Uradni list

Številka 22
Uradni list RS, št. 22/2001 z dne 29. 3. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 22/2001 z dne 29. 3. 2001

Kazalo

1274. Pravilnik o disciplinskem postopku proti izvršitelju, stran 2344.

Na podlagi drugega odstavka 296. člena in tretjega odstavka 297. člena zakona o izvršbi in zavarovanju (Uradni list RS, št. 51/98 in 11/99 – odl. US) izdaja minister za pravosodje
P R A V I L N I K
o disciplinskem postopku proti izvršitelju
1. člen
(Splošna določba)
Ta pravilnik določa izvedbo disciplinskega postopka proti izvršitelju, razpon denarne kazni, ki se sme izreči izvršitelju in način izvršitve izrečenih disciplinskih sankcij.
2. člen
(Predlog za uvedbo disciplinskega postopka)
Predlog za uvedbo disciplinskega postopka proti izvršitelju se vloži pri ministru, pristojnem za pravosodje (v nadaljevanju: minister).
Predlog mora biti razumljiv in mora obsegati vse, kar je treba, da se lahko obravnava, predvsem pa: ime in priimek ter sedež izvršitelja, proti kateremu naj se uvede disciplinski postopek, podatke o izvršilni zadevi, opis kršitve, dokaze o kršitvi in podatke o vlagatelju ter njegov podpis.
3. člen
(Odločitev o predlogu)
Minister lahko pred odločitvijo o predlogu oziroma pred odločitvijo o uvedbi disciplinskega postopka po uradni dolžnosti, opravi posamezna pripravljalna dejanja po 4. členu tega pravilnika.
Nepopoln ali pomanjkljiv predlog, ki ni bil pravočasno dopolnjen ali popravljen, minister s pisnim sklepom zavrže, neutemeljen predlog pa s sklepom zavrne.
Če je predlog utemeljen, minister uvede disciplinski postopek proti izvršitelju s pisnim sklepom, ki mora vsebovati podatke iz drugega odstavka 2. člena tega pravilnika, pravno opredelitev kršitve izvršitelja pri opravljanju dejanj izvršbe in zavarovanja ter obrazložitev.
Sklep se vroči izvršitelju, vlagatelju predloga, predsedniku okrajnega sodišča, za območje katerega je izvršitelj imenovan, predsedniku okrožnega sodišča na območju, za katero je izvršitelj imenovan in Zbornici izvršiteljev.
4. člen
(Pripravljalni postopek)
Sklep ministra o uvedbi disciplinskega postopka se pošlje izvršitelju, proti kateremu je uveden postopek s pozivom, da v osmih dneh pisno odgovori na navedbe v sklepu.
Po prejemu odgovora izvršitelja ali po preteku roka za odgovor, minister po potrebi opravi posamezna pripravljalna dejanja, s katerimi zbere dodatne dokaze in priskrbi podatke in listine, potrebne za izvedbo postopka.
V okviru pripravljalnih dejanj lahko minister odredi dodatni pregled poslovanja izvršitelja, pridobi dodatna poročila, mnenja in izjave.
Za opravljanje posameznih pripravljalnih dejanj lahko minister pooblasti višjega upravnega delavca ministrstva za pravosodje, ki ima naziv svetovalec vlade.
Po opravljenih pripravljalnih dejanjih lahko minister:
– spremeni ali dopolni sklep o uvedbi disciplinskega postopka;
– razveljavi sklep o uvedbi disciplinskega postopka in predlog zavrne.
Sklep iz prejšnjega odstavka se vroči po določbi 3. člena tega pravilnika.
5. člen
(Ustna obravnava)
Minister razpiše ustno obravnavo najkasneje v enem mesecu po prejemu odgovora izvršitelja oziroma po opravljenih pripravljalnih dejanjih.
Vabilo na ustno obravnavo se vroči izvršitelju, tako da mu od prejema do dneva obravnave ostane najmanj osem dni za pripravo na obravnavo.
Na obravnavi se prebere sklep o uvedbi disciplinskega postopka in odgovor izvršitelja, če je bil vložen.
Nato minister izvršitelja pozove, da se dodatno ustno izjavi o kršitvah, zaradi katerih se vodi postopek, ter da navede dejstva in predlaga dokaze v svoj zagovor.
Če se ugotovi, da je za odločitev treba dopolniti dokazni postopek, lahko minister obravnavo prekine in jo nadaljuje, ko se zberejo oziroma predložijo dodatni dokazi oziroma opravijo dodatna pripravljalna dejanja.
Izvršitelju je treba omogočiti, da se izjavi o vseh izvedenih dokazih in da po končanem dokazovanju poda sklepno besedo v svoj zagovor.
Minister izda odločbo pisno.
6. člen
(Navzočnost na obravnavi)
Ustna obravnava ni javna.
Obvestilo o ustni obravnavi se vroči tudi vlagatelju predloga, ki je lahko navzoč na obravnavi in lahko obrazloži svoj predlog.
Ustna obravnava se lahko opravi tudi brez navzočnosti izvršitelja, če je bil v redu vabljen, pa svojega izostanka ni opravičil ali če je sporočil, da se obravnave ne bo udeležil.
7. člen
(Disciplinska odločba I. stopnje)
V disciplinskem postopku na prvi stopnji odloča minister.
Z odločbo minister postopek ustavi ali izvršitelju izreče disciplinsko sankcijo.
Pritožbo zoper odločbo o izreku disciplinske sankcije izvršitelj vloži pri ministru.
Na pritožbo izvršitelja lahko minister v osmih dneh vloži odgovor.
8. člen
(Pritožbeni postopek)
Minister pritožbo z morebitnim odgovorom in spisom takoj pošlje disciplinski komisiji pri Zbornici izvršiteljev.
Zbornica izvršiteljev takoj določi sestavo disciplinske komisije, tako da:
– sta predsednik komisije in sodnik poročevalec izmenoma sodnika višjih sodišč z območja okrajnega sodišča, za katero je izvršitelj imenovan, določena z letnim razporedom dela višjega sodišča,
– je član komisije predsednik okrajnega sodišča, za katero je izvršitelj imenovan,
– je član komisije predsednik okrajnega sodišča, po vrsti s seznama po abecednem redu krajev, v katerih so sedeži okrajnih sodišč,
– je član disciplinske komisije predstavnik izvršiteljev, ki ga izvoli Zbornica izvršiteljev.
Predsednik komisije določi dan in uro seje komisije, ki mora biti najkasneje v enem mesecu od dneva, ko je prejel disciplinske spise.
Vabilo na sejo s prepisom spisov se takoj pošlje vsem članom komisije.
Seja poteka na sedežu Zbornice izvršiteljev, ki zagotavlja prostorske, tehnične, administrativne in vse druge razmere za delo komisije.
Disciplinska komisija odloča na seji brez ustne obravnave.
Odločba disciplinske komisije se vroči izvršitelju s poukom o pravici do sodnega varstva v upravnem sporu, ministru in Zbornici izvršiteljev.
Odločba disciplinske komisije je izvršljiva.
9. člen
(Izločitev in nadomeščanje)
O izločitvi pooblaščene osebe odloča minister.
O izločitvi predsednika in članov disciplinske komisije odloča predsednik višjega sodišča z območja sodišča, za katero je izvršitelj imenovan.
Odsotnega, zadržanega ali izločenega predsednika okrajnega sodišča nadomešča podpredsednik oziroma sodnik, ki ga nadomešča z letnim razporedom, če tega ni, pa predsednik okrajnega sodišča, ki ga določi personalni svet okrožnega sodišča z njegovega območja.
Odsotnega, zadržanega ali izločenega sodnika višjega sodišča nadomešča sodnik, ki je določen v razporedu dela višjega sodišča, če tega ni, pa sodnik, ki ga določi personalni svet višjega sodišča.
Odsotnega, zadržanega ali izločenega predstavnika izvršiteljev nadomešča namestnik, ki ga določi Izvršilni odbor Zbornice izvršiteljev.
Odsotnega ali zadržanega ministra nadomešča državni sekretar v skladu s pooblastili v ministrstvu.
10. člen
(Izbira ukrepa)
Pri izreku disciplinskega ukrepa je treba obrazložiti vse okoliščine, ki vplivajo na izbiro ukrepa oziroma višino kazni, zlasti pa težo kršitve in njene posledice, povzročeno škodo, stopnjo odgovornosti, prejšnje delo in vedenje izvršitelja in morebitne prej izrečene disciplinske ukrepe.
Pri izrekanju disciplinskega ukrepa denarne kazni se upošteva tudi premoženjsko stanje izvršitelja.
11. člen
(Denarna kazen)
Denarna kazen se sme izreči v znesku, ki ni manjši od 1.000 točk in ne večji od 10.000 točk po tarifi za plačilo dela izvršiteljev.
Če se kot disciplinski ukrep izreče denarna kazen, se določi tudi rok plačila, ki ne sme biti krajši od 15 dni in ne daljši od 3 mesecev od pravnomočnosti sklepa o izreku kazni.
Denarne kazni se vplačujejo na računu proračuna.
12. člen
(Izvršitev in evidenca)
Izvršljiva odločba disciplinskega organa se vpiše v evidenco izvršiteljev.
Disciplinsko odločbo izvrši minister.
O izvršljivi odločbi, s katero se izreče javni opomin, denarna kazen ali odvzem pravice opravljati dejanja izvršbe in zavarovanja se obvestijo vsa okrajna in okrožna sodišča.
Če je izvršitelju s pravnomočno odločbo odvzeta pravica opravljati dejanja izvršbe in zavarovanja, mora Zbornica izvršiteljev ministru takoj predlagati prevzemnika izmed imenovanih izvršiteljev.
Prevzemnik, ki ga imenuje minister, uresničuje vse pravice in dolžnosti v zadevah, ki so bile zaupane izvršitelju.
Disciplinska evidenca se hrani trajno.
13. člen
(Delo komisije)
Sedež disciplinske komisije je pri Zbornici izvršiteljev.
Za zagotavljanje pogojev in usklajevanje dela komisije Zbornica izvršiteljev določi tajnika disciplinske komisije.
Sredstva za delo komisije zagotovi Zbornica izvršiteljev.
Predsedniku in članom disciplinske komisije pripada nagrada za opravljeno delo v višini 500 točk po tarifi za plačilo dela izvršiteljev in o povračilu stroškov za njihovo delo za vsake začete pol ure seje, sodniku poročevalcu pa v dvojnem znesku.
Za povračilo stroškov se smiselno uporabljajo določila zakona, ki ureja sodniško službo.
Odredbodajalec za izplačilo je tajnik disciplinske komisije.
14. člen
(Zastopanje)
Izvršitelja v postopku lahko zastopa pooblaščenec, ki je odvetnik.
15. člen
(Smiselna uporaba določb zakona o kazenskem postopku)
V postopku ugotavljanja disciplinske odgovornosti se o vprašanjih, ki niso urejena z zakonom in s tem pravilnikom, smiselno uporabljajo določbe zakona o kazenskem postopku.
16. člen
(Začetek veljavnosti)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 165-02-107/00
Ljubljana, dne 22. marca 2001.
Minister
za pravosodje
mag. Ivan Bizjak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti