Uradni list

Številka 46
Uradni list RS, št. 46/2001 z dne 8. 6. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 46/2001 z dne 8. 6. 2001

Kazalo

2597. Odlok o imenovanju, organizaciji in pristojnostih vaških odborov, stran 5173.

Na podlagi 30. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98 in 70/00) in 16. člena statuta Občine Komen (Uradni list RS, št. 39/99) je Občinski svet občine Komen na 21. redni seji dne 19. 4. 2001 sprejel v prečiščenem besedilu
O D L O K
o imenovanju, organizaciji in pristojnostih vaških odborov
1. člen
S tem odlokom se določa način imenovanja, podrobnejša organizacija in pristojnosti vaških odborov.
2. člen
Vaški odbor je posvetovalno telo občinskega sveta in ima pravico občinskemu svetu predlagati odločitve, ki se nanašajo na ožji del občine.
3. člen
Vaške odbore ustanovi občinski svet v vseh vaških skupnostih, kot ožjih delih občine. Glede na število prebivalcev imajo vaški odbori naslednje število članov:
– odbor Vaške skupnosti Brestovica pri Komnu ima sedem članov;
– odbor Vaške skupnosti Brje pri Komnu ima pet članov;
– odbor Vaške skupnosti Gabrovica–Coljava ima pet članov;
– odbor Vaške skupnosti Gorjansko ima sedem članov;
– odbor Vaške skupnosti Gornja Branica ima pet članov;
– odbor Vaške skupnosti Hruševica ima pet članov;
– odbor Vaške skupnosti Ivanji Grad–Zagrajec ima pet članov;
– odbor Vaške skupnosti Klanec pri Komnu ima pet članov;
– odbor Vaške skupnosti Kobdilj ima pet članov;
– odbor Vaške skupnosti Kobjeglava–Tupelče ima sedem članov;
– odbor Vaške skupnosti Komen ima sedem članov;
– odbor Vaške skupnosti Lisjaki ima pet članov;
– odbor Vaške skupnosti Lukovec ima pet članov;
– odbor Vaške skupnosti Mali Dol ima pet članov;
– odbor Vaške skupnosti Preserje ima pet članov
– odbor Vaške skupnosti Sveto ima sedem članov;
– odbor Vaške skupnosti Škrbina ima sedem članov;
– odbor Vaške skupnosti Štanjel ima sedem članov;
– odbor Vaške skupnosti Tomačevica ima pet članov;
– odbor Vaške skupnosti Volčji Grad ima pet članov.
4. člen
Člane vaških odborov volijo in razrešujejo na zborih krajanov prebivalci posameznih ožjih delov občine.
Zbor krajanov skliče župan občine z obvestilom, ki ga prejmejo vsa gospodinjstva posameznega ožjega dela občine najkasneje petnajst dni pred dnevom sklica.
5. člen
Posamezne kandidate za predsednika in ločeno za člane vaških odborov lahko predlagajo volivci ožjega dela občine in politične stranke v občini. Predloge kandidatur se vloži pisno na komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja najpozneje osem dni pred dnevom glasovanja.
Predlogi kandidatur morajo vsebovati osebne podatke kandidatov: ime in priimek ter naslov stalnega prebivališča. Predlogu morajo biti priložena pisna soglasja kandidatov.
Kandidat mora imeti stalno prebivališče v vaški skupnosti, v kateri kandidira za predsednika oziroma člana vaškega odbora.
6. člen
Na podlagi prejetih kandidatur, komisija za mandatna vprašanja volitve in imenovanja sestavi liste kandidatov. Če v predvidenem roku komisija ne prejme zadostno število kandidatur, se kandidate za predsednika in člane vaških odborov lahko predlaga izmed prisotnih na samem zboru krajanov.
Če se glasuje o več kandidatih za isto funkcijo, se kandidati na glasovnici navedejo po abecednem vrstnem redu prve črke njihovih priimkov.
Volitve za predsednika in člane vaškega odbora so tajne. Če se glasuje o več kandidatih za isto funkcijo, se glasuje tako, da se na glasovnici obkroži zaporedna številka pred imenom kandidata, za katerega se želi glasovati. Kandidat je izvoljen, če je glasovalo najmanj deset odstotkov volivcev ožjega dela občine in je zanj glasovala večina prisotnih.
7. člen
Če se glasuje o več kandidatih za isto funkcijo, pa nihče od predlaganih kandidatov pri glasovanju ne dobi potrebne večine, se opravi novo glasovanje. Pri drugem glasovanju se glasuje o tistih dveh kandidatih, ki sta pri prvem glasovanju dobila največ glasov. Če pri prvem glasovanju več kandidatov dobi enako najvišje oziroma drugo najvišje število glasov, se izbira kandidatov za ponovno glasovanje med kandidati z enakim številom glasov določi z žrebom.
Na glasovnici pri drugem glasovanju sta kandidata navedena po vrstnem redu glede na število glasov, prejetih pri prvem glasovanju.
Če kandidat ne dobi potrebne večine oziroma če tudi pri drugem glasovanju noben kandidat ne dobi potrebne večine, se izmed prisotnih predlagajo novi kandidati, o katerih se na istem zboru krajanov opravi novo glasovanje.
8. člen
Vaški odbor ima skupno število članov skladno s 3. členom tega odloka izmed katerih je tudi predsednik, tajnik.
Predsednika vaškega odbora volijo prebivalci ožjega dela občine na zboru krajanov neposredno, tajnika pa imenuje vaški odbor izmed svojih članov.
9. člen
V primeru prenehanja funkcije, iz kakršnihkoli razlogov, nadomesti člana vaškega odbora, ki mu je funkcija prenehala, naslednji član z liste kandidatov, če takega člana ni pa se opravijo nadomestne volitve. V primeru prenehanja funkcije, iz kakršnihkoli razlogov, predsedniku vaškega odbora, se opravijo nadomestne volitve.
10. člen
Predsednik vaškega odbora predstavlja in zastopa vaško skupnost pri opravljanju javnih zadev v občini, sklicuje in vodi seje vaškega odbora ter opravlja druge naloge, ki mu jih določi vaški odbor.
Tajnik pomaga predsedniku pri njegovem delu, vodi zapisnike in opravlja druge naloge, ki mu jih poveri odbor in predsednik vaškega odbora.
11. člen
Vaški odbor dela in odloča na sejah. Sejo vaškega odbora skliče njen predsednik po potrebi, mora pa jo sklicati najmanj enkrat na štiri mesece.
O vsaki seji vaškega odbora je potrebno voditi zapisnik, ki obsega glavne podatke o delu na seji, o udeležbi na seji, o predlogih, izidih glasovanja in o sklepih, ki so bili sprejeti. Zapisnik podpišeta predsednik in tajnik vaškega odbora.
12. člen
Delo vaškega odbora je javno.
Javnost dela se zagotavlja z obveščanjem in navzočnostjo krajanov ter predstavnikov sredstev javnega obveščanja na sejah in z obveščanjem občinskega sveta ter župana o sprejetih odločitvah in objavo zapisnikov sej vaškega odbora na oglasni deski vaške skupnosti.
13. člen
Vaški odbor lahko veljavno sklepa, če je na seji navzoča večina njegovih članov. Vaški odbor sprejema odločitve z večino opredeljenih glasov navzočih članov, razen če ta odlok določa drugačno večino.
14. člen
Vaški odbor izvršuje naloge, ki so v skladu s statutom občine in tem odlokom naloge vaške skupnosti. Odbor tudi obravnava vprašanja iz občinske pristojnosti, ki se nanašajo na območje vaške skupnosti in njeno prebivalstvo ter oblikuje svoja stališča in mnenja.
Občinski svet mora pred vsako odločitvijo, ki se nanaša na ožji del občine, pridobiti mnenje vaškega odbora, ki mora v takšnem primeru podati svoje mnenje v roku tridesetih dni od prejema zahtevka.
Stališča, mnenja pobude in predlogi vaškega odbora niso pogoj za izvrševanje nalog občine, za katere so pristojni občinski svet, župan ali občinska uprava in jih ne zavezujejo, razen če ni s statutom občine ali tem odlokom drugače določeno.
15. člen
Vaški odbor varuje koristi prebivalcev vaške skupnosti in pomaga pri uresničevanju zadovoljevanja njihovih skupnih potreb, zlasti pa:
– dajejo predloge in sodelujejo pri pripravi razvojnih programov občine na področju javne infrastrukture na svojem območju ter sodelujejo pri izvajanju komunalnih investicij in investicij v javno razsvetljavo na njihovem območju in sodelujejo pri nadzoru nad opravljenimi deli,
– sodelujejo pri pripravi programov oskrbe s pitno vodo in zaščiti virov pitne vode, sodelujejo pri pridobivanju soglasij lastnikov zemljišč za dela s področja gospodarskih javnih služb,
– dajejo predloge za sanacijo divjih odlagališč komunalnih odpadkov in sodelujejo pri njihovi sanaciji,
– dajejo predloge za ureditev in olepševanje kraja (ocvetličenja, ureditev in vzdrževanje sprehajalnih poti ipd.) in pri tem sodelujejo,
– dajejo pobude za dodatno prometno ureditev (prometna signalizacija, ureditev dovozov in izvozov, omejevanje hitrosti ipd.),
– predlagajo programe javnih del,
– sodelujejo in dajejo mnenja pri javnih razgrnitvah prostorskih, planskih in izvedbenih aktov, ki obravnavajo območje njihove skupnosti,
– oblikujejo pobude za spremembo prostorskih, planskih in izvedbenih aktov ter jih posredujejo pristojnemu organu občine,
– dajejo mnenja glede spremembe namembnosti kmetijskega prostora v druge namene, predvidenih gradenj večjih proizvodnih in drugih objektov v skupnosti, za posege v kmetijski prostor (agromelioracije, komasacije), pri katerih bi prišlo do spremembe režima vodnih virov,
– seznanjajo pristojni organ občine s problemi in potrebami prebivalcev skupnosti na področju urejanja prostora in varstva okolja,
– sodelujejo pri organizaciji kulturnih, športnih in drugih prireditev,
– spremljajo nevarnosti na svojem območju in o tem obveščajo štab za civilno zaščito ter po potrebi prebivalstvo in sodelujejo pri ostalih nalogah s področja zaščite in reševanja,
– dajejo mnenja k odločitvam o razpolaganju in upravljanju s premoženjem občine, ki je vaškim skupnostim dano na uporabo za opravljanje njihovih nalog.
16. člen
Vaški odbori samostojno opravljajo naslednje naloge iz pristojnosti občine, ki se pretežno nanašajo na prebivalce skupnosti:
– skrbijo za urejenost pokopališč in organizirajo pogrebno službo na krajevno običajen način, če dejavnosti ne prenesejo v izvajanje režijskemu obratu ali, če z odlokom občine ni drugače določeno,
– skrbijo za vzdrževanje krajevnih cest,
– upravljajo s premoženjem občine, ki jim je dano v uporabo,
– pripravljajo in izvajajo projekte v okviru celostnega razvoja podeželja in obnove vasi na svojem območju,
– pospešujejo kulturne, športne in druge društvene dejavnosti na svojem območju ter organizirajo kulturne, športne in druge prireditve oziroma nudijo pomoč pri takih prireditvah, kadar je organizator občina.
17. člen
Za delovanje in opravljanje nalog vaških odborov se sredstva zagotavljajo v proračunu občine.
Za uresničevanje posebnih skupnih potreb in interesov prebivalcev vaških skupnosti se sredstva lahko pridobiva iz prostovoljnih prispevkov njihovih prebivalcev, podjetij, zavodov in drugih organizacij ter samoprispevkov. Tako pridobljena sredstva je občina dolžna posebej evidentirati in porabiti v skladu z njihovim namenom in programom vaškega odbora.
18. člen
Izvajanje strokovnih nalog in administrativnih opravil za potrebe vaških skupnosti in njihovih odborov zagotavlja občinska uprava.
19. člen
Mandat članov vaških odborov sovpada z mandatom članov občinskega sveta.
Prvo imenovanje vaških odborov v skladu s tem odlokom se opravi v roku 30 dni po uveljavitvi tega odloka, vsa nadaljnja imenovanja vaških odborov pa se izvedejo najkasneje v 90 dneh po potrditvi mandatov novim članom občinskega sveta.
20. člen
Vaški odbori morajo županu občine do konca meseca januarja tekočega leta predložiti poročilo o realizaciji svojega programa dela za preteklo leto in program dela za tekoče leto.
21. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o imenovanju, organizaciji in pristojnostih vaških odborov, številka 01503-02/99, z dne 8. 7. 1999 (Uradni list RS, št. 54/99).
22. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 01503-02/00-10
Komen, dne 19. aprila 2001.
Župan
Občine Komen
Uroš Slamič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti