Uradni list

Številka 57
Uradni list RS, št. 57/2001 z dne 9. 7. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 57/2001 z dne 9. 7. 2001

Kazalo

3050. Sklep o spremembah in dopolnitvah poslovnika o delu Občinskega sveta občine Vrhnika, stran 5920.

Na podlagi zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94, 45/94, 57/94, 14/95, 20/95, 63/95, 73/95, 9/96, 33/96, 39/96, 44/96, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98, 74/98, 59/99, 70/00, 100/00) in statuta Občine Vrhnika (Uradni list RS, št. 99/99, 39/00, 36/01) je Občinski svet občine Vrhnika na 17. redni seji dne 13. 6. 2001 sprejel
S K L E P
o spremembah in dopolnitvah poslovnika o delu Občinskega sveta občine Vrhnika
1. člen
V poslovniku o delu Občinskega sveta občine Vrhnika (Uradni list RS št. 18/00) se besedilo 44. člena spremeni tako, da se glasi:
“Občinski svet sprejema odločitve z večino opredeljenih glasov navzočih svetnikov, razen če zakon določa drugačno večino. Predlagana odločitev je sprejeta, če se je večina navzočih svetnikov, ki so se opredelili, izrekla “ZA” njen sprejem.
2. člen
Besedilo 47. člena se nadomesti z naslednjim besedilom:
“Svetniki glasujejo tako, da se opredelijo “ZA” ali “PROTI” sprejemu predlagane odločitve, lahko pa se tudi ne opredelijo (vzdržijo).”
3. člen
Drugi in tretji stavek prvega odstavka 48. člena se spremenita tako, da se glasita:
“Rdeča barva lističa pomeni “proti”, zelena barva lističa pomeni “za”. Glasujejo vsi svetniki hkrati, vsak mora imeti oba glasovalna lističa.”
4. člen
Besedilo drugega in tretjega odstavka 49. člena se spremeni tako, da se glasi:
“Tajno glasovanje vodi in ugotavlja izide tričlanska komisija, ki jo izvoli svet. Dva člana določi svet na predlog predsedujočega.
Administrativno-tehnična opravila v zvezi s tajnim glasovanjem opravlja tajnik občine ali delavec občinske uprave, ki ga določi tajnik.”
5. člen
Za 60. členom se doda nov 60.a člen z naslednjim besedilom:
“60.a člen
Odbor za ekologijo in infrastrukturo ima najmanj pet članov.
Odbor obravnava vse predloge aktov in drugih odločitev iz pristojnosti občine na področju gradnje in vzdrževanja vodovodnih, energetskih, čistilnih in drugih komunalnih objektov in naprav, lokalnih cest, javnih poti, javnih parkirnih prostorov, parkov in drugih javnih površin ter na področju varstva zraka, tal, vodnih virov, zbiranja in odlaganja odpadkov, čiščenje odpadnih voda in drugih dejavnosti varstva okolja.
Odbor za ekologijo in infrastrukturo obravnava tudi druga vprašanja s svojega področja na predlog župana, občinskega sveta, predsednika ali člana odbora in lahko predlaga svetu v sprejem odloke in druge akte iz njegove pristojnosti.”
6. člen
Prvi odstavek 62.a člena se spremeni tako, da se glasi:
“Občinski svet imenuje tudi komisijo za podeljevanje občinskih priznanj in nagrad, ki ima najmanj pet članov in ima status organa občine. Za njeno imenovanje se smiselno uporabljajo določila statuta Občine Vrhnika, ki veljajo za imenovanje delovnih teles občinskega sveta.”
7. člen
Spremenjen drugi odstavek 64. člena se glasi:
“Predsednike delovnih teles imenuje svet izmed svetnikov.”
8. člen
Besedilo 65. člena se spremeni tako, da se glasi:
“Svet lahko razreši predsednika, posameznega člana delovnega telesa ali delovno telo v celoti na predlog najmanj šestine svetnikov. Predlog novih kandidatov za člane delovnih teles pripravi komisija za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja in administrativne zadeve do prve naslednje seje sveta.”
9. člen
Tretji odstavek 74. člena se spremeni tako, da se glasi:
“Osnutek odloka v prvi obravnavi je sprejet, če je zanj glasovala večina opredeljenih navzočih svetnikov in se ga posreduje v javno obravnavo.”
10. člen
Prvi odstavek 77. člena se spremeni tako, da se glasi:
“Amandma, člen odloka in predlog odloka v celoti so sprejeti, če zanje na seji sveta glasuje večina opredeljenih navzočih svetnikov.”
11. člen
Besedilo prvega odstavka 78. člena se spremeni tako, da se glasi:
“Statut občine in poslovnik o delu sveta se sprejemata po dvofaznem postopku.”
12. člen
Besedilo 80. člena se spremeni tako, da se glasi:
“Kadar to zahtevajo izredne potrebe občine ali naravne nesreče, lahko svet sprejme odlok po hitrem postopku. Po hitrem postopku sprejema svet tudi obvezne razlage določb splošnih aktov občine.
O uporabi hitrega postopka odloči svet na začetku seje pri določanju dnevnega reda. Hitri postopek lahko predlaga vsak predlagatelj odloka.
Pri hitrem postopku svet na isti seji opravi obe obravnavi odlokov ali drugih aktov, ki se sprejemajo po dvofaznem postopku.
Amandmaje je mogoče predlagati na sami seji vse do konca obravnave.
Amandma lahko predlaga tudi župan, kadar ni predlagatelj odloka.
Če svet ne sprejme predloga za sprejetje odloka po hitrem postopku, se uporabljajo določbe poslovnika, ki veljajo za redni sprejem akta.
Pri hitrem postopku ne veljajo roki, ki so določeni za posamezna opravila v rednem postopku sprejemanja odloka.”
13. člen
Besedilo 81. člena se spremeni tako, da se glasi:
“Svet lahko na obrazložen predlog predlagatelja odloči, da bo na isti seji združil prvo in drugo obravnavo osnutka odloka, če gre za:
– manj zahtevne spremembe in dopolnitve odlokov,
– prenehanje veljavnosti posameznih odlokov ali njihovih posameznih določb v skladu z zakonom,
– uskladitev odlokov z zakoni, državnim proračunom, drugimi predpisi Državnega zbora in ministrstev ali odloki sveta,
– spremembe in dopolnitve odlokov v zvezi z odločbami ustavnega sodišča ali drugih pristojnih organov.
V skrajšanem postopku se amandmaji vlagajo samo k členom sprememb in dopolnitev odloka. Amandmaji se lahko vlagajo na seji do konca obravnave predloga odloka.
Odločitev iz prvega odstavka tega člena ne more biti sprejeta, če ji nasprotuje najmanj ena šestina navzočih svetnikov.
Po končani prvi obravnavi lahko vsak svetnik predlaga, da svet spremeni svojo odločitev iz prvega odstavka tega člena in da se druga obravnava opravi po rednem postopku. O tem odloči svet takoj po vložitvi predloga.”
14. člen
Naslov 5. podpoglavja v VI. poglavju se spremeni tako, da se glasi:
“Postopek za sprejem odloka o proračunu”
Tej spremembi sledijo tudi ustrezne spremembe v tem podpoglavju in sicer se beseda “proračun” nadomesti z besedno zvezo “odlok o proračunu”.
15. člen
Tretji odstavek 97. člena se spremeni tako, da se glasi:
“Kandidat je imenovan, če je glasovala večina svetnikov in je zanj glasovala večina tistih svetnikov, ki so se opredelili.”
16. člen
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS, objavi pa se tudi v občinskem glasilu Naš časopis.
Št. 11/1-017/01
Vrhnika, dne 14. junija 2001.
Župan
Občine Vrhnika
Vinko Tomšič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti