Uradni list

Številka 60
Uradni list RS, št. 60/2001 z dne 20. 7. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 60/2001 z dne 20. 7. 2001

Kazalo

3196. Odlok o turističnem vodenju v Mestni občini Ljubljana, stran 6257.

Na podlagi 40. člena zakona o pospeševanju turizma (Uradni list RS, št. 57/98) in 27. člena statuta Mestne občine Ljubljane (Uradni list RS, št. 26/01 in 28/01) je Mestni svet mestne občine Ljubljana na 28. seji dne 21. 6. 2001 sprejel
O D L O K
o turističnem vodenju v Mestni občini Ljubljana
I. UVODNI DOLOČBI
1. člen
S tem odlokom se za območje Mestne občine Ljubljana (v nadaljevanju: MOL) določa program turističnega vodenja ter pogoji za opravljanje dejavnosti turističnega vodenja.
2. člen
Dejavnost turističnega vodenja je strokovno vodenje obiskovalcev na območju MOL skladno z ustreznim programom, ki ga določi organ Mestne uprave MOL, pristojen za turizem (v nadaljevanju: pristojni organ).
II. PROGRAM TURISTIČNEGA VODENJA
3. člen
Program turističnega vodenja, ki obsega vodenje obiskovalcev k ogledu vseh najpomembnejših znamenitosti v Ljubljani, je standardni program turističnega vodenja in je na vpogled pri pristojnem organu.
Posebni programi turističnega vodenja pa obsegajo, skladno z interesi naročnikov, vodenje obiskovalcev k ogledu določenih znamenitosti v MOL kot npr. arhitekturnih in umetniških del, naravnih lepot, etnografskih in drugih znamenitosti ter poti življenja in ustvarjanja pomembnejših osebnosti.
4. člen
Vodenje obiskovalcev po standardnem programu iz prvega odstavka prejšnjega člena tega odloka je redni ogled, če poteka po vnaprej določenem časovnem razporedu in ga organizira pristojni organ.
Naročen ogled pa je vodenje obiskovalcev po standardnem ali po posebnem programu, ki časovno ni vnaprej določen in ga lahko organizirajo poleg pristojnega organa tudi organizatorji potovanj (pravne osebe in podjetniki posamezniki).
III. POGOJI ZA OPRAVLJANJE DEJAVNOSTI TURISTIČNEGA VODENJA
5. člen
Dejavnost turističnega vodenja lahko opravlja oseba, ki opravi strokovni preizkus znanja iz programa strokovne usposobljenosti, ki ga določi pristojni organ.
K strokovnemu preizkusu znanja, ki obsega teoretični del s področja arheologije, zgodovine in umetnostne zgodovine ter praktični del- samostojno strokovno vodenje, se lahko prijavijo osebe, ki imajo najmanj srednješolsko izobrazbo in znanje enega tujega jezika za stopnjo srednješolske izobrazbe.
6. člen
Strokovno usposobljenost preverja komisija, ki jo imenuje pristojni organ.
7. člen
Oseba, ki opravi strokovni preizkus znanja iz 5. člena tega odloka, pridobi naziv lokalni turistični vodnik MOL (v nadaljevanju: lokalni turistični vodnik). Pristojni organ mu izda izkaznico lokalnega turističnega vodnika, ki jo mora imeti pri sebi, ko opravlja dejavnost turističnega vodenja, in priponko, ki jo mora nositi na vidnem mestu.
Veljavnost izkaznice se podaljša, če lokalni turistični vodnik v dveh letih opravi vsaj deset oziroma pet turističnih vodenj. Deset turističnih vodenj zadošča za vodenje bodisi v angleškem, nemškem, italijanskem ali slovenskem jeziku, za vodenje v ostalih jezikih pa zadošča pet turističnih vodenj.
8. člen
Lokalni turistični vodnik se vpiše v register lokalnih turističnih vodnikov, ki ga vodi pristojni organ in vsebuje naslednje podatke:
– ime in priimek
– prebivališče
– podatke o številu ur vodenja za preteklo leto
– dokazila o strokovnem znanju in usposobljenosti ter znanju tujih jezikov.
Lokalni turistični vodnik začne opravljati dejavnost iz 2. člena tega odloka po vpisu v register.
9. člen
Dejavnost turističnega vodenja na podlagi posebnega programa iz drugega odstavka 3. člena lahko opravljajo tudi člani komisije iz 6. člena tega odloka.
IV. KAZENSKE DOLOČBE
10. člen
Z denarno kaznijo 150.000 SIT se kaznuje pravna oseba, če redni ali naročen ogled zaupa osebi, ki ni lokalni turistični vodnik.
Z denarno kaznijo 100.000 SIT se kaznuje samostojni podjetnik posameznik, če naročen ogled zaupa osebi, ki ni lokalni turistični vodnik.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
11. člen
Pristojni organ določi program strokovne usposobljenosti iz 5. člena tega odloka v roku dveh mesecev od uveljavitve tega odloka.
12. člen
Pristojni organ imenuje komisijo iz 6. člena tega odloka v roku dveh mesecev od uveljavitve tega odloka.
13. člen
Pristojni organ določi obliko in vsebino izkaznice ter priponke iz 7. člena tega odloka v roku enega meseca od uveljavitve tega odloka.
14. člen
Pristojni organ začne z vodenjem registra lokalnih turističnih vodnikov v roku enega meseca od uveljavitve tega odloka.
15. člen
Osebe, ki ob uveljavitvi tega odloka že opravljajo dejavnost turističnega vodenja v MOL, so dolžne v roku dveh let od uveljavitve tega odloka posredovati pristojnemu organu vse podatke iz 8. člena tega odloka, za vpis v register.
Z dnem vpisa v register pridobijo osebe naziv lokalni turistični vodnik, izkaznico lokalnega turističnega vodnika in priponko.
Če osebe iz prvega odstavka tega člena ne posredujejo v tem roku zahtevanih podatkov za vpis v register, se po preteku tega roka ne smejo več ukvarjati z dejavnostjo turističnega vodenja v MOL.
16. člen
Naloge pristojnega organa iz tega odloka bo prevzela po vpisu v sodni register lokalna turistična organizacija, ki bo ustanovljena za območje MOL.
17. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja Inšpektorat Mestne uprave MOL.
18. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o turistični vodniški službi v mestu Ljubljana (Uradni list SRS, št. 23/79, 45/86 in 37/88).
Št. 3710-3/01-4
Ljubljana, dne 21. junija 2001.
Županja
Mestne občine Ljubljana
Viktorija Potočnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti