Uradni list

Številka 28
Uradni list RS, št. 28/2001 z dne 19. 4. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 28/2001 z dne 19. 4. 2001

Kazalo

1725. Pravilnik o finančnih intervencijah za ohranjanje in razvoj kmetijstva v Občini Črnomelj, stran 3044.

Na podlagi 16. člena statuta Občine Črnomelj (Uradni list RS, št. 87/99, 13/01) je Občinski svet občine Črnomelj na 21. seji dne 30. 3. 2001 sprejel
P R A V I L N I K
o finančnih intervencijah za ohranjanje in razvoj kmetijstva v Občini Črnomelj
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določi način pridobivanja, namen, pogoji in oblike dodelitve finančnih sredstev, ki so v letnem proračunu Občine Črnomelj namenjena za ohranjanje in razvoj kmetijstva v Občini Črnomelj.
2. člen
Za uresničevanje ciljev ohranjanja in razvoja kmetijstva Občine Črnomelj se finančna sredstva usmerjajo v:
– pospeševanje strukturnih sprememb in usmerjanje razvojne naložbene dejavnosti v kmetijstvu za ustvarjanje ekonomsko stabilnih gospodarskih enot – družinske kmetije,
– večanje kakovostnih pridelkov in okolju prijaznejših dejavnosti,
– uvajanje kakovostnih semen, plemenskih živali ter tehnologije,
– ohranitev, varstvo in optimalno rabo kmetijskih zemljišč ter ohranjanje poseljenosti,
– zagotovitev stalnega strokovnega izpopolnjevanja,
– celovit razvoj kmetijstva s posebnim upoštevanjem območji s težavnejšimi pridelovalnimi razmerami za kmetijstvo,
– druge ukrepe sprejemljive za ohranjanje in razvoj kmetijstva.
3. člen
Prednosti pri izvajanju ciljev ohranjanja in razvoja kmetijstva in usmerjanje sredstev za ohranjanje in razvoj predlaga Odbor za kmetijstvo in turizem.
Letni program ukrepov se pripravi na osnovi določil pravilnika in mora vsebovati najmanj:
– navedbo ukrepa,
– višino razpoložljivih sredstev za posamezni ukrep,
– pogoje in merila za pridobitev sredstev iz pravilnika in druge pogoje in merila, ki jih pravilnik ne določa.
Letni program ukrepov potrdi s sklepom Občinski svet občine Črnomelj.
II. NAČINI IN KRITERIJI ZA DODELJEVANJE SREDSTEV
Splošni kriteriji
4. člen
1. Upravičenci do sredstev za ohranjanje in razvoj kmetijstva so:
– pravne in fizične osebe, občani Občine Črnomelj, ki jim je kmetijska dejavnost osnovna dejavnost in imajo stalno prebivališče oziroma sedež v Občini Črnomelj,
– društva, krožki in združenja ter strokovne službe, ki delujejo v Občini Črnomelj na področju kmetijstva.
2. Sredstva za ohranjanje in razvoj kmetijstva se dodeljujejo kot regresi, premije, podpore, subvencije, plačila storitev, investicijski odhodki.
3. Zahtevke za dodelitev sredstev za ohranjanje in razvoj kmetijstva vložijo upravičenci na osnovi javnega razpisa, natečaja ali javne objave, kolikor ni v določilih 9. člena pravilnika določeno drugače. Prednosti bodo imeli zahtevki, ki bodo zagotavljali aktivno zaposlitev in razvoj kmetije z upoštevanjem območij s težavnejšimi pridelovalnimi razmerami.
4. Zahtevke vlagajo upravičenci iz 1. točke tega člena v svojem imenu ali njihovi pooblaščenci za njihov račun.
5. Vlagatelji, ki pridobivajo sredstva za druge upravičence morajo ta sredstva prenakazati na njihov račun najpozneje v dveh delovnih dneh od njihovega prejema. Vlagatelj ne sme pogojevati uveljavljanja ali izplačila intervencijskih sredstev upravičencu z obsegom proizvodnje oziroma pogodbenega sodelovanja ali nakupom blaga iz svoje trgovske mreže.
6. Vlagatelj, ki pridobi sredstva za druge upravičence lahko upravičencu zaračuna stroške poslovanja vendar največ do 0,5% od višine uveljavljenih sredstev.
5. člen
1. Razpisi, natečaji ali javna objava mora vsebovati:
– namene za katere se dodeljujejo sredstva;
– višina razpisanih sredstev za posamezni ukrep;
– pogoji in merila za pridobitev sredstev z navedbo dokumentacije, ki mora biti priložena vlogi;
– rok za vložitev zahtevkov, ki ne sme biti krajši od 15 dni od dneva objave ter naslov, na katerega se vložijo zahtevki;
– rok do katerega bodo prosilci obveščeni o izidu razpisa.
2. Zahtevki morajo vsebovati z razpisom, natečajem ali javno objavo zahtevane podatke, predvsem:
– osnovne podatke o prosilcu (ime, naziv, sedež), davčno številko, številko računa za nakazilo sredstev;
– namen zahtevka;
– izjavo o točnosti navedenih podatkov.
3. Zainteresiranim upravičencem mora biti na voljo ustrezna razpisna dokumentacija z naslednjimi sestavnimi deli:
– podatki o višini razpisanih sredstev za posamezni namen,
– višina deleža sofinanciranja, do katerega so upravičeni,
– vzorec pogodbe,
– navedbo potrebnih dokumentov, ki jih mora prejemnik predložiti,
– navedbo meril za dodelitev subvencije, regresa ali drugega finančnega transferja.
6. člen
Občinska uprava občine Črnomelj na podlagi določil pravilnika, javnih razpisov, natečajev in objav pripravi predlog upravičenosti in oceno vloženih zahtevkov.
Posebna tričlanska komisija, ki jo imenuje župan, s sklepom pripravi predlog upravičencev za dodelitev finančnih sredstev kolikor v 9. členu pravilnika ni določeno drugače. Komisija je praviloma v naslednji sestavi: predsednik odbor za kmetijstvo in turizem, predstavnik območne kmetijske svetovalne službe, predstavnik občinske uprave.
Odobritev sredstev potrdi župan s sklepom.
7. člen
Župan Občine Črnomelj z vsemi, katerim so bila s sklepom odobrena sredstva, sklene pogodbo, v kateri se opredeli:
– namen,
– višina sredstev,
– pogoje plačila,
– možnosti za preverjanje namenske porabe sredstev,
– izvajanje kontrole nad porabo sredstev,
– določilo, da mora prejemnik ob ugotovljeni nenamenski porabi sredstev vrniti sredstva z zamudnimi obrestmi.
Posebni kriteriji
Posebni kriteriji so navedeni v 9. členu in so specifični pri posameznih ukrepih za ohranjanje in razvoj kmetijstva.
III. UKREPI
8. člen
Ukrepi za ohranjanje in razvoj kmetijstva so razdeljeni po naslednjih področjih:
1. Urejanje kmetijskih zemljišč in urejanje kmetijske infrastrukture
Namen ukrepa:
Sredstva so namenjena za izboljšanje fizikalno-kemičnih in bioloških lastnosti tal. Dela obsegajo odstranitev zarasti in skalnih samic, ki na kmetijskih zemljiščih ovirajo obdelavo, planiranje in ravnanje terena, ureditev poti za dostop na kmetijsko zemljišče ter čiščenje in ureditev brežin obstoječe hidromelioracijske mreže. Sredstva se prioritetno namenjajo za pripravo in izvajanje ukrepov občinskega programa agrarnih operacij in urejanje kmetijske infrastrukture po sklepu župana. Preostali del sredstev se namenja za manjše agromelioracije.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Sredstva za sofinanciranje izvedbe male agromelioracije lahko pridobijo upravičenci lastniki ali najemniki kmetijskih zemljišč za usposabljanje kmetijskih zemljišč, na območju Občine Črnomelj z zahtevkom na osnovi javnega razpisa. Sofinancira se do 50% vrednosti investicije na osnovi priloženih originalnih računov za opravljeno upravičeno investicijo in dokazil o plačilu računov. Upravičenost investicije se dokazuje na osnovi priloženega programa in opisa obsega predvidenih del, ki ga pred investicijo pripravi za upravičenca kmetijske svetovalne službe. Maksimalna strnjena površina za katero lahko upravičenec uveljavlja sredstva je 0,50 ha. Zahtevku mora biti priloženo dokazilo o priglasitvi del. Prednost imajo prosilci za površine v območjih, ki niso zajeta v občinski plan agromelioracij.
2. Združevanje kmetijskih zemljišč z namenom urejanja pašnih površin
Namen ukrepa:
Sredstva se namenjajo upravičencem za urejanje pašnikov.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Sredstva za ureditev in razširitev pašnika lahko pridobijo upravičenci, lastniki ali najemniki kmetijskih zemljišč, ki urejajo pašnik na območju Občine Črnomelj z zahtevkom na osnovi javnega razpisa. Minimalna skupna površina pašnika, ki se ureja na novo ali obnavlja je 2 ha, pri skupni obremenitvi 2,5 GVŽ/ha. Sofinancira se do 50% vrednosti investicije na osnovi priloženih originalnih računov za opravljeno upravičeno investicijo in dokazil o plačilu računov. Upravičenost investicije se dokazuje s priloženim mnenjem in načrtom ureditve pašnika, ki ga pripravi kmetijska svetovalna služba. Prednost imajo prosilci izven nižinskih območij. Zahtevku mora biti priloženo dokazilo o priglasitvi del.
3. Programi prestrukturiranja kmetij
Namen ukrepa
Sredstva se namenjajo za podporo naložbam za prestrukturiranje kmetij, preusmeritve in modernizacijo proizvodnje, ekološko kmetovanje in druge vrste prestrukturiranja, ki pomenijo razširitev kmetijske dejavnosti ali uvedbo novega delovnega mesta na kmetiji.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Sredstva v višini do 30% vrednosti vlaganj v naložbo za prestrukturiranje kmetijstva lahko pridobijo upravičenci, z zahtevkom na osnovi javnega razpisa. Zahtevku mora biti priloženo mnenje kmetijske svetovalne službe o pomenu naložbe za razvoj kmetije in račune za nakup ali opravljeno delo vezano na naložbo ter dokazila o plačilu računov, če gre za gradnjo gradbeno dovoljenje ali odločbo o priglasitvi del. Prednost imajo upravičenci, ki jim je kmetijstvo osnovna dejavnost.
4. Razširitev in posodobitev ter pridobitev novih zmožnosti na kmetijah za dopolnilne dejavnosti
Namen ukrepa:
Namen ukrepa je pospeševanje razvoja dopolnilnih dejavnosti, pospešiti strukturne spremembe v kmetijstvu, konkurenčno usposobitev kmetijskih proizvajalcev in širitev obstoječih ali novih dejavnosti. Te dejavnosti so: dejavnost turizma na kmetiji, predelava in prodaja kmetijskih pridelkov, ki temelje na lastni proizvodnji, domača obrt, predelava sadja in zelenjave ipd.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Sredstva v višini do 30% vrednosti vlaganj v naložbe za dopolnilne dejavnosti lahko pridobijo upravičenci z vložitvijo zahtevka na osnovi javnega razpisa. Zahtevku mora biti priloženo mnenje kmetijske svetovalne službe o pomenu uvajanja nove dejavnosti in račune za nakup ali opravljeno delo vezano na naložbo ter dokazila o plačilu računov, če gre za gradnjo gradbeno dovoljenje ali odločbo o priglasitvi del. Prednost imajo upravičenci, ki jim je kmetijstvo osnovna dejavnost.
5. Podpora pri nakupu nove tehnologije – specialne mehanizacije
Namen ukrepa:
Spodbujanje nakupa specialne mehanizacije za potrebe strojnega krožka – za opravljanje uslug s temi stroji.
Pogoji za pridobitev sredstev
Sredstva lahko pridobijo upravičenci, lastniki specialne mehanizacije s katero opravljajo usluge v sklopu strojnega krožka z vložitvijo zahtevka na osnovi javnega razpisa. Podpora znaša do 30% vrednosti stroja. Zahtevku mora biti priložen originalni račun oziroma potrdilo o nakupu in dokazilo o plačilu računa, potrdilo o članstvu v strojnem krožku in mnenje strojnega krožka o upravičenosti nakupa mehanizacije.
6. Regresiranje oziroma subvencioniranje v živinorejski in rastlinski proizvodnji
Namen ukrepa:
Namen podpor je spodbujanje nabave kvalitetnega reprodukcijskega materiala za kmetijstvo, obnove črede plemenskih krav, obnove črede plemenskih prašičev, obnove črede drobnice v kontroliranih tropih, spodbujanje uvajanja ekološkega in integriranega kmetovanja, obnovo vinogradov in sadovnjakov in nasadov jagod in za druge regrese oziroma subvencije, ki se določijo z letnim programom ukrepov.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Sredstva lahko pridobijo upravičenci z vložitvijo zahtevka na osnovi javnega razpisa v katerem se določijo, na osnovi letnega programa ukrepov, natančnejši pogoji in višina regresa oziroma subvencije.
7. Subvencioniranje realne obrestne mere za dolgoročna in kratkoročna namenska bančna posojila
Namen ukrepa:
Sredstva so namenjena za subvencioniranje realne obrestne mere za dolgoročna namenska bančna investicijska posojila, posojila za nakup zemlje in kratkoročna posojila za nabavo repromateriala in reprodukcijskega materiala.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Sredstva lahko pridobi upravičenec z zahtevkom na osnovi javnega razpisa v katerem se na osnovi letnega programa ukrepov določijo natančnejši pogoji in višina subvencije.
8. Izobraževanje in raziskovanje za potrebe kmetijstva
Namen ukrepa:
Namen sofinanciranja izobraževanja kmetov je spodbujanje uvajanja novih znanj in novih tehnologij kmetijske proizvodnje ter izboljšanje kvalitete življenja na podeželju.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Do sofinanciranja izobraževanja so upravičeni vsi upravičenci, ki si želijo izpopolniti znanje z prej navedenim namenom. Program izobraževanja kmetov v Občini Črnomelj organizira kmetijska svetovalna služba in društva s področja kmetijstva, ki tudi uveljavljajo pridobivanje sredstev za upravičence. Sredstva se zagotavljajo za plačilo honorarjev predavateljem, uporabo prostorov za izvedbo tečajev in seminarjev, nabavo strokovne literature, izvedbo strokovnih ekskurzij, demonstracijskih poskusov, raziskovalne naloge ter druge razvojne dejavnosti na področju kmetijstva, ki jih izvaja in organizira kmetijska svetovalna služba ter plačilo materialnih stroškov vezanih na posamezno obliko izobraževanja. Sredstva se dodeljujejo na osnovi letnega programa izvajalca oziroma organizatorja izobraževanja, ki ga predloži v obravnavo Upravi občine Črnomelj najpozneje do 31. januarja za tekoče leto in ga potrdi župan s sklepom. Višina odobrenih sredstev za sofinanciranje posameznega izobraževalnega programa je odvisna od razpoložljivih sredstev.
9. Sofinanciranje delovanja društev in njihovih programov
Namen ukrepa:
Sofinancira se programe in aktivnosti društev s področja kmetijstva za izvedbo strokovnega dela, strokovnih prireditev (razstave, demonstracije, promocije, prodaje kmetijskih pridelkov, organizirano trženje, skupni nastopi na trgu), pri izdajanju strokovno informativnih publikacij in prenosu tržnih informacij.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Do podpore so upravičena društva in združenja, ki so registrirana in delujejo na področju kmetijstva. Sofinanciranje programov in drugih aktivnosti poteka na osnovi javnega poziva k oddaji letnega programov društva. Objavijo se tudi pogoji in merila za izbor sofinanciranja programov in drugih aktivnosti. Uprava občine Črnomelj pripravi predlog izbora za sofinanciranje programov, ki ga obravnava Odbor za kmetijstvo in turizem in ga potrdi župan s sklepom. Višina sofinanciranja posameznega programa oziroma aktivnosti je odvisna od razpoložljivih sredstev za te namene.
10. Sofinanciranje prevoza vode za potrebe kmetijstva
Namen ukrepa:
Sredstva se namenjajo za delno pokrivanje stroškov prevoza vode na območja, ki niso preskrbljena s tekočo pitno vodo.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Do sofinanciranja prevoza vode so upravičeni prebivalci s stalnim prebivališčem na območju, kjer ni preskrbe s tekočo vodo. Sofinancira se do 50% stroškov prevoza. Za upravičence subvencijo uveljavlja, na osnovi letne pogodbe z Občino Črnomelj, javno podjetje Komunala – Črnomelj.
11. Sofinanciranje prevoza mleka
Namen ukrepa:
Sredstva so namenjena za delno pokrivanje stroškov prevoza mleka na progah, ki niso rentabilne, vendar so pomembne zaradi zagotavljanja odvoza mleka iz posameznih območji in s tem zagotavljanje ohranjanja mlečne proizvodnje na teh območjih.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Do sofinanciranja prevoza vode so upravičeni kmetije iz posameznih območjih, kjer je prevoz mleka nerentabilen. Sredstva se dodeljujejo pravnim ali fizičnim osebam, ki zagotavljajo odvoz mleka na območjih, kjer prevoz mleka ni rentabilen. Višina sredstva za te namene je odvisna od razpoložljivih sredstev za te namene pripravljenega letnega izračuna stroškov prevoza, ki ga pripravi organizator prevoza. Sredstva se dodelijo na osnovi letne pogodbe z organizatorjem prevoza mleka.
12. Pripravo in izvajanje projektov na področju kmetijstva
Namen:
Sredstva so namenjena za sofinanciranje priprave in izvajanje razvojnih projektov na področju kmetijstva.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Sredstva se dodeljujejo na osnovi pogodbe sklenjene o sofinanciranju z občino in nosilcem oziroma izvajalcem projekta in na osnovi drugih dokazil o izvajanju in financiranju projekta. Višina sredstev po posameznem programu se določi na osnovi ocene programa in razpoložljivih sredstev za te namene.
13. Dejavnost meteorološke službe
Namen:
Sredstva so namenjena za kritje stroškov delovanja in poročanja iz meteorološke postaje v Črnomlju.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Sredstva se odobrijo na osnovi dejanskih stroškov za delovanje meteorološke službe in dodelijo na osnovi pogodbe z izvajalcem dejavnosti meteorološke službe.
9. člen
Del sredstev za ohranjanje in razvoj kmetijstva lahko občinski svet na predlog Odbora za kmetijstvo in turizem nameni za druge namen, ki niso določeni s tem pravilnikom.
10. člen
V primeru morebitnega ostanka predvidenih sredstev namenjenih za ohranjanje in razvoj kmetijstva za posamezni ukrep, predvidenem po letnem programu, se le-ta prerazporedijo za druge ukrepe, določene v skladu z določbami tega pravilnika, na podlagi predloga Odbora za kmetijstvo in turizem odloči župan občine. Prerazporeditev določi župan s sklepom.
IV. NADZOR IN SANKCIJE
11. člen
Namensko uporabo sredstev spremlja in preverja Uprava občine Črnomelj oziroma pristojna komisija, ki jo imenuje župan. Člani te komisije so tudi predstavniki matičnih delovnih teles občinskega sveta.
Upravičenec je dolžan povrniti nenamensko uporabljena sredstva skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki se obračunavajo od dneva odobritve do dneva vračila sredstev v primerih, ko se ugotovi:
– da so bila dodeljena sredstva delno ali v celoti nenamensko uporabljena;
– da je upravičenec za katerikoli namen pridobitve sredstev navajal neresnične podatke na zahtevkih,
– druge nepravilnosti pri uporabi sredstev.
V. KONČNE DOLOČBE
12. člen
Ta pravilnik se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati naslednji dan po objavi. Z veljavnostjo tega pravilnika preneha veljati pravilnik o uporabi finančnih sredstev za ohranjanje in razvoj kmetijstva v Občini Črnomelj (Uradni list RS, št. 43/97) in spremembe in dopolnitve pravilnika o uporabi finančnih sredstev za ohranjanje in razvoj kmetijstva v Občini Črnomelj (Uradni list RS, št. 37/98).
Št. 320-01-11/2001
Črnomelj, dne 30. marca 2001.
Župan
Občine Črnomelj
Andrej Fabjan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti