Uradni list

Številka 21
Uradni list RS, št. 21/2001 z dne 23. 3. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 21/2001 z dne 23. 3. 2001

Kazalo

1227. Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Grosuplje za obdobje od leta 1996–2000, sprememba 1999, stran 2139.

Na podlagi 30., 40. in 43. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list SRS, št. 18/84, 15/89 in Uradni list RS, št. 71/93), 2. in 6. člena zakona o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90), na podlagi 2. in 5. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 57/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93, 29/95) in 18. ter 84. člena statuta Občine Grosuplje (Uradni list RS, št. 26/95) je Občinski svet občine Grosuplje na 4. izredni seji dne 14. 3. 2001 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Grosuplje za obdobje od leta 1996–2000, sprememba 1999
1. člen
(uvodne določbe)
Spremenijo in dopolnijo se: dolgoročni plan občine Grosuplje za obdobje 1986–2000 (Uradni list SRS, št. 23/86, 18/88 in Uradni list RS, št. 16/90), družbeni plan Občine Grosuplje za obdobje 1990–2000 (Uradni list SRS, št. 36/86, 9/87, 18/88 in Uradni list RS, št. 29/90, 34/92, 38/92) in prostorske sestavine dolgoročnega in družbenega plana Občine Grosuplje (Uradni list RS, 3/93, 17/94, 78/94) in spremembe in dopolnitve dolgoročnega in srednjeročnega plana občine Grosuplje (Uradni list RS, št. 3/97, 57/98 in 70/98).
Spremembe in dopolnitve se nanašajo na:
– načine urejanja prostora:
– novi predlogi prostorskih zvedbenih načrtov (v nadaljevanju: PIN) in ažuriranje veljavnih prostorskih izvedbenih načrtov.
Spremembo namenske rabe prostora:
– širitev območij stavbnih zemljišč zaradi povečanja potreb po družbenih dejavnostih – osnovne šole,
– širitev UO naselij in združevanje razpršene gradnje v enotno območje zaradi individualnih predlogov občanov,
– in ažuriranje do sedaj v kartografskem gradivu prostorskega plana izpuščenih stavbnih zemljišč in
– spremembe iz območij počitniških hišic v stanovanjska območja.
Spremembo vodnega gospodarstva:
– uskladitev območij varstva vodnih virov z veljavnim odlokom o varstvu vodnih virov za območje Občine Grosuplje in
– v skladu z novim strokovnim gradivom dodatna opredelitev poplavnih površin na območju občine Grosuplje
– spremembo komunalnega in energetskega omrežja:
– uskladitev z dejanskim stanjem zrajene infrastrukture.
Spremembe prometnega omrežja:
– uskladitev prostorskega plana z novo kategorizacijo javnih cest.
Spremembe varstva naravne in kulturne dediščine:
– prevzem Strokovnih zasnov varstva naravne in kulturne dediščine (izdelane 1999),
– in uskladitev planske vsebine z vastvenimi režimi dediščine,
– načini urejanja s vrstami prostorskih izvedbenih aktov
– spremembe se nanašajo na spremembe PIN in celotno območje občine, naj bi se urejalo z enotnimi prostorskimi ureditvenimi pogoji PUP,
– nov kartografski prikaz in dodajanje tematskih vsebin kartografski dokumentaciji.
2. člen
Dopolni se drugi člen odloka in se nadomesti z novim besedilom, ki se glasi:
Prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Grosuplje sestavljajo pisni del – odlok, kartografski del v merilu 1:5 000, 1:25 000, 1:50 000 in 1:100 000 in kartografska dokumentacija v merilu 1:5 000 v kartografski in digitalni obliki.
Tretji člen odloka se nadomesti z novim besedilom, ki se glasi:
Prostorski plan – pisni in kartografski del, je na vpogled na sedežu Občine Grosuplje, Kolodvorska 2, na Uradu za prostor in na upravni enoti Grosuplje, Kolodvorska 2, Grosuplje.
3. člen
(spremembe in dopolnitve dolgoročnega plana)
Besedilo poglavja 1.1.1., drugi odstavek, prva alinea, se dopolni in se glasi: Naselje Grosuplje je potrebno razvijati kot izrazito centralno naselje mestnega tipa, smeri širitve pa so: gospodarstvo proti potoku Bičje in ob železniški progi, stanovanjske cone pa proti Jerovi vasi in avtocesti na severu in proti Spodnjim Brvacam in Cikavi na severo-zahodu.
Besedilo poglavja 1.1.1., enajsti odstavek se spremeni in se glasi:
Naravno in kulturno dediščino bomo ohranili z uskladitvijo z razvojem drugih dejavnosti, predvsem pa z zagotovitvijo programa vključevanja naravne in kulturne dediščine v družbeno in gospodarsko življenje.
Besedilo poglavja 1.1.2. se spremeni in se glasi:
1.1.2 usmeritve za varstvo in razvoj naravne in kulturne dediščine (kartografski del plana, karti 7, 9).
Za območje Občine Grosuplje so bile na podlagi nove zakonodaje o varstvu kulturne dediščine in varstvu narave, izdelane strokovne zasnove varstva naravne in kulturne dediščine za spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin dolgoročnega plana občine Grosuplje, ki jih je izdelal Ljubljanski regionalni zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine, v letu 1999.
Vsa evidentirana naravna in kulturna dediščina je obvezno izhodišče in se upošteva pri načrtovanju in poseganju v prostor. V celotnem obsegu je prikazana v kartografski dokumentaciji tako po površinah kot po vrsti dediščine.
Celotni dokument strokovnih zasnov je na vpogledu na sedežu Občine Grosuplje – Urad za prostor.
Nova evidentirana dediščina je ponekod na lokacijah, ki so v sedanji ali predvideni rabi neusklajene v omejitvami varstvenih režimov. Za nekatere lokacije je v določilih tega odloka navedena prednostna uskladitev veljavnih PIN z varstvenimi režimi. Za območja, za katera se bodo PIN šele sprejemali ali se bodo urejala s PUP, pa se bodo upoštevali pogoji ob sami pripravi dokumenta.
Na podlagi doslej evidentirane naravne in kulturne dediščine ter nadaljnjih raziskav, odkritij in dognanj bomo pripravili strokovne podlage za pripravo odlokov o razglasitvi naravnih znamenitosti in kulturnih spomenikov. Lokacije najpomembnejše naravne in kulturne dediščine bomo opremili tako, da bo dostopna in predstavljena širši javnosti. O najpomembnejši dediščini bomo pripravili tiskano gradivo.
Dodatno bomo proučili pomembnost tudi ostale kulturne dediščine in naravnih vrednot v občini.
V poglavju 1.2.1.se zadnji stavek predzadnjega odstavka in zadnji odstavek spremenita in se glasita:
Turistična dejavnost bo omogočena v centralnih naseljih, v turizem usmerjenih kmetijah in ob atraktivnih površinah naravnih vrednot in kulturne dediščine.
Kvartarne dejavnosti (upravne službe, družbene dejavnosti) bodo organizirane v in ob trikotniku Adamičeva, Taborska in Kolodvorska cesta v Grosupljem in na obstoječih lokacijah in na novi lokaciji “Dolina” v Št. Juriju. V nekaterih centrih krajevnih skupnosti predvidevamo izgradnjo novih šolskih in družbenih objektov.
V podpoglavju 1.2.2. se druga točka, drugi odstavek dopolni in se glasi:
Naselje Šmarje-Sap (tip CD) se bo razvijalo kot lokalno središče (centri I. stopnje) za zaledje do 3000 prebivalcev. To je tradicionalno občinsko kulturno-zgodovinsko središče, ki že dosega stopnjo pretežno urbanih naselij in potrebno stopnjo centralnosti. Poudarek razvoja bo na vsebinskem in kvalitativnem dopolnjevanju sedanjih funkcij in ureditvi jedra naselja s terciarnimi in kvartarnimi funkcijami.
Besedilo poglavja 1.2.3. se v prvih štirih odstavkih spremeni in se glasi:
Zasnova namenske rabe je prikazana na kartografskih prilogah v merilu 1:25.000, za območje Šmarje–Grosuplje pa je izdelana urbanistična zasnova v merilu 1:5000.
V dokumentaciji, ki je sestavni del dolgoročnega plana, so v merilu 1:5000 prikazane nekatere podrobnejše razmejitve, ki jih je potrebno upoštevati pri izdelavi prostorskih izvedbenih aktov:
– trajno varovana kmetijska zemljišča (1. območje kmetijskih zemljišč) 2730 ha,
– druga kmetijska zemljišča (2. območje kmetijskih zemljišč) 2397 ha
– varovana območja, za katera so sprejeti odloki,
– gozdovi in gozdovi s posebnim namenom, 7250 ha
– varovalni gozdovi, 32,1 ha
– varstvena območja vodnih virov, 1. območje 2,71 ha, 2. območje 83 ha, 3. območje 417.5ha
– varstvena območja naravnih znamenitosti in kulturnih spomenikov (v kartografski dokumentaciji prikazana celotna površina)
– stavbna zemljišča, skupaj 952 ha, od tega ureditvena območja manjših naselij 445 ha, obstoječa območja počitniških hiš 7 ha in območje urbanistične zasnove za naselji Šmarje-Sap in Grosuplje 354,4 ha
– trase in varstvena območja infrastrukturnih objektov in naprav in površine za vse ostale ureditve in posege izven naselij, ki so že podrobneje preverjeni v prostoru in
– območja 100-letnih poplavnih površin, površina pr. 650 ha.
Evidenca se tekoče dopolnjuje z novimi podatki.
V obdobju do leta 2000 se glede na predvidene posege v prostor ne bo bistveno spremenilo razmerje med gozdnimi, kmetijskimi, stavbnimi in nerodovitnimi površinami:
– Za planirani dolgoročni razvoj poselitve (naselja in infrastruktura) bo potrebno urediti novih 80–100 ha stavbnih zemljišč. Del teh površin je mogoče pridobiti s prenovo in racionalnejšo ureditvijo sedanjih površin naselij.
– Pomembnejši posegi na kmetijska in gozdna zemljišča so za pridobivanje kamnitih agregatov – skupaj približno 20 ha.
– Manjši obseg preobrazbe kmetijskih in gozdnih zemljišč od sedaj planiranega bo na račun gradnje počitniških naselij. Površine se ne bodo širile zaradi varstva vodnih virov ter varstva naravne in kulturne dediščine. Manjše cone legaliziranih črnih gradenj smo združili in jih skupaj z vmesnimi zemljišči opredelili kot počitniška naselja – štiri lokacije. Za več ureditvenih območij, ki so bila do sedaj opredeljena in so se tudi urejala kot vikend naselja velja, da se jim v soglasju z Občino Grosuplje spremeni namembnost v ureditveno območje stanovanjskega naselja, vendar šele ob ustrezni komunalni opremljenosti.
– Za agro-operacije so določene obsežne površine v občini: približno 270 ha površin je predvidenih za hidromelioracije, dodatnih 1063 ha pa za agromelioracije in 430 ha za komasacije.
– OS Grosuplje je z odlokom o varstvu pitne vode na območju Občine Grosuplje (Uradni list RS, št. 72/97) opredelil režim za varstvena območja vodnih virov, kar bo vplivalo tako na zmanjšan obseg posegov v ta prostor, kakor tudi na način primarne rabe prostora.
– Med Benatom, Hudo polico in Bičjem predvidevamo pripravo komasacije približno 400 ha, južno od Žalne pa komasacijo manjšega obsega, t.j. približno 30 ha. Dokončna obodna meja UrN bo določena v fazi priprave programskih zasnov za posamezno območje.
– OS Grosuplje bo z odloki opredelil površine in režim v območjih varstva naravnih znamenitosti in kulturnih spomenikov. Na teh kmetijskih in gozdnih površinah bo potrebno upoštevati omejitve pri rabi in preobrazbi prostora.
– OS Grosuplje bo z odloki opredelil območja varovalnih gozdov in gozdov s posebnim namenom. Potrebno bo upoštevati omejitve pri gospodarjenju s temi gozdovi (v teh površinah so zajeti tudi gozdovi v območjih varstva naravnih znamenitosti in kulturnih spomenikov) ter začetih degradacij.
– Za zagotovitev gradnje in obratovanja elektro-prenosnega omrežja bo na približno 50 ha (od tega 20 ha gozdnih površin) potrebno upoštevati omejitve pri rabi prostora.
Besedilo poglavja 1.3.1. se v prvi alinei dopolni, in sicer se naseljem Sp. Brvace, Cikava, Perovo in Jerova vas doda naselje “Brezje”.
Besedilo poglavja 1.3.3. se v drugem odstavku, šesti alinei dopolni in se glasi: Do leta 2000 bomo usmerjali razvoj in s tem povezano urejanje stavbnih zemljišč predvsem v ureditveno območje Grosupljega, v ostalih naseljih pa planiramo predvsem zapolnitve in ureditve pretežno že pozidanih območij ter dopuščamo možnost širitve na manj kvalitetna kmetijska zemljišča, saj narava kmetijske dejavnosti ne dopušča manjšanja funkcionalnih površin kmetijskih gospodarstev.
Besedilo poglavja 1.3.3. se v drugem odstavku, osmi alinei dopolni in se glasi: Naselje Šmarje-Sap se bo razvijalo predvsem v sedanjih mejah naselja. Manjše nove površine za pozidavo med regionalno cesto in železnico so primerne predvsem za razvoj obrtnih in servisnih dejavnosti. Na področja kulturne dediščine, se bo lahko posegalo šele po uskladitvi PUP z novimi območji dediščine, in sicer:
– gradnja na arheološkem območju Tlake (oznaka A1 283/99, s prvim varstvenimi režimom) ne bo dopustna,
– gradnja na arheološkem območju Podgorica pri Šmarju (oznaka A1 282/99, s prvim varstvenim režimom) ne bo dopustna in
– južni del naselja Šmarje-Sap (oznaka A2 285/99 z drugim varstvenim režimom) se ohranja v obstoječem stanju.
Besedilu poglavja 1.3.4. – Podpoglavju z naslovom – Stanovanjska gradnja se spremeni šesti odstavek in se glasi: Po medresorskem usklajevanju se dopustijo posegi na najboljša kmetijska zemljišča in se ta zemljišča spremenijo v stavbna zemljišča. Spremembe se nanašajo na parcele predlogov naštetih pod točko 4.1. in usklajene predloge pod točko 4.2. Mnenja o usklajenosti izjemnih posegov na najboljša kmetijska zemljišča; dopis Ministrstva za Kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano št. 352-125/99-4 z dne 14. 8. 2000.
Besedilu poglavja 1.3.4. – Podpoglavju z naslovom – Družbene dejavnosti – tematika z naslovom Osnovno šolstvo se spremeni celotna vsebina in se glasi: Z novogradnjo šole Brinje in starimi kapacitetami šol Mrzle njive, enote na Adamičevi in z ustrezno razširitvijo šole v Šmarju, so pokrite vse potrebe za področje UZ.
Besedilu poglavja 1.3.4. – Podpoglavju z naslovom – Družbene dejavnosti – tematika z naslovom Zdravstveno varstvo se spremeni celotna vsebina in se glasi: Zdravstveni dom je slabo prometno dostopen in se bodo preverile možnosti prestavitve na novo prometno dostopnejšo lokacijo.
Besedilu poglavja 1.3.4. – Podpoglavju z naslovom – Družbene dejavnosti – tematika z naslovom Šport in rekreacija, mestno zelenje, se na koncu petega odstavka doda naslednje besedilo: in “športno strelišče”.
Besedilu poglavja 1.3.4. – Podpoglavju z naslovom – Družbene dejavnosti – tematika z naslovom Šport in rekreacija, mestno zelenje, se spremeni peti odstavek in se sedaj glasi: Sistem zelenih površin v Grosupljem tvorijo zeleni pas ob Grosupeljščici, Koščakov hrib s travnatim robom, vrh hriba pri cerkvi Sv. Mihaela, gozd Smrekec (ustrezno obnovljen), pokopališče z vrtnarijo. Vsa ta območja bodo povezana s sistemom pešaških in kolesarskih poti z drevesnimi nasadi.
Besedilu poglavja 1.3.4.- Podpoglavju z naslovom – Družbene dejavnosti – tematika z naslovom Šport in rekreacija, mestno zelenje, se doda osmi odstavek, ki se sedaj glasi: V naselju Grosuplje, smo v skladu z PUP omejili mestno jedro, kjer bomo posege delno pogojevali z mestotvornim programom v pritličnih etažah objektov. S tem nameravamo omogočiti spremembe namembnosti objektov in s tem povečati število oskrbnih, storitvenih in drugih nemotečih dejavnosti v ožjem mestnem jedru in dati javnim površinam ob dodatni ulični opremi več življenjskega utripa. Grafično je to območje prikazano v kartografski dokumentaciji v merilu 1:5000.
Besedilu poglavja 1.3.4. – Podpoglavju z naslovom – Proizvodne, industrijske, komunalno-servisne in transportne dejavnosti se v v tretjem odstavku v prvi alinei črta beseda Petrolov.
Besedilu poglavja 1.3.4. – Podpoglavju z naslovom – Proizvodne, industrijske, komunalno-servisne in transportne dejavnosti se v v petem odstavku naziv “gospodarski coni Bičje” nadomesti z nazivom “gospodarski coni Grosuplje”.
Besedilu poglavja 1.3.4. – Podpoglavju z naslovom – Proizvodne, industrijske, komunalno-servisne in transportne dejavnosti se v tematiki Osnovno cestno omrežje v drugem odstavku v peti alineji spremeni besedilo in se glasi:
rekonstrukcija regionalne III. reda 646 na odseku Cikava–Kadunčeva cesta, Grosuplje (uskladitev z DDC).
Besedilu poglavja 1.3.4. – Podpoglavju z naslovom – Proizvodne, industrijske, komunalno-servisne in transportne dejavnosti se v tematiki Bencinski servis vsebina spremeni in se glasi: Opusti se sedanja črpalka ob Ljubljanski cesti ter načrtuje novo v turistično-oskrbovalnem centru pri Motelu in na območju zazidalnega načrta Eurotrans ob regionalni cesti Šmarje-Sap–Grosuplje.
Besedilu poglavja 1.3.4. – Podpoglavju z naslovom – Proizvodne, industrijske, komunalno-servisne in transportne dejavnosti se tematiki pešaške in kolesarske poti na koncu drugegega odstavka doda naslednje besedilo: in varovanje tras, ki so opredeljene kot primerne za daljinske, glavne ali regionalne kolesarske povezave.
Besedilu poglavja 1.3.4. – Podpoglavju z naslovom – Proizvodne, industrijske, komunalno-servisne in transportne dejavnosti se tematiki Oskrba z električno energijo doda nov odstavek: Predvidena je nova trasa 110kV daljnovoda od razdelilne postaje proti Veliki Loki in naprej proti Trebnjem. Novi daljnovod nadomesti obstoječi 20kV daljnovod na isti trasi.
Besedilu poglavja 1.3.4. – Podpoglavju z naslovom – Proizvodne, industrijske, komunalno-servisne in transportne dejavnosti se tematiki Zbiranje in ravnanje z odpadki spremeni drugi odstavek in se glasi: Novo odlagališče zadošča za odlaganje komunalnih odpadkov do leta 2020 s sortirnico, prekladalno postajo in kompostarno, z možnostjo predelave ali odvozom sekundarnih snovi, ki še imajo tržno vrednost.
Besedilu poglavja 1.3.4. – Podpoglavju z naslovom – Proizvodne, industrijske, komunalno-servisne in transportne dejavnosti se tematiki Zbiranje in ravnanje z odpadki črta zadnji odstavek.
Besedilu poglavja 1.3.4. – Podpoglavju z naslovom Kmetijstvo in gozdarstvo se spremeni četrta alinea in se glasi: V območju urbanistične zasnove je 536 ha kmetijskih zemljišč, od tega 234 ha trajno varovanih kmetijskih zemljišč.
Besedilu poglavja 1.3.4. – Podpoglavju z naslovom Kmetijstvo in gozdarstvo se spremenita sedmi in osmi odstavek in se glasita: Pri gospodarjenju z gozdnimi zemljišči je potrebno upoštevati varstvene režime, določene z dolgoročnim planom. Površine za razvoj kmetijstva in gozdarstva v območju urbanistične zasnove so prikazane na karti 1 in v UZ.
Besedilu poglavja 1.3.5. se spremeni drugi odstavek in se glasi: Členitev ureditvenih območij, urbanistično oblikovalske usmeritve, in načini urejanja z vrstami PIA so prikazani v kartografskem delu UZ, karte 2, 3, 6, 7. Območja varstva naravne in kulturne dediščine, varstva vodnih virov in poplavne površine pa so prikazane v kartografski dokumentaciji v merilu 1:5000.
Besedilu poglavja 1.3.5. – Podpoglavje G1 se v temi Planirani posegi spremeni vsebina in se glasi: Variantna rešitev problematičnega dostopa do zdravstvenega doma, ureditev okolice Koščakove hiše, ureditev dostopa na Koščakov hrib.
Besedilu poglavja 1.3.5. – Podpoglavje G5 se v temi Planirani posegi spremenita predzadnji in zadnji stavek in se glasita: Kvaliteten urbani ambient bo mogoče ustvariti le ob postopni izgradnji ustreznejših objektov na mestu tistih obstoječih, ki so neprimerno locirani in dotrajani. Zazidalni Ureditveni načrti Pri pošti, Davkarija, Družbeni dom, Upravni center, Vhod v Grosuplje, Adamičeva, in določila prostorsko ureditvenih pogojev.
Besedilu poglavja 1.3.5. – Podpoglavje G7 se temi Značaj spremeni in dopolni zadnji stavek in se glasi: Značilen vrh hriba s staro in novo cerkvijo; arheološko območje II. in III. varstvenega režima. Na A2 299/99 se po usmeritvah pristojnega zavoda za varstvo dediščine varuje obstoječe stanje.
Besedilu poglavja 1.3.5. – Podpoglavje G7 se vsebina temi Planirani posegi spremeni in se glasi: Večja ureditvena in prenovitvena dela za ureditev stavbnega fonda, odstranitev dotrajanih objektov, prenova in revitalizacija kvalitetne stavbne dediščine, lastnikom omogočiti nadomestno gradnjo na drugih lokacijah.
Besedilu poglavja 1.3.5. – Podpoglavje G8 se vsebina temi Načini urejanja spremeni in se glasi: Zazidalni načrt Dvori III. in IV – ZN v izvajanju, zazidalni načrt Nova šola Brinje v izvajanju, ureditveni načrt Stari gasilni dom, ureditveni načrt Vodna pot, prostorski ureditveni pogoji.
Besedilu poglavja 1.3.5. – Podpoglavje G9 se vsebina teme Načini urejanja spremeni in se glasi: Pri Motelu PUP, za trikotnik AC, cesta v Jerovo vas in potok Grosupeljščica zazidalni načrt Turistično oskrbovalni center II. in III. – ZN v izvajanju, Ureditveni načrt Vodna pot.
Besedilu poglavja 1.3.5. – Podpoglavje G10 se vsebina teme Načini urejanja spremeni in se glasi: Načini urejanja: prostorski ureditveni pogoji. Zazidalni načrt za novo obrtno cono Rožna dolina II in ureditveni načrt Pri Bambiču – UrN v izvajanju.
Besedilu poglavja 1.3.5. se za podpoglavjem G13 doda novo podpoglavje G14, ki se glasi: G14 – Brezje pri Grosupljem – vas, ki je zaradi bližine naselja Grosuplje že pridobila status pretežno stanovanjskega naselja – širjenje in vnos drugih dejavnosti. Način urejanja: prostorski ureditveni pogoji.
, in sicer temi Planirani posegi se doda nov stavek, ki se glasi: Na A1 282/99, delu arheološkega območja prvega varstvenega režima ne bomo gradili novih objektov.
Besedilu poglavja 1.3.5. se spremeni podpoglavje SŠ2, in sicer se temi Načini urejanja doda nov stavek, ki se glasi: Na arheološkem območju A 283/99 s prvim varstvenim režimom se ne bo gradilo na novih lokacijah.
Besedilu poglavja 1.3.5. se spremeni podpoglavje SŠ3, in sicer temi Načini urejanja se doda nov stavek, ki se glasi: V tem območju je arheološka dediščina, najdišče Šmarje-Sap, drugega varstvenega režima A 285/99, istočasno območje U 749 – republiško obvezno izhodišče, kjer so vsi posegi v prostor podrejeni varstvu dediščine.
Besedilu poglavja 1.3.5. se spremeni podpoglavje MV 1, in sicer temi Predvideni posegi se doda nov stavek, ki se glasi: Na severnem delu naselja na slabših kmet. zemljiščih, je lokacija primerna za kvalitetno enodružinsko stanovanjsko gradnjo – povezava obstoječih razpršenih gradenj z ureditvijo notranjih komunikacij.
Besedilu poglavja 1.3.5. se spremeni podpoglavje VV1, in sicer temi Predvideni posegi se spremeni vsebina in se glasi: Zazidljivo območje se zaključi v sedanjem obsegu; možna je previdna širitev proti severu in gradnja kmečkih stanovanjskih in gospodarskih objektov, (dejavnost, ki prenese večjo stopnjo hrupa se lahko širi le na nove predvidene površine na jug proti AC) in zapolnitve na prostih parcelah znotraj območja; obvezna zasaditev zelene bariere med avtocesto in naseljem.
Besedilu poglavja 1.3.6. se v podpoglavju Obvezna izhodišča, v prvemu stavku drugega odstavka doda besedi in koridorje tako, da se zaključek stavka glasi: namensko rabo, varovana območja in koridorje.
Besedilu poglavja 1.3.6. se v podpoglavju Zaporednost kompleksne graditve drugi odstavek spremeni in se glasi: Za individualno, vrstno in verižno stanovanjsko gradnjo izvajamo Dvore III in IV po dolini proti avtocesti. Storitvene in uslužnostne dejavnosti bomo omogočili predvsem v centrih naselij, oskrbno turistično cono pa gradimo pri Motelu Grosuplje. Za proizvodno dejavnost bomo omogočili parcele najprej v obrtnih conah, nato pa v gospodarski coni Grosuplje.
Besedilo poglavja 2. obvezna izhodišča za pripravo srednjeročnih planov se spremeni in se glasi: Kartografski del plana, kartografski del UZ in kartografska dokumentacija (območja dediščine).
Obvezna izhodišča iz dolgoročnega plana Slovenije so v celoti upoštevana in prikazana v kartografskem delu in zaradi novega načina zajema prostorskih vsebin nekatere tematike v kartografski dokumentaciji. Ravno tako so opredeljena občinska obvezna izhodišča, ki jih je potrebno upoštevati pri pripravi srednjeročnega plana občine. Območja varstva naravne in kulturne dediščine so v celoti prikazana v kartografski dokumentaciji, kjer so republiška obvezna izhodišča posebej označena. Območja varstva vodnih virov so opredeljena v kartografski dokumentaciji.
Besedilu poglavja 3.1. se v šestem odstavku spremenita tretja in šesta alinea in se glasita:
– zbiranja in odvažanja sekundarnih surovin (Javno komunalno podjetje Grosuplje, Občina Grosuplje),
– smernic za posege v tem prostoru, pripravo odlokov o razglasitvi naravnih znamenitosti, kulturnih spomenikov ter opredelitev spomenikov izjemnega pomena za Slovenijo (Občinska uprava Grosuplje, LRZVNKD).
Besedilu poglavja 3.1. se v osmem odstavku doda nova alinea, ki se glasi:
– sodelovanje občine in krajanov pri reševanju odvajanja komunalnih odpadnih voda.
V kartografskem delu dolgoročnega plana se vsebina karte št. 1 – OMREŽJE NASELIJ IN NAČINI UREJANJA – zasnova v M 1: 25 000 uskladi z:
– ažuriranjem stanja izvedenih sprememb v času po zadnjih spremembah,
– novimi predlogi vikend con z združitvijo legaliziranih vikendov,
– novimi predlogi dvonamenske rabe – vrtičkarsko in rekreacijskimi conami,
– novimi predlogi UrN (komasacije) in izločitvijo ZN Spodnja Slivnica,
– spremembami iz vikend con v stanovanjska območja.
V kartografskem delu dolgoročnega plana se vsebina karte št. 2 – NAMENSKA RABA PROSTORA – zasnova v M 1: 25 000 uskladi z:
– ažuriranjem stanja izvedenih sprememb v času po zadnjih spremembah,
– dopolni z območji komasacij,
– prikaže se povečanja naselij.
V kartografskem delu dolgoročnega plana se vsebina karte št. 3 – VODNO GOSPODARSTVO – zasnova v M 1: 25 000 uskladi z:
– odlokom o varstvu vodnih virov za območje Občine Grosuplje in
– poročilom o POPLAVNI OGROŽENOSTI OBČINE GROSUPLJE (1999).
V kartografskem delu dolgoročnega plana se vsebina karte št. 4 – KOMUNALNO IN ENERGETSKO OMREŽJE – zasnova v M 1: 25 000 uskladi z:
– strokovnim kartografskim gradivom ELEKTRO LJUBLJANA – obstoječi in predvideni elek. energ. vodi v M 1:5000,
– stanjem izgradnje predvidenega odlagališča Špaja dolina,
– stanjem izgrajenih objektov in naprav za preskrbo z vodo in
– stanjem izgrajenih objektov in naprav za odvajanje odpadnih voda.
V kartografskem delu dolgoročnega plana se vsebina karte št. 5 – PROMETNO OMREŽJE – zasnova v M 1: 50 000 uskladi z:
– novo kategorizacijo državnih cest in
– novimi trasami kolesarskih cest.
V kartografskem delu dolgoročnega plana se vsebina karte št. 7 – VARSTVO NARAVNE IN KULTURNE DEDIŠČINE – zasnova v M 1: 25 000 uskladi z:
– novimi obveznimi izhodišči RS in z oznako spomenikov ROI s predpisano novo oštevilčbo – vsa ostala vsebina je prikazana v kartografski dokumentaciji.
V kartografskem delu dolgoročnega plana se vsebina karte št. 8 – NAČINI UREJANJA Z VRSTAMI PROSTORSKIH IZVEDBENIH AKTOV – zasnova v M 1: 50 000 uskladi z:
– dopolnitvijo vsebine z veljavnimi PIN,
– dopolnitev vsebine z novimi predlogi PIN – komasacije,
– spremembo območja PUP na celotno Občino Grosuplje in
– spremembo iz vikend naselij v stanovanjska naselja.
V kartografskem delu dolgoročnega plana se vsebina karte št. 10 – OBRAMBA IN ZAŠČITA v M 1: 25 000 in 1:5 000 uskladi s:
– strokovnimi podlagami za potrebe obrambe in
– območji za potrebe zaščite pred naravnimi in drugimi nesrečami.
V kartografskem delu dolgoročnega plana se vsebina karte št. 11 – PREDLOGI USKLAJENIH IZJEMNIH POSEGOV – zasnova v M 1: 25 000 uskladi s strani pristojnih ministrstev dopustnimi predlogi povečanja stavbnih zemljišč, in sicer:
– usklajenimi predlogi sprememb povečanja stavbnih zemljišč na najboljša kmetijska zemljišča in
– ostalimi usklajenimi predlogi povečanja stavbnih zemljišč.
V kartografskem delu dolgoročnega plana se vsebina URBANISTIČNA ZASNOVA GROSUPLJE-ŠMARJE-SAP vse v M 1: 5 000 uskladi z naslednjimi vsebinami:
karta št. 1 – NAMENSKA RABA POVRŠIN Z VAROVALNIMI OBMOČJI – zasnova
– izvedba dopolnitve z novimi predvidenimi posegi v prostor
karta št. 2 – ORGANIZCIJA CENTRALNIH DEJAVNOSTI IN ZELENIH MESTNIH POVRŠIN – zasnova
– izvedba spremembe z uskladitvijo z varovanjem Brinskega hriba in prikaz nove rekreacijske cone pod avtocesto
karta št. 4 – PROMETNO OMREŽJE IN NAPRAVE – zasnova
– izvedena uskladitev z novo kategorizacijo javnih cest
karta.št. 5 – OSNOVNO KOMUNALNO IN ENERGETSKO OMREŽJE TER VODNOGOSPODARSKE UREDITVE
– ažuriranje izvedenih kanalizacijskih vodov
karta št. 6 – NAČINI UREJANJA Z VRSTAMI PROSTORSKIH IZVEDBENIH AKTOV – zasnova
– izvedena uskladitev z veljavnimi PIN, sprejetimi po zadnjih spremembah in dopolnitvah prostorskega plana in prikaz spremembe urejanja iz ZN v PUP v Industrijski coni G11.
karta št. 7 – URBANISTIČNO OBLIKOVALSKE USMERITVE IN USMERITVE ZA VARSTVO NARAVNE IN KUTLURNE DEDIŠČINE – zasnova
– izvedba uskladitve območij arheološke dediščine – legenda in rekreacijske cone
4. člen
(spremembe in dopolnitve srednjeročnega plana)
Besedilu podpoglavja 1.2.1. se v prvem odstavku – vsebina Tolmačenje kartic črta zadnja alinea.
Besedilu podpoglavja 1.2.1. se v tretjem odstavku spremeni vsebina in se glasi: V naselju Grosuplje se v območju ZN Dvori III. in IV. poleg gradnje za trg izvaja tudi gradnja občanov samih, z upoštevanjem enakih urbanističnih, arhitektonskih in oblikovalskih določil za zazidavo.
Besedilu podpoglavja 1.2.1. se v tabeli za četrtim odstavkom sprmeni vsebina, in sicer: v prvi vrsti tabele v tretjem stopcu za III. doda IV in črta se celotna vsebina druge vrstice (Spodnja Slivnica).
Besedilu podpoglavja 1.2.1. se črta sedmi odstavek in se nadomesti z novim besedilom, ki se glasi: Vsa ureditvena območja v celoti zaobjemajo stavbno zemljišče naselja do plansko opredeljenih kmetijskih ali gozdnih površin. V PUP je znotraj meja UO določena glede na dejavnost v naselju primerna gradnja. Novogradnja stanovanjskih objektov se omeji le na površine, ki ne vplivajo na razvojne potenciale, enovitost in funkcionalnost kmetijskih gospodarskih enot.
Besedilu podpoglavja 1.2.1. se spremenita osmi in deveti odstavek in se glasita: Za območja z razpršeno gradnjo so v kartografskem delu plana – kartografski dokumentaciji označena obstoječa stavbna zemljišča posameznih objektov in stavbna zemljišča s PUP za sanacijo degradiranega prostora dopuščenimi posegi v prostor. Novogradnje ali spremembe namembnosti objektov so strogo omejene; izjema so kmetijska gospodarstva, kjer je izjemoma dopustna gradnja za potrebe kmetijskega gospodarstva.
Ostala ureditvena območja naselij so prednostno namenjena razvoju in obnovi kmečkih in polkmečkih gospodarstev. Gradnja in obnova je mogoča na obstoječih stavbnih zemljiščih ali na mejnih parcelah, če ni v nasprotju z omejitvami, ki so prikazane v kartografskem delu plana.
Stanovanjska gradnja in gradnja gospodarskih objektov se bo usmerjala z določili PUP.
Besedilu podpoglavja 1.2.1. se črta deseta alinea.
Besedilu podpoglavja 1.2.2. se v tretjem odstavku v prvem stavku za besedo bomo doda tekst ali smo že zagotovili … .
Besedilu podpoglavja 1.2.2. se v tabeli za tretjim odstavkom v tretji koloni druga alinea – ZN Turistično oskrbovalni centa doda besedilo veljavni ZN in za četrto alineo – ZN Nova šola Brinje doda veljavni ZN.
Besedilu podpoglavja 1.2.3. se v drugem odstavku v prvem stavku za besedo bomo doda tekst ali smo že zagotovili… .
Besedilu podpoglavja 1.2.3. se v tabeli za drugim odstavkom v tretji koloni tretja alinea – ZN TOC doda besedilo veljavni ZN, in za peto alineo – UrN Pri Bambiču doda veljavni UrN.
Besedilo podpoglavja 1.2.4. Počitniška naselja se spremeni v večjem obsegu in se glasi: Skladno z zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor je bilo do sedaj v občini opredeljeno 21 območij za gradnjo počitniških objektov.
Zaradi varstva vodnih virov moramo zaostriti pogoje gradnje v ureditvenih območjih Male Lipljene (del) in Polica. V skladu z mnenjem KS so nekatera območja vikendov prekategorizirana v stanovanjska območja in bodo lastniki lahko izvedli spremembo namembnosti objektov v skladu z določili PUP.
Del lastnikov vikendov ima interes, da se določena vikend naselja razvrste v ureditvena območja naselij – stanovanjska naselja. Te predloge kot občina podpiramo, če predlagatelji pridobe soglasje KS, vendar bo s PUP opredeljen standard komunalne opremljenosti za stanovanjske objekte. Ko bodo vikend cone zadostno komunalno opremljene, bodo lastniki lahko začeli postopek spremembe namembnosti svojih objektov.
Skladno z določili DP za počitniško gradnjo ne bomo odpirali novih območij počitniških naselij, le legalizirane črne gradnje-vikende smo združili v manjše vikend cone.
Besedilo podpoglavja 1.2.5. Prometne in komunalne dejavnosti se spreminja za zadnjo tabelo in se glasi: Za centralno odlaganje komunalnih odpadkov smo skupno z Občino Ivančna Gorica pristopili k izgradnji nove deponije na območju Špaje doline. Komunalno deponijo bomo izgrajevali fazno glede na količino odpadkov, s tem da bomo vsako fazo izvedli kot zaključeno celoto s potrebno sanacijo po zapolnitvi posamezne faze. Na sedanji deponiji bomo po zapolnitvi izvedli končno sanacijo in zagotovili redno vzdrževanje in kontrolo v dobi mirovanja.
Besedilu podpoglavja 1.2.7. Kmetijske in gozdne površine se za tabelo doda nova tabela, in sicer:
komasacij kmetijskih zemljišč:
I/6 Žalna grafični prikaz UrN – komasacija kmet. zemljišč
I/1 Šmarje-Sap
I/2 Grosuplje in
I/4 Št. Jurij grafični prikaz UrN – komasaciji kmet. zemljišč.
Besedilo podpoglavja 1.2.7. se v prvem odstaveku za tabelo spremeni in se glasi: Območje agromelioracij in komasacij prostorsko ni preučeno, zato je pri končni določitvi obsega in načrtovanju le-teh potrebno predhodno preveriti omejitve v prostoru (varovalni pasovi vodnih virov, kulturne – predvsem arheološke in naravne dediščine, odmik od roba naselij ter druge prostorske planske odločitve).
Besedilo podpoglavja 1.2.8. se v drobnem tisku pod tabelo v prvem stavku dopolni tako, da se glasi:
* Ureditev peskokopa mora investitor uskladiti z režimom v varstvenem območju izvira Stavke in investitor mora spremeniti program izkoriščanja tako, da se na arheološkem območju Vrhovka – območje A 279/99 del, ki je v območju prvega varstvenega režima ne posega z izkoriščanjem niti z drugimi posegi v prostor, ki bi kakorkoli vplivali na neokrnjenost najdišča v nasprotju z določili varstvenega režima.
Besedilo podpoglavja 1.3.1. se v petem in šestem odstavku spremeni in se glasi: Za celotno območje občine in naselja oziroma dele naselij, za katera se ne bodo izdelali PIN oziroma so PIN v fazi priprave oziroma se bodo le-ti izdelali v daljšem časovnem obdobju, veljajo določila PUP. Za celotno občino bomo uskladili PUP z vsemi merodajnimi vsebinami teh sprememb in dopolnitev prostorskega plana in z novo zakonsko in strokovno vsebino v skladu z predhodnimi pogoji soglasodajalcev PUP.
Besedilo podpoglavja 1.3.1. – Tabela 1 se dopolni z veljavnimi PIN in se glasi:
Tabela 1
Veljavni in usklajeni prostorsko izvedbeni načrti (PIN) sprejeti pred 1996
Sprejeti PIN do leta 1999 in usklajeni s SP 1996-2000 (z oznako v kart. delu plana)
------------------------------------------------------------------------------------
PPC              naziv PIN                  list 5000            Uradni list
------------------------------------------------------------------------------------
A) Prostorski izvedbeni načrti (PIN)
v ureditvenih območjih naselij
I/2 Grosuplje
G 11             ZN Obrtno-stanovanjska
                 cona Brezje                Lj-J-38              SRS 9/88 dop. 50/97
B2               ZN Eurotrans               LJ-J 28, 38          RS 78/94
G13              UrN Pokopališče            Lj-J-39              SRS 9/88 dop. 56/96
I/1 Šmarje-Sap
SŠ4              UrN Pokopališče            Lj-J-27              SRS 1/89
G8               ZN Dvori III. in IV.       Lj-J-29              RS 23/99
                 ZN Nova šola Brinje        Lj-J-29              RS 35/97
G9               ZN MOTEL TOC               LJ-J-29              RS 23/99
                 ZN TOC                     LJ-J-29              RS 28/99
G10              UrN Pri Bambiču            Lj-J- 39             RS 67/99
G11              ZN Gospodarska cona 
                 – sever                    LJ-J-38,39           RS 23/99
                 ZN Pri pošti               Lj-J- 39             RS 41/97
B) Prostorski izvedbeni načrti (PIN) 
izven ureditvenih območij naselij
                 UrN Kamnolom Šmarje-Sap    Lj-J-27              SRS 1/89
I/5 Polica       UrN Zadrževalnik 
                 Veliki potok               Lj-J-20, 30          RS 8/91
I/2 Grosuplje    UrN Zadrževalnik Bičje     Lj-J- 38             RS 68/97
I/3 V. Mlačevo   UrN Stehan komunalna
                 deponija                   Lj-J-40              RS 34/92
I/2              Grosuplje UrN Komunalna
                 deponija                   Lj-J-40              RS 70/98
                 Špaja dolina
Izdelava prostorskih ureditvenih pogojev (PUP)
C) Potrebna dodatna uskladitev veljavnega PIN
I/1 Šmarje       UrN Peskokop Pleše         Lj-J-17,27           RS 78/94
------------------------------------------------------------------------------------
Zagotovili bomo uskladitev PIN – UrN Peskokop Pleše z novimi obveznimi izhodišči in slednji do uskladitve ni usklajen s SP – uskladitev zaradi kulturne dediščine.
Besedilu poglavja 1.3.4. – se v ‘podpoglavju – I. planski coni Grosuplje v ureditvenem načrtu Šmarje-Sap v ožjem ureditvenem območju ŠS Šmarje – ŠS3 dopolni temo Obvezna izhodišča tako, da se dopolni tretja in doda nova alinea, tako da se glasita:
– upoštevati arheološke režime (II. in III. varstveni režim) ter ostalo kulturno in naravno dediščino na območju,
– na območju A 285/99 – II. varstveni režim se ohranja obstoječe stanje.
Besedilu poglavja 1.3.4. se v podpoglavju – I. planski coni Grosuplje, za lokacijski načrt – Križišče Razdrto v temi Program menja kategorizacija ceste, in sicer R311 je prekategorizirana in se preimenuje v regionalno cesto tretjega reda RIII 646.
Besedilu poglavja 1.3.4. – se v podpoglavju – I. planski coni Grosuplje za zazidalni načrt Cikava -Obrtna cona v pentlji, v tematiki Program doda nova alinea, ki se glasi:
– gradnja objekta za trgovsko in servisno dejavnost.
Besedilu poglavja 1.3.4. – se v podpoglavju – I. planski coni Grosuplje za zazidalni načrt Grosuplje – Gospodarska cona Bičje spremeni vsebina v tematiki Površina in sicer se povr. 43 ha nadomesti s površino ca. 35 ha in pred odstavkom Vsebina se doda novo besedilo, ki se glasi: Del že zgrajenega območja gospodarske cone, se z novim planom ureja s prostorskimi ureditvenimi pogoji z namembnostjo gospodarsko obrtno storitvene dejavnosti.
Besedilo poglavja 1.3.4. se v vsebini – Ureditveni načrt Komunalna deponija Špaja dolina črta v celoti.
Besedilo poglavja 1.3.6. – Urejanje ostalih naselija se dopolni in se v celoti glasi: Ruralna, pretežno ruralna in ruralno-urbana naselja se bodo v tem planskem obdobju urejala na podlagi določil PUP. Podrobne usmeritve za urejanje različnih tipov naselij, ki so kot obvezno izhodišče za pripravo prostorskih izvedbenih aktov opredeljene v DP.
Dosedanja počitniška naselja, ki se jim je namembnost spremenila v stanovanjsko ureditveno območje, se bodo urejala v skladu z določili PUP, in sicer se bo namembnost objektov lahko spreminjala šele po ustreznem standardu komunalne in prometne ureditve naselja.
Tabela: Površine nekdanjih počitniških in sedaj stanovanjskih naselij, ki se urejajo s PUP
----------------------------------------------
    Naselje                        Stanje v ha
----------------------------------------------
1.  Dole                                 15,09
2.  Male Lipljene                         6,90
3.  Škocjan                               2,40
4.  Velike Lipljene                      11,93
5.  Vino                                  1,00
----------------------------------------------
Tabela počitniških naselij, ki se urejajo s PUP
----------------------------------------------
    Naselje                        Stanje v ha
----------------------------------------------
1.  Polica I.                             2,70
2.  Polica II.                            2,10
3.  Vino                                  1,00
----------------------------------------------
V območju občine so ostala oziroma so na novo definirana manjša območja vikend hišic – prikazana so v kartografski dokumentaciji.
Besedilo podpoglavja 1.3.7. Urejanje posegov v prostor izven naselij se spremeni tako, da se prvi in drugi odstavek glasita:
Za območja agromelioracij se izdelajo lokacijske dokumentacije na podlagi določil PUP razen v območjih kjer je zaradi varovanja naravne in kulturne dediščine potrebna izdelava UrN. Območja dediščine v okviru planiranih kompleksov agromelioracij in komasacij so označena v kartografski dokumentaciji.
Za vsa območja pridobivanja mineralnih surovin se izdelajo UrN, ki vključujejo nadaljnjo eksploatacijo in sprotno sanacijo območij oziroma se slednji uskladijo z novimi obveznimi izhodišči s področja dediščine – na vseh v letu 1999 določenih območjih 1. in 2. varstvenega režima arheološke kulturne dediščine.
V besedilu podpoglavja 1.3.7. Urejanje posegov v prostor izven naselij se za zadnjim stavkom postavi vejica in se stavek nadaljuje z naslednjo vsebino: .., razen na s planom opredeljenih conah.
Besedilo poglavja 1.4. Naloge v zvezi z varstvom okolja se v točki b) Odlaganje komunalnih odpadkov menja v celoti in se glasi: Z vzpostavitvijo centralne deponije komunalnih odpadkov v Stehanu in novo deponijo v Špaji dolini bo za območje celotne občine organiziran tudi obvezen odvoz odpadkov na prvo, ob zapolnitvi le-te pa na novo deponijo v Špaji dolini (deponija za več sosednjih občin), kjer bo večji poudarek tudi na sortiranju in predelavi odpadkov.
Besedilu poglavja 1.4. Naloge v zvezi z varstvom okolja se v točki c) Onesnažena voda, za zadnjim poglavjem dodata nova odstavka, ki se glasita:
Pogoj za širitev in zapolnitev naselja Mali Vrh pri Šmarju in s tem omogočanje zapolnitve večjega števila stavbnih parcel, je izgradnja male ČN pod Malim Vrhom. Lokacija je v kartografski dokumentaciji že določena.
Za druga manjša naselja se komunalna organizacija, občina in prebivalci naselij že dogovarjajo o primerni lokaciji in ustrezni vrsti malih ČN.
V kartografskem gradivu srednjeročnega plana je vsebina KARTOGRAFSKE DOKUMENTACIJE v M 1: 5 000 usklajena z ažurnim stanjem in prikazani so vsi novi predlogi sprememb.
5. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 351-2/98
Grosuplje, dne 14. marca 2001.
Župan
Občine Grosuplje
Janez Lesjak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti