Uradni list

Številka 28
Uradni list RS, št. 28/2001 z dne 19. 4. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 28/2001 z dne 19. 4. 2001

Kazalo

1700. Program opremljanja stavbnih zemljišč v Občini Benedikt v letih 2001 in 2002, stran 3014.

Na podlagi 39. in 42. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97), navodila o vsebini programa opremljanja stavbnih zemljišč (Uradni list RS, št. 4/99), navodila za izračun komunalnega prispevka (Uradni list RS, št. 4/99) ter 15. člena statuta Občine Benedikt (Uradni list RS, št. 19/99) je Občinski svet občine Benedikt na seji dne 28. 3. 2001 sprejel
P R O G R A M
opremljanja stavbnih zemljišč v Občini Benedikt v letih 2001 in 2002
I. UVOD
1. člen
Potrdi se program opremljanja stavbnih zemljišč v Občini Benedikt za leti 2001 in 2002, ki ga je za območji stanovanjsko poslovnega kompleksa Benedikt I in obrtno industrijske cone Benedikt II izdelal Situs, d.o.o., Trnovska Vas v februarju 2001.
2. člen
Namen izdelave programa opremljanja
Namen programa opremljanja stavbnih zemljišč je treba predstaviti, usmerjati in koordinirati vse aktivnosti na področju opremljanja stavbnih zemljišč v tehničnem, terminskem in finančnem smislu, zagotoviti finančna sredstva za izgradnjo komunalne opreme na posameznih področjih opremljanja in priključevanje komunalne opreme na ustrezna omrežja oskrbovalnih sistemov.
3. člen
Vsebina programa opremljanja
Program opremljanja vsebuje:
– splošni del, ki določa osnovne podatke o programu in območjih opremljanja,
– tehnični del, ki določa posamezne vrste objektov, naprav in njihovih omrežij, ki sestavljajo komunalno opremo, njihovega priključevanja na ustrezna omrežja in priključevanja stavb oziroma stavbnih zemljišč na komunalno opremo po posameznih področjih opremljanja ter
– finančni del, ki določa način ocenjevanja stroškov na območju opremljanja in način delitve teh stroškov med zavezance za pačilo komunalnega prispevka in občino.
II. SPLOŠNI DEL
4. člen
Program in območje opremljanja
Program opremljanja je izdelan za dve območji, ki sta določeni s prostorskimi izvedbenimi načrti:
Stanovanjsko območje:
Urejeno je z Zazidalnim načrtom za stanovanjsko poslovni kompleks Benedikt I, ki ga je sprejel Občinski svet občine Benedikt 15. 11. 2000 in objavil v Uradnem listu RS, št. 112/00. Odlok opredeljuje meje in opis območja obdelave, določa funkcionalne rešitve, izrabo prostora in oblikovalske rešitve, pogoje za urejanje odprtih in prometnih površin, komunalne in energetske infrastrukture, varovanje okolja ter opredeljuje faznost izvajanja in tolerance na zazidalnem načrtu.
Območje leži v ureditvenem območju naselja Benedikt oziroma na njegovem zahodnem delu med lokalno cesto LC 203061 Osek-Benedikt-Sv. Ana in potokom Drvanja. Veliko je ca. 2,8 ha in ima pretežno stanovanjsko funkcijo, del območja v navezavi s centrom naselja pa je namenjen tudi poslovnim dejavnostim.
Jugovzhodni del območja se pozida s stanovanjsko-poslovnima objektoma, ki imata po 300 m2 (severni objekt) in 540 m2 (južni objekt) poslovnih površin ter 500 m2 oziroma 900 m2 stanovanjskih površin. Na južnem delu ob potoku je predvidena pozidava z individualnimi prostostoječimi hišami (7 objektov), v osrednjem in severnem (obcestnem) delu je zgoščena individualna stanovanjska gradnja (16 dvojčkov in trojčkov). Na skrajnem severozahodnem delu je predviden večstanovanjski objekt površine 800 m2 (vse bruto). Skupaj je predvideno ca. 32 stanovanj.
Območje proizvodnih in servisnih dejavnosti:
Urejeno je z Zazidalnim načrtom za obrtno industrijsko cono Benedikt II, ki ga je sprejel Občinski svet občine Benedikt dne 28. 2. 2001. Odlok določa mejo območja ter lego, potek, zmogljivost, velikost in oblikovanje objektov, naprav in ureditev.
Območje leži v ureditvenem območju naselja Benedikt, na njegovem severnem delu oziroma vzhodno od magistralne ceste G I-3 Maribor–Lenart–Gornja Radgona, ob “severni vpadnici” v naselje. Veliko je ca. 5,4 ha. Namenjeno je proizvodno servisnemu programu, in sicer trgovini široke potrošnje na drobno in debelo, splošnim storitvam, industrijski proizvodnji, proizvodnji na obrtni ravni in skladiščenju vseh vrst blaga.
Območje je razdeljeno v dva niza stavbnih parcel ob obeh straneh nove dovozne ceste. Obcestni niz je naravnan trgovsko-servisno, notranji, od ceste odmaknjeni je bolj proizvodnega značaja. Velikost parcel in objektov je različna, naravnana zmožnostim in potrebam potencialnih kupcev (skoraj vsa zemljišča imajo že opredeljenega investitorja), združuje jih cesta in ob njej potekajoča obvezna gradbena linija. Objekti so različnih dolžin, možna je njihova dograditev v kasnejši fazi (v smeri med objekti). Skupno je predvideno 14 parcel, 11 med njimi leži v ureditvenem območju naselja in bodo kupcem na razpolago komunalno opremljena, ostala tri bodo uvrščena med stavbna zemljišča ob naslednjih spremembah in dopolnitvah občinskega prostorskega plana (predvidoma spomladi 2002).
III. FINANČNI DEL
5. člen
Investitor programa opremljanja je Občina Benedikt, ki zagotovi tudi nadzor nad izvedbo projekta.
6. člen
Cena komunalnega opremljanja stanovanjskega območja Benedikt I znaša 5.382 SIT/m2, območja proizvodnih in servisnih dejavnosti Benedikt II pa 6.401 SIT/m2 stavbnega zemljišča. Občina namerava sofinancirati izgradnjo komunalne infrastrukture. Tako komunalni prispevek investitorja za območje Benedikt I znaša 3.583 SIT/m2, za območje Benedikt II pa 3.000 SIT/m2 gradbene parcele.
Višina komunalnega prispevka (sorazmerni del stroškov za tehnično dokumentacijo, odkup zemljišč in izgradnjo komunalne opreme, izhodiščna cena izračunana na marec 2001) se mesečno revalorizira z indeksom cene na drobno ter zaračuna neposrednemu uporabniku oziroma lastniku parcele. Komunalni prispevek mora biti plačan v celoti pred izdajo gradbenega dovoljenja.
7. člen
Dinamika izgradnje komunalne opreme
V terminskem planu je predvidena v letu 2001 izgradnja komunalne opreme za obrtno industrijsko cono, v letu 2002 pa izgradnja komunalne infastrukture za stanovanjsko območje. Dinamika je odvisna tudi od prodaje parcel.
IV. KONČNA DOLOČBA
8. člen
Program opremljanja stavbnih zemljišč v Občini Benedikt v letu 2001/2002 (splošni, tehnični in finančni del) je stalno na vpogled pri Občinski upravi občine Benedikt.
Izvleček splošnega in finančnega dela programa opremljanja se objavi v Uradnem listu RS.
Program začne veljati z dnem sprejema na Občinskem svetu.
Št. 35201-001/2001
Benedikt, dne 4. aprila 2001.
Župan
Občine Benedikt
Milan Gumzar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti