Uradni list

Številka 60
Uradni list RS, št. 60/2001 z dne 20. 7. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 60/2001 z dne 20. 7. 2001

Kazalo

3193. Odlok o enkratni denarni pomoči v Mestni občini Ljubljana, stran 6249.

Na podlagi 18. in 27. člena statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 26/01 in 28/01) je Mestni svet mestne občine Ljubljana na 29. seji dne 9. 7. 2001 sprejel
O D L O K
o enkratni denarni pomoči v Mestni občini Ljubljana
1. člen
S tem odlokom se določijo upravičenci, kriteriji za določitev višine enkratne denarne pomoči (v nadaljevanju: pomoč) in postopek dodeljevanja in izplačevanja denarne pomoči v Mestni občini Ljubljana (v nadaljevanju: MOL).
2. člen
Upravičenci do pomoči so tisti občani s stalnim prebivališčem v Mestni občini Ljubljana, ki trenutno nimajo zadostnih sredstev za preživljanje, izkoristili pa so že vse zakonske možnosti za rešitev socialne stiske in so se ne po lastni krivdi zaradi spleta neugodnih okoliščin (dolgotrajna bolezen, invalidnost, smrt v družini, ipd), znašli v takšnem položaju, da ne morejo poravnati najnujnejših obveznosti.
3. člen
Pomoč je namenjena za:
– nakup šolskih potrebščin,
– ozimnico ali kurjavo,
– šolo v naravi, letovanje/zimovanje osnovnošolcem,
– kosila osnovnošolcem in dijakom v šolskem letu,
– kritje drugih stroškov in izdatkov za premostitev trenutne materialne ogroženosti.
4. člen
Pomoč prejmejo upravičenci enkrat letno v enkratnem znesku in to le za enega izmed namenov iz prve, druge, tretje ali pete alinee 3. člena tega odloka.
Upravičenci, ki imajo šoloobvezne otroke lahko poleg ene izmed pomoči iz prejšnjega odstavka tega člena dobijo še pomoč za namen iz četrte alinee 3. člena tega odloka skozi celo šolsko leto.
5. člen
Kriterij za določitev višine pomoči je minimalni dohodek posameznika oziroma družine (v nadaljevanju: minimalni dohodek) katerega višina se določi po merilih zakona, ki ureja socialno varstvo (v nadaljevanju: zakon).
Višina pomoči znaša največ toliko kot znaša denarna socialna pomoč po merilih zakona, ki se lahko v primeru iz prvega odstavka 6. člena poveča za 20%, če zato obstajajo še posebej opravičljivi socialni razlogi.
6. člen
Če dohodek posameznika oziroma družine (v nadaljevanju: lastni dohodek) ne presega 50% višine minimalnega dohodka, se lahko dodeli pomoč v višini 100 % osnovnega zneska minimalnega dohodka iz zakona, razen v primerih iz tretje in četrte alinee 3. člena, ko se pomoč dodeli v višini 100% cene.
Če lastni dohodek presega 50% višine minimalnega dohodka, se lahko dodeli pomoč v višini 50% osnovnega zneska minimalnega dohodka iz zakona, razen v primerih iz tretje in četrte alinee 3. člena, ko se pomoč dodeli v višini 50% cene.
7. člen
V postopku dodelitve pomoči (v nadaljevanju: postopek) se uporablja zakon, ki ureja splošni upravni postopek, kolikor ni s tem odlokom drugače določeno.
Pri odločanju o dodelitvi pomoči se poleg določb tega odloka smiselno uporabljajo tiste določbe zakona, ki ureja socialno varstvo in se nanašajo na denarno socialno pomoč.
8. člen
Postopek na prvi stopnji vodi in hkrati tudi odloča o dodelitvi pomoči tisti Center za socialno delo na območju MOL, kjer ima upravičenec stalno prebivališče (v nadaljevanju: pristojni center).
9. člen
Upravičenci vlagajo vloge za dodelitev pomoči na obrazcu iz priloge tega odloka pri pristojnem centru.
Vlogi morajo priložiti vsa potrebna dokazila o izpolnjevanju pogojev v skladu z zakonom in tem odlokom.
O upravičenosti in višini pomoči odloča pristojni center z odločbo v roku 30 dni od dneva prejema vloge.
Zoper odločbo prve stopnje je dovoljena pisna pritožba, ki se poda v roku 15 dni od vročitve odločbe.
O pritožbi zoper odločbo prve stopnje odloča župan MOL.
10. člen
Pomoč za namene iz prve, druge in pete alinee 3. člena tega odloka se praviloma izplača v denarju neposredno upravičencu, razen v primeru, če pristojni center oceni, da pomoč ne bi bila namensko uporabljena, se le-ta izplača v naravi (naročilnica).
Pomoč za namene iz tretje in četrte alinee 3. člena tega odloka se nakaže neposredno izvajalcu.
11. člen
Sredstva za pomoč se zagotovijo z vsakoletnim proračunom MOL.
12. člen
Upravičenci vlagajo vloge za dodelitev pomoči na pristojnem centru od 1. 1. do 1. 11. tekočega leta.
13. člen
Za izvajanje tega odloka sklene MOL s pristojnim centrom pogodbo, s katero se določi tudi višina sredstev za njegovo delo.
14. člen
Obrazec je sestavni del tega odloka.
15. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenija, uporabljati pa se začne 1. 9. 2001.
Št. 148-5/01-4
Ljubljana, dne 9. julija 2001.
Županja
Mestne občine Ljubljana
Viktorija Potočnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti