Uradni list

Številka 20
Uradni list RS, št. 20/2001 z dne 20. 3. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 20/2001 z dne 20. 3. 2001

Kazalo

1163. Program priprave sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega plana občin in mesta Ljubljane za obdobje 1986-2000 in družbenega plana občin in mesta Ljubljane za obdobje 1986-1990, za območje Občine Škofljica in dopolnitev prostorskih ureditvenih pogojev s spremembami prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Škofljica (programska zasnova za Dom za prizadete otroke), stran 2041.

Na podlagi 2. člena zakona o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90), določil zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list RS, št. 18/84, 37/85, 29/86, 43/89 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93, 44/97) in 16. člena statuta Občine Škofljica je Občinski svet občine Škofljica na 21. seji dne 27. 2. 2001 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega plana občin in mesta Ljubljane za obdobje 1986–2000 in družbenega plana občin in mesta Ljubljane za obdobje 1986–1990, za območje Občine Škofljica in dopolnitev prostorskih ureditvenih pogojev s spremembami prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Škofljica (programska zasnova za Dom za prizadete otroke)
1. člen
Vsebina programa priprave
S tem programom se določijo za potrebe sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega plana občin in mesta Ljubljane za obdobje 1986–2000 in družbenega plana občin in mesta Ljubljane za obdobje 1986–1990, za območje Občine Škofljica in dopolnitev prostorskih ureditvenih pogojev s spremembami prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Škofljica (v nadaljevanju: dolgoročnega plana Občine Škofljica)
– vsebina in obseg sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica,
– vsebina in obseg strokovnih podlag,
– organizacija priprave sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica,
– sodelujoči organi in organizacije,
– vsebina osnutka sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica,
– terminski plan,
– finančna sredstva.
2. člen
Vsebina in obseg sprememb in dopolnitev
Spremembe in dopolnitve dolgoročnega plana Občine Škofljica se bodo nanašale na spremembo namembnosti zemljišča za potrebe gradnje Doma za prizadete otroke.
Pri izdelavi sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica se morajo upoštevati obstoječe strokovne podlage, izdelane strokovne podlage določene s tem programom priprave, urbanistično planska dokumentacija, in občinski predpisi.
Podrobnejša vsebina
1. Dom za prizadete otroke
Center Dolfke Boštjančič Draga – Ig obstaja od leta 1984. Na enoti dom Škofljica od leta 1985 se nahaja 70 odraslih varovancev. V zadnjem obdobju je število odraslih varovancev. Bivanje odraslih oseb z zmerno, težjo in najtežjo motnjo v duševnem razvoju je največji problem v obstoječem centru.
Sprožila se je akcija za ustanovitev bivalne skupnosti prizadetih otrok s starši in pridobitev ustreznih stanovanjskih prostorov. Gre za ustvarjanje novih oblik socialnega varstva za odrasle osebe z najtežjo invalidnostjo v telesnem ali duševnem razvoju, včasih pa tudi za kombinacijo obeh prizadetosti.
3. člen
Vsebina in obseg strokovnih podlag
Pred pripravo sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine je potrebno pregledati in analizirati obstoječe strokovne podlage, ki se jih po potrebi dopolni v skladu s 7. členom navodila o vsebini in metodologiji izdelave strokovnih podlag in prostorskih sestavin planskih aktov občin (Uradni list SRS, št. 20/85).
Strokovne podlage za pripravo osnutka sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine so:
Analiza obstoječih domov za prizadete otroke in njihova medsebojna povezanost.
Celotne strokovne podlage bo izdelala organizacija izbrana na javnem razpisu. V posameznih točkah bo sodelovala občina z razpoložljivimi podatki (prebivalstvo, komunala, oskrba).
4. člen
Organizacija priprave sprememb in dopolnitev
Nosilec strokovnih aktivnosti pri pripravi sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica in priprave strokovnih podlag in drugih strokovnih gradiv se določi z neposrednim naročilom strokovni organizaciji s 69. členom ZUNPP in po postopku, ki ga določa zakon o javnih naročilih (Uradni list RS, št. 24/97).
Naloga nosilca je:
– pregled veljavnih planskih aktov občine,
– pregled vseh obstoječih strokovnih podlag in ugotovitev ter predlog potrebnih dopolnitev,
– pridobitev novih strokovnih podlag sodelujočih organov in organizacij za posamezna področja iz 3. člena tega programa priprave,
– izdelava tekstualnega dela – odloka in grafičnega dela sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine,
– sodelovanje pri javnih razpravah,
– priprava stališč do pripomb iz javne razgrnitve,
– sodelovanje pri pripravi elaborata obrazložitev za usklajevanje z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano glede posegov na 1. območje kmetijskih zemljišč,
– sodelovanje pri pridobitvi mnenja o usklajenosti sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin občinskih planskih aktov z republiškim prostorskim planom.
Kot koordinator postopka priprave, izdelave in sprejemanja se določi župan Občine Škofljica oziroma občinska strokovna služba za urbanizem občine.
Kolikor se bo v postopku analize obstoječih strokovnih podlag ugotovilo, da je v prostorske sestavine planskih aktov potrebno vključiti tudi nova področja, se k sodelovanju vključi tudi njihove nosilce.
5. člen
Sodelujoči organi, organizacije in skupnosti
Pri pripravi sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega plana občine sodelujejo naslednji pristojni organi in skupnosti:
– Občina Škofljica, Odbor za komunalo, varstvo okolja in urejanje prostora,
– Občina Škofljica, Odbor za gospodarstvo, kmetijstvo in turizem,
– Občina Škofljica, za vodovod in kanalizacijo,
– Elektro Ljubljana PE Okolica, Ljubljana,
– Telekom Slovenije, d.d. PE Ljubljana, Stegne 19, Ljubljana,
– Ministrstvo za promet in zveze, Direkcija Republike Slovenije za ceste, Tržaška 19, Ljubljana (za področje prometa),
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska 56-58, Ljubljana,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Uprava RS za varstvo narave, izpostava Ljubljana, Slovenčeva 95, Ljubljana (za področje vodnega gospodarstva),
– Ministrstvo za okolje in prostor, Uprava RS za varstvo narave, (za področje varovanja okolja in narave),
– Ministrstvo za okolje in prostor, Urad RS za prostorsko planiranje, (Za področje poselitve), Dunajska 47, Ljubljana,
– Ministrstvo za obrambo, Uprava za civilno obrambo, Kardeljeva ploščad 25, Ljubljana,
– Ministrstvo za kulturo (za področje kulturne dediščine).
Kolikor bo obseg in značaj sprememb dolgoročnega plana to zahteval, se ta spisek po potrebi razširi.
Pred pričetkom priprave osnutka sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega plana občine morajo organi in organizacije za posamezna področja iz 3. člena tega programa priprave na zahtevo izdelovalca in koordinatorja posredovati svoje strokovne podlage ter podati v zvezi s predvidenimi prostorskimi spremembami usmeritve, zahteve in omejitve (pogoje), ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi osnutka. Če v roku 30 dni po prejemu tega programa priprave organ ali organizacija ne posreduje potrebnih strokovnih podlag, se bo štelo, da so soglasje dali.
Občina je v okviru priprave programa priprave sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov dolžna vključevati pristojna ministrstva. Pristojna ministrstva so pri tem dolžna sodelovati. Kolikor se le-ta v roku 30 dni ne posredujejo potrebnih strokovnih podlag (smernic, usmeritev, pogojev in kriterijev), za katere je zadolženo pristojno ministrstvo, se bo štelo, da je vloga popolna. Pristojna ministrstva morajo po zaključeni javni razpravi podati še mnenje oziroma soglasje o upoštevanju posredovanih pogojev. UPP bo poleg priprave mnenja za poselitev posredoval v smislu dodatnega usklajevanja, kolikor občini kljub izraženemu namenu ne bo uspelo pridobiti katerega od potrebnih mnenj ostalih ministrstev.
6. člen
vsebina osnutka sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica
Osnutek sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica vsebuje:
– odlok o spremembah in dopolnitvah dolgoročnega plana,
– grafični prikaz območja spremembe na kartah PKN in TTN v merilu 1: 5000,
– obrazložitev.
7. člen
Terminski plan
Postopek sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica se prične s sprejetjem programa priprave na občinskem svetu, nakar si sledijo faze po predvidenem terminskem planu:
1. podpis pogodbe s strokovno organizacijo – izvajalcem del – (2 meseca),
2. predhodne pogoje in smernice od sodelujočih organov in organizacij pridobi koordinator sprememb in dopolnitev plana in jih posreduje izdelovalcu – (45 dni od sprejetja programa priprave),
3. priprava in pridobitev strokovnih podlag za spremembo dolgoročnega plana – (1mesec za sprejem vseh pobud + 1 mesec za analizo in obdelavo pobud),
4. priprava osnutka sprememb in dopolnitev sestavin dolgoročnega plana se dostavi občinski strokovni službi pristojni za urbanizem najkasneje v roku dveh mesecev od izdelanih strokovnih podlag,
5. posredovanje osnutka sprememb in dopolnitev občinskih prostorskih aktov v obravnavo in sprejem na občinski svet. Občinski svet občine Škofljica sprejme sklep o enomesečni javni razgrnitvi osnutka sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica; sklep se objavi Uradnem listu RS in na krajevno običajen način,
6. enomesečna javna razgrnitev se izvede na sedežu občine v trajanju 30 dni od dneva objave sklepa o javni razgrnitvi iz prejšnje alinee,
7. v času javne razgrnitve se organizira javna razprava na sedežu občine. Občani organi in organizacije, krajevne skupnosti in drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve sprememb in dopolnitev,
8. občinski svet zavzame stališče do pripomb, ki jih pripravi strokovna organizacija v roku 30 dni, kolikor bo pripomb veliko se čas ustrezno podaljša,
9. v 15 dneh po sprejetju stališč do pripomb in predlogov pripravljalec dopolni osnutek sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana občine,
10. občinska strokovna služba pristojna za prostor posreduje tako pripravljen osnutek – dopolnjen osnutek s predlogom za ugotovitev njegove usklajenosti z obveznimi izhodišči prostorskih sestavin dolgoročnega plana in družbenega plana Republike Slovenije na Ministrstvo za okolje in prostor, Urad za prostorsko planiranje – rok 45 dni. Kolikor občina ne bo uspela pridobiti katerega od potrebnih mnenj ministrstev bo UPP dodatno posredoval v usklajevanje. V tem primeru se rok podaljša,
11. občinska služba Občine Škofljica za urbanizem po sprejetju Vlade RS o usklajenosti dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica z obveznimi izhodišči republiškega plana prostorskega plana, posreduje usklajen predlog občinskemu svetu v obravnavo in sprejem – takoj po prejetem sklepu vlade,
12. odlok se objavi v Uradnem listu RS,
13. v roku 10 dni po objavi v Uradnem listu RS pripravljalec dostavi naročniku končni elaborat v originalu in kopijah.
8. člen
Sredstva
Za pripravo sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica bodo zagotovljena proračunska sredstva po podpisu z izvajalsko organizacijo. Sredstva se namenijo za plačilo strokovni organizaciji za izdelavo analiz in strokovnih podlag, geodetskih podlag, za izris osnutka in predloga sprememb in dopolnitev dolgoročnega plana Občine Škofljica, ter za materialne stroške kopiranja in razmnoževanja gradiv. Po potrebi za pridobitev dodatnih soglasij.
9. člen
Ta program priprave sprememb in dopolnitev se objavi po sprejetju na občinskem svetu v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem objave.
Št. 01503/0612001/25-1
Škofljica, dne 1. marca 2001.
Župan
Občine Škofljica
dr. Jože Jurkovič, univ. dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti