Uradni list

Številka 60
Uradni list RS, št. 60/2001 z dne 20. 7. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 60/2001 z dne 20. 7. 2001

Kazalo

3180. Pravilnik o vsebini vloge in vsebini odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc, stran 6209.

Na podlagi šestega odstavka 40. člena in drugega odstavka 43. člena zakona o telekomunikacijah (Uradni list RS, št. 30/01) izdaja minister za informacijsko družbo
P R A V I L N I K
o vsebini vloge in vsebini odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc
1. člen
(vsebina pravilnika)
(1) Ta pravilnik podrobneje določa vsebino vloge za začetek postopka izdaje odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc in vsebino odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc, katero je potrebno pridobiti za uporabo radijskih frekvenc skladno z zakonom o telekomunikacijah (Uradni list RS, št. 30/01; v nadaljnjem besedilu: zakon).
(2) Ta pravilnik se ne uporablja za vloge za dodelitev radijskih frekvenc, ki se v skladu z zakonom dodeljujejo na podlagi postopka javnega razpisa.
2. člen
(pojmi)
Poleg pomena, določenega z zakonom, imajo v tem pravilniku uporabljeni pojmi naslednji pomen:
1. Agencija za telekomunikacije in radiodifuzijo Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: agencija) je neodvisna organizacija, ustanovljena na podlagi zakona o telekomunikacijah z namenom, da primarno v interesu uporabnikov zagotavlja pregledno in nepristransko delovanje trga telekomunikacij.
2. CEPT je Evropska konferenca uprav za pošto in telekomunikacije.
3. ITU je Mednarodna telekomunikacijska zveza.
3. člen
(vsebina vloge)
(1) Vloga za začetek postopka izdaje odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc (v nadaljnjem besedilu: vloga) mora vsebovati:
1. podatke o vložniku,
2. navedbo radijskih frekvenc, na dodelitev katerih se vloga nanaša,
3. navedbo geografskega območja uporabe radijskih frekvenc (v nadaljnjem besedilu: pokrivanje),
4. tehnično rešitev s podatki o antenskem sistemu, sevanju in prenosni poti,
5. podatke o radijski opremi,
6. namen uporabe radijske opreme, čas uporabe in način identifikacije,
7. dokazilo o skladnosti radijske opreme s predpisi,
8. predlagani čas veljavnosti odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc, če je ta krajši kot je določen v zakonu.
(2) Tehnična rešitev iz 4. točke prejšnjega odstavka tega člena mora vsebovati tudi:
1. na primeren način navedene podatke o pokrivanju ter metodi izračuna tega pokrivanja za mobilne sisteme,
2. izračun parametrov prenosa z upoštevanjem reliefa za fiksno zvezo,
3. podatke o efektivni višini lokacije,
4. podatke o anteni, njeni lokaciji, postavitvi (višini) in sevalnih karakteristikah,
5. podatke o predvideni radijski opremi za radijske postaje in o morebitnem radijskem omrežju ter o morebitni povezavi z drugimi omrežji,
6. podatke o vrsti modulacije in druge pomembne podatke, ki so potrebni za presojo sevanja, pokrivanja, motenj ter ekonomične izrabe radiofrekvenčnega spektra.
(3) Na zahtevo agencije mora vložnik vlogi priložiti rezultate meritev, s katerimi se potrdijo izračuni v tehnični rešitvi iz prejšnjega odstavka tega člena.
(4) Če so tehnični podatki in rešitve javno poznani ali pa je predlagani čas veljavnosti odločbe o dodelitvi krajši od dveh mesecev, se vlogi priložijo le najnujnejši podatki o tehnični rešitvi.
(5) Agencija pripravi obrazce, na katerih se vlagajo posamezne vloge in jih objavi v elektronski obliki na internetni domači strani ter posreduje strankam na njihovo željo.
4. člen
(vsebina odločbe)
(1) Odločba o dodelitvi radijskih frekvenc vsebuje:
1. podatke o imetniku pravice uporabe radijskih frekvenc (v nadaljnjem besedilu: imetnik),
2. radijske frekvence, ki se dodelijo,
3. območje pokrivanja,
4. čas veljavnosti odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc,
5. omejitve, ki morajo biti upoštevane pri uporabi radijskih frekvenc.
(2) Če je to potrebno za zagotovitev učinkovite in nemotene uporabe radijskih frekvenc ter delovanja druge telekomunikacijske opreme, se kot dodatne omejitve iz 5. točke prejšnjega odstavka tega člena v odločbi o dodelitvi radijskih frekvenc lahko določijo:
1. telekomunikacijske storitve oziroma namen, za katerega lahko imetnik uporablja radijske frekvence,
2. podatki o postavitvi in lokaciji radijske opreme, ki jo bo imetnik uporabljal,
3. radijska oprema, ki jo lahko imetnik koristi pri uporabi dodeljene radijske frekvence,
4. način identifikacije imetnika.
(3) Za odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc, s katerimi je mogoče uporabljati opremo tudi izven Republike Slovenije in so obrazci predpisani v okviru CEPT ali ITU, se ti obrazci uporabljajo tudi v Republiki Sloveniji. Značilne oblike odločb agencija objavi v elektronski obliki na internetni domači strani agencije.
5. člen
(podatki o vložniku oziroma imetniku)
Podatki o vložniku oziroma imetniku, ki se navedejo v vlogi oziroma v odločbi o dodelitvi radijskih frekvenc, vsebujejo ime in priimek fizične osebe oziroma ime firme pravne osebe, naslov stalnega prebivališča fizične osebe oziroma sedeža pravne osebe, davčno številko ter enotno matično številko občana za fizične osebe oziroma matično številko pravne osebe. V primeru obstoja pa je treba navesti tudi ime in priimek zastopnika in/ali pooblaščenca vložnika oziroma imetnika.
6. člen
(podatki o storitvah oziroma namenu)
V vlogi in odločbi o dodelitvi radijskih frekvenc se pri navedbi javnih telekomunikacijskih storitev oziroma namena, za katerega namerava vložnik oziroma imetnik uporabljati radijsko frekvenco, natančno določi, za opravljanje katerih javnih telekomunikacijskih storitev oziroma katerega namena se radijske frekvence dodeljujejo.
7. člen
(omejitve glede uporabe radijske opreme)
Pri omejitvah, ki se nanašajo na uporabo radijske opreme, se v odločbi o dodelitvi radijskih frekvenc navede okvirne tehnične podatke in sevalne karakteristike radijske opreme, ki jo lahko imetnik koristi pri uporabi dodeljenih radijskih frekvenc.
8. člen
(čas veljavnosti odločbe)
(1) Pri določanju časa veljavnosti odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc agencija v okviru tehničnih možnosti upošteva predlagani čas veljavnosti.
(2) Če se uporaba radijskih frekvenc v skladu z zakonom dodeli z dovoljenjem za opravljanje javnih telekomunikacijskih storitev, se radijske frekvence dodelijo za čas veljavnosti tega dovoljenja.
9. člen
(omejitve uporabe radijskih frekvenc)
V odločbi o dodelitvi radijskih frekvenc se navedejo omejitve, ki se nanašajo na učinkovito izrabo radijskih frekvenc, pri čemer se v okviru tehničnih možnosti prioritetno upoštevajo zahteve imetnika v vlogi za izdajo odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc.
10. člen
(priloga)
(1) Poleg odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc se izda tudi posebna priloga, ki vsebuje povzetek veljavnih predpisov, ki določajo pravice in obveznosti imetnika pri uporabi dodeljenih radijskih frekvenc, ter druge pogoje njihove uporabe.
(2) Posebna priloga ni sestavni del odločbe o dodelitvi radijskih frekvenc in ni pravni akt.
11. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem, ko začne veljati ta pravilnik, preneha veljati pravilnik o radijskih dovoljenjih (Uradni list RS, št. 50/97 in 19/00).
12. člen
(začetek veljavnosti)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 2680-8/01
Ljubljana, dne 12. julija 2001.
dr. Pavel Gantar l. r.
Minister
za informacijsko družbo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti