Uradni list

Številka 20
Uradni list RS, št. 20/2001 z dne 20. 3. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 20/2001 z dne 20. 3. 2001

Kazalo

1169. Spremembe in dopolnitve statuta Občine Tržič, stran 2049.

Na podlagi 64. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94, 45/94, 57/94, 14/95, 20/95, 63/95, 73/95, 9/96, 39/96, 44/96, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98, 74/98, 12/99, 16/99, 59/99 in 70/00) je Občinski svet občine Tržič na 14. redni seji dne 28. 2. 2001 sprejel
S P R E M E M B E I N D O P O L N I T V E S T A T U T A
Občine Tržič
1. člen
V statutu Občine Tržič (Uradni list RS, št. 15/99) se tretji odstavek 2. člena spremeni tako, da glasi:
‘’Krajevne skupnosti, kot ožji deli občine, so pravne osebe javnega prava. Naloge, ki se prenesejo v izvajanje krajevnim skupnostim, so določene z odlokom o krajevnih skupnostih na območju Občine Tržič (Uradni list RS, št. 67/98). Krajevno skupnost zastopa predsednik sveta.”
V 2. členu se dodata novi četrti in peti odstavek, ki se glasita:
‘’Krajevna skupnost odgovarja za svoje obveznosti z vsem svojim premoženjem. Za obveznosti krajevne skupnosti subsidiarno odgovarja občina. V primeru, da krajevna skupnost preneha obstajati ali če ji preneha pravna subjektiviteta, njene pravice in obveznosti preidejo na občino oziroma na nove ožje dele občine z lastnostjo pravne osebe, ki nastanejo z združitvijo ali z razdružitvijo prejšnjih ožjih delov občine.
Krajevna skupnost se financira iz občinskega proračuna, s prostovoljnimi prispevki fizičnih in pravnih oseb, s plačili za storitve, s samoprispevkom in s prihodki od premoženja krajevne skupnosti. Krajevna skupnost se ne sme zadolževati. Prihodki in odhodki krajevne skupnosti morajo biti zajeti v njenem finančnem načrtu, ki je sestavni del občinskega proračuna.”
2. člen
Prvi odstavek 6. člena se spremeni tako, da glasi:
‘’Občina Tržič ima svoj grb, zastavo in himno, kot simbole občine.”
Za tretjim odstavkom 6. člena se doda novi četrti odstavek, ki glasi:
‘’Himna Občine Tržič je pesem Naš domači kraj, avtorja Matije Mežka, na melodijo skladatelja Janeza Močnika.”
Dosedanji četrti odstavek 6. člena postane peti odstavek.
3. člen
14. člen se črta.
4. člen
Drugi odstavek 20. člena se spremeni tako, da glasi:
‘’Če nastopijo razlogi, zaradi katerih župan ne more voditi že sklicane seje občinskega sveta, jo vodi eden od podžupanov, če pa tudi nobeden od podžupanov ne more voditi seje, jo vodi najstarejši navzoči član občinskega sveta.”
5. člen
V drugem stavku prvega odstavka 23. člena se med besedama ‘’večino” in ‘’glasov” doda beseda ‘’opredeljenih”.
6. člen
Drugi odstavek 26. člena se spremeni tako, da se za drugo alineo doda nova alinea, ki glasi:
‘’– opravlja naloge po zakonu o nezdružljivosti opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo,”
Dosedanja tretja alinea drugega odstavka postane četrta alinea.
7. člen
50. člen se spremeni tako, da glasi:
‘’Predstojnik občinske uprave je župan, delo občinske uprave pa neposredno vodi direktor občinske uprave, ki ga imenuje in razrešuje župan.
Župan lahko pooblasti za vodenje posameznih dejanj v upravnem postopku zaposlenega v občinski upravi. Če v pooblastilu ni omejitev, ima uradna oseba pravico opravljati vsa dejanja v postopku, razen pravice izdajati odločbe in take sklepe, s katerimi se konča postopek.
Kadar je v občinski upravi ustanovljenih več notranjih organizacijskih enot, pooblasti direktor občinske uprave za vodenje posameznih nalog vodje teh enot, katere imenuje in razrešuje župan. Vodja notranje organizacijske enote pa lahko pooblasti drugo osebo, zaposleno pri isti notranji organizacijski enoti, za vodenje posameznih dejanj v upravnem postopku pred izdajo odločbe.
Če vodja notranje organizacijske enote oziroma župan ne izpolnjuje predpisanih pogojev za vodenje upravnega postopka, lahko postopek do izdaje odločbe vodi samo uradna oseba, ki te pogoje izpolnjuje.
Upravni postopek lahko vodi in v njem odloča samo oseba, ki ima predpisano izobrazbo in strokovni izpit iz upravnega postopka.
O sporih o pristojnosti med organi občinske uprave odloča župan.
8. člen
Drugi odstavek 55. člena se črta.
9. člen
Drugi odstavek 57. člena se dopolni tako, da se za besedo ‘’predstavlja” dodata besedi ‘’in zastopa”.
10. člen
Tretji odstavek 75. člena se spremeni tako, da glasi:
‘’Odločitev o uvedbi samoprispevka je sprejeta, če je zanjo glasovala večina volivcev, ki so se glasovanja udeležili v občini oziroma v delu občine, za katerega se bo samoprispevek uvedel.”
11. člen
82. člen se spremeni tako, da glasi:
‘’Lokalne zadeve javnega pomena financira občina iz lastnih virov, sredstev države in iz zadolžitve.
Lastni viri občine so davki, takse, pristojbine ter druge dajatve v skladu z zakonom in dohodki od njenega premoženja.”
12. člen
83. člen se spremeni tako, da glasi:
‘’Prejemki in izdatki za posamezne namene financiranja javne porabe občine morajo biti zajeti v proračunu občine, ki ga ta sprejme v skladu z zakonom.”
13. člen
89. člen se spremeni tako, da glasi:
‘’Če se zaradi neenakomernega pritekanja prejemkov izvrševanje proračuna ne more uravnovesiti, se lahko občina likvidnostno zadolži, vendar največ do višine 5% zadnjega sprejetega proračuna.
O najetju posojila na ravni občine odloča župan.”
14. člen
91. člen se spremeni tako, da glasi:
‘’Sredstva rezerve se uporabljajo za financiranje izdatkov za odpravo posledic naravnih nesreč, kot so potres, poplava, zemeljski plaz, snežni plaz, visok sneg, močan veter, toča, žled, pozeba, suša, množični pojav nalezljive človeške, živalske ali rastlinske bolezni, druge nesreče, ki jih povzročijo naravne sile in ekološke nesreče.
Sredstva se za namene iz prvega odstavka tega člena dajejo praviloma brez obveznosti vračanja.
O uporabi sredstev iz prvega odstavka tega člena odloča župan do višine, ki se vsako leto določi z odlokom o proračunu občine za to leto.”
15. člen
Drugi in tretji odstavek 92. člena se črtata.
V 92. členu se dodajo novi drugi, tretji in četrti odstavek, ki glasijo:
‘’Župan najprej predloži predlog zaključnega računa v pregled nadzornemu odboru, ki o pregledu sestavi poročilo, nato pa predlog zaključnega računa, skupaj s poročilom nadzornega odbora, predloži v sprejem občinskemu svetu.
Neposredni uporabniki občinskega proračuna pripravijo premoženjsko bilanco in jo do 30. marca v prihodnjem letu predložijo za finance pristojnemu organu občinske uprave, ki jo do 30. aprila v prihodnjem letu predloži ministrstvu, pristojnemu za finance. V premoženjsko bilanco mora občina vključiti tudi premoženjsko bilanco posrednih uporabnikov proračuna in ožjih delov občine.
Posredni uporabniki proračuna in ožji deli občine sestavijo premoženjsko bilanco in jo do 30. marca v prihodnjem letu predložijo za finance pristojnemu organu občinske uprave.”
16. člen
93. člen se spremeni tako, da glasi:
‘’Občina se sme dolgoročno zadolžiti za investicije, ki jih sprejme občinski svet pod pogoji, ki jih določa zakon, ki ureja javne finance.
Občina lahko izdaja poroštva v obsegu in pod pogoji, ki jih določa zakon. Poroštvene pogodbe lahko v imenu občine sklepa župan ali oseba, ki jo župan pisno pooblasti.”
17. člen
94. člen se spremeni tako, da glasi:
‘’Posredni uporabniki občinskega proračuna, javni gospodarski zavodi in javna podjetja se lahko zadolžujejo in izdajajo poroštva samo, če je z zakonom, ki ureja financiranje občin, to dovoljeno in pod pogoji, ki jih določi občinski svet.
Pravne osebe, v katerih ima občina odločujoč vpliv na upravljanje, se lahko zadolžujejo in izdajajo poroštva pod pogoji, ki jih določi občinski svet.
Skupna višina zadolžitve in izdanih poroštev iz prejšnjega odstavka se določi z odlokom, s katerim se sprejme občinski proračun.
Pristojni organ občine mora o zadolževanju oseb javnega sektorja in izdajanju poroštev po tem členu obveščati ministrstvo, pristojno za finance, na način in v rokih, ki jih predpiše minister za finance.”
18. člen
Te spremembe in dopolnitve statuta začnejo veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 013-015/00-10
Tržič, dne 28. februarja 2001.
Župan
Občine Tržič
Pavel Rupar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti