Uradni list

Številka 50
Uradni list RS, št. 50/2001 z dne 15. 6. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 50/2001 z dne 15. 6. 2001

Kazalo

2756. Odlok o gospodarskih javnih službah na območju Občine Hajdina, stran 5354.

Na podlagi 3. in 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93) 26. in 105. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 71/93, 44/95, 1/96, 9/99, 56/99), 2. člena zakona o gasilstvu (Uradni list RS, št. 71/93) in 16. člena statuta Občine Hajdina (Uradni vestnik Mestne občine Ptuj, št. 2/99 in Uradni list RS, št. 109/99, 12/01) je Občinski svet občine Hajdina na 21. redni seji dne 28. 5. 2001 sprejel
O D L O K
o gospodarskih javnih službah na območju Občine Hajdina
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa dejavnosti, ki so gospodarske javne službe (v nadaljevanju javne službe) na območju Občine Hajdina (v nadaljevanju: občina) in ureja način njihovega opravljanja.
Kot javne službe se opravljajo dejavnosti, ki so z zakonom določene kot obvezne lokalne gospodarske javne službe in dejavnosti, ki so kot lokalne javne službe določene s tem odlokom.
2. člen
Javne službe se izvajajo na podlagi predpisanih tehničnih, oskrbovanih, stroškovnih, organizacijskih in drugih standardov in normativov.
Pri predlaganju odločitev na področju javnih služb, ki jih sprejema občinski svet občine ter pri sprejemanju odločitev, ki so v njihovi pristojnosti, so dolžni zagotavljati, da se javne službe opravljajo v okviru racionalno, funkcionalno in prostorsko zaokroženih oskrbovalnih sistemih.
II. NAČIN OPRAVLJANJA JAVNIH SLUŽB
3. člen
Občina z odloki in sklepi podrobneje uredi način opravljanja posamezne ali več javnih služb oziroma podrobneje določi elemente iz 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93).
Kadar standardi in normativi iz prvega odstavka prejšnjega člena niso predpisani za celotno državo, se predpišejo z akti iz prejšnjega odstavka.
III. JAVNE SLUŽBE
4. člen
Na območju Občine Hajdina se kot javne službe lahko opravljajo naslednje dejavnosti:
1. oskrba s pitno vodo,
2. odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda,
3. ravnanje s komunalnimi odpadki,
4. javna snaga in čiščenje javnih površin,
5. urejanje javnih poti, površin za pešce in zelenih površin,
6. pregledovanje, nadzorovanje in čiščenje kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov ter druge naloge zaradi varstva zraka in varstva pred požarom,
7. gasilska služba,
8. izgradnja, vzdrževanje in urejanje lokalnih javnih cest in javnih poti,
9. urejanje in vzdrževanje pokopališč,
10. pogrebne storitve,
11. urejanje in vzdrževanje ulic, trgov in cest v naseljih, ki niso razvrščene med magistralne, regionalne in lokalne ceste,
12. urejanje in vzdrževanje javnih tržnic, tehtnic, sanitarij in plakatnih mest,
13. oskrba s toplotno energijo,
14. oskrba s plinom,
15. urejanje javnih parkirišč,
16. javna razsvetljava v naseljih,
17. javni potniški promet,
18. upravljanje javnih stanovanj,
19. gospodarjenje s stavbnimi zemljišči.
Javne službe iz prejšnjega odstavka se opravljajo na celotnem območju občine. Glede na prostorske razporeditve javnih dobrin in potreb po izvajanju javnih služb se lahko z odloki in sklepi iz 3. člena določijo drugače.
Dejavnosti iz 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7. in 8. točke prvega odstavka tega člena so obvezne lokalne javne službe, dejavnosti iz 9. do 19. točke prvega odstavka tega člena pa so izbirne lokalne javne službe.
5. člen
Kot izbirne javne službe se lahko izvajajo tudi druge dejavnosti, ki jih kasneje določi občinski svet občine.
6. člen
Z akti iz 3. člena tega odloka se podrobneje opredelijo objekti in naprave, namenjeni za izvajanje javnih služb, določijo objekti in naprave, ki so javno dobro, uredijo pogoji in način rabe objektov in naprav ter uredijo druga vprašanja, ki jih določa 7. člen zakona o gospodarskih javnih službah.
IV. NAČINI IZVAJANJA GOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽB
7. člen
Izvajanje gospodarskih javnih služb lahko zagotavlja občina v režijskem obratu ali v javnem podjetju ali z dajanjem koncesij ali z vlaganjem javnega kapitala v dejavnost oseb zasebnega prava.
8. člen
Režijski obrat se organizira kot nesamostojen ali kot samostojen režijski obrat po predpisih, ki urejajo upravo lokalnih skupnosti.
Režijski obrat ni pravna oseba.
9. člen
Javno podjetje se ustanovi kot podjetje v mešani lastnini v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske javne službe.
Ustanoviteljske pravice do javnega podjetja izvršuje občina, preko svojih organov.
10. člen
Za izvajanje gospodarskih javnih služb lahko občina na podlagi javnega razpisa in izbora da koncesijo pravni ali fizični osebi, ki je registrirana in izpolnjuje pogoje za opravljanje dejavnosti, ki so predmet koncesije.
Postopek javnega razpisa in izbora ter postopek v zvezi z izborom, na podlagi vloge o zainteresiranosti, določi občinski svet občine s koncesijskim aktom v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske javne službe.
Z izbranim izvajalcem (koncesionarjem) sklene pogodbo o koncesiji župan občine v imenu in za račun občine, pod pogojem iz prvega in drugega odstavka tega člena.
11. člen
Na podlagi odločitev občinskega sveta občine, se lahko zagotovi izvajanje dejavnosti gospodarskih javnih služb tudi z vlaganjem finančnih in drugih sredstev v zasebno-pravne subjekte (podjetja, obratovalnice, posamezniki idr.)
V. ORGANIZACIJA IZVAJANJA GOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽB
12. člen
Dejavnosti iz 4. člena tega odloka se opravljajo v javnem podjetju ali v režijskem obratu ali z dejanjem koncesij osebam zasebnega prava ali z vlaganjem javnega kapitala v zasebno-pravne subjekte.
V javnem podjetju se zagotavlja dejavnost oskrbe s pitno vodo.
V režijskem obratu se zagotavlja dejavnost gospodarjenja s stavbnimi zemljišči.
Ostale dejavnosti iz 4. člena se zagotavljajo z dajanjem koncesij ali z vlaganjem javnega kapitala v zasebno-pravne subjekte.
13. člen
Vprašanja povezana s položajem in poslovanjem izvajalskih podjetij, ki opravljajo gospodarske javne službe in druga vprašanja se uredijo s posebnimi odloki.
VI. STROKOVNO-TEHNIČNE, ORGANIZACIJSKE IN RAZVOJNE NALOGE
14. člen
Strokovno-tehnične, organizacijske in razvojne naloge na področju gospodarskih javnih služb v občini opravlja občinska uprava.
15. člen
Občinska uprava opravlja:
1. strokovno-tehnične, organizacijske in razvojne naloge v zvezi z upravljanjem, načrtovanjem, vzdrževanjem in izgradnjo objektov in naprav, potrebnih za izvajanje javnih služb, če z aktom o ustanovitvi režijskega obrata, javnega gospodarskega zavoda ali javnega podjetja oziroma s koncesijsko pogodbo ali pogodbo o vlaganju te naloge niso prenesene na režijski obrat, javni gospodarski zavod, javno podjetje, koncesionarja ali osebe v dejavnosti, v katero občina vlaga kapital zaradi zagotavljanja javnih dobrin,
2. investicijsko načrtovanje, gospodarjenje z objekti in naravnimi gospodarskimi infrastrukturami in javnih površin, vodenja investicij,
3. določanje lokalnih komunalnih standardov, normativov cen in predlogov za prispevke,
4. nadzor nad kakovostjo in ekonomičnostjo poslovanja javnih služb,
5. naloge strokovnega nadzora nad izvajalci javnih služb in osebami, na katere so prenesene posamezne naloge iz tega člena, v zadevah izvajanja teh nalog,
6. naloge v zvezi z informacijsko bazo za potrebe javne službe,
7. strokovne, tehnične in organizacijske naloge v zvezi z javnimi razpisi in izbiro izvajalcev za koncesionarne javne službe ter naloge v zvezi z razpisi za vlaganje kapitala ter pripravo pogodb,
8. strokovne, tehnične in organizacijske naloge v zvezi s financiranjem javnih služb,
9. določanje pogojev in dajanje soglasij k dovoljenjem za posege v prostor, če ti zadevajo infrastrukturne objekte in naprave, če ni to kot javno pooblastilo preneseno na izvajalce javnih služb,
10. dajanje predpisanih dovoljenj za priključitev na infrastrukturne objekte in naprave namenjene za izvajanje javnih služb, če ni to kot javno pooblastilo preneseno na izvajalce javnih služb,
11. administrativna opravila za svet za varstvo uporabnikov javnih dobrin,
12. druge naloge določene z zakoni in predpisi občine,
13. lahko opravlja tudi strokovne naloge za potrebe občinskega stanovanjskega sklada.
V skladu z zakonom in sklepom občinskega sveta lahko pristojni organ občinske uprave s pogodbo poveri izvajanje posameznih nalog iz 1. in 2. točke prejšnjega odstavka tega člena za opravljanje takšnih nalog registrirani organizaciji ali posamezniku.
VII. VARSTVO UPORABNIKOV
16. člen
Za varstvo uporabnikov javnih dobrin se v roku 3 mesecev po sprejemu odloka oblikuje svet za varstvo uporabnikov dobrin, ki ga imenuje občinski svet občine.
Občinski svet sprejme tudi pravilnik o sestavi, pristojnostih in funkcioniranju sveta za varstvo uporabnikov javnih dobrin.
VIII. FINANCIRANJE JAVNIH SLUŽB
17. člen
Storitve javnih služb, ki so individualno določljive in izmerljive, se financirajo iz cene, ki jo plačujejo njihovi uporabniki glede na količino porabe.
Storitve javnih služb, pri katerih ni mogoče ugotoviti njihovega uporabnika, ali je to povezano z nesorazmerno velikimi stroški, se financirajo iz proračunskih sredstev.
Javne službe se tako financirajo:
– s ceno proizvoda ali storitve, ki je lahko tudi v obliki tarife, takse, nadomestila ali povračila,
– iz sredstev proračuna,
– iz davkov lokalne skupnosti,
– iz posojil,
– iz ostalih virov.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
18. člen
Do sprejetja aktov iz 3. člena tega odloka se za ureditev zadev, ki niso urejene s tem odlokom, uporabljajo določbe predpisov, izdanih na podlagi 41. člena zakona o komunalnih dejavnostih (Uradni list SRS, št. 8/82) oziroma določbe drugih predpisov, če niso urejene s tem odlokom.
Akt iz 3. člena tega odloka pripravi Občinska uprava občine Hajdina in jih predloži v sprejem občinskemu svetu.
19. člen
Za vse ostale zadeve v zvezi z javnimi službami, ki niso urejene s tem odlokom se uporabljajo veljavni predpisi in pogodbe.
20. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 352-01/2000
Hajdina, dne 28. maja 2001.
Župan
Občine Hajdina
Radoslav Simonič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti