Uradni list

Številka 60
Uradni list RS, št. 60/2001 z dne 20. 7. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 60/2001 z dne 20. 7. 2001

Kazalo

3223. Sklep o ustanovitvi Agencije za telekomunikacije in radiodifuzijo Republike Slovenije, stran 6303.

Na podlagi prvega odstavka 156. člena zakona o telekomunikacijah (Uradni list RS, št. 30/01) je Vlada Republike Slovenije sprejela
S K L E P
o ustanovitvi Agencije za telekomunikacije in radiodifuzijo Republike Slovenije
I. UVODNA DOLOČBA
1. člen
(1) S tem sklepom se ustanovi Agencija za telekomunikacije in radiodifuzijo Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: agencija) kot neodvisna organizacija za urejanje in nadzor nad delovanjem telekomunikacijskega trga, za upravljanje ter nadzor nad radiofrekvenčnim spektrom Republike Slovenije, za opravljanje določenih nalog na področju radijskih in televizijskih dejavnosti ter za opravljanje nalog akreditacijskega organa za elektronski podpis.
(2) Sedež agencije je na Kotnikovi 19A, v Ljubljani.
(3) S tem sklepom se urejajo tudi nekatera vprašanja organizacije, delovanja in financiranja agencije.
II. STATUSNA DOLOČBA
2. člen
(1) Ustanovitelj agencije je Republika Slovenija, ustanoviteljske pravice in obveznosti izvršuje Vlada Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: vlada).
(2) Agencija je pravna oseba javnega prava in je uporabnik proračuna Republike Slovenije, in sicer proračunskega sklada za telekomunikacije v skladu s predpisi s področja javnih financ.
(3) Agencija nastopa v pravnem prometu v svojem imenu in za svoj račun v okviru z zakonom določenih nalog in dejavnosti samostojno z vsemi pravicami in obveznostmi brez omejitev.
III. NALOGE IN PRISTOJNOSTI AGENCIJE
3. člen
Agencija je neodvisna organizacija, ki opravlja:
– z zakonom o telekomunikacijah (Uradni list RS, št. 30/01) določene naloge, ki ji omogočajo urejanje in nadzor nad delovanjem telekomunikacijskega trga in upravljanje in nadzor nad radiofrekvenčnim spektrom Republike Slovenije;
– z zakonom o medijih (Uradni list RS, št. 35/01) določene naloge na področju radijske in televizijske dejavnosti;
– z zakonom o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu (Uradni list RS, št. 57/00) določene naloge akreditacijskega organa za elektronski podpis.
IV. VODENJE AGENCIJE
4. člen
(1) Agencijo organizira, vodi njeno delo in poslovanje, zastopa ter predstavlja direktor. Direktor je odgovoren za zakonitost dela agencije.
(2) Direktor lahko samostojno sklepa posle v okviru finančnega načrta.
(3) Direktor ima dva namestnika. Namestnik direktorja za telekomunikacije strokovno vodi področje telekomunikacij, namestnik direktorja za radiodifuzijo pa strokovno vodi področje radiodifuzije.
(4) Namestnika direktorja iz prejšnjega odstavka tega člena imata lahko tudi druge pristojnosti, določene s statutom ali pooblastilom direktorja.
(5) V odsotnosti direktorja zastopa in predstavlja agencijo namestnik direktorja, ki ga ta določi s pooblastilom.
(6) Direktor lahko določi delavce s posebnimi pooblastili.
5. člen
(1) Direktorja in namestnika direktorja za telekomunikacije in namestnika direktorja za radiodifuzijo imenuje vlada.
(2) Direktor mora najmanj 90 dni pred potekom mandata obvestiti ministrstvo, pristojno za telekomunikacije, o datumu poteka mandata.
6. člen
(1) Direktorja agencije se imenuje na podlagi javnega razpisa.
(2) Javni razpis iz prejšnjega odstavka tega člena v imenu vlade izvede ministrstvo, pristojno za telekomunikacije.
(3) Javni razpis se objavi v dnevnem tisku in v Uradnem listu Republike Slovenije največ 90 dni in najmanj 60 dni pred potekom direktorjevega mandata.
7. člen
(1) V javnem razpisu morajo biti navedeni razpisni pogoji, dokazila o izpolnjevanju teh pogojev, ki jih morajo kandidati priložiti k prijavi, in rok za prijavo na javni razpis, ki ne sme biti krajši od 8 dni.
(2) Kandidati morajo prijave na razpis poslati na sedež ministrstva, pristojnega za telekomunikacije, s pripisom »Agencija – za razpis«.
(3) Najkasneje v roku 6 dni po poteku roka za oddajo prijav na razpis, mora ministrstvo, pristojno za telekomunikacije, prijave skupaj z mnenjem poslati vladi, ki imenuje direktorja agencije.
(4) Kolikor vlada ne izbere direktorja med prijavljenimi kandidati, se postopek za izbiro ponovi.
(5) Če direktor ni imenovan ali zaradi kateregakoli razloga ni direktorja, vlada za čas trajanja postopka imenovanja novega direktorja imenuje vršilca dolžnosti direktorja, vendar največ za dobo enega leta.
8. člen
(1) Poleg pogojev določenih z zakonom o telekomunikacijah, mora kandidat za direktorja oziroma namestnika direktorja imeti:
– državljanstvo Republike Slovenije,
– najmanj univerzitetno izobrazbo ustrezne smeri,
– domače in/ali mednarodne izkušnje s področja telekomunikacij in/ali radiodifuzije,
– organizacijske sposobnosti.
(2) Kandidat za direktorja oziroma namestnika direktorja ne sme biti pravnomočno kaznovan za kaznivo dejanje zoper gospodarstvo ali uradno dolžnost in javna pooblastila.
(3) K prijavi morajo kandidati za direktorja predložiti predlog programa dela in razvoja agencije.
V. ORGANIZACIJA IN AKTI AGENCIJE
9. člen
(1) Organizacijo in poslovanje agencije ureja statut, ki ga izda direktor in potrdi vlada po predhodnem mnenju Sveta za telekomunikacije in Sveta za radiodifuzijo.
(2) Sistemizacijo delovnih mest določi direktor.
10. člen
Direktor v skladu z veljavnimi predpisi izdaja splošne in posamične akte agencije.
11. člen
(1) Splošni akti agencije so statut in splošni akti, s katerimi agencija podrobneje uredi izvrševanje z zakonom določenih nalog.
(2) S statutom agencije se določi:
– vodenje in organizacija agencije,
– naloge in odgovornost direktorja agencije,
– pristojnosti namestnika direktorja za telekomunikacije in pristojnosti namestnika direktorja za radiodifuzijo,
– položaj, pravice in odgovornosti ter disciplinske kršitve zaposlenih v agenciji,
– javnost dela agencije in obveščanje javnosti o tem,
– način dostopa do podatkov, ki jih agencija v skladu z zakonom o telekomunikacijah uporabnikom zagotavlja brezplačno,
– oblike sodelovanja z uporabniškimi telekomunikacijskimi organizacijami,
– druga vprašanja delovanja agencije.
(3) Splošni akti agencije se objavijo v Uradnem listu Republike Slovenije.
12. člen
(1) S posamičnim aktom direktor agencije odloča v posamičnih zadevah iz pristojnosti agencije, o pravicah, obveznostih in odgovornostih zaposlenih ter o drugih vprašanjih vodenja agencije.
(2) Posamične akte, s katerimi odloča o posameznih zadevah iz pristojnosti agencije, izdaja direktor agencije v upravnem postopku.
VI. SREDSTVA AGENCIJE ZA NJENO DELOVANJE
13. člen
(1) Prostore in opremo, potrebno za delo agencije, zagotovi Republika Slovenija.
(2) Prostori in oprema iz prejšnjega odstavka tega člena so lastnina Republike Slovenije, z njimi pa opravlja agencija, pri čemer mora agencija ravnati s skrbnostjo dobrega gospodarja.
(3) Za izvedbo prejšnjega odstavka tega člena se sklene posebna pogodba med agencijo in Republiko Slovenijo.
14. člen
(1) Agencija se financira iz proračunskega sklada za telekomunikacije.
(2) Sredstva iz sklada za telekomunikacije se zagotavljajo na način in pod pogoji, ki jih določajo zakon o telekomunikacijah in zakon, ki ureja izvrševanje proračuna.
15. člen
(1) Agencija s prihodki iz prejšnjega člena financira materialne in druge naložbe v skladu s finančnim načrtom ter krije nastale odhodke za:
– stroške materiala in storitev,
– stroške amortizacije,
– investicije in investicijsko vzdrževanje,
– stroške dela,
– stroške izobraževanja,
– druge stroške,
– rezervacije.
(2) Agencija uporablja rezervacije za poravnavo odškodninskih obveznosti do pravnih in fizičnih oseb, ki nastanejo v zvezi z delom agencije.
16. člen
(1) Agencija najkasneje do 31. oktobra tekočega leta pripravi program dela in finančni načrt za prihodnje koledarsko leto in ga hkrati s splošnim aktom o določitvi vrednosti točke, ki ga sprejme agencija za določitev višine pristojbine, predloži vladi v soglasje.
(2) Če na finančni načrt in predlagano vrednost točke vlada do 15. decembra ne izda soglasja, se do izdaje soglasja uporablja finančni načrt in vrednost točke za preteklo leto, pri čemer je dovoljena maksimalna poraba 1/12 lanskih sredstev na mesec.
(3) Če pridobljena sredstva odstopajo od sredstev, planiranih v finančnem načrtu in je s tem ogroženo izvajanje dejavnosti agencije, direktor o tem obvesti vlado, pri čemer predlaga tudi ukrepe za pridobitev finančnih sredstev.
(4) Agencija vodi poslovne knjige in izdeluje letna poročila v skladu z zakonom o računovodstvu (Uradni list RS, št. 23/99). Letno poročilo, ki ga agencija enkrat letno predloži vladi v sprejem, vsebuje tudi poročilo o delu agencije in o stanju na področjih iz pristojnosti agencije. Letno poročilo mora biti pripravljeno v skladu z določili zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 79/99).
(5) K letnemu poročilu iz prejšnjega odstavka tega člena da pred obravnavo na vladi mnenje Svet za telekomunikacije.
(6) Nadzor nad zakonitostjo, namembnostjo, gospodarno in učinkovito rabo sredstev se opravlja v skladu z zakonom o Računskem sodišču Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 48/94), nadzor nad finančnim poslovanjem agencije pa se vrši v skladu z zakonom o javnih financah.
17. člen
(1) Agencija odgovarja za svoje obveznosti z vsem svojim premoženjem.
(2) Republika Slovenija subsidiarno odgovarja za obveznosti agencije do višine sredstev, ki se v tekočem letu zagotavljajo iz proračunskega sklada za telekomunikacije.
VII. ZAPOSLENI V AGENCIJI
18. člen
(1) Delavec sklene delovno razmerje s sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi.
(2) Plače in drugi prejemki zaposlenih se določajo v skladu s predpisi, ki veljajo za državno upravo.
19. člen
(1) Pri sklepanju pogodbe o zaposlitvi za tista delovna mesta, na katerih zaposleni sprejemajo odločitve v okviru pristojnosti agencije ali pridobijo podatke o poslovanju organizacij, ki opravljajo dejavnost iz pristojnosti agencije, je treba zagotoviti:
– da ti zaposleni v času delovnega razmerja na agenciji ne opravljajo dejavnosti, ki so predmet nadzora ali kako drugače odvisne od odločitev agencije, in ne za svoj ali tuj račun sklepati poslov, ki sodijo v navedene dejavnosti,
– da niso zaposleni ali opravljajo kakršnegakoli dela za organizacije, ki so predmet nadzora ali kako drugače odvisne od odločitev agencije.
(2) Direktor agencije v aktu, ki ureja sistemizacijo delovnih mest, določi delovna mesta iz prejšnjega odstavka tega člena.
VIII. OSTALI DOLOČBI
20. člen
(1) Glede varovanja državne, vojaške, uradne ali poslovne tajnosti se za agencijo uporabljajo določbe, ki veljajo za državno upravo.
(2) Zaposleni v agenciji morajo varovati zaupnost podatkov o poslovanju organizacij in druge podatke, ki lahko vplivajo na poslovanje teh ali drugih organizacij ali drugih pravnih oseb, do katerih so prišli pri svojem delu v agenciji ali v zvezi z njim.
(3) Direktor s posamičnim aktom določi, kateri podatki pomenijo uradno ali poslovno tajnost, stopnjo tajnosti podatkov ter ukrepe in postopek za njihovo zavarovanje.
21. člen
Za pisarniško poslovanje in ravnanje z dokumentacijo v okviru agencije se uporabljajo predpisi, ki urejajo ta vprašanja za državno upravo.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
22. člen
(1) V 14 dneh po začetku veljavnosti tega sklepa ministrstvo, pristojno za telekomunikacije, objavi javni razpis za imenovanje direktorja.
(2) Za izvajanje javnega razpisa iz prejšnjega odstavka tega člena se smiselno uporabljajo določbe 6., 7. in 8. člena tega sklepa.
23. člen
(1) Delavci Uprave Republike Slovenije za telekomunikacije in strokovnih služb Sveta za radiodifuzijo, ki je bil oblikovan na podlagi zakona o javnih glasilih (Uradni list RS, št. 18/94 in 36/00) nadaljujejo delo v agenciji z dnem uveljavitve tega sklepa.
(2) Agencija prične opravljati naloge akreditacijskega organa v 90 dneh po uveljavitvi tega sklepa.
24. člen
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 408-31/2001-1
Ljubljana, dne 19. julija 2001.
Vlada Republike Slovenije
mag. Anton Rop l. r.
Minister

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti