Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/2001 z dne 28. 4. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/2001 z dne 28. 4. 2001

Kazalo

1946. Program priprave zazidalnega načrta "Stari trg - DSO", stran 3433.

Na podlagi 34. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86, ter Uradni list RS, št. 26/90, 71/93 in 44/97) in 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98 in 70/00) ter na podlagi 19. člena statuta Občine Trebnje (Uradni list RS, št. 50/95 in 80/98) je Občinski svet občine Trebnje na 18. seji dne 11. 4. 2001 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
zazidalnega načrta “Stari trg – DSO“
1. člen
Izhodišča za pripravo zazidalnega načrta
Osnovne usmeritve razvoja mesta Trebnje so podane v dolgoročnem planu Občine Trebnje za obdobje od 1986 do 2000 (Skupčinski Dolenjski list št. 2/90), z družbenim planom Občine Trebnje za obdobje 1986–1990 (Skupčinski Dolenjski list št. 19/86 in 16/90), in zlasti Urbanistični zasnovi mesta Trebnje (Uradni list RS, št. 49/93). V teh dokumentih je območje zazidalnega načrta “Stari trg – DSO“ označeno kot S4/2 Stari trg, namenjeno za stanovanjsko gradnjo in za katerega je bil že izdelan veljavni zazidalni načrt. Kasneje, po izvedbi javnega natečaja za pridobitev idejne rešitve za Dom starejših občanov, je bil zazidalni načrt razveljavljen, prostorska raba tega območja pa opredeljena s prostorsko ureditvenimi pogoji (PUP).
Celoten prostor obsega okrog 39.700 m2 (3,97 ha), od tega zaseda obstoječa transformatorska postaja in že urejeno igrišče okrog 1.720 m2 in okrog 8.000 m2 nov Dom starejših občanov. Prostih površin je tako še okrog 30.000 m2 (3 ha).
Na podlagi analize potreb je bilo ugotovljeno, da je območje predvsem primerno za dejavnosti in objekte družbenega standarda. V tem smislu je v območju zazidalnega načrta že realiziran Dom starejših občanov s kapaciteto okrog 135 oskrbovancev z možnostjo širjenja za nadaljnjih 30 do 40 oskrbovancev s predvidenim rezervatom za gradnjo varovanih stanovanj za starejše občane. Poleg prostorov in ureditev za starejše občane naj bi v okviru tega zazidalnega načrta uredili še manjkajoče prostore za otroško varstvo in prostore varstveno delovnega centera (VDC), katerega skromni zametki so danes že realizirani v sklopu DSO. Prostori VDC bodo dopolnjeni tudi s prostori (objekti) bivalnih skupnosti za osebe motene v razvoju, oziroma s prostori domskega varstva zanje v samostojnih, novih objektih.
Navedeni program tega zazidalnega načrta ima polno prioriteto. Le v primeru, da bi ostale še dodatne proste površine znotraj obravnavanega območja, jih je mogoče uporabiti za programe, ki dopolnjujejo objekte družbenega standarda ali organizirana stanovanjska gradnja, kar bo določeno po izboru variantne rešitve.
2. člen
Priprava zazidalnega načrta
1. OBMOČJE UREJANJA IN OBSEG ZAZIDALNEGA NAČRTA
Obravnavano območje je umeščeno v urbanizirano telo mesta med prenovljeno cesto mimo novega Doma starejših občanov na vzhodu, Glavarjevo ulico na severu, obstoječo pozidavo ob Jurčičevi ulici na severozahodu in dokaj gosto pozidavo s pekarno in slaščičarno ob Starem trgu na jugu. Zemljišče je danes, razen objekta DSO in manjšega igrišča za košarko, nepozidano, vendar komunalno dokaj dobro opremljeno in prometno enostavno dosegljivo.
Prostor je rahlo nagnjen proti jugozahodu z lepimi pogledi na naselbinsko jedro in dolino Temenice proti vzhodu. Dostopi iz obstoječih prometnih poti so možni predvsem iz nove ceste mimo doma starejših občanov (predvsem za potrebe DSO in varovanih stanovanj), iz Glaverjeve ceste in iz južne strani mimo pekarne.
Območje je v urbanistični zasnovi Trebnje označeno z S4/2 in je bilo namenjeno za stanovanjsko gradnjo, naknadno pa je bilo s Prostorsko ureditvenimi pogoji (PUP) razdeljeno na dva dela.
Zazidalni načrt se pripravi v vsebini, ki je predpisana z zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84 in 29/85 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) – v nadaljevanju: ZUNDPP in z podzakonskim navodilom o vsebini potrebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
2. PREDHODNO PRIPRAVLJENE STROKOVNE PODLAGE
Predhodno pripravljene strokovne podlage in veljavna planska in urbanistična dokumentacija, ki se jih mora upoštevati pri pripravi zazidalnega načrta so:
– prostorske sestavine dolgoročnega in družbenega plana Občine Trebnje,
– urbanistična zasnova mesta Trebnje,
– usmeritve izbrane natečajne rešitve za DSO,
– prostorsko ureditveni pogoji, ki veljajo na območju obdelave,
– podatki o obstoječih in planiranih infrastrukturnih vodih in napravah,
– podatki o naravnih lastnostih prostora,
– drugi elementi obdelave (veljavne urbanistične rešitve sosednjih območij, prometne rešitve …),
– programi in podatki zainteresiranih porabnikov tega prostora.
3. POSEBNE STROKOVNE PODLAGE ZA ZAZIDALNI NAČRT
V skladu z ZUNDPP in s podzakonskim navodilom o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85) se za izdelavo osnutka pripravijo posebne strokovne podlage, v okviru katerih se pripravi idejna zasnova pozidave v dveh variantah. Ob pripravi variantnih rešitev je potrebno predvsem ugotoviti obseg posameznih načrtovanih dejavnosti in ali je mogoče v tem območju zagotoviti tudi prostore za dopolnilne dejavnosti, oziroma za organizirano stanovanjsko gradnjo.
4. ORGANI IN ORGANIZACIJE, KI MORAJO PODATI PREDHODNE POGOJE IN MNENJA ZA PRIPRAVO OSNUTKA TEGA ZAZIDALNEGA NAČRTA, TER SOGLASJA K DOPOLNJENEMU OSNUTKU ZAZIDALNEGA NAČRTA
1. Ministrstvo za okolje in prostor, Urad RS za varstvo narave, izpostava Novo mesto, Novi trg 6, Novo mesto,
2. Ministrstvo za promet in zveze, direkcija RS za ceste, sektor za upravljanje, vzdrževanje in varstvo cest, izpostava Novo mesto, Ljubljanska cesta 47, Novo mesto,
3. Ministrstvo za promet in zveze, direkcija RS za ceste, Sektor za planiranje, Ljubljana, Tržaška 19,
4. Elektro Ljubljana, PE Novo mesto, Ljubljanska 7, Novo mesto,
5. JP Komunala Trebnje, Goliev trg 9, Trebnje,
6. Telekom Slovenije, PE Novo mesto, Novi trg 2, Novo mesto,
7. Občina Trebnje, Oddelek za okolje in prostor, Goliev trg 5, Trebnje,
8. Ministrstvo za zdravstvo, Zdravstveni inšpektor RS, izpostava Novo mesto, Kočevarjeva ulica 1, Novo mesto,
9. Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Enota Novo mesto, Seidlova cesta 1, Novo mesto.
Kolikor se v postopku priprave posebnih strokovnih podlag za ta zazidalni načrt ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodna mnenja in pogoje tudi organov, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-ta pridobe v nadaljnjem postopku izdelave.
Pred pričetkom priprave ZN morajo organi in organizacije iz te točke na zahtevo izdelovalca ZN podati v zvezi s predvidenimi prostorskimi ureditvami usmeritve, zahteve in omejitve (pogoje), ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi osnutka ZN. Organi in organizacije morajo, v skladu s 35. členom ZUNDPP, podati svoje pogoje in soglasja v 30 dneh od zahteve. V fazi priprave predloga ZN s soglasjem na dopolnjeni osnutek ZN potrdijo upoštevanje predhodnih pogojev in usmeritev. Če v predpisanem roku ne podajo pogojev in soglasij se šteje, da jih nimajo oziroma, da z rešitvami v ZN soglašajo.
5. VSEBINA ZAZIDALNEGA NAČRTA
Zazidalni načrt se pripravi kot smiselni izvleček sestavin iz 28., 29. in 30 člena ZUNDPP, in sicer:
OSNUTEK
a) Tekstualni del
– obrazložitev prostorskih pogojev za realizacijo planskih odločitev,
– opis območja urejanja in obodne meje,
– opis prostorskih rešitev po posameznih področjih,
– rešitve in pogoji v zvezi z infrastrukturnimi objekti in napravami,
– rešitve in pogoji v zvezi z varovanjem okolja,
– ukrepi in varovanje delovnega in bivalnega okolja,
– zasnove ureditve zelenih in prometnih površin,
– rešitve v zvezi z naravnimi in drugimi nesrečami,
– seznam parcel, ki se nahajajo znotraj meje obravnavanega območja in lastnikov zemljišč,
– etape izvajanja zazidalnega načrta,
– prostorski pogoji za realizacijo planskih odločitev,
– pogoji pristojnih organov in organizacij,
– osnutek odloka.
b) Grafični del
– prikaz iz prostorskih sestavin dolgoročnega in družbenega plana ter urbanistične zasnove Trebnje za obravnavano območje,
– topografska karta s prikazom območja urejanja ZN v širšem prostoru 1:5000
– katastrski načrt z mejo območja urejanja 1:1000
– geodetski topografski načrt z mejo območja
urejanja 1:500
– zazidalna situacija območja 1:500
– funkcionalne in oblikovalske rešitve
objektov in naprav 1:500
– ureditve po posameznih področjih 1:500
– idejne rešitve komunalnih in energetskih
ureditev s področja prometa in zvez ter drugih
objektov in naprav s področja gospodarjenja
javnih služb 1:500
– idejne rešitve eventualnih prestavitev, rušitev
ali prilagoditev obstoječih naprav in objektov 1:500
– karakteristični prečni profili in normalni
vzdolžni profil internih cest 1:500
DOPOLNJENI OSNUTEK IN PREDLOG ZN
Po sprejetju stališč do pripomb iz javne razgrnitve se v skladu s pripombami izdela dopolnjen osnutek ZN na katerega se pridobe soglasja soglasodajalcev.
Dopolnjeni predlog ZN mora vsebovati še tehnične elemente za zakoličenje objektov in gradbenih parcel ter pogoje za določitev funkcionalnih zemljišč k objektom. Ustrezno tekstualnemu delu se dopolni tudi grafični del.
ODLOK O ZAZIDALNEM NAČRTU
Besedilo odloka se pripravi v skladu s 44. členom navodila o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85)
3. člen
Terminski plan in postopek izdelave ter sprejemanja ZN
TERMINSKI PLAN
–  program priprave             4 tedne po podpisu pogodbe
–  posebne strokovne            10 tednov po sprejetih
   podlage in dve varianti      programih priprave za PZ
   rešitve                      in ZN
–  izdelava osnutka             4 tedne po potrditvi variantne 
                                rešitve s strani občine
–  stališča do pripomb          3 tedne po končani javni
                                razgrnitvi, oziroma po prejemu
                                pripomb s strani naročnika
–  izdelava dopolnjenega        3 tedne po potrditvi
   osnutka                      stališč do pripomb
–  izdelava predloga            3 tedne po prejemu soglasij
–  izdelava končnih             3 tedne po objavi odloka
   elaboratov                   v Uradnem listu RS
POSTOPEK IZDELAVE ZAZIDALNEGA NAČRTA
S pripravo posebnih strokovnih podlag za zazidalni načrt se prične takoj po sprejetju programa priprave.
Osnutek zazidalnega načrta se izdela na podlagi posebnih strokovnih podlag, izbrane variante idejne zasnove, predhodnih pogojev in programske zasnove.
Ko občinska strokovna služba pristojna za prostor ugotovi, da osnutek ZN vsebuje vse sestavine predpisane s programom priprave, predlaga županu, da se osnutek javno razgrne.
Župan Občine Trebnje sprejme sklep o enomesečni javni razgrnitvi osnutka ZN v roku 8 dni po prejemu gradiva iz prejšnje alinee. Sklep o javni razgrnitvi se objavi v Uradnem listu RS.
Javna razgrnitev se izvede na sedežu Občine Trebnje za 30 dni od dneva objave sklepa o javni razgrnitvi iz prejšnje alinee.
V času javne razgrnitve se organizira javna obravnava.
Občani, organi in organizacije, krajevna skupnost, občinski svet in drugi zainteresirani, oziroma prizadeti, lahko podajo pripombe v času trajanja javne razgrnitve osnutka ZN.
Župan zavzame stališča do pripomb in predlogov na osnutek.
Na podlagi sprejetih stališč do pripomb izdelovalec pripravi dopolnjeni osnutek in pridobi soglasja soglasodajalcev, ki so bili določeni v programu priprave.
Po prejetju soglasij na dopolnjeni osnutek ZN, izdelovalec pripravi predlog dokumenta.
Župan Občine Trebnje posreduje predlog ZN občinskemu svetu v obravnavo in mu predlaga sprejem ZN z odlokom.
Odlok se objavi v Uradnem listu RS.
4. člen
Organizacija priprave zazidalnega načrta
Naročnik zazidalnega načrta je Občina Trebnje.
Izdelovalec zazidalnega načrta, ki je bil izbran na podlagi zbiranja ponudb, je DIA d.o.o. Ljubljana.
Koordinator pri izdelavi dokumentacije je občinska strokovna služba.
Sredstva za geodetska dela in izdelavo prostorsko izvedbenega akta se zagotavljajo v proračunu Občine Trebnje.
5. člen
Začetek veljavnosti
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem sprejema na Občinskem svetu občine Trebnje.
Št. 35005/031/2000
Trebnje, dne 11. aprila 2001.
Župan
Občine Trebnje
Ciril Metod Pungartnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti