Uradni list

Številka 28
Uradni list RS, št. 28/2001 z dne 19. 4. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 28/2001 z dne 19. 4. 2001

Kazalo

1744. Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča na območju Občine Kobilje, stran 3063.

Na podlagi 58., 59., 60. in 61. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/84, 32/85 in 33/89 in Uradni list RS, št. 24/92), zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 28/83, 42/85, 47/87 in 5/90 ter Uradni list RS, št. 10/91, 13/93, 66/93, 35/97, 87/97 in 73/98) ter na podlagi 20. člena statuta Obične Kobilje (Uradni list RS, št. 94/99) je Občinski svet občine Kobilje na 14. redni seji dne 20. 3. 2001 sprejel
O D L O K
o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča na območju Občine Kobilje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Za uporabo stavbnih zemljišč se v Občini Kobilje plačuje nadomestilo, s katerim se zagotavljajo sredstva za pridobivanje in urejanje stavbnih zemljišč ter za investicije v komunalno infrastrukturo.
2. člen
Nadomestilo se plačuje za uporabo zazidalnega stavbnega zemljišča, ki je lahko v zgradbi ali izven nje, ki se uporablja za stanovanjski, počitniški ali poslovni namen, od površine drugih objektov in za nezazidano stavbno zemljišče.
3. člen
Površina stanovanjske in počitniške stavbe je čista tlorisna površina sob, predsob, hodnikov, kuhinje, kopalnice, WC, shrambe in drugih zaprtih prostorov stanovanja ter zaprtih garažnih prostorov v stavbi ali posebnem objektu, razen prostorov, ki niso namenjeni za bivanje (kleti, kurilnice...).
Za uporabno površino poslovnega prostora se šteje tlorisna površina poslovnega prostora in vseh prostorov, ki tvorijo funkcionalno celoto s poslovnim prostorom (sanitarije, umivalnice, skladišča, garderobe, pisarne, hodniki ipd.).
4. člen
Ta odlok določa območje Občine Kobilje, kjer se plačuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, zavezance za plačilo, merila za določanje višine in za oprostitev plačila nadomestila ter določanje višine nadomestila.
5. člen
Višina nadomestila se določi tako, da se upošteva površina, skupno število točk po merilih iz tega odloka, vrednost točke, ki jo določi občinski svet in oprostitve, ki so določene na podlagi tega odloka.
6. člen
Namen uporabe in lega stavbnega zemljišča:
– za stanovanjski namen se smatrajo objekti in deli objektov, namenjeni za stalno bivanje,
– za počitniški namen se smatrajo objekti ali deli objektov, namenjeni za počitniško uporabo ali začasnemu bivanju v vinogradniških hišicah,
– za poslovni namen se smatrajo objekti ali deli objektov, namenjeni za poslovno dejavnost ter nepokrite površine, namenjene za poslovno dejavnost.
7. člen
Zapuščeni ter dotrajani objekti:
– Vsi zapuščeni dotrajani objekti na stavbnih zemljiščih se ovrednotijo s 100 dodatnimi točkami.
Zapuščeni objekti so:
– nenaseljen objekt (brez stanovalcev ali poslovne dejavnosti),
– nevzdrževan zunanji videz objekta,
– nevzdrževan zunanji videz objektu pripadajočega zemljišča,
– nedograjen objekt več kot 5 let od izdaje gradbenega dovoljenja.
Če lastnik zapuščenega in dotrajanega objekta v treh letih od odmere plačila po tem odloku ne začne s sanacijo oziroma ga ne odstrani, se začne postopek za odstranitev objekta na račun lastnika.
8. člen
Nenamenska uporaba stavbnega zemljišča se ugotavlja glede na prostorsko izvedbene načrte, ki ovira izgradnjo oziroma realizacijo infrastruktrunih objektov in se ovrednoti s 500 točkami.
II. ZAVEZANCI
9. člen
Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča mora plačati lastnik ali neposredni uporabnik zemljišča oziroma dela stavbe, lastnik ali najemnik stanovanja oziroma poslovnega prostora.
V primeru solastništva je zavezanec za plačevanje nadomestila le tisti od solastnikov, ki je neposredni uporabnik stavbnega zemljišča oziroma tisti, za katerega se solastniki dogovorijo.
Kolikor najemnik ali drug uporabnik nadomestila ne plača v določenem roku, se nadomestilo odmeri lastniku.
III. MERILA ZA DOLOČANJE VIŠINE NADOMESTILA
10. člen
Za določitev višine nadomestila se upoštevajo naslednja merila:
1. lega in namen uporabe stavbnega zemljišča,
2. merilo za druge objekte,
3. merilo za oprostitev plačevanja nadomestila,
4. zapuščenost in dotrajanost objekta in stavbnega zemljišča.
11. člen
Lega in namen stavbnega zemljišča
Glede na lego in namembnost so stavbna zemljišča razvrščena:
1. na stavbna zemljišča za stanovanjske namene,
2. na stavbna zemljišča za poslovne namene gospodarskih dejavnosti, obrtnih dejavnosti in obrti podobnih dejavnosti, trgovine,
3. na stavbna zemljišča za poslovne namene poštnih in telekomunikacijskih storitev, zavarovalništvo itd.,
4. na stavbna zemljišča za počitniške dejavnosti,
5. na nezazidana stavbna zemljišča.
Lega in namen uporabe stavbnega zemljišča se ovrednoti z naslednjim številom točk:
1. stanovanjski namen                       90
2. poslovni namen gospodarske dejavnosti   140
3. ostali poslovni nameni                  160
4. počitniške dejavnosti                    90
5. nezazidano stavbno zemljišče (12. člen)  30
IV. DOLOČANJE VIŠINE NADOMESTILA
12. člen
Letna višina nadomestila se določi tako, da se število točk iz 11. člena tega odloka pomnoži s površino zavezančevega objekta in z vrednostjo točke za izračun nadomestila.
Nadomestilo za uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča, urejenega z zazidalnim načrtom, se plačuje od površine nezazidanega stavbnega zemljišča v višini 50% izračunane vrednosti na podlagi 11. člena tega odloka.
Nadomestilo za uporabo nepokritih površin, ki se uporabljajo kot poslovni prostori se plačujejo v višini 60% od vrednosti nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.
V stavbah, kjer so razen stanovanjskih tudi poslovni prostori, se izračun nadomestila naredi ločeno.
13. člen
Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča se odloči z odločbo pristojne davčne službe. Glede postopka za odmero in pobiranje ter vračanje nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, prisilne izterjave, dopisa zaradi neizterljivosti, zastaranje in plačila obresti od nadomestila za porabo stavbnega zemljišča, ki ga zavezanec ni plačal v predpisanem roku, se uporabljajo določbe zakona o davčni službi in zakona o davčnem postopku.
14. člen
Nadomestilo se zavezancu odmeri na podlagi podatkov, ki jih davčni službi posreduje uprava Občine Kobilje. Za izračun nadomestila se uporabljajo podatki iz uradnih evidenc. Občina Kobilje lahko zavezance pozove, da ji posredujejo vse potrebne podatke za izračun nadomestila. Na tak način pridobljeni podatki se tudi lahko uvrstijo v uradno evidenco.
Zavezanci so dolžni sporočiti v petnajstih dneh po sprejemu obvestila oziroma poziva upravi Občine Kobilje in davčni službi, potrebne podatke za odmero nadomestila. Prav tako so zavezanci občinski upravi dolžni sporočiti vse spremembe za odmero nadomestila v petnajstih dneh po nastanku spremembe.
Zavezancem za plačilo, ki podatkov Občinski upravi občine Kobilje ne sporočijo, se odmeri nadomestilo od površin, ki so na razpolago v uradnih evidencah, po oceni strokovne službe uprave Občine Kobilje, oziroma po sklepu občinskega sveta.
Če nastane obveznost za plačilo nadomestila po tem odloku ali sprememba med letom pred odmero nadomestila, se le-ta upošteva v tekočem letu, v nasprotnem slučaju se obračuna v naslednjem letu.
V. OPROSTITEV PLAČILA NADOMESTILA
15. člen
Nadomestilo se ne plačuje za zemljišče, ki se uporablja:
– za potrebe obrambe in zaščite,
– za objekte, ki imajo status kulturnega spomenika,
– za objekte, ki so v lasti Občine Kobilje in so namenjeni za opravljanje njene lastne dejavnosti,
– za šole in vrtce,
– za stavbe, ki jih verske skupnosti uporabljajo za svojo versko dejavnost (cerkve, kapele, župnišča),
– za potrebe humanitarnih organizacij,
– za športno-rekreacijske objekte,
– za objekte, ki služijo za društvene dejavnosti,
– za objekte, ki služijo za požarno varnost,
– za vodovodna zajetja,
– za mrliške veže,
– za nezazidano stavbno zemljišče, ki še nima pogojev za izgradnjo stanovanja ali drugega objekta.
16. člen
Plačila nadomestila so oproščeni tudi občani, ki prejemajo denarni dodatek – edini vir za preživljanje. Pri oprostitvi plačila se upoštevajo merila in pogoji, ki jih določa zakon o socialnem varstvu.
Do sprejetja novih zakonskih podlag o kmetijskih gospodarstvih, kmetijski gospodarski objekti, ki dejansko služijo izključno kmetijski dejavnosti, niso predmet tega odloka.
17. člen
Na lastno zahtevo so oproščeni plačila nadomestila za dobo pet let zavezanci, ki so kupili novo stanovanje ali zgradili, dozidali, nadzidali ali obnovili družinsko stanovanjsko hišo, če so bili v ceni stanovanja oziroma družinske stanovanjske hiše ali v ceni zemljišča za zidavo plačani stroški za urejanje stavbnega zemljišča. Petletna doba oprostitve plačevanja nadomestila začne teči od dneva vselitve v stanovanje ali stanovanjsko hišo oziroma največ osem let od izdaje gradbenega dovoljenja.
18. člen
Oprostitev nadomestila (v celoti ali deloma) lahko uveljavljajo zavezanci:
– zaradi elementarnih ali drugih nesreč,
– zaradi socialne ogroženosti,
– zaradi drugih utemeljenih vzrokov.
19. člen
Zavezance se oprosti plačevanja nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na njegovo zahtevo. Vlogo mora vložiti pri Občinski upravi občine Kobilje za tekoče leto.
VI. KAZENSKE DOLOČBE
20. člen
Z denarno kaznijo od 40.000 SIT do 100.000 SIT se kaznuje za prekršek pravne osebe ali podjetnik posameznik, ki:
– ne sporoči pristojnemu organu podatkov, ki so potrebni za odmero nadomestila,
– prijavi nepravilne podatke za odmero nadomestila,
– ne prijavi spremembe za odmero nadomestila v petnajstih dneh od nastanka spremembe.
Odgovorne osebe pravne osebe se kaznuje za prekršek iz prejšnjega odstavka z denarno kaznijo 20.000 SIT.
Z denarno kaznijo od 10.000 SIT do 30.000 SIT se kaznuje tudi fizična oseba, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
VII. KONČNI DOLOČBI
21. člen
Ko začne veljati ta odlok, preneha veljati odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča na območju Občine Lendava (Uradne objave, št. 1/88).
22. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 420-08-288
Kobilje, dne 20. marca 2001.
Župan
Občine Kobilje
Pavel Nemet l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti