Uradni list

Številka 28
Uradni list RS, št. 28/2001 z dne 19. 4. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 28/2001 z dne 19. 4. 2001

Kazalo

1757. Odlok o ravnanju z zapuščenimi vozili v Občini Ravne na Koroškem, stran 3072.

Na podlagi 21. in 65. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98 in 74/98) in 17., 18. in 222. člena zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 30/98) ter v skladu s 16. členom statuta Občine Ravne na Koroškem (Uradni list RS, št. 39/99) je Občinski svet občine Ravne na Koroškem na 19. seji 22. 3. 2001 sprejel
O D L O K
o ravnanju z zapuščenimi vozili v Občini Ravne na Koroškem
SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določajo postopek, pogoji, način odstranjevanja in prodaje zapuščenih vozil v Občini Ravne na Koroškem.
2. člen
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo naslednji pomen:
1. zapuščeno vozilo je motorno vozilo, ki nima registrskih tablic ali mu je veljavnost registracije potekla; za vsa navedena vozila šteje, da so zapuščena, če se več kot 3 dni nahajajo na javni površini,
2. vozila po tem odloku so: motorna, priklopna in pol priklopna vozila, motorna kolesa, kolesa z motorjem in plovna vozila,
3. javne površine:
– ceste, ulice, pločniki, trgi, kolesarske steze in poti, mostovi, obrežja vodotokov, varovalni pas ceste;
– javni parki, drevoredi, zelenice, nasadi, zelenice ob javnih poteh in objektih;
– otroška in športna igrišča;
– pokopališča;
– kopališča;
– železniške in avtobusne postaje, postajališča, parkirni prostori, tržnice,
4. za lastnika zapuščenega vozila se šteje pravna ali fizična oseba, ki je uradno evidentirana kot lastnik vozila oziroma oseba, ki je na podlagi pisne pogodbe pridobila lastninsko pravico na vozilu in je taka pogodba izkazana,
5. lastnik vozila je neznan, če na vozilu samem ali na pristojnem uradu ni mogoče dobiti uradnih podatkov o lastniku vozila,
6. pooblaščena oseba za izvajanje tega odloka je komunalno-cestni inšpektor,
7. izvajalci odstranjevanja in upravljavci skladišča zapuščenih vozil so pravne ali fizične osebe, s katerimi se sklenejo pogodbe o odstranjevanju, varovanju in prodaji zapuščenih vozil (v nadaljevanju: izvajalec odstranjevanja zapuščenih vozil in upravljalec skladišča zapuščenih vozil).
POSTOPEK ODSTRANJEVANJA
3. člen
(1) Inšpektor v postopku odstranjevanja zapuščenega vozila najprej stori vse potrebno, da ugotovi lastnika zapuščenega vozila in ga opozori z nalepko na vozilu in s pisnim navodilom v priporočeni pošiljki, da je dolžan v roku osem dni odstraniti zapuščeno vozilo z javne površine ter ga opozori, da bo v nasprotnem primeru zapuščeno vozilo odpeljano na njegove stroške. Kadar vozilo predstavlja nevarnost za onesnaženje okolja ali bi ogrožalo varnost ljudi in premoženja, se odredi takojšnja odstranitev vozila.
(2) Če lastnik v roku, določenem v prvem odstavku tega člena, ne odstrani zapuščenega vozila, inšpektor odredi odstranitev zapuščenega vozila na določen varovan prostor in o tem obvesti pristojno policijsko postajo.
Odvoz se opravi na stroške lastnika zapuščenega vozila. Pritožba zoper odredbo ne zadrži njene izvršitve.
(3) Če inšpektor ne more ugotoviti lastnika zapuščenega vozila, pusti na vozilu pisno obvestilo, v katerem neznanega lastnika opozori, da je dolžan v roku 8 dni odstraniti zapuščeno vozilo.
4. člen
Če se na kraju samem ugotovi, da je vozilo očitno zavrženo in ne predstavlja vrednosti oziroma gre le še za ostanek vozila in ni mogoče ugotoviti lastnika, se vozilo, ne glede na določbe tega odloka, uniči kot kosovni odpadek.
5. člen
Inšpektor o postopku odstranjevanja zapuščenega vozila izdela zapisnik o stanju vozila in fotografira vozilo.
Zapisnik mora vsebovati naslednje podatke:
– datum opozorila lastniku vozila;
– datum odstranitve;
– tip vozila;
– stanje vozila;
– podatke o lastniku vozila, če je ta znan;
– lokacijo najdbe zapuščenega vozila;
– opis načina odvoza;
– podatke o inšpektorju;
– številko šasije ali motorja.
6. člen
Izvajalec odstranjevanja zapuščenih vozil na podlagi odredbe inšpektorja odstrani zapuščeno vozilo z javne prometne površine.
7. člen
Izvajalec preda zapuščeno vozilo upravljalcu skladišča zapuščenih vozil in o tem izdela zapisnik.
NAČIN VAROVANJA ZAPUŠČENIH VOZIL
8. člen
Upravljalec skladišča zapuščenih vozil je pooblaščeno podjetje, ki ga za te namene pooblasti Občinski svet občine Ravne na Koroškem.
9. člen
Upravljalec skladišča zapuščenih vozil zagotavlja za varovanje zapuščenih vozil:
– ograjen prostor;
– 24-urno varovanje prostora;
– poslovni prostor za opravljanje administrativnih opravil.
10. člen
Izvajalec odstranjevanja in upravljalec skladišča zapuščenih vozil morata voditi evidenčno knjigo, ki vsebuje naslednje podatke:
– zapis o stanju vozila, ki ga je izdelal inšpektor;
– fotografijo vozila in tip vozila;
– zapisnik o prevzemu vozila;
– podatke o letniku vozila, če je ta znan;
– stroške, povezane z odvozom in hrambo zapuščenega vozila;
– podatke o prodaji vozila;
– dohodek od prodaje vozila;
– številko šasije ali motorja.
11. člen
Upravljalec skladišča zapuščenih vozil s pisnim navodilom v priporočeni pošiljki pozove lastnika zapuščenega vozila, da odpelje vozilo v tridesetih dneh od vročitve pošiljke.
Upravljalec skladišča zapuščenih vozil izroči vozilo lastniku na podlagi listine, ki dokazuje lastništvo in po plačilu stroškov odvoza in hrambe vozila.
Kadar ni mogoče ugotoviti lastnika vozila, upravljalec skladišča zapuščenih vozil preko sredstev javnega obveščanja, oglasne deske Občine Ravne na Koroškem ali na drug, krajevno običajen, način objavi razglas o najdenem vozilu, v katerem se pozove neznanega lastnika, da prevzame zapuščeno vozilo v roku iz prvega odstavka tega člena, proti plačilu vseh stroškov ter se ga opozori, da bo v nasprotnem primeru vozilo prodano na javni dražbi oziroma uničeno kot kosovni odpadek. Lastniki vozil lahko z vlogo zaprosijo upravljalca skladišča zapuščenih vozil za začasno varovanje vozila, če ima upravljalec skladišča na razpolago prazen prostor.
12. člen
Ceno za prevoz in hrambo zapuščenih vozil določita izvajalec odstranjevanja in upravljalec skladišča zapuščenih vozil po ceniku, ki ga sprejme Občinski svet občine Ravne na Koroškem.
PRODAJA OZIROMA UNIČENJE ZAPUŠČENIH VOZIL
13. člen
Po roku iz prvega odstavka 11. člena tega odloka se zapuščeno vozilo večje vrednosti proda na javni dražbi, ki jo občasno organizira upravljalec skladišča zapuščenih vozil in o tem obvesti pooblaščene osebe, ki izvajajo inšpekcijo na območju Občine Ravne na Koroškem.
Vrednost vozila ugotovi sodni cenilec in o tem poda cenilni zapisnik in mnenje.
14. člen
Iz izkupička od prodanih vozil upravljalec skladišča pokrije stroške prevoza in hrambe vozil ter ostale stroške.
Preostanek od izkupička pripada lastniku vozila. Kadar se na javni dražbi prodajajo vozila, katerih lastniki niso znani, se izkupiček od prodanih vozil po pokritju vseh stroškov nakaže na žiro račun Občine Ravne na Koroškem.
15. člen
Če se vozilo na javni dražbi ne more prodati oziroma kadar je vozilo manjše ali neznatne vrednosti, se vozilo šteje za kosovni odpadek in se uniči.
Šteje se, da je vozilo manjše ali neznatne vrednosti, kadar so stroški odvoza, hrambe in javne dražbe večji od uradno ocenjene vrednosti vozila.
Kadar ni mogoče ugotoviti lastnika, krije stroške uničenja zapuščenega avtomobila kot kosovnega odpadka Občina Ravne na Koroškem.
16. člen
Stroške, povezane z odvozom, hrambo, prodajo, uničenjem in druge stroške se izterja od lastnika zapuščenega vozila po predpisih o davkih občanov.
ODSTRANITEV ZAPUŠČENIH VOZIL Z DRUGIH POVRŠIN
17. člen
Za zapuščena vozila, ki se nahajajo na zemljiščih pravnih, civilnopravnih in fizičnih oseb in predstavljajo vir onesnaženja okolja ali očitno kazijo okolje, se uporablja postopek odstranjevanja, določen s tem odlokom:
a) za zapuščena vozila na skupnih funkcionalnih stanovanjskih zemljiščih, na gozdnih in kmetijskih zemljiščih lahko lastnik v primeru, da pozna kršilca odloka, tega opozori in zahteva odstranitev takšnega vozila,
b) v primeru, kadar lastnik ne odstrani zapuščenega vozila oziroma kadar ni mogoče najti lastnika zapuščenega vozila, upravnik oziroma lastnik zemljišča pozove občinskega komunalno-cestnega inšpektorja, ki nadaljuje postopek po tem odloku,
c) v primeru iz prvega in drugega odstavka tega člena nosi stroške odvoza, hrambe in uničenja lastnik zapuščenega vozila.
KAZENSKA DOLOČBA
18. člen
Z mandatno kaznijo 60.000 SIT se kaznuje posameznik na kraju samem in z mandatno kaznijo 100.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik na kraju samem, če ravna v nasprotju z drugim odstavkom 3. člena tega odloka. Mandatno kazen lahko izreče komunalno – cestni inšpektor.
KONČNI DOLOČBI
19. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati pravilnik o odstranjevanju zapuščenih vozil (Uradni list RS, št. 59/98).
20. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-02-3/01-11
Ravne na Koroškem, dne 22. marca 2001.
Županja
Občine Ravne na Koroškem
Ivana Klančnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti