Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/2001 z dne 11. 5. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/2001 z dne 11. 5. 2001

Kazalo

2090. Navodilo za izdajo soglasja za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost v podaljšanem obratovalnem času, stran 4091.

Na podlagi 12. člena zakona o gostinstvu (Uradni list RS, št. 1/95, 40/99 in 36/00, v nadaljevanju: zakon), 4. in 11. člena pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99, 107/00, v nadaljevanju: pravilnik) in 45. člena statuta Mestne občine Kranj (Uradni list RS, št. 43/95 in 33/96) je župan Mestne občine Kranj dne 24. 4. 2001 sprejel
N A V O D I L A
za izdajo soglasja za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost v podaljšanem obratovalnem času
1. člen
S temi navodili se določajo merila in pogoji na podlagi katerih Mestna občina Kranj, oddelek pristojen za gostinstvo (v nadaljnjem besedilu: Mestna občina Kranj) izda soglasje za obratovanje gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (v nadaljevanju: gostinski obrat) v podaljšanem obratovalnem času, na območju Mestne občine Kranj.
Mestna občina Kranj mora pri izdaji soglasja upoštevati vsa merila in pogoje v skladu s temi navodili.
2. člen
Gostinska dejavnost se opravlja v gostinskih obratih ali zunaj njih pod pogoji, določenimi z zakonom, pravilnikom in drugimi predpisi.
Gostinski obrati so funkcionalno povezani in ustrezno urejeni prostori, ki omogočajo opravljanje določene vrste gostinske dejavnosti.
Vrste gostinskih obratov so: hoteli, moteli, penzioni, prenočišča, gostišča, hotelska in apartmajska naselja, planinski in drugi domovi, kampi, restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice, bari ter obrati za pripravo in dostavo jedi.
Gostinska dejavnost se opravlja zunaj gostinskega obrata v premičnih objektih oziroma z objekti, s sredstvi ali napravami, ki so prirejene v ta namen.
3. člen
Gostinec oziroma kmet določi redni dnevni obratovalni čas glede na vrsto gostinskega obrata (kmetije), kot sledi:
– gostinski obrati, ki nudijo gostom nastanitev, in sestavne enote teh obratov (npr. hotelske restavracije) ter kmetije z nastanitvijo med 0. in 24. uro,
– restavracije, gostilne, kavarne in izletniške kmetije med 6. in 1. uro naslednjega dne,
– slaščičarne, okrepčevalnice, bari, vinotoči in osmice med 6. in 23. uro,
– obrati za pripravo in dostavo jedi med 0. in 24. uro oziroma glede na naročila,
– gostinski obrati, ki so v večnamenskih objektih (trgovsko poslovnih centrih, kulturnih ustanovah ipd.) v skladu z veljavnim hišnim redom oziroma programom prireditev.
Ne glede na določbe prejšnjega odstavka smejo gostinski obrati, ki gostom nudijo le jedi in pijače (restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice in bari), ki so v stanovanjskih objektih ali objektih v stanovanjskih naseljih, ter izletniške kmetije, ki so v stanovanjskih naseljih, obratovati le med 6. in 22. uro. To velja tudi za tiste enote nastanitvenih gostinskih obratov, ki svojo dejavnost opravljajo zunaj zaprtih prostorov (gostinski vrtovi, hotelske terase ipd.).
Če gostinski obrat oziroma kmetija opravlja gostinsko dejavnost izven časa, določenega v prvem in drugem odstavku tega člena, se šteje, da obratuje v podaljšanem obratovalnem času.
4. člen
Gostinec oziroma kmet lahko obratuje v podaljšanem obratovalnem času, če za to pridobi pisno soglasje Mestne občine Kranj, ki o tem odloča na podlagi sprejetih meril. Izdajo soglasja se lahko veže na vnaprej določeno časovno obdobje ali na predhodno izpolnitev določenih pogojev in se ga ob neizpolnitvi teh pogojev lahko tudi prekliče.
Pri izdaji soglasja iz prejšnjega odstavka je potrebno upoštevati potrebe gostov in značilnosti območja, kjer je gostinski obrat oziroma kmetija.
5. člen
Gostinski obrati ob avtocestah in na območju mednarodnih mejnih prehodov morajo obratovati vse dni v letu najmanj med 6. in 22. uro.
Na mestnih avtobusnih in železniških postajah ter mednarodnih letališčih mora ob prihodih in odhodih medkrajevnih avtobusov in vlakov ter potniških letal obratovati vsaj en gostinski obrat. Ne glede na to določbo tem obratom ni treba obratovati med 23. in 5. uro naslednjega dne.
Gostinski obrati iz prvega in drugega odstavka tega člena za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času ne potrebujejo soglasja iz drugega odstavka prejšnjega člena.
6. člen
Gostinec mora razpored obratovalnega časa za svoj gostinski obrat prijaviti Mestni občini Kranj 15 dni pred:
– začetkom novega koledarskega leta za naslednje koledarsko leto,
– začetkom obratovanja,
– spremembo obratovalnega časa.
Ne glede na določbo prve alinee prejšnjega odstavka gostincu, ki prijavi redni obratovalni čas oziroma ne zaproša za podaljšani obratovalni čas, po prvi potrditvi ni treba za vsako koledarsko leto ponovno prijavljati razporeda obratovalnega časa, če tega ne spreminja in če ni prišlo do sprememb, ki se nanašajo na podatke za prijavo razporeda obratovalnega časa.
Mestna občina Kranj lahko izjemoma tudi gostincu, ki zaproša za podaljšani obratovalni čas, skladno s sprejetimi merili, ki morajo vsebovati tudi določbo o možnem preklicu take odločitve, izda soglasje k prijavljenemu obratovalnemu času za obdobje, daljše od enega koledarskega leta.
7. člen
Če Mestna občina Kranj ugotovi, da:
– je vloga za prijavo obratovalnega časa popolna,
– so upoštevane vse določbe pravilnika in teh navodil,
– je obratovalni čas določen skladno z merili iz 3. člena pravilnika oziroma, če
– soglaša z morebitnim predlaganim podaljšanim obratovalnim časom, tako določeni razpored obratovalnega časa potrdi, nato pa en izvod potrjenega obrazca s prijavo razporeda obratovalnega časa zadrži za svojo evidenco, po en izvod pa najkasneje v 15 dneh vrne gostincu oziroma pošlje Statističnemu uradu Republike Slovenije.
Če Mestna občina Kranj ugotovi, da kateri izmed v prejšnjem odstavku navedenih pogojev ni izpolnjen, z odločbo deloma ali v celoti zavrne prijavljeni obratovalni čas.
V primeru iz prejšnjega odstavka Mestna občina Kranj gostincu v obrazložitvi odločbe tudi predlaga ustrezno spremembo obratovalnega časa.
8. člen
Gostinec lahko brez dovoljenja Mestne občine Kranj obratuje dlje, kot traja obratovalni čas na dan pred prazniki, določenimi z zakonom, ter ob pustovanju in martinovanju (vsakič po enkrat), ob drugih priložnostih pa le po odločitvi Mestna občina Kranj.
9. člen
Vse vrste gostinskih obratov, razen njihovi gostinski vrtovi lahko obratujejo v podaljšanem obratovalnem času, tudi do 24 ur dnevno.
Gostinski vrtovi in terase gostinskih obratov lahko obratujejo samo v rednem obratovalnem času, v podaljšanem obratovalnem času pa le od 22. ure do 24. ure.
10. člen
Gostinec, ki ni lastnik lokala, mora vlogi za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času priložiti soglasje lastnika objekta, kjer se lokal nahaja, ki pa ne sme biti starejše od 30 dni.
V primeru, da je soglasje negativno, ali da gostinec soglasja ne priloži, lahko Mestna občina Kranj vlogo o podaljšanem obratovalnem času deloma ali v celoti zavrne.
11. člen
Soglasje za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času se gostincu lahko med letom odvzame in skrajša na redni obratovalni čas v primeru:
– utemeljenih pisnih pritožb občanov oziroma bližnjih stanovalcev,
– na podlagi zapisnikov oziroma poročil ustreznih inšpekcijskih služb,
– v primeru, da v roku dveh mesecev policija posreduje več kot trikrat, o čemer je sestavljeno poročilo oziroma predlog inšpekcijskim oziroma drugim pristojnim službam.
V primeru odvzema soglasja na podlagi prejšnjega odstavka tega člena je gostincu odvzeta možnost pridobitve tega soglasja tudi za šest mesecev vnaprej.
12. člen
Uresničevanje določb tega pravilnika nadzorujejo pristojni tržni inšpekcijski organ in policisti.
13. člen
Ta navodila začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 1001/01-43/01
Kranj, dne 24. aprila 2001.
Župan
Mestne občine Kranj
Mohor Bogataj, univ. dipl. org. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti