Uradni list

Številka 20
Uradni list RS, št. 20/2001 z dne 20. 3. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 20/2001 z dne 20. 3. 2001

Kazalo

1141. Sklep o pravici do varstvenega dodatka, stran 1975.

Na podlagi 266. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 106/99, 72/00 in 124/00) je Skupščina Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije na 7. seji dne 7. 3. 2001 sprejela naslednji
S K L E P
I
Pravico do varstvenega dodatka v letu 2001 imajo uživalci starostne, invalidske, vdovske in družinske pokojnine, če njihovi dohodki, skupaj z dohodki družinskih članov, v letu 2000 ne presegajo mesečno 63.272,78 SIT ali letno 759.273,42 SIT na posameznega družinskega člana.
II
Med skupne dohodke uživalca pokojnine in družinskih članov se v skladu s 133. členom zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju všteva tudi dohodek od kmetijskih in gozdnih zemljišč.
Dohodek od kmetijskih in gozdnih zemljišč se všteva med dohodke uživalca pokojnine in njegovih družinskih članov tako, da se katastrski dohodek pomnoži s faktorjem za preračun katastrskega dohodka, ki ga določi Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.
III
Dohodek iz samostojne dejavnosti samozaposlenega, ki se mu ugotavlja dobiček, se med skupne dohodke uživalca pokojnine in družinskih članov všteva tako, da se upošteva čisti dobiček, kot ga ugotovi pristojni davčni organ, brez upoštevanja investicij in olajšav po davčnih predpisih.
IV
Uživalec varstvenega dodatka dokazuje pogoje za uživanje pravice do varstvenega dodatka z ustreznimi potrdili o premoženjskem stanju in drugimi dokazili, ki jih je dolžan zavodu predložiti ob vsaki spremembi premoženjskega stanja oziroma na zahtevo zavoda.
V
Uživalcu pokojnine, ki pravico do varstvenega dodatka uveljavlja v letu, v katerem je uveljavil pravico do pokojnine, se namesto plače iz preteklega leta upošteva znesek pokojnine ob odmeri, če je to zanj ugodnejše.
VI
Šteje se, da uživalec starostne, invalidske, vdovske ali družinske pokojnine, ki nima družinskih članov, katerih dohodki sestavljajo skupni dohodek družine in katerega pokojnina ne dosega zneska osnove iz 57. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter nima drugih dohodkov, izpolnjuje pogoj premoženjskega cenzusa iz I. točke tega sklepa, ne glede na to, da njegova pokojnina ob uveljavitvi pravice do varstvenega dodatka presega mesečni znesek iz I. točke tega sklepa.
VII
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 01000/2001
Ljubljana, dne 7. marca 2001.
Skupščina Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije
Milan Utroša l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti