Uradni list

Številka 34
Uradni list RS, št. 34/2001 z dne 10. 5. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 34/2001 z dne 10. 5. 2001

Kazalo

2034. Uredba o pravilih za opravljanje tehničnega in finančnega nadzora nad izvajanjem programa postopnega zapiranja Rudnika Trbovlje - Hrastnik, stran 3962.

Na podlagi četrtega odstavka 8. člena zakona o postopnem zapiranju Rudnika Trbovlje – Hrastnik in razvojnem prestrukturiranju regije (Uradni list RS, št. 61/00) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o pravilih za opravljanje tehničnega in finančnega nadzora nad izvajanjem programa postopnega zapiranja Rudnika Trbovlje – Hrastnik
1. člen
S to uredbo se določajo:
– obseg storitev nadzora,
– organizacija in način opravljanja nadzora, ter
– kritje stroškov izvajanja nadzora
pri izvajanju programa postopnega zapiranja Rudnika Trbovlje – Hrastnik (v nadaljnjem besedilu: program) in porabe proračunskih in lastnih sredstev, ki jih določa zakon o postopnem zapiranju RTH in razvojnem prestrukturiranju regije (v nadaljnjem besedilu: zakon).
2. člen
Storitve nadzora nad izvajanjem programa obsegajo predvsem:
1. nadzor nad pripravo tehnične dokumentacije za izvajanje zapiralnih del,
2. nadzor nad fizičnim izvajanjem vseh zapiralnih del,
3. nadzor nad tem ali se dela izvajajo v skladu s sprejetim program za programsko obdobje, letnimi programi ter ali se dela izvajajo skladno z dokumentacijo, za katero je bilo izdano dovoljenje,
4. nadzor nad količinami porabljenega in obračunanega materiala in dela,
5. nadzor nad ustrezno kvaliteto materiala in del,
6. nadzor nad dinamiko izvajanja del in sprejetimi roki iz terminskih planov,
7. nadzor nad porabo planiranih sredstev za kadrovsko-socialni program, ki mora biti usklajen tudi s porabo po programu za razvojno prestrukturiranje zasavske regije na podlagi zakona tako, da ne bo prišlo do podvajanja planiranih sredstev za te namene,
8. nadzor nad namensko, gospodarno in učinkovito rabo proračunskih in lastnih sredstev za izvajanje zapiralnih in ostalih aktivnosti, ki so določene s programom,
9. nadzor nad pravilnostjo ločenega računovodskega evidentiranja zapiralnih in ostalih aktivnosti skladno s programom,
10. potrjevanje vsakokratnih izstavljenih situacij za črpanje proračunskih sredstev ter izdelavo poročila o opravljenih zapiralnih del ob zaključku poslovnega leta. Potrjena obračunska situacija predstavlja analitično podlago za plačilo opravljenih del,
11. ostale storitve, ki jih lahko v letnih aneksih k pogodbi dogovorita ministrstvo, pristojno za energetiko in izvajalec storitev nadzora.
Sestavni del storitev nadzora je tudi zaključno poročilo ob zaključku programskega obdobja zapiranja, ki ga pripravi izvajalec storitev nadzora. Izvajalec storitev nadzora je dolžan najkasneje do prvega marca tekočega leta pripraviti in posredovati Vladi Republike Slovenije v sprejem tudi poročilo o izvedenem nadzoru nad zapiralnimi in ostalimi aktivnostmi za preteklo poslovno leto.
Izvajalec storitev nadzora je pri opravljanju tehničnega dela nadzora dolžan sodelovati z Republiškim rudarskim inšpektoratom.
3. člen
Nadzor bo opravljala neodvisna strokovna institucija, ki bo izbrana na javnem razpisu z možnostjo mednarodne udeležbe. Razpis in izbor izvajalca nadzora nad programom zapiranja bo opravilo ministrstvo, pristojno za energetiko.
Na razpis se lahko s skupno ponudbo prijavijo tudi neodvisne strokovne institucije, ki so posamično usposobljene le za izvajanje tehničnega oziroma finančnega nadzora.
Izbrani izvajalec bo sklenil z ministrstvom, pristojnim za energetiko, pogodbo za izvajanje nadzora za celotno programsko obdobje s tem, da se bodo v okviru tega pogodbenega roka sklepali vsakoletni aneksi s podrobnejšimi opisi potrebnih del in nalog ter podrobnejšo določitvijo dinamike letnih stroškov za opravljanje nadzora. Vsota letnih zneskov za opravljanje nadzora določenih v aneksih ne sme preseči cene za izvajanje storitev nadzora, ki je določena v osnovni pogodbi.
Finančna sredstva za plačilo storitev nadzora so zagotovljena v okviru proračunskih sredstev, ki jih določa zakon za izvedbo programa zapiranja v posameznem programskem obdobju zapiranja. Za ta znesek se zmanjšajo s programom določena sredstva Javnemu podjetju RTH, d.o.o. (v nadaljnjem besedilu: javno podjetje) za izvedbo programa.
4. člen
Izvajalec nadzora mora biti neodvisna strokovna institucija. Strokovnjaki izvajalca nadzora morajo imeti ustrezno strokovno usposobljenost in pooblastila za izvajanje storitev po zakonu o rudarstvu (Uradni list RS, št. 56/99), zakonu o graditvi objektov (Uradni list SRS, št. 34/84, 29/86, 5/90, Uradni list RS, št. 10/91, 17/91, 55/92, 13/93, 66/93, 71/93, 40/94, 69/94, 29/95, 59/96, 23/97, 83/98, 45/99, 42/00 in 52/00) ter ustrezna znanja o finančnem nadzoru podjetij.
Izvajalec nadzora ne sme biti v programskem obdobju nadzora izvajalec ostalih storitev, podizvajalec ali dobavitelj javnega podjetja; ne sme izvajati kakršnekoli druge storitve za javno podjetje. Dejavnost izvajalca nadzora ne sme konkurirati ali predstavljati substitut glavne dejavnosti javnega podjetja; niti ne sme imeti kakršen koli drug, posredni ali neposredni interes, razen storitev določenih s pogodbo o nadzoru, pri poslovanju javnega podjetja ter pri zapiranju ali od zapiranja javnega podjetja.
5. člen
Izvajalec nadzora poroča in pripravlja strokovne podlage ministrstvu, pristojnemu za energetiko, za odločanje v zvezi s programom.
Javno podjetje bo brezplačno zagotavljalo izvajalcu nadzora vse organizacijske pogoje za delo na lokaciji izvajanja nadzora (pisarniški prostor, administrativno pomoč, dostop do objektov in naprav, pregled tehnične in poslovne dokumentacije) in nudilo vso administrativno pomoč pri delu.
6. člen
Ministrstvo, pristojno za energetiko, opravi javni razpis, izbere izvajalca nadzora in sklene z njim ustrezno pogodbo po predhodnem soglasju ministrstva, pristojnega za finance, najkasneje v treh mesecih po uveljavitvi te uredbe.
7. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 310-18/2001-1
Ljubljana, dne 19. aprila 2001.
Vlada Republike Slovenije
mag. Anton Rop l. r.
Minister

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti