Uradni list

Številka 40
Uradni list RS, št. 40/2001 z dne 24. 5. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 40/2001 z dne 24. 5. 2001

Kazalo

2369. Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča na območju Občine Kuzma, stran 4642.

Na podlagi 58. in 61. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/84, 32/85 in 33/89), v zvezi s 56. členom zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 47/87 in 5/90 ter Uradni list RS, št. 10/91, 13/93, 66/93, 35/97, 87/97 in 73/98) in 15. člena statuta Občine Kuzma (Uradni list RS, št. 21/99 in 12/01) je Občinski svet občine Kuzma na redni seji dne 11. 5. 2001 sprejel
O D L O K
o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča na območju Občine Kuzma
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Na območju Občine Kuzma se za uporabo stavbnega zemljišča plačuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (v nadaljnjem besedilu: nadomestilo). Ta odlok določa tudi zavezance za plačilo, merila za določitev višine nadomestila neposrednim uporabnikom stavbnih zemljišč ter merila za popolno ali delno oprostitev plačila nadomestila.
Vsa sredstva zbrana iz naslova plačila nadomestila so prihodek proračuna Občine Kuzma in se namensko uporabljajo za pridobivanje in urejanje stavbnih zemljišč ter investicij v komunalno infrastrukturo na območju Občine Kuzma.
2. člen
Nadomestilo se plačuje za uporabo zazidanega stavbnega zemljišča.
3. člen
Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča se plačuje od stanovanjske, počitniške in poslovne površine ter od površine drugih objektov.
4. člen
Površina stanovanjske in počitniške stavbe je čista tlorisna površina vseh prostorov (sobe, predsobe, hodniki v stanovanju, kuhinja, kopalnica, shrambe in drugi zaprti prostori v stanovanju) ter čista tlorisna površina garaž za osebne avtomobile.
5. člen
Površina poslovne stavbe je čista tlorisna površina poslovnega prostora in vseh prostorov, ki so funkcionalno povezani s poslovnim prostorom. Kot poslovni prostor se štejejo tudi površine zemljišč, ki so namenjene poslovni dejavnosti (nepokrita skladišča, parkirišča, delavnice na prostem, zimski vrtovi itd.)
6. člen
Za poslovne površine drugih objektov se po tem odloku štejejo športno-rekreativne površine namenjene pridobitni dejavnosti, gramoznice, peskokopi, površine namenjene distribuciji električne energije, površine na katerih so grajeni daljnovodi in druge naprave za distribucijo elektrike, telekomunikacij, vodovoda, kanalizacije in čistilne naprave, površine za obratovanje bencinskih servisov in druge površine namenjene za opravljanje poslovne dejavnosti.
II. OBMOČJA, NA KATERIH SE PLAČUJE NADOMESTILO
7. člen
Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča se plačuje na območjih Občine Kuzma, ki so opremljena vsaj z električnim in cestnim omrežjem, in sicer v naseljih Dolič, Gornji Slaveči, Kuzma, Matjaševci in Trdkova.
8. člen
Območja iz prejšnjega člena so vrisana na grafičnih kartah v merilu 1:5000 in so sestavni del tega odloka. Grafične karte so na vpogled na Občinski upravi občine Kuzma.
III. ZAVEZANCI
9. člen
Zavezanci za plačilo nadomestila so neposredni uporabniki zemljišča oziroma stavbe ali drugega objekta (lastniki, najemniki zemljišč oziroma objektov, imetniki stanovanjske pravice, drugi imetniki pravice uporabe…), ki so lahko fizične osebe, pravne osebe, ki opravljajo dejavnost in so vpisane v ustrezni register oziroma v drugo predpisano evidenco.
Odločba o odmeri nadomestila se praviloma izda večinskemu lastniku (vodji gospodinjstva).
IV. MERILA ZA DOLOČITEV VIŠINE NADOMESTILA
10. člen
Za določitev nadomestila se upoštevajo naslednja merila:
1. opremljenost stavbnega zemljišča s komunalnimi in drugimi objekti in napravami ter dejanska možnost priključitve na te objekte in naprave,
2. vrsta dejavnosti oziroma namen uporabe stavbnega zemljišča,
3. nenamenska uporaba stavbnega zemljišča.
11. člen
Opremljenost stavbnega zemljišča s komunalnimi objekti in napravami individualne in kolektivne komunalne rabe in možnost priključka na objekte in naprave se ovrednoti z naslednjimi točkami:
1. cesta                       10 točk
2. električno omrežje          15 točk
3. telefonsko omrežje          10 točk
12. člen
Glede na vrsto dejavnosti oziroma namen uporabe so zazidana stavbna zemljišča po tem odloku razvrščena na naslednje skupine:
A – na stavbna zemljišča za stanovanjske namene,
B – na stavbna zemljišča za poslovne namene gospodarskih dejavnosti,
C – na stavbna zemljišča za počitniške objekte.
13. člen
Vrsta dejavnosti oziroma namen uporabe stavbnega zemljišča se ovrednoti z naslednjim številom točk:
-----------------------------------------------------------
Vrsta dejavnosti oziroma namen
uporabe st. zemljišča                        Število točk
-----------------------------------------------------------
1. stanovanjski namen                            100
2. poslov. namen gospod. dej.                    200
3. počitniške dejavnosti                         250
-----------------------------------------------------------
14. člen
Vsi zapuščeni in dotrajani objekti na stavbnih zemljiščih se dodatno ovrednotijo s 100 točkami.
Kriteriji za zapuščen in dotrajan objekt so:
1. nenaseljen objekt (brez stanovalcev ali poslovne dejavnosti),
2. nevzdrževan zunanji videz objekta ali pripadajočega stavbnega zemljišča,
3. nedograjen objekt več kot 10 let od izdaje gradbenega dovoljenja.
Objekti na stavbnih zemljiščih iz tega člena se ovrednotijo s pripadajočim številom točk, če se ugotovita najmanj dva kriterija za stanje objekta.
15. člen
Merila za druga stavbna zemljišča:
Število točk za m2 površine se določi na naslednji način:
1. elektrovodi (primarni)
   – podzemni                     50 točk
   – nadzemni                    100 točk
2. telekomunikacijski vodi
   – podzemni                     20 točk
3. bencinski servis              300 točk
4. regionalna cesta               40 točk
5. gramoznice, peskokopi          50 točk
Površine za distribucijo električne energije so površine znotraj ograjenega območja stikališč in površine transformatorskih postaj.
Površine na katerih so grajeni podzemni elektrovodi, telekomunikacijski vodi so površine, ki so potrebne za normalno rabo, kar znaša 1 m2 za en dolžinski meter voda. Za površine na katerih so zgrajeni tovrstni nadzemni vodi, pa se obračunava 2 m2 za en dolžinski meter voda.
Nadomestilo se izračuna le za primarno elektro in telekomunikacijsko omrežje.
Površina za normalno rabo bencinskega servisa, predstavlja celotno funkcionalno zemljišče tega objekta.
Površino regionalne ceste predstavlja celotno funkcionalno zemljišče tega objekta, in sicer širina cestišča krat dolžina ceste.
Površine gramoznic in peskokopov so površine, ki jih zavezanec uporablja za izkoriščanje oziroma v določene namene. Površine se določijo na osnovi dovoljenj oziroma drugih uradnih evidenc.
V. DOLOČANJE VIŠINE NADOMESTILA
16. člen
Letna višina nadomestila po merilih tega odloka se določi tako, da se skupno število točk pomnoži s stanovanjsko, počitniško in poslovno površino iz 11., 13., 14. in 15. člena ter pomnoži z vrednostjo točke za izračun nadomestila.
17. člen
Vrednost točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na območju Občine Kuzma, za vsako leto določi občinski svet s sklepom, na predlog župana občine. Vrednost točke se spreminja ob izteku koledarskega leta in velja za obdobje naslednjega leta.
18. člen
Nadomestilo se plačuje za tekoče odmerno leto praviloma v dvakratnem znesku oziroma v skladu z določili zakona o davčnem postopku.
Odločbo o odmeri nadomestila izda zavezancu pristojni davčni organ, ki vodi postopke v zvezi z odmero, evidentiranjem plačil, izterjavo, odpisom zaradi neizterljivosti obračuna in plačila obresti v skladu z zakonom o davčnem postopku.
19. člen
Osnova za prvo nastavitev evidence za nadomestilo po tem odloku so uradne državne evidence. Podatki, ki so osnova za nadomestilo po tem odloku, se ocenijo in se vsem zavezancem posredujejo v preverjanje in potrditev.
Zavezanci morajo prijaviti Občinski upravi občine Kuzma nastanek obveznosti za plačilo nadomestila po tem odloku in vse spremembe, ki vplivajo na odmero nadomestila, in sicer v 30 dneh po nastanku.
Zavezanci odgovarjajo za pravilnost podatkov. Če podatki niso pravilni, so jih zavezanci dolžni v določenem roku popraviti in posredovati občinski upravi. Kolikor zavezanci ne posredujejo popravljenih podatkov, se poslani podatki smatrajo za pravilne in se uporabijo za odmero.
20. člen
Zavezancem za plačilo, ki podatkov Občinski upravi občine Kuzma ne sporočijo, se odmeri nadomestilo od površine, ki je za odmerni predmet na razpolago v uradnih evidencah, oziroma po oceni Občinske uprave občine Kuzma.
Če nastane obveznost za plačilo nadomestila po tem odloku ali sprememba med letom, se le-ta upošteva od prvega naslednjega meseca, v katerem je bila sprememba sporočena.
VI. OPROSTITEV PLAČILA NADOMESTILA
21. člen
Občina Kuzma lahko v nekaterih primerih (elementarne in druge nezgode, bolezen v družini, invalidnost itd.) skladno s predpisi o davkih občanov, zavezance oprosti plačevanja nadomestila, če ugotovi, da bi plačevanje nadomestila ogrožalo socialno varnost zavezanca in njegove družine.
Zaradi drugih utemeljenih vzrokov, odloča o posameznih oprostitvah občinski svet na predlog župana.
Zavezanci so lahko oproščeni plačila nadomestila delno ali v celoti.
22. člen
Zahtevo za popolno ali delno oprostitev plačila nadomestila lahko zavezanci vložijo pri upravi Občine Kuzma.
O popolni ali delni oprostitvi plačila nadomestila, odloča uprava Občine Kuzma ob predhodnem mnenju Občinskega sveta občine Kuzma.
Po prejemu odločbe o odmeri nadomestila, lahko zavezanci v zakonitem roku ugovarjajo odmeri nadomestila pri Davčnem uradu Murska Sobota.
23. člen
Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča zavezanci ne plačujejo v primerih, določenih v prvem odstavku 59. člena zakona o stavbnih zemljiščih.
Nadomestilo se ne plačuje tudi za zemljišča, ki se uporabljajo:
– za objekte, ki so v lasti Občine Kuzma,
– za objekte, ki jih verske skupnosti uporabljajo za svojo versko dejavnost (cerkve, kapele, župnišča itd.),
– za objekte, ki imajo status kulturnega spomenika ali predstavljajo kulturno ali zgodovinsko dediščino,
– za potrebe društev in neprofitnih organizacij,
– za potrebe kmetijske dejavnosti v zasebnem kmetijstvu od gospodarskih objektov kot so: objekti za rejo živali, silosi, shrambe za orodje, kozolci, kašče, lope za hrambo krme in stelje, začasna zavetišča za živino, čebelnjaki, lope za hrambo kmetijske mehanizacije in podobno,
– za potrebe humanitarnih organizacij.
VII. KAZENSKE DOLOČBE
24. člen
Z denarno kaznijo od 60.000 SIT do 360.000 SIT se kaznuje pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi z opravljanjem dejavnosti, ki:
– ne pošlje DURS ali Občinski upravi občine Kuzma na njihovo zahtevo v roku 15 dni podatkov, ki so potrebni za izračun nadomestila (20. člen),
– prijavi lažne podatke ali prikriva podatke, ki so potrebni za izračun nadomestila (19. člen),
– ne prijavi spremembe v 30. dneh od dneva nastanka sprememb (19. člen).
Z denarno kaznijo od 20.000 SIT do 60.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe ali fizična oseba, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
25. člen
Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča po tem odloku se zavezancem za leto 2001 odmeri za obdobje od maja do decembra, torej za obdobje osmih mesecev.
26. člen
Z dnem pričetka uporabe tega odloka preneha veljati odlok o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč na območju Občine Murska Sobota (Uradne objave, št. 15/87).
27. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 840/2001
Kuzma, dne 11. maja 2001.
Župan
Občine Kuzma
Jožef Škalič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti