Uradni list

Številka 40
Uradni list RS, št. 40/2001 z dne 24. 5. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 40/2001 z dne 24. 5. 2001

Kazalo

2355. Odlok o spremembah in dopolnitvah ureditvenega načrta zgodovinsko jedro Dolenjske Toplice, stran 4616.

Na podlagi 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 71/93 in 44/97) in 17. člena statuta Občine Dolenjske Toplice (Uradni list RS, št. 47/99) je Občinski svet občine Dolenjske Toplice na 20. seji dne 29. 3. 2001 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah ureditvenega načrta zgodovinsko jedro Dolenjske Toplice
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejmejo spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta zgodovinsko jedro Dolenjske Toplice, ki je bil sprejet z odlokom o ureditvenem načrtu zgodovinsko jedro Dolenjske Toplice in objavljen v Skupščinskem Dolenjskem listu, št. 4/91 - v nadaljnjem besedilu: veljavni odlok.
Spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta je izdelal Topos Dolenjske Toplice d.o.o. pod št. URN - 21/99 v marcu 2001. Sestavljata ga tekstualni del in grafične priloge.
2. člen
Spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta iz 1. člena tega odloka se nanašajo na:
– prenovo in dograditev bazenskega kompleksa v smislu termalne riviere,
– ureditev nadzemnih parkirišč in izgradnjo podzemnih parkirnih za potrebe hotelske in druge gradnje,
– dograditev Zdraviliškega doma - hotela Kristal proti SV in SZ v obliki kareja za manjkajoče programe ter povečanje nočitvenih kapacitet zdravilišča in povezava tega hotela s hotelskim kopališčem,
– spremembo ureditev trga med pošto, župniščem in prostori bivše KS,
– prenovo stavbe Sokolski trg 1 za potrebe občinske uprave oziroma za poslovno-stanovanjski namen,
– spremembo ureditev javnih površin in preureditev Sokolskega trga za funkcijo prilagojeno novi namembnosti objektov,
– uskladitev predvidene dograditve kulturnega doma z novimi potrebami, ki so nastale z oblikovanjem samostojne občine,
– dopolnilno individualno stanovanjsko gradnjo,
– dopolnilno gradnjo za poslovne dejavnosti,
– opredelitev faznosti gradnje.
3. člen
Meja območja urejanja se s spremembami in dopolnitvami ureditvenega načrta ne spreminja, ker pa je v času od sprejetja ureditvenega načrta prišlo do manjših parcelacij in preoštevilčb parcel, se besedilo 2. člena nadomesti z naslednjim:
Meja območja ureditvenega načrta poteka: na severu po zunanjih mejah parcel št. 288/1, 462/1, prečka lokalno cesto parc. št. 963/5, nato po zunanjih mejah parcel št. 489/3, nato po zunanji meji parcel št. 490/2, 491, seka parcele št. 282/11, 282/8, 280/6 in 280/3. Nato poteka po zunanjih mejah parcel št. 278/2, 278/5, 278/6, prečka parcelo št. 271/2; na vzhodu poteka vzdolž parcele št. 271/2 do Gregorčičeve ulice in jo prečka, nato prečka parcele št. 495/1, 498/1, 498/2, 501, 502/1, ob parceli št. 503/1 in seka parcelo št.503/2, nato poteka ob poti parc. št. 965 in jo seka; na jugu se obrne in poteka po zunanjih mejah parcel št. 666/2, 668, 672/1, 672/9, 672/6, ki jo objame s treh strani, po robu parcele 672/9, prečka parceli 672/1 in 673/3 ter 674/2, nato poteka proti severu vzdolž parcele 674/2 do Henigmanove ulice in jo prečka. Meja se zopet obrne proti jugu ob parceli št. 425/1, nato ob potoku Sušica, jo pri parceli št. 403/3 prečka in poteka po zunanji meji te parcele in parcel št. 403/1, 861/19 in 861/10. Na zahodu objame parcelo št. 861/10, prečka Roško cesto, poteka po zunanjih mejah parcel št. 365/1, seka 365/3, dalje ob 360/22, prečka Pionirsko cesto, nadaljuje ob parcelah št. 399/1, 397/2 do potoka Sušica in ga prečka nasproti sredine parcele št. 452/7, v nadaljevanju pa poteka ob desnem robu potoka Sušica vse do izhodiščne točke, vse v k.o. Toplice.
II. POGOJI ZA IZRABO OBMOČJA IN ZA OBLIKOVANJE POSEGOV V PROSTOR
A) Urbanistično-arhitekturni pogoji
4. člen
Spremeni in dopolni se 3. člen veljavnega odloka, tako da se tabela z urbanistično-arhitekturnimi pogoji nadomesti z naslednjo tabelo: TABELA (v prilogi)
* spomeniško varovani objekti
Opomba: kot poslovna namembnost, kolikor v zgornji tabeli ni posebej navedeno, so mišljene dejavnosti, ki so združljive z bivalnim okoljem in nase ne vežejo večjega prometa (trgovine z butično ponudbo, izdelki domače obrti in podobno, storitvene dejavnosti za potrebe prebivalstva kot so frizer, čevljar, kozmetični salon…, predstavništva, turistične agencije, pisarne (odvetniške, notarske), zavarovalništvo in podobno. Kot stanovanjska namembnost so mišljena stanovanja, turistične sobe, apartmaji.
B) Pogoji za zunanje in druge ureditve
5. člen
Trg med Zdraviliškim in Kopališkim domom
Besedilo 4. člena se nadomesti z naslednjim besedilom:
Ohranja se funkcija trga, ki je osrednja javna peš površina naselja. Njegova nova celostna ureditev naj se načrtuje na podlagi javnega ali vabljenega natečaja. V osi trga vzhodno od obstoječega paviljona (na mestu obstoječih stavb Zdraviliški trg 15 in 16, ki se odstranita) se uredi odprta tlakovana in delno ozelenjena, parkovno urejena površina z ustrezno urbano opremo, ki pomeni nadaljevanje vsebine z obstoječega trga proti vzhodu med Zavetjem zdravja na jugu in dograditvijo Hotela Kristal na severu. Za kratkotrajno parkiranje (z omejenim časom) za goste Zdravilišča ob prijavi na recepciji se uredijo parkirna mesta pred Hotelom Kristal oziroma predvidenim prizidkom k hotelu v sklopu dostopne ceste, ki naj ne posegajo v globino trga. Če natečajni predlogi ponudijo kvalitetnejše prostorske rešitve se lahko za zagotovitev ustreznejše prometne ureditve obstoječa lipa in vodnjak v trikotniku med Gregorčevo in Henigmanovo ulico tudi odstranita.
Trg naj bo urejen kot delno tlakovana, delno pa parkovno urejena površina. V zahodnem delu trga, v osi paviljona, se ohranita fontana in stara lipa.
6. člen
Trg med pošto in župniščem
Besedilo prvega odstavka 5. člena se nadomesti z naslednjim besedilom:
Južno od stavbe, v kateri ostajata pošta in policijska postaja, se oblikuje trg kot odprt prostor s pretežno centralnimi funkcijami za potrebe naselja in gostov Zdravilišča. Obstoječi objekti se ohranijo in prenovijo. Jugozahodno od objekta pošte je predvidena gradnja novega objekta, v katerega se preseli trgovina in še nekatere oskrbne dejavnosti. Gradnja objekta in vse potrebne parterne ureditve so dovoljene v okviru maksimalno dovoljenih gradbenih linij, ki so prikazane v grafičnem delu sprememb in dopolnitev UN, s tem da volumen objekta ne sme presegati 40% površine, ki je prikazana z maksimalno dovoljenimi gradbenimi linijami in mora biti v podrejen položaju s stavbo župnišča, ki predstavlja fasado naselja na tej strani ceste ter naj to funkcijo tudi v bodoče ohrani. Podrobnejše pogoje glede oblikovanja objekta se določi v izvlečku/izrisu iz UN, pri čemer se ponovno pridobi soglasje pristojne službe za varstvo kulturne dediščine.
Nov objekt predstavlja možnost izpeljave postopne rasti kvalitete arhitekture od roba naselja proti njegovemu jedru, kjer naj bi kvaliteta oblikovanja dosegla višek. Tako je višina novega objekta pogojena z višino stavbe župnišča in pošte na način, da ustvari smiseln prehod med njima oziroma mora biti nižja od stavbe župnišča. Postavitev objekta je omejena na površine sedanjega parkirišča, proti cesti v liniji stavbe pošte in policije, tako da se pred severno fasado župnišča ohranja odprta površina trškega značaja. Na območju ob cesti se pred pošto in novim objektom uredijo parkirne površine, ki se od regionalne ceste ločijo s hodnikom za pešce. Izvedejo se potrebni uvozi in izvozi na cesto. Ravno tako se uredijo parkirišča za novim objektom. Preostale površine pred objektom se uredijo in tlakujejo kot trški prostor. Pod trgom je predvidena izgradnja podzemne garažne hiše, ki na zahodni strani proti Sušici ne sme segati izven naravnega terena. V sklopu ureditev trga je potrebno zagotoviti pogoje za ohranitev jesena pred župniščem.
7. člen
Prostor med pošto, cerkvijo in okljukom potoka Sušica
Besedilo tretjega odstavka 6. člena se nadomesti z naslednjim besedilom:
Dostop in uvoz v novo parkirno hišo pod trgom se predvidi ob župnišču po obstoječem dovozu do stanovanjskih hiš v zaledju.
Za petim odstavkom 6. člena se doda naslednje besedilo:
Južno od obstoječega obrambnega stolpa ob cerkvi v katerem je kapela, se nahaja stanovanjski objekt (Zdraviliški trg 9), ki se ohrani. Dovoljena je obnova ter preureditve v smislu izboljšanja oblikovanja objekta ter bivalnih pogojev. Gospodarski objekt, ki se nahaja južno od obzidja in v katerem je kotlovnica oziroma cisterna za kurilno olje za potrebe zdravilišča, se odstrani po izgradnji prizidka k Zdraviliškem domu in ureditvi kotlovnice v sklopu novega objekta. Prosta površina se uredi kot zelena površina. Stanovanjski objekt (Zdraviliški trg 5) zahodno od župnišča se ohrani. Dovoljena je obnova ter preureditve v smislu izboljšanja oblikovanja objekta ter bivalnih pogojev.
8. člen
Zdraviliško-kopališki kompleks
Besedilo 7. člena se nadomesti z naslednjim besedilom:
Zdraviliški dom
Zdraviliški dom je kulturni spomenik zavarovan z odlokom o razglasitvi naravnih znamenitosti in nepremičnih kulturnih in zgodovinskih spomenikov v Občini Novo mesto (Uradni list RS, št.38/92) in se lahko prenavlja le pod nadzorstvom pristojne službe za varstvo kulturne dediščine.
Prizidek k Zdraviliškemu domu
K Zdraviliškemu domu (Hotel Kristal) se na SV strani zgradi prizidek, ki skupaj z obstoječim objektom funkcionira kot nov hotelski objekt, v katerem so poleg dodatnih nočitvenih kapacitet za celotno zdravilišče predvidene servisne površine (skupna kotlovnica, kuhinja, pralnica…) in večja sodobna vstopna dvorana z recepcijo. V ta namen se obstoječi objekt trgovine odstrani. Dograditev Zdraviliškega doma temelji na sodobnih trendih razvoja zdravilišč po svetu, ki določajo, da naj zdravilišče sestavlja en sam hotel, ki bo povezan z vsemi dozidavami preko ogrevanih komunikacij. Kljub sodobni zasnovi objekta, ki jo zahtevajo današnje smernice turističnega razvoja, mora prizidek ohranjati in nadaljevati obstoječe prostorske in oblikovne kvalitete obstoječih stavb. S svojim vertikalnim gabaritom ne sme presegati gabaritov obstoječih zdraviliških objektov. Horizontalni gabarit prizidka je omejen proti Zdraviliškemu trgu z linijo fasade Zdraviliškega doma, s servisno potjo na severovzhodu, z začetkom drevoreda in zelenih površin proti parku ter s samim obstoječim hotelom na jugozahodu. Pasaža novega hotelskega objekta mora biti prehodna proti parku tako, da se prostorska os od Sokolskega trga nadaljuje preko mostu potoka Sušice in Zdraviliškega trga v park.
Za glavni dostop v objekt se uporabi obstoječi dostop z Zdraviliškega trga, za servisni dostop pa se uporabi obstoječi dostop na SZ strani z regionalne ceste.
Gradnja prizidka k Zdraviliškemu domu z vsemi parternimi ureditvami in manipulativnimi površinami se dovoli v okviru obveznih in maksimalno dovoljenih gradbenih linij, pri čemer je potrebno upoštevati členitev glavne fasade, tako da se mora vsaj 70% glavne fasade proti Zdraviliškemu trgu držati obvezne gradbene linije, ki je prikazana v grafičnem delu sprememb in dopolnitev UN. Objekt mora biti projektiran tako, da je njegova glavna-ulična fasada identična z obvezno gradbeno linijo. Dovoljena gradbena linija pomeni črto, do katere sme objekt najdlje segati in na kateri je lahko projektirana zadnja fasada objekta.
Podrobnejše pogoje glede oblikovanja objekta se določi v izvlečku iz UN, pri čemer se ponovno pridobi soglasje pristojne službe za varstvo kulturne dediščine.
Kopališki dom
Kopališki dom je kulturni spomenik zavarovan z odlokom o razglasitvi naravnih znamenitosti in nepremičnih kulturnih in zgodovinskih spomenikov v Občini Novo mesto (Uradni list RS, št. 38/92) in se lahko prenavlja le pod nadzorstvom pristojne službe za varstvo kulturne dediščine. Predvidene so le prezidave in adaptacije znotraj objekta ter manjše ureditve v smislu zagotavljanja funkcionalnosti zdravilišča.
Termalna riviera
Lokacija termalne riviere se ohranja v sklopu obstoječe, s tem, da se preuredi in dopolni z dodatnimi programi, ki jih zahteva sodobno kopališče. Na mestu obstoječih objektov zunanjega kopališča se zgradi nov, sodoben kopališki objekt z bogato kopališko ponudbo zunanjih in notranjih bazenov, savne, trim kabineti, solarij, gostišče in drugo. Servisni dostop do novega kopališkega objekta in dostop do obstoječih parkirišč na severnem delu je predviden s SZ strani z regionalne ceste. Peš dostop za zunanje obiskovalce je predviden z JZ strani skozi park, dostop za goste zdravilišča pa je predviden po steklenem hodniku, ki povezuje bazenski kompleks s prizidkom Zdraviliškega doma. Servisni dostop in istočasno gasilna pot do bazenskega kompleksa je predviden z južne in JV strani.
Celotna zasnova kopališča mora biti skladna s kontekstom grajene strukture naselja in naravnega okolja, v katerega ne sme posegati preagresivno ter ne sme spreminjati podobe naselja oziroma njegovih vedut. Lokacija kopaliških objektov dopušča vertikalne gabarite v višini kleti, pritličja in nadstropja, s tem, da je klet v celoti vkopana.
Prenova in izgradnja termalne riviere je predvidena v okviru dovoljenih gradbenih linij, ki so prikazane v grafičnem delu sprememb in dopolnitev UN, pri čemer v tem primeru dovoljena gradbena linija pomeni maksimalno mejo, do katere smejo segati ureditve v sklopu termalne riviere. Kopališki objekt je predviden v JV delu območja, glavni bazen ostaja na mestu obstoječega bazena, v severnem delu območja, na mestu obstoječih parkirišč pa so površine predvidene za gradnjo dodatnih bazenskih kapacitet s spremljajočimi programi, ki jih vsebujejo sodobna kopališča. V okviru zunanjih ureditev termalne riviere je predvideno tlakovanje utrjenih površin, ograditev kompleksa z ograjo, ki naj bo čimbolj ozelenjena, postavitev igral za otroke, paviljonov za nudenje pijač ter zazelenitev. Podrobnejše pogoje glede oblikovanja objektov se določi v izvlečku/izrisu iz UN.
9. člen
Drevored s parkom in gostiščem Rog
Besedilo prvega in drugega odstavka 8. člena se nadomesti naslednjim besedilom:
Vzporedno z regionalno cesto se uredi obstoječa peš povezava skozi drevored, ki povezuje parkirišča ob vstopu v naselje z bazenskim kompleksom ter se nadaljuje proti JV, kjer se zaključi v dograjenem Zdraviliškem domu, skozi katerega se v pasaži nadaljuje na Zdraviliški trg. Zdraviliški park z drevoredom predstavlja kulturno dediščino. Drevored se redno vzdržuje in obnavlja pod strokovnim vodstvom pristojne službe za varstvo naravne in kulturne dediščine. Na SZ se zaključuje s peš potjo, ki se s prehodom preko regionalne ceste nadaljuje proti Sušici in jasi. Preko parka se s stekleno pasažo poveže novi hotel ob Zdraviliškem domu in kopališki objekt v sklopu termalne riviere. Kolikor se trafo in plinska postaja ohranita in po potrebi povečata glede na nove širitve zdraviliško-kopališkega kompleksa na obstoječi lokaciji ju je potrebno ustrezno preoblikovati v smislu manjše vidne izpostavljenosti, sicer pa se prestavita na ustreznejšo lokacijo v okviru predvidenih objektov.
Na objektu Gostišča Rog so dovoljena vzdrževalna dela in prezidave znotraj objekta v smislu izboljšanja funkcionalnosti.
10. člen
Naslov 9. člena prostor med lekarno, trgovino, Lovcem in Pionirska ulica se nadomesti s: prostor med hišami Sokolski trg 1, Sokolski trg 2 in Pionirska cesta 2
Besedilo drugega odstavka 9. člena se nadomesti z naslednjim besedilom:
Nekdanja Sitarjeva gostilna (hiša Sokolski trg 1) se lahko obnovi in preuredi za potrebe občinske uprave oziroma v poslovno-stanovanjski objekt. V pritličju je lahko tudi gostinska dejavnost. Na mestu obstoječe kotlovnice je možno zgraditi prizidek, ki mora ohranjati kvaliteto obstoječega objekta. Ob prizidku se uredijo parkirne površine. Nekdanji gostilniški vrt z lipami in kostanji se ohrani kot odprta delno ozelenjena površina.
Objekt Sokolski trg 2 je namenjen poslovni in turistični dejavnosti; v pritličju poslovna dejavnost z gostinskim lokalom v nadstropju apartmaji.
Na objektih ob regionalni cesti so dovoljene prenove, adaptacije in dozidave v smislu kvalitetnejšega preoblikovanja objektov in zagotavljanja dodatnih nočitvenih kapacitet, vendar ne preko gradbene linije, ki je določena z obstoječo pozidavo proti regionalni cesti.
11. člen
Sokolski trg in okljuk Sušice
Besedilo prvega odstavka 10. člena se nadomesti z naslednjim besedilom:
Trg pred kulturnim domom se tlakuje, preko njega pa se vzpostavi povezava z obstoječim pešaškim mostom. Hiša Sokolski trg 3 se odstrani zaradi predvidene dozidave in prenove objekta bivše Sitarjeve gostilne (Sokolski trg 1) in ureditve potrebnih parkirišč v zahodnem delu trga. Kulturni dom se prenovi in dogradi po projektu J. Kobeta oziroma v skladu z njegovimi spremembami in prilagoditvami glede na zahteve investitorja v okviru gradbenih, linij določenih v ureditveni situaciji. Na njegovem južnem delu se uredi parkovno urejeno parkirišče z min. številom parkirnih mest (22).
Prometna povezava od regionalne ceste mimo Konvalinkove hiše do parkirišč za potrebe Kulturnega doma se razširi in dogradi s hodnikom za pešce. Ob vzhodni stani Kulturnega doma se Sokolski trg zapre za motorni promet.
Invalidski dom je preurejen v lekarno in zdravstveno postajo, v nadstropju se ohranijo stanovanja. Prizidek k Invalidskemu domu na SV se ohrani in preoblikuje v smislu oblikovanja fasade, lahko pa se tudi odstrani. Gospodarski objekt vzhodno od Invalidskega doma se odstrani. Dvorišče se uredi v sklopu z novim pešaškim mostom preko potoka Sušice. Zaradi pomanjkanja prostora se zgradi le en nadomestni objet ob Sušici (Sokolski trg 5). Vertikalni gabarit predvidenega objekta je P+M in z objekti na drugi strani Sušice ustvarja tip obrečne pozidave.
Za zadnjim odstavkom 10. člena se doda naslednje besedilo:
Na severnem delu okljuke potoka Sušica se zgradi podzemna garaža, zgornji plato se uredi kot odprta travniška površina brez pretiranega vnosa elementov urbane opreme. Ostale travnate površine se ohranijo, ob njihovem robu se uredijo sprehajalne poti s počivališči.
Pri vseh ostalih stanovanjskih ali poslovno-stanovanjskih objektih so dovoljena vzdrževalna dela, preureditve in adaptacije v smislu kvalitetnejšega preoblikovanja objektov in v skladu s pogoji in soglasjem pristojne službe za varstvo kulturne dediščine.
12. člen
Gregorčeva ulica z zaledjem
Besedilo 11. člena se dopolni z naslednjim besedilom:
Na območju domačije Pršina se v gospodarskem objektu ob Gregorčevi ulici dovoli sprememba namembnosti v smislu umestitve dopolnilne dejavnosti (domača obrt, prodaja domačih proizvodov…) v pritličju, v nadstropju pa za stanovanje – turistične sobe. Obstoječa dejavnost – perutninarstvo se dovoli ob zagotovitvi vseh sanitarno-varstvenih ukrepov glede vplivov na bivalno okolje. Dovoljena je prenova objektov v smislu izboljšanja oblikovanja objektov glede na položaj v jedru naselja in glede na sanitarno-varstvene ukrepe za navedeno dejavnost.
13. člen
Henigmanova ulica s Kurjo gaso in zaledje
Besedilo prvega odstavka 12. člena se dopolni z naslednjim besedilom:
Na prostem stavbnem zemljišču med Sušico in Henigmanovo ulico nasproti Gasilnega doma se dovoli gradnja stanovanjskega objekta. Objekt se mora gabaritno prilagoditi obstoječim objektom in podrediti obstoječi prostorski tipologiji in hierarhiji. Pri oblikovanju objekta je potrebno upoštevati dejstvo, da je lokacija v neposredni bližini potoka Sušice in značilne strnjene obcestne povezave.
Pri vseh ostalih stanovanjskih ali poslovno-stanovanjskih objektih so dovoljena vzdrževalna dela, preureditve in adaptacije v smislu kvalitetnejšega preoblikovanja objektov in v skladu s pogoji in soglasjem pristojne službe za varstvo kulturne dediščine.
14. člen
Kamp, ureditev vstopa v Dolenjske Toplice s severne strani in gostilna Bučar
Prvi odstavek 13. člena se nadomesti z naslednjim besedilom:
Do izdelave prometne študije o upravičenosti izgradnje obvozne ceste oziroma rekonstrukcije regionalne ceste skozi jedro naselja se ohranijo obstoječi dovozi in dovolijo take ureditve, ki so možne ob navezavi na obstoječe cestno omrežje.
Na površinah zahodno ob regionalni cesti se v prvi fazi uredi večje parkirišče za potrebe kopališča in naselja (min. 158 parkirnih mest za osebne avtomobile in 5 parkirnih mest za avtobuse), v drugi fazi pa se na tej lokaciji zgradi podzemna parkirna hiša, če bodo to dopuščale geološke razmere. Podzemna garažna hiša mora biti v celoti vkopana in na zahodni strani proti potoku Sušica ne sme segati iz terena. V okviru lokacije parkirišča se ohrani koridor za morebitno rekonstrukcijo regionalne ceste ali njeno prestavitev.
Novo parkirišče se preko novega štirikrakega križišča v severnem delu navezuje na regionalno cesto.
Drugi odstavek 13. člena se nadomesti z naslednjim besedilom:
Obstoječi kamp se zaradi upadanja interesa za to vrsto dejavnosti ohrani na livadi ob Sušici le začasno do preselitve kampa na drugo lokacijo izven tega UN. Po preselitvi kampa na drugo lokacijo se površine uredijo kot sprehajalna peš površina.
III. POGOJI ZA PROMETNO IN KOMUNALNO TER DRUGO UREDITEV OBMOČJA
15. člen
Ceste
Besedilo prvega in drugega odstavka 14. člena se nadomesti z naslednjim besedilom:
S sprejetjem uredbe o spremembah in dopolnitvah uredbe o kategorizaciji državnih cest (Uradni list RS, št. 48/99) je cesta skozi jedro Dolenjskih Toplic postala regionalna cesta RIII 733 Vavta vas – Dolenjske Toplice–Podturn, tako da bo promet po njej tudi v bodoče potekal dvosmerno.
Za ureditev prometa v Dolenjskih Toplicah bo potrebno izdelati celovito prometno študijo ter študijo upravičenosti izgradnje obvozne ceste oziroma rekonstrukcije regionalne ceste skozi jedro naselja, ki bo pokazala katere ureditve so potrebne na regionalni cesti. Ureditve, ki so vezane na rešitve prometnega omrežja se bodo izvajale v dveh fazah, in sicer:
1. faza zajema rešitve in ureditve, ki so možne ob navezavi na obstoječe cestno omrežje s tem, da se upošteva potreben koridor za morebitno rekonstrukcijo regionalne ceste in njeno prestavitev, kolikor se le-ta na podlagi predhodne prometne študije pokaže za upravičeno, in sicer:
– regionalna cesta se ohrani v obstoječem koridorju,
– križišče uvoza na predvideno parkirišče s parkirno hišo med regionalno cesto in potokom Sušica in dovoza do predvidenega novega bazenskega objekta se predvidi kot štirikrako križišče z zavijalnimi pasovi ob predhodnem dimenzioniranju,
– obstoječi hišni priključki, servisni dostopi in ostali priključki se ustrezno preuredijo v smislu zagotavljanja prometne varnosti, novih cestnih priključkov se ne dovoljuje,
– za peš promet se predvidi hodnik za pešce v skladu s tehničnimi normativi;
2. faza zajema rešitve in ureditve, ki jih bo mogoče izvesti le, ko bo dorečen potek oziroma rekonstrukcija regionalne ceste v povezavi z izgradnjo obvozne ceste, kolikor se le-ta na podlagi predhodne prometne študije izkaže za upravičeno. Na podlagi potrjenega idejnega projekta bodo dokončne rešitve podane v izvlečku/izrisu iz UN oziroma obdelane v posebnem lokacijskem načrtu.
Pri projektiranju cestnega omrežja je potrebno upoštevati zakon o javnih cestah (Uradni list RS, št. 29/97), pravilnik o tehničnih pogojih, ki jih morajo izpolnjevati javne ceste in njihovi elementi zunaj naselja s stališča prometne varnosti (Uradni list SFRJ, št. 31/81), zakon o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, 30/98) in pravilnik o prometni signalizaciji in opremi na javnih cestah (Uradni list RS, št. 46/00).
Prav tako je potrebno upoštevati pravilnik o minimalnih pogojih za projektiranje, graditev in uporabo avtobusnih postajališč (Uradni list SRS, št. 17/82).
16. člen
Vodovod
Besedilo 15. člena se dopolni z naslednjim besedilom:
Pri projektiranju posameznih karejev je potrebno upoštevati splošna navodila in pravilnike s tega področja. Poraba vode za tehnološke procese brez predhodne ugotovitve posledice na celoten sistem ni dovoljena.
Pri projektiranju in izvedbi vodovoda se poleg navedene dokumentacije v prvotnem UN upošteva še pravilnik o tehničnih normativih za hidrantno mrežo (Uradni list RS, št. 30/91).
17. člen
Kanalizacija
Besedilo drugega odstavka 16. člena se dopolni z naslednjim besedilom:
Ker je kanalizacija v centru Dolenjskih Toplic v mešanem sistemu, je treba preveriti hidravlično zmogljivost fekalnega kolektorja in po potrebi kanale v mešanem sistemu rekonstruirati oziroma zgraditi v ločenem sistemu.
Bazenske vode se izpuščajo v meteorno kanalizacijo po predhodnem čiščenju. Izpust se dovoli v času, ko ni padavin. To se upošteva pri hidravličnem izračunu. Meteorne vode z novih objektov in urejenih utrjenih površin se ne smejo spuščati v obstoječ kanalizacijski sistem, temveč je potrebno izvesti novo meteorno kanaliazcijo z izpustom v potok Sušica.
Pretakalne ploščadi se ob rezervoarjih za gorivo, skladiščih odpadnih olj, plinski postaji ter trafo postaj izvedejo iz vodonepropustega betona. Vtok v meteorno kanalizacijo s teh površin se izvede preko lovilcev olj in maščob.
18. člen
Električna energija
Besedilo prvega odstavka 17. člena se dopolni z naslednjim besedilom:
20 kV daljnovod Dolenjske Toplice se pred križanjem DV z regionalno cesto (na lokaciji predvidenega parkirišča med Sušico in regionalno cesto) kablira. Kablovod naj poteka po levi strani regionalne ceste v smeri Dolenjskih Toplic do elektro kabelske kanalizacije in do trafo postaje Dolenjske Toplice. Izvede se povratna zanka mimo osnovne šole do TP Dom slovenskih pionirjev.
S širitvijo Hotela Kristal bo tangiran obstoječ 20kV kablovod od transformatorske postaje (TP) Zdravilišče do TP Škrile, ki ga bo potrebno premestiti v nov odsek elektro-kabelske kanalizacije, kjer bo mogoče nemoteno posluževanje in vzdrževanje; v pasažo hotela.
Prvi stavek drugega odstavka se nadomesti z naslednjim besedilom:
Obstoječa trafo postaja za Zdraviliškim domom se ohrani. Razvod nizkonapetostnega omrežja do posameznih porabnikov v UN ni obdelan; obdela se v izvlečku/izrisu iz UN za posamezen poseg.
19. člen
TK omrežje
Besedilo prvega odstavka 18. člena se dopolni z naslednjim besedilom:
TK omrežje se predvidi v kabelski kanalizaciji, pri čemer se upošteva koridor za KTV.
20. člen
Plin
Besedilo 19. člena se nadomesti z naslednjim:
Obstoječi objekt v parku ob drevoredu, namenjen za skladiščenje plina v jeklenkah, se ohrani oziroma preuredi v kontejnersko plinsko postajo dimenzinirano za predvidene potrebe. Podrobnejši pogoji se podajo v izvlečku/izrisu iz UN. Vsi potrošniki v sklopu hotelsko-zdraviliškega kompleksa se bodo oskrbovali s plinom direktno z napeljavo iz kontejnerske plinske postaje, možne pa so tudi postavitve manjših plinskih postaj za potrebe posameznih potrošnikov, kjer se bo taka rešitev izkazala kot racionalnejša.
21. člen
Parkirišča
Obstoječe ograjeno parkirišče na zemljišču s parc. št. 480/2 k.o.Toplice za goste Zdravilišča se do izgradnje nadomestnih parkirišč ohrani in tlakuje, po izgradnji le-teh pa se ga odstrani ter prostor uredi glede na predvidene nove ureditve.
Nova parkirišča se uredijo na severu ob vhodu v naselje zahodno od regionalne ceste (min. 158 parkirnih mest za osebne avtomobile in 5 parkirnih mest za avtobuse). Na tej lokaciji se v kasnejši fazi zgradi podzemna garažna hiša v eni ali več etažah (ca. 140 parkirnih mest). Obstoječe zatravljeno parkirišče, vzporedno z regionalno cesto severno od gostišča Rog, se ohrani. Pod novim trgom med pošto in župniščem se zgradi podzemna garaža (min. 100 parkirnih mest) za potrebe upravnega centra, novega poslovnega objekta in za potrebe Zdravilišča ter uredijo zunanja parkirišča za obiskovalce (nad parkirno hišo v sklopu zunanjih ureditev trga vsaj 11 parkirnih mest, 6 parkirnih mest pred pošto, 12 parkirnih mest ob regionalni cesti). V sklopu ureditve in podaljšanja Zdraviliškega trga proti vzhodu se uredijo parkirna mesta za kratkotrajno parkiranje gostov Zdravilišča pred predvideno dograditvijo Hotela Kristal. Za potrebe poslovne dejavnosti v prenovljeni stavbi Sokolski trg 1 se uredi min. 5 parkirnih mest. Pri kulturnem domu se uredi zunanje parkirišče z ozelenitvijo (min. 20 parkirnih mest). Tudi na dvorišču bivšega Invalidskega doma se za potrebe lekarne in zdravstvene postaje v sklopu zunanjih ureditev, glede na razpoložljiv prostor, uredi zadostno število parkirnih mest. Za potrebe strogega jedra naselja se glede na terenske razmere na okljuku potoka Sušica zgradi dvoetažna podzemna parkirna hiša kapacitete vsaj 80 parkirnih mest. Za potrebe Zdravilišča se zagotovi ustrezno število parkirišč v garažni hiši pod trgom med župniščem in pošto oziroma na lokaciji zunanjih parkirišč ter podzemne garažne hiše zahodno od regionalne ceste ob vstopu v naselje.
V stičnem delu z ZN Na kamenju – sprememba, v neposredni bližini turističnega naselja Topliška vas, se ob Ulici Maksa Henigmana proti potoku Sušica uredijo javne parkirne površine za potrebe apartmajev in lokalnega prebivalstva (27 parkirnih mest).
Pri projektiranju se upoštevajo tehnični normativi za projektiranje in opremo mestnih prometnih površin (PTI, Ljubljana).
IV. OSTALI POGOJI IN USMERITVE
22. člen
Vodnogospodarske ureditve
Besedilo 23. člena se dopolni z naslednjim besedilom:
V potok Sušica je dovoljeno spuščati le meteorne in prečiščene vode, vsebnost snovi pa mora biti v zakonsko določenih mejah. Na meteorno kanalizacijo je dovoljeno priključiti le tiste meteorne vode, ki ne presegajo dopustnih parametrov za izpust neposredno v vode v skladu z določili uredbe o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda iz virov onesnaževanja (Uradni list RS, št. 35/96). Vse posege, ki bi vplivali na vodni režim je treba predhodno uskladiti z javno vodnogospodarsko službo in zanje pridobiti vodnogospodarsko mnenje in vodnogospodarsko soglasje Ministrstva za okolje in prostor, Uprave za varstvo narave, izpostava Novo mesto. Za vse posege na vodno zemljišče mora investitor pridobiti dovoljenje ministra v skladu z 22. členom zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93). Vse ureditve morajo varovati še ohranjene kvalitete potoka in bregov, zunanje ureditve pa morajo slediti kontinuiteti urejanja zelenih površin na območju.
Podzemna parkirna hiša, ki je predvidena na okljuku potoka Sušica (108) bo pod vplivom površinske in talne vode, kar je treba upoštevati pri projektiranju.
Vse premostitve potoka Sušice za motorni in peš promet morajo biti predvidene tako, da bodo prevajale stoletne visoke vode (Q100) Sušice z 30 cm varnostnega nadvišanja.
23. člen
Za 23. členom se doda nov 23.a člen, ki se glasi:
Varstvo pred hrupom
Po izgradnji celotne obvozne ceste ravni hrupa v območju urejanja ne smejo presegati mejnih dnevnih (50db) in nočnih ravni hrupa (40db), ki veljajo za I. območja - naravna območja, namenjena turizmu in rekreaciji.
Pri projektiranju in izvedbi objektov je investitor dolžan upoštevati zakon o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93 in 1/96) ter uredbo o hrupu v naravnem in življenjskem okolju (Uradni list RS, št. 45/95).
24. člen
Za 23.a členom se doda nov 23.b člen, ki se glasi:
Varstvo zraka
Zrak, ki se izpušča v ozračje, ne sme presegati mejnih količin vsebnosti snovi, določenih z uredbo o mejnih, opozorilnih in kritičnih imisijskih vrednostih snovi v zraku (Uradni list RS, št. 73/94) in z uredbo o emisiji snovi v zrak iz kurilnih naprav (Uradni list RS, št. 73/94).
25. člen
Za 23.b členom se doda nov 23.c člen, ki se glasi:
Varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami
Območje Dolenjskih Toplic ni uvrščeno v območje seizmične intenzitete VII. do X. stopnje lestvice Mercalli-Cancan–Seiberg. Kjub temu je pri načrtovanju novih objektov priporočljivo upoštevati določila odredbe o dimenzioniranju in izvedbi gradbenih objektov v potresnih območjih (Uradni list SRS, št. 18/63).
Zaklonišč, zaklonilnikov ali drugih zaščitnih objektov za zaščito pred posledicami naravnih in drugih nesreč ter pred vojnimi dejstvovanji glede na določbe zakona o obrambi in zaščiti (Uradni list RS, št. 15/91) ni potrebno predvideti.
26. člen
Varovanje in urejanje objektov naravne in kulturne dediščine
Besedilo 24. člena se nadomesti z naslednjim besedilom:
Staro jedro naselja je zavarovano z odlokom o razglasitvi naravnih znamenitosti in nepremičnih kulturnih in zgodovinskih spomenikov v Občini Novo mesto (Uradni list RS, št. 38/92), zato se ohranja in varuje njegova oblika, velikost, način pozidave ter pomembnejši vedutni pogledi. Kakršen koli poseg v ta del naselja, njegovo ožje in širše okolje je mogoč le s smernicami, pogoji in soglasjem pristojne kulturnovarstvene službe.
Kot kulturni spomeniki so zavarovani naslednji objekti: župna cerkev sv. Ane, hiša Pionirska cesta 2, hiša Sokolski trg 1, hiša Zdraviliški trg 20 (Gašperjeva hiša), Zdraviliški dom-Hotel Kristal, Kopališki dom-Hotel Vital, Konvalinkova hiša.
Kot kulturna dediščina so zavarovani naslednji objekti: Gostišče Rog, hiša Maksa Henigmana 11, hiša Maksa Henigmana 19, hiša Maksa Henigmana 31 in hiša Gregorčeva 1 hiše Gregorčeva 2, Gregorčeva 3, hiša Sokolski trg 23, hiša Pionirska cesta 7, objekt Sokolski trg 7 (invalidski dom) in stavba župnišča (Zdraviliški trg 8).
Kulturni spomeniki in kulturna dediščina se lahko prenavljajo in sanirajo le pod nadzorstvom in strokovnim vodstvom pristojne službe za varstvo kulturne dediščine. Vsi posegi morajo biti usmerjeni v varovanje in prezentacijo spomeniških sestavin objektov.
Odprte javne površine (trgi, parkovne površine) se morajo oblikovati skladno s prenovo grajene strukture v smeri ohranjanja oziroma vzpostavljanja skladnih medsebojnih razmerij parternih ureditev z volumni grajenih in vegetacijskih prvin.
Zdraviliški park, ki je normativno varovan v sklopu Zdraviliškega kompleksa se ohranja in ustrezno revitalizira na osnovi konzervatorskega programa, ki ga pripravi pooblaščena kulturnovarstvena služba.
Vsa pomembnejša drevesa znotraj zavarovanega naselbinskega območja (jesen pri župnišču, lipa na Zdraviliškem trgu, kostanji in lipe na vrtu bivše gostilne Lovec, kostanji pred objektom Sokolski trg 1, kostanji pri nekdanji gostilni Sitar), ki presegajo 1m prsnega obsega oziroma predstavljajo pomembnejše primerke svoje vrste (npr. magnolija na vrtu Gregorčeva 2) je potrebno zaradi njihovih ambientalnih vrednosti varovati. Vsak poseg na teh drevesih mora biti predhodno usklajen s pristojno kulturnovarstveno in naravovarstveno službo.
27. člen
Varovanje plodne zemlje
Besedilo prvega in drugega odstavka 25. člena se nadomesti z naslednjim besedilom:
Vsi posegi so predvideni na zemljiščih, ki so v prostorskih sestavinah planskih aktov občine opredeljena kot stavbna zemljišča.
28. člen
Objekti, predvideni za odstranitev
Besedilo 26. člena se nadomesti z naslednjim besedilom:
Odstranijo se kopališki objekti na zemljiščih s parc. št. 480/3 in 475/1, pomožni objekt na južnem delu objekta pošte na zemljišču s parc. št. 452/17, gospodarska objekta na zemljišču s parc. št. 480/2 in 478/1, stanovanjski in gospodarski objekt na zemljišču s parc. št. 478/1, trgovina s skladiščem na zemljiščih s parc. št. 478/2 in 478/3, stanovanjski objekt na zemljišču s parc. št. 973/1, stanovanjski objekt na zemljišču s parc. št. 973/2, gospodarski objekt na zemljišču s parc. št. 280/2, prizidek k bivši lekarni na zemljišču s parc. št. 407/2, počitniški objekt na zemljiščih s parc. št. 407/5 in 407/7, gospodarski objekt na zemljišču s parc.št. 407/4, pomožna objekta na zemljiščih 409 in 408/1, pomožni objekt ob invalidskem domu na zemljišču s parc. št. 431/3 in gospodarski objekt na zemljišču s parc. št. 426 vsa k.o.Toplice.
29. člen
Za 26. členom se doda nov 26.a člen, ki se glasi:
Funkcionalna zemljišča
Okvirno so funkcionalna zemljišča k obstoječim in predvidenim novim objektom ter ureditvam določena na grafični prilogi “FUNKCIONALNA ZEMLJIŠČA“, ki nadomešča grafično prilogo št. 11.0. “Območja funkcionalnih površin in faznost izvajanja načrta“ v prvotnem ureditvenem načrtu. Podrobneje pa se funkcionalna zemljišča glede na trenutno stanje v naravi, parcelno ter lastniško stanje in glede na faznost izvajanja ureditvenega načrta za vsak posamezen poseg določijo v izvlečku/izrisu iz ureditvenega načrta.
30. člen
Besedilo 27. člena se nadomesti z naslednjim besedilom:
Ureditveni načrt predstavlja podlago za izdelavo idejnih projektov oziroma za izdelavo izvedbene-projektne dokumentacije.
V tekstualnem in grafičnem delu ureditvenega načrta so podane usmeritve za izvedbo grajene strukture in za ureditev odprtih javnih površin. Za posamezne sklope pozidave (zdraviliško-turistični kompleks) in za posamezne odprte javne površine (trg med pošto in župniščem, Sokolski trg), mora investitor pridobiti variantne idejne rešitve, za ureditev in prenovo trga med Zdraviliškim in Kopališkim domom pa je potrebno pridobiti rešitve na podlagi vabljenega ali javnega natečaja.
31. člen
Za 27. členom se doda nov 27.a člen, ki se glasi:
Odstopanja od določil ureditvenega načrta
Odstopanja od določil tega ureditvenega načrta so možna, če se na podlagi hidrogeoloških razmer okoljevarstvenih in drugih rešitev poiščejo ekonomsko, oblikovno in tehnično boljše rešitve, pri čemer se morajo ohraniti gradbene linije objektov ter struktura zazidave.
Ta odstopanja se prikažejo v izvlečku/izrisu iz UN na dopolnjeni ureditveni situaciji. Na podane rešitve je potrebno pridobiti ponovna soglasja soglasodajalcev, ki jih določi pristojni občinski upravni organ glede na posamezno vrsto posega.
Za posege, ki so sicer s tem ureditvenim načrtom predvideni, pa zaradi nedorečenosti rešitev pogoji zanje niso podrobneje predpisani, se izdela izvleček/izris iz ureditvenega načrta, ki mora izhajati iz določil tega ureditvenega načrta; poleg obveznih sestavin mora vsebovati tudi vsebine, ki se nanašajo na konkretne posege.
Na prostih lokacijah v območju urejanja s tem ureditvenim načrtom se lahko zgosti stanovanjska pozidava, kolikor to terenske razmere dopuščajo, s tem da nadomestna ali dopolnilna gradnja načeloma ne sme presegati višine obstoječih objektov in se mora oblikovno podrediti obstoječi prostorski tipologiji in hierarniji. Za vsak poseg v zavarovano zgodovinsko jedro je potrebno pridobiti kulturnovarstvene pogoje. Podrobnejši arhitekturno-urbanistični in drugi pogoji zazidave se določijo v izvlečku/izrisu iz ureditvenega načrta, pri čemer se na podane rešitve, zaradi nedorečenosti v tej fazi, ponovno pridobi soglasja pristojnih soglasodajalcev.
Za vse posege na obstoječih objektih in njim pripadajočih površinah, navedene v 4. členu tega odloka se podrobnejši arhitekturno-urbanistični in drugi pogoji določijo v izvlečku/izrisu iz ureditvenega načrta.
Za posege naštete v 4. členu tega odloka so pri horizontalnih gabaritih podane okvirne tlorisne dimenzije, izjemoma so dovoljena tudi večja odstopanja, če se z idejno rešitvijo za konkreten poseg poda optimalnejšo prostorsko rešitev. Okvirna idejna zasnova objektov, ki pa ni obvezna, je podana v grafičnem delu na ureditveni situaciji. Za posege, ki bodo potrebni za realizacijo ureditev navedenih od 5. do 22. člena, se podrobnejši pogoji določijo in grafično prikažejo v izvlečku/izrisu iz ureditvenega načrta. Kolikor bo pri ureditvah prišlo do večjih utemeljenih odstopanj, se k rešitvam v izvlečku/izrisu ponovno pridobe soglasja pristojnih soglasodajalcev, o čemer odloči upravni organ občine, pristojen za urejanje prostora, obvezno pa je potrebno za vsak poseg pridobiti kulturnovarstveno soglasje.
32. člen
Za 27.a členom se doda nov 27.b člen, ki se glasi:
V območju urejanja s tem ureditvenim načrtom ni dovoljeno graditi pomožnih objektov, obstoječe pomožne objekte pa se lahko le vzdržuje in prenavlja v smislu izboljšanja oblikovanja.
V. FAZNOST GRADNJE
33. člen
Besedilo 28. člena se nadomesti z naslednjim besedilom:
Faze izgradnje objektov in ureditev v sklopu zdravilišča:
I. faza: obnova obstoječega bazena in izgradnja kopališkega objekta ter ureditev termalne riviere v okviru obstoječega funkcionalnega zemljišča, izgradnja dostopne ceste do objektov termalne riviere s severa in gradnja nadzemnih parkirišč zahodno od regionalne ceste ob vstopu v naselje ter izgradnja štirikrakega križišča z rekonstrukcijo regionalne ceste v obsegu, ki jo zahteva izgradnja štirikrakega križišča.
II. faza: izgradnja trga med pošto in župniščem z vsemi predvidenimi objekti (nov objekt za trgovino in parkirna hiša pod trgom),
III. faza: dograditev Zdraviliškega doma (Hotela Kristal), povezovalnega hodnika med hotelom in riviero ter servisne ceste do termalne riviere z juga,
IV. faza: razširitev termalne riviere proti severu na obstoječa parkirišča in gradnja garažne hiše na lokaciji zunanjih parkirišč zahodno od regionalne ceste ob vstopu v naselje.
Faze izgradnje javnih objektov in ureditev v strogem jedru naselja:
I. faza: prenova in dograditev objekta bivše lekarne za potrebe občinske uprave ter dograditev kulturnega doma,
II. faza: izgradnja parkirne hiše v okljuku potoka Sušica ter prometnih povezav v okljuku potoka z ureditvijo peš povezav in izgradnjo peš mostov čez Sušico.
Izgradnja in obnova objektov v zasebni lasti je odvisna od interesa investitorjev, zato za te posege ni mogoče predpisati faznosti.
VI. OBVEZNOSTI INVESTITORJEV IN IZVAJALCEV PRI IZVAJANJU UREDITVENEGA NAČRTA
34. člen
Za 28. členom se doda nov 28.a člen, ki se glasi:
Sočasno z gradnjo objektov, predvidenih v I. fazi se morajo izvesti vsi manjkajoči primarni komunalni vodi. Obratovanje objektov pred komunalno opremo območja ni dovoljeno.
Pred pričetkom del je potrebno zagotoviti odkaz elektroenergetskih vodov in naprav. Vse prestavitve in namestitev objektov gredo na breme investitorja.
Za vse posege v varovalni pas kategorizirane regionalne ceste si mora investitor pred izdajo gradbenega dovoljenja pridobiti soglasje Direkcije RS za ceste na podlagi projektne dokumentacije (PGD, PZI) s pripadajočo situacijo zunanje in prometne ureditve, ki mora biti izdelana v skladu z materialno zakonodajo.
Gradnja in uporaba objekta št. 3 (dograditev Hotela Kristal) brez ustrezne ureditve Zdraviliškega trga pred dograjenim hotelom ni možna.
Lega naselja na okljuku nakazuje možnost poselitve v preteklosti, zato je obvezen arheološki nadzor pri vseh gradbenih in infrastrukturnih posegih v zavarovano območje.
VII. KONČNE DOLOČBE
35. člen
Inšpekcijsko nadzorstvo nad izvajanjem obstoječega ureditvenega načrta ter sprememb in dopolnitev tega ureditvenega načrta opravlja MOP, Inšpektorat za okolje in prostor, enota Novo mesto.
36. člen
Spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta so stalno na vpogled na sedežu Občine Dolenjske Toplice.
37. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-03-21/99/01-01
Dolenjske Toplice, dne 29. marca 2001.
Župan
Občine Dolenjske Toplice
Franc Vovk l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti