (duktil 200).
Za predvideno zazidavo se izvede ustrezno vodovodno omrežje minimalnega profila DN 100 z navezavo na obstoječe omrežje. Vodovod se predvidi v dostopnih cestah oziroma manipulativnih površinah. Predvidi se zankast sistem
Za zagotovitev požarne zaščite je potrebno na omrežju predvideti zadostno število hidrantov. Detajlna zasnova omrežja se predvidi v projektni dokumentaciji z ozirom na dejanske investitorje.
Odvod odpadnih voda
Za obravnavano območje se predvidi ločen sistem kanalizacije.
Fekalne odpadne vode se vodijo preko sistema kanalizacije v obstoječi kanalizacijski kolektor RZ9-VZHOD, ki poteka na južni strani predvidene zazidave, ob Bežigrajski cesti.
Meteorne vode iz strešin in utrjenih površin se vodijo ločeno. Pred izpustom v Ložnico je potrebno zgraditi objekt predčiščenja (usedalnik, lovilec olj). Izpust se izvede v skladu s pogoji upravljalca ob upoštevanju visokih vod in povratnega vala (zaporna loputa, ventil za preprečevanje iztoka v primeru havarije ipd.).
Električna energija
Za potrebe oskrbe z električno energijo je potrebno zgraditi novo transformatorsko postajo (TP). Lokacija TP se predvidi v centru potrošnje v skladu s predvideno zazidavo. Detajlno se lokacija TP opredeli v projektni dokumentaciji in znanih investitorjih. V tej fazi tudi ni možno definirati priključnih moči.
TP se vključi v nizkonapetostno omrežje preko 20 (10) kV kablovoda in TP Linde. Kablovod se položi v komunalnem koridorju ob Bežigrajski cesti in Cesti v Leskovec. Do posameznih objektov se predvidijo nizkonapetostni priključki. Detajlno se priključevanje obdela v projektni dokumentaciji.
Plinifikacija, ogrevanje
Za predvideno zazidavo je možno zagotoviti plinifikacijo (tehnološke potrebe, ogrevanje). Obstoječi plinovod je položen ob Cesti v Leskovec (do mostu preko Ložnice na severni strani).
Plinifikacija se izvede v skladu s predvideno zasnovo in glede na potrebe bodočih investitorjev.
Železniški tir
Po potrebi je mogoča tudi izgradnja industrijskega tira kot podaljšek tira MT 3 iz območja zazidalnega načrta Gospodarska cona V. Trnovlje I.
TK omrežja
Za potrebe zazidave se izdela projekt telekomunikacijskega omrežja.
Omrežje se predvidi v komunalnem koridorju in dostopnih cestah.
Odstranjevanje odpadkov
Zbiranje in odvoz odpadkov se uredi v skladu s Pravilnikom o ravnanju z odpadki (Uradni list RS št. 84/98).
11. člen
Za obravnavano območje so bile izdelane posebne strokovne podlage »Ukrepi za povečanje poplavne varnosti gospodarske cone V. Trnovlje II. (izdelal PUV d.d. Celje, št. projekta 76/00, november 2000).
Obravnavano območje se nahaja v poplavnem področju visokih vod Vzhodne Ložnice s povratno dobo 10 let in več. Zaradi tega je potrebno izvesti ustrezne ukrepe, ki bodo zagotavljali poplavno varnost objektov in vseh spremljajočih ureditev, ki so predmet tega zazidalnega načrta in ureditev, ki so predmet lokacijskega načrta za avtocestni priključek Celje-vzhod.
V skladu z izdelanimi strokovnimi podlagami je potrebno območje nasuti do kote poplavnih vod Q100, objekte nadvišati še za 0.50 m. Niveleta nasutja je tako od kote 241.37 do kote 241.55, nulta točka objektov 0.50 m višja. Ob potoku Ložnica je potrebno zagotoviti pas 10.0 za retenzijo visokih vod.
Končna ureditev terena se prilagodi niveleti avtocestnega priključka in zahtevam le-tega.
VIII. POGOJI ZA VAROVANJE OKOLJA
12. člen
Varovanje voda
Obravnavano območje se nahaja izven zavarovanih območij podtalnice ali drugega vodnega vira, zaradi tega za območje urejanja niso predvideni posebni dodatni ukrepi. Za odvod površinskih voda je potrebno zgraditi ustrezno kanalizacijsko omrežje z izpustom v potok Ložnico. Pred izpustom je potrebno zgraditi ustrezne objekte predčiščenja (peskolov, lovilec olj). Kvaliteta izpusta mora ustrezati veljavnim predpisom in normativom.
Varstvo zraka
Novi objekti z izbiro ekološko primernega goriva (zemeljski plin) dodatno ne onesnažujejo zraka.
Varstvo pred požarom
Požarno varstvo je potrebno zagotoviti v skladu z Zakonom o varstvu pred požarom (Uradni list RS št. 71/93).
Pri projektiranju in izgradnji posameznih objektov je potrebno upoštevati:
– tehnični normativ NFPA št. 101/67,
– pravilnik o gradnji naprav za vnetljive tekočine ter o skladiščenju in pretakanju vnetljivih tekočin (Uradni list SFRJ, št. 20/71, 12/71).
Smeri evakuacijskih poti določi projektant.
Po pravilniku o tehničnih normativih za zunanje in notranje hidrantno omrežje za gašenje požarov (Uradni list SFRJ, št. 30/91) je potrebno zagotoviti v vodovodnem omrežju 10 litrov vode v sekundi, zagotoviti zadostne količine vode za gašenje (ocena 25 – 30 l/sek, prednost imajo podzemni hidranti). Dovozne poti za gasilsko intervencijo morajo biti projektirane in izvedene tako, da omogočajo osni pritisk 80 kN.
Varstvo pred hrupom
Predvidene funkcije ne smejo presegati dovoljenih ravni hrupa, ki jih opredeljuje uredba o hrupu v naravnem in življenjskem okolju (Uradni list RS, št. 45/95, 66/96).
Komunalni odpadki
Upoštevati je potrebno pravilnik o ravnanju z odpadki (Uradni list RS, št. 84/98).
IX. FAZNOST IZVAJANJA IN TOLERANCE NA ZAZIDALNEM NAČRTU
13. člen
Zazidalni načrt se lahko izvaja v več fazah, ki so med seboj časovno neodvisne. Posamezno fazo predstavlja objekt ali skupina objektov oziroma tehnična rešitev, ki zagotavlja funkcionalno celoto in uporabo objekta oziroma posameznega dela.
Sočasno je potrebno izvesti komunalno opremo območja ali posamezne zaključene faze izgradnje.
Do pričetka izvajanja zazidalnega načrta ostanejo zemljišča v dosedanji rabi.
14. člen
Tolerance
Odstopanja so dopustna v primeru, če se pri nadaljnjem podrobnejšem proučevanju prometnih, geodetskih, hidroloških, geomehanskih in drugih razmer ali zaradi spremembe programskih rešitev in spremembe potreb investitorjev poiščejo takšne tehnične rešitve, ki so primernejše iz funkcionalnega, oblikovalskega, prometno-tehničnega, okoljskega vidika, s katerimi pa se ne smejo poslabšati prostorske in okoljske razmere. Odstopanja ne smejo biti v nasprotju z javnimi interesi in z njimi morajo soglašati organi in organizacije, ki so podali mnenja in pogoje k predmetnemu zazidalnemu načrtu.
Mogoča je poljubna pozidava posameznih karejev in objektov, združevanje karejev in s tem večanje objektov, če jih bodo pogojevale potrebe posameznih investitorjev ob upoštevanju gradbenih linij ter odmikov od cest in potoka Ložnica.
Funkcionalna zemljišča bodo dokončno določena in prikazana na podlagi programov izbranih investitorjev v posameznih izsekih iz zazidalnega načrta.
V primeru združevanja posameznih karejev je možna opustitev vmesnih cest, sprememba tras komunalne in prometne infrastrukture s pogojem, da le-te ne bodo porušile osnovnega koncepta in da so v soglasju z upravljalci posameznih vodov.
X. KONČNE DOLOČBE
15. člen
Zazidalni načrt je stalno na vpogled pri pristojni službi Mestne občine Celje.
16. člen
Nadzor za izvajanje tega odloka opravlja Inšpektorat RS za okolje in prostor pri Ministrstvu za okolje in prostor.
17. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka prenehajo veljati doslej veljavna določila za predmetno območje.
18. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35005-5/200-8
Celje, dne 17. julija 2001.
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti