Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2001 z dne 31. 5. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2001 z dne 31. 5. 2001

Kazalo

2459. Program priprave Ureditvenega načrta "Pod topom" na Drski v Novem mestu, stran 4872.

Na podlagi 20. člena Statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 47/99) in na podlagi 34. člena Zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list RS, št. 18/84, 37/85, 29/86, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) je Občinski svet Mestne občine Novo mesto na 23. seji dne 25. 1. 2001 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
Ureditvenega načrta “Pod topom“ na Drski v Novem mestu
1. člen
(Izhodišča za pripravo ureditvenega načrta)
V prostorskih sestavinah planskih aktov Mestne občine Novo mesto so zemljišča, ki se bodo urejala z ureditvenim načrtom, stavbna zemljišča.
Prostorsko izvedbeni akt, ki določa prostorske pogoje za predvideno ureditveno območje, je Odlok o prostorskoureditvenih pogojih za Novo mesto (izven mestnega jedra) in predmestna središča s spremembami in dopolnitvami (Uradni list RS, št. 7/92, 32/93, 22/95, 37/95, 41/95, 35/97, 40/98, 38/99, 60/99 in 96/00). Večji del območja urejanja spada v ureditveno območje “III/05“- Ul. Slavka Gruma, ki določa ohranitev kvalitetne današnje rabe prostora (npr. kmetijsko proizvodnjo) do sprejetja prostorskoureditvenega načrta. Del območja urejanja spada v ureditveno območje “III/J1“- Šegova ulica, v kateri je predvideno bivanje in osnovna preskrba prebivalcev (trgovina na drobno, osebne storitve). Predpisan tip zgradb na tem območju so stanovanja v bloku. Meja med obema območjema je prehodna oziroma ni fiksno definirana.
V zazidalnem načrtu Mrzla dolina iz leta 1984 je bila na obravnavanem območju predvidena izgradnja večstanovanjskega objekta. Območje je bilo obravnavano tudi kot potencialna lokacija osnovne šole.
Ker je lokacija izredno dostopna in središčna v odnosu na naselje Drska z 2.600 gospodinjstvi oziroma 6.400 prebivalci, katera ima značaj izrazito spalnega naselja s pomanjkljivo opremljenostjo z oskrbnimi in storitvenimi dejavnostmi, se območje nameni za izgradnjo oskrbnega centra z notranjim (pokritim) trgom. Poleg osnovne trgovske ponudbe mešanega blaga so predvidene še poštne, bančne, gostinske in druge storitve, prodaja oblačil in obutve. Varovano območje zgodovinskega spomenika “Top“ se vključi v sklop zelenih površin. Posebna pozornost se nameni urejanju tekočega in mirujočega prometa, tako za oskrbni center kot za stanovalce Šegove ulice od št. 4 do 10 ter paviljonske objekte. Stanovanjska hiša Drska 15 s pripadajočim zemljiščem se glede na interese lastnika vključi v ureditveni načrt v obstoječem stanju ali se predvidi drugačne ureditve.
2. člen
(Priprava ureditvenega načrta)
1. Območje urejanja in obseg priprave ureditvenega načrta
V območje urejanja z ureditvenim načrtom bodo vključena naslednja zemljišča:
– nepozidano območje na zemljiščih parc. št. 1053/1, 1053/5 in 1056, vse k.o. Šmihel pri Novem mestu, katerih lastnik je MONM,
– pozidano zemljišče parc. št. 1054,5 in nepozidano zemljišče parc. št. 1054/3, obe k.o. Šmihel pri Novem mestu, katere lastnik je individualna oseba,
– varovano območje zgodovinskega spomenika “Top“ na zemljišču parc. št. 1053/1, k.o. Šmihel pri Novem mestu, ki je evidentirano v obveznih izhodiščih prostorskih sestavin planskih aktov RS pod številko EŠD 8708,
– funkcionalno zemljišče večstanovanjskih in paviljonskih objektov Šegova ulica od št. 4 (4/a) do 10,
– Območje zelenice, parkirnih prostorov na vogalu med Ulico Slavka Gruma in ulice Brod do trgovine “Dolenjka“.
Ureditveni načrt se pripravi v vsebini, kot je predpisana z Zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) – v nadaljevanju: UUNDPP in s podzakonskim navodilom o vsebini potrebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskoizvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
2. Predhodno pripravljene strokovne podlage
Predhodno pripravljene strokovne podlage in veljavna planska in urbanistična dokumentacija, ki se jih mora upoštevati pri pripravi ureditvenega načrta, so:
– prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana MONM s spremembami in dopolnitvami;
– Odlok o razglasitvi naravnih znamenitosti in nepremičnin kulturnih in zgodovinskih spomenikov v Občini Novo mesto;
– Odlok o prostorskoureditvenih pogojih za Novo mesto (izven mestnega jedra in predmestna središča) s spremembami in dopolnitvami;
– podatki o obstoječih infrastrukturnih vodih in napravah;
– podatki o naravnih lastnostih prostora;
– drugi elementi obdelave (veljavne urbanistične rešitve sosednjih območij, prometne rešitve...);
– vse predhodne študije o vplivu dejavnosti na širšo okolico.
3. Posebne strokovne podlage
V skladu z ZUNDPP in s podzakonskim navodilom o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskoizvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85) se za pridobitev najustreznejših rešitev za izdelavo ureditvenega načrta izvede vabljeni, društveni, enostopenjski, programski, urbanistično-arhitekturni natečaj, ki ga organizira Mestna občina Novo mesto v sodelovanju z Društvom arhitektov Dolenjske in Bele krajine.
4. Organi in organizacije, ki morajo podati predhodne pogoje in mnenja za pripravo osnutka ureditvenega načrta ter soglasja k dopolnjenemu osnutku ureditvenega načrta:
– Mestna občina Novo mesto, Sekretariat za okolje, prostor in komunalne zadeve,
– Krajevna skupnost Drska,
– ZVNKD Novo mesto za področje varstva kulturne dediščine,
– JP Komunala Novo mesto (vodovod, kanalizacija, odpadki, plinovod),
– JP Elektro, PE Elektro Novo mesto,
– Telekom Slovenije, PE Novo mesto,
– BOMA, Novo mesto, d.o.o., za področje kabelske televizije,
– Ministrstvo za zdravstvo, Zdravstveni inšpektorat RS, Enota Novo mesto,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Novo mesto,
– Ministrstvo za obrambo, Uprava za obrambo Novo mesto.
Če se v postopku priprave posebnih strokovnih podlag za ureditveni načrt ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodna mnenja, pogoje in soglasja tudi drugih organov, ki niso zgoraj navedeni, se le-ta pridobe v postopku.
Pred pričetkom priprave UN morajo organi in organizacije iz te točke na zahtevo MONM oziroma izdelovalca UN podati v zvezi s predvidenimi prostorskimi ureditvami usmeritve, zahteve in omejitve (pogoje), ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi posebnih strokovnih podlag oziroma pri pripravi osnutka UN. Organi in organizacije morajo v skladu s 35. členom ZUNDPP podati svoje pogoje in soglasja v 30 dneh od zahteve. V fazi priprave predloga UN s soglasjem potrdijo upoštevanje predhodnih pogojev in usmeritev. Če v predpisanem roku ne podajo pogojev, se šteje, da jih nimajo oziroma da z rešitvami v UN soglašajo.
5. Vsebina ureditvenega načrta:
Ureditveni načrt se pripravi kot smiselni izvleček sestavin iz 28., 29. in 31. člena ZUNDPP.
OSNUTEK:
a) tekstualni del:
– obrazložitev prostorskih pogojev za realizacijo planskih odločitev;
– opis območja urejanja in obodne meje;
– seznam parcel, ki se nahajajo znotraj meje ureditvenega območja in lastnikov zemljišč;
– opis prostorskih rešitev po posameznih območjih;
– rešitve in pogoji v zvezi z infrastrukturnimi objekti in napravami;
– zasnova ureditev zelenih in prometnih površin;
– rešitve v zvezi z zaščito pred naravnimi in drugimi nesrečami;
– etape izvajanja ureditvenega načrta in tolerance;
– pogoji pristojnih organov in organizacij;
– osnutek odloka.
b) grafični del:
– prikazi iz prostorskih sestavin občinskega dolgoročnega in srednjeročnega plana za obravnavano območje;
– topografska karta s prikazom območja urejanja z UN v širšem merilu 1:5000;
– katastrski načrt v merilu 1:1000;
– katastrski načrt z vrisano mejo urejanja v merilu 1:1000;
– geodetski topografski načrt z mejo območja urejanja v merilu 1:500;
– ureditvena situacija območja v merilu 1:500;
– ureditve po posameznih področjih (varovanje in urejanje naravne in kulturne dediščine, zelene površine, parkirne površine ...);
– idejne rešitve komunalnih in energetskih ureditev in ureditev s področja prometa in zvez ter drugih objektov in naprav s področja gospodarjenja javnih služb v merilu 1:500;
– idejne rešitve prestavitev, rušitev in prilagoditev obstoječih objektov in naprav v merilu 1:500;
– karakteristični prečni in vzdolžni profili objektov, cest, parkirišč in zelenih površin.
PREDLOG:
Po sprejetju stališč do pripomb in predlogov se v skladu s pripombami izdela dopolnjeni osnutek oziroma predlog UN, ki mora vsebovati še vsa predpisana soglasja, tehnične elemente za zakoličevanje objektov in gradbenih parcel ter pogoje za določitev funkcionalnih zemljišč k objektom. Ustrezno tekstualnemu delu se dopolni tudi grafični del.
3. člen
(Terminski plan in postopek sprejemanja UN)
Posebne strokovne podlage za UN: 30 dni po podpisu z izdelovalcem
Osnutek UN: 30 dni po potrjeni varianti možne pozidave in zunanje ureditve
Stališča do pripomb: 15 dni po prejemu pripomb iz javne razgrnitve
Predlog UN: 30 dni po sprejetju stališč do pripomb
Končno gradivo: 15 dni po sprejetju UN na občinskem svetu.
V terminski plan ni všteto pridobivanje mnenj in soglasij, katerih posamezni rok je 30 dni po določilih ZUP.
Pred podpisom pogodbe z izdelovalcem dokumenta je potrebno razjasniti vse sporne zadeve v zvezi z lastništvom zemljišč. Preveriti je potrebno tudi druge interese v prostoru (parkirne površine med paviljonskimi objekti in večstanovanjskimi objekti v Šegovi ulici od št. 4 do 10) ter druge interese lokalne skupnosti.
S pripravo posebnih strokovnih podlag za ureditveni načrt se prične po podpisu pogodbe z izdelovalcem.
Osnutek UN se izdela na podlagi posebnih strokovnih podlag in programske zasnove.
Ko občinska strokovna služba, pristojna za urejanje prostora, ugotovi, da vsebuje osnutek UN vse predpisane sestavine v programu priprave, predlaga županu, da se osnutek javno razgrne.
Župan Mestne občine Novo mesto sprejme sklep o enomesečni javni razgrnitvi osnutka UN; sklep o javni razgrnitvi se objavi v Uradnem listu RS.
Javna razgrnitev se izvede na sedežu Mestne občine Novo mesto in v prostorih Krajevne skupnosti Drska za 30 dni od dneva objave sklepa o javni razgrnitvi iz prejšnjega odstavka.
V času javne razgrnitve se organizira javna obravnava v prostorih Mestne občine Novo mesto.
Občani, organi in organizacije, krajevna skupnost ter drugi zainteresirani ali prizadeti lahko v času javne razgrnitve podajo pisne ali ustne pripombe na predloženi osnutek UN.
V času javne razgrnitve se osnutek UN posreduje v obravnavo na Občinski svet Mestne občine Novo mesto.
Po končani javni razgrnitvi župan Mestne občine Novo mesto zavzame stališča do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve in zadolži pristojno službo za pripravo dopolnjenega osnutka oziroma predloga UN.
Župan Mestne občine Novo mesto posreduje predlog UN s poročilom o pripombah iz javne razgrnitve občinskemu svetu v obravnavo in mu predlaga sprejem UN z odlokom.
Odlok se objavi v Uradnem listu RS.
4. člen
5.
Naročnik in investitor ureditvenega načrta je Mestna občina Novo mesto.
Stroški ureditvenega načrta bodo vključeni v ceno zemljišča ob prodaji zainteresiranemu kupcu na osnovi javnega razpisa.
Izdelovalec ureditvenega načrta bo izbran na osnovi Zakona o javnih naročilih (Uradni list RS, št. 24/97), pri čemer bo imel ob konkurenčni ponudbi prednost izdelovalec najprimernejšega predloga ureditve iz natečaja.
Koordinator pri izdelavi UN je Sekretariat za okolje, prostor in komunalne zadeve Mestne občine Novo mesto, Oddelek za prostorsko planiranje.
6. člen
Program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem sprejema na Občinskem svetu Mestne občine Novo mesto.
Št. 350-05-1/2001-1200
Novo mesto, dne 25. januarja 2001.
Podžupan
Mestne občine Novo mesto
Marjan Somrak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti