Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/2001 z dne 14. 6. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/2001 z dne 14. 6. 2001

Kazalo

2661. Odredba o označbi tradicionalnega ugleda za Belokranjsko pogačo, stran 5259.

Na podlagi četrtega odstavka 45. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
O D R E D B O
o označbi tradicionalnega ugleda za Belokranjsko pogačo
1. člen
(vsebina)
Ta odredba določa pogoje za uporabo označbe “tradicionalni ugled“ za Belokranjsko pogačo, postopek priprave, način kontrole in obliko označbe tradicionalnega ugleda.
2. člen
(pogoji za uporabo)
Z označbo “tradicionalni ugled – Belokranjska pogača“ se lahko označijo le tiste pogače, ki izpolnjujejo pogoje iz tega pravilnika.
3. člen
(opis izdelka)
Belokranjska pogača je, ko je pečena, visoka od 3 do 4 cm. Je okrogle oblike, premazana s stepenim jajcem, posipana z zrni kumine in z debelejšo soljo, narezana na kvadrate. Okus in aroma sta podobni kot pri sveže pečenem kruhu.
4. člen
(sestavine)
Surovine za pripravo Belokranjske pogače:
50 dag mehke bele moke,
3 dcl mlačne vode,
2 kavni žlički soli,
20 gramov vzhajanega kvasa,
1 ščepec kumine,
1 celo jajce.
5. člen
(postopek izdelave)
Kvasni nastavek se pripravi tako, da 20 g kvasa zdrobimo v skodelico, dodamo tri žličke bele mehke moke, 1/2 dcl mlačne vode in pol žličk sladkorja ter vse skupaj premešamo, da dobimo gosto tekočo snov. Počakamo, da kvas vzhaja, ali se mu poveča volumen za več kot enkrat.
Zames dobimo, da v posodo za testo damo belo moko, mlačno vodo in kvasni nastavek ter zamesimo gladko in ne pretrdo testo, ki se ne sme prijemati rok. Mesimo ga tako dolgo, da jamica, ki smo jo naredili s pritiskom prstov takoj izgine (ca. 8 do 10 minut). Tako narejeno testo pustimo v posodi, kjer smo ga zamesili, pokrijemo s prtičem ali pokrovom posode, kar je bolj pravilno ter pustimo vzhajati tako dolgo, da testo naraste v še enkratni velikosti. Ko je dovolj vzhajano, ga stresemo na pomaščen pekač z oljem ali mastjo, ter ga z rokama raztegnemo v velkosti premera 30 cm. Testo se ne sme dotikati stranic pekača, ker mora biti rob pogače nižji od sredine. Pogačo raztegnemo po pekaču (ca. 1 do 2 cm na debelo, proti robu se debelina zmanjšuje, ker pogačo z rokama tlačimo iz notranjosti proti robu). Narežemo približno 4 cm narazen poševne zareze, do dna pekača iz ene na drugo stran zgornjega dela pogače, tako da dobimo kvadrate. Pogačo premažemo s stepenim jajcem, v katerega smo dali ščepec zrn kumine. Po vrhu posujemo še ščepec grobe morske soli.
Pogačo pečemo v predhodno segreti pečici pri 220 °C 20 do 25 minut. Pečena pogača mora biti lepo svetlo rjavo zapečena, visoka v sredini od 3 do največ 4 cm, ob robu pa 1 do 2 cm.
Ponudimo jo še toplo. Pogače se ne reže, ampak lomi.
6. člen
(vodenje pisne dokumentacije)
Proizvajalci Belokranjske pogače, ki uporabljajo označbo tradicionalnega ugleda, zaradi nadzora, dnevno in po posameznih dobaviteljih oziroma kupcih, vodijo podatke o:
– vrsti in količini vseh nabavljenih surovin ter o njihovi uporabi,
– vrsti, količini in odjemalcih vseh prodanih Belokranjskih pogač.
7. člen
(oblika označbe)
Belokranjska pogača se označi z uradno označbo tradicionalnega ugleda, ki jo določi in objavi minister, pristojen za kmetijstvo in prehrano.
8. člen
(razveljavitev)
Uporaba označbe tradicionalnega ugleda za Belokranjsko pogačo se prepove, če se pri opravljanju nadzora ugotovi, da kmetijski pridelek oziroma živilo ne izpolnjuje predpisanih pogojev iz tega pravilnika.
9. člen
(nadzor)
Nadzor nad izvajanjem te odredbe opravlja Inšpektorat Republike Slovenije za kakovost kmetijskih pridelkov in živil.
10. člen
(veljavnost)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 324-25/01
Ljubljani, dne 21. maja 2001.
mag. Franc But l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

AAA Zlata odličnost