Uradni list

Številka 16
Uradni list RS, št. 16/2001 z dne 7. 3. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 16/2001 z dne 7. 3. 2001

Kazalo

983. Odlok o ravnanju z zapuščenimi vozili, stran 1628.

Na podlagi 21. in 65. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 – odl. US, 45/94- odločba US, 57/94, 14/95, 20/95, 63/95 – obvezna razlaga, 9/96 – odl. US, 44/96 – odl. US, 26/97, 10/98, 69/98 – odl. US, 74/98 in 70/00) in 17., 18. in 222. člena zakona o varnosti prometa (Uradni list RS, št. 30/98) ter 16. člena statuta Občine Šmarje pri Jelšah (Uradni list RS, št. 41/99) je Občinski svet občine Šmarje pri Jelšah na 18. seji dne 15. 2. 2001 sprejel
O D L O K
o ravnanju z zapuščenimi vozili
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ureja postopek in način odstranjevanja, varovanja ter prodaja/uničenje zapuščenih vozil na javnih in drugih površinah v Občini Šmarje pri Jelšah.
2. člen
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo naslednji pomen:
1. Zapuščeno vozilo je vozilo, ki je dotrajano, poškodovano, nepopolno in je očitno, da zanj nihče ne skrbi. Zapuščeno vozilo je tudi vsako vozilo, ki nima registrskih oznak, ne glede na to v kakšnem stanju se nahaja.
2. Vozila po tem pravilniku so: motorna vozila, priklopna in pol priklopna vozila, motorna kolesa, kolesa z motorjem, kmetijski stroji ter zračni in plovni objekti.
3. Javne površine so:
– ceste, ulice, trgi, pločniki, kolesarske steze, poti, mostovi, obrežja vodotokov, varovalni pas ceste,
– železniška in avtobusna postajališča, parkirni prostori,
– javne parkovne površine in javni parkovni gozdovi, drevoredi, zelenice, nasadi, zelenice ob javnih poteh, ob spomenikih, turističnih objektih ter varovane zelene površine,
– otroška in športna igrišča z okolico,
– pokopališča,
– kopališča.
4. Za lastnika zapuščenega vozila se šteje pravna ali fizična oseba, ki je uradno evidentirana kot lastnik vozila oziroma oseba, ki je na podlagi veljavne pisne pogodbe pridobila lastninsko pravico na vozilu.
Lastnik vozila je neznan, če na vozilu samem ali na pristojnem uradu ni mogoče dobiti uradnih podatkov o lastniku vozila.
3. člen
Odstranjevanje zapuščenih vozil odreja komunalni inšpektor (v nadaljnjem besedilu: pooblaščena oseba) z odločbo.
Komunalni inšpektor oziroma pooblaščene osebe uprave občine za komunalni nadzor ukrepajo po določilih tega odloka, če se zapuščeno vozilo nahaja na javnih površinah iz 3. točke 2. člena tega odloka, na zasebnih zemljiščih oziroma na zemljiščih pravnih in civilno pravnih ter očitno kazi okolje ali predstavlja nevarnost onesnaženja okolja.
Odločba iz prvega odstavka tega člena se vroči lastniku vozila oziroma lastniku zasebnega zemljišča ali zemljišča pravnih in civilnopravnih oseb, na katerih se vozilo nahaja.
Če lastnik zapuščenega vozila ni znan, se odločba izda izvajalcu odvoza zapuščenih vozil.
II. POSTOPEK ODSTRANJEVANJA
4. člen
Pooblaščena oseba takoj po ugotovitvi lokacije zapuščenega vozila skuša ugotoviti lastnika vozila. Po ugotovitvi lastnika se na njegov naslov pošlje priporočeno obvestilo, v katerem se določi 8-dnevni rok za odstranitev vozila. Obvestilo z enako vsebino se nalepi na samo vozilo. V obvestilu mora biti izrecno navedeno, da bo po preteku roka vozilo odpeljano na stroške lastnika vozila. Če lastnik v določenem roku ne odstrani vozila, pooblaščena oseba odredi odstranitev na njegove stroške na določen ograjen prostor. O odstranitvi se obvesti policijska postaja. Odvoz se opravi na stroške lastnika.
Ne glede na določila 1. točke 2. člena in prvega odstavka 4. člena tega odloka se lahko odredi takojšnja odstranitev vozila, ki se nahaja na brežinah oziroma v strugi vodotoka ali na drugih površinah, če bi po presoji pooblaščene osebe predstavljalo nevarnost za onesnaženje okolja ali bi ogrožalo varnost ljudi in premoženja.
Če pooblaščena oseba ne more ugotoviti lastnika, pusti na samem vozilu obvestilo neznanemu lastniku.
5. člen
Če se že na kraju samem ugotovi, da je vozilo očitno zavrženo ter ne predstavlja vrednosti, oziroma da gre le še za ostanke vozila in ni mogoče ugotoviti lastnika, se vozilo ne glede na določbe tega odloka odstrani direktno na podjetje, ki je registrirano za zbiranje takih odpadkov.
O tem izda pooblaščena oseba odločbo izvajalcu.
6. člen
Če lastnik ne odstrani vozila v roku iz 4. člena tega odloka, mu pooblaščena oseba izda odločbo, s katero lastniku naloži, da vozilo takoj oziroma najkasneje v 3 dneh po prejemu ukrepa odstrani s ceste, cestnega sveta ali javne prometne površine, z ostalih površin pa najkasneje v 7 dneh po prejemu odločbe.
7. člen
Lastnik, ki je zapuščeno vozilo sam odstranil na podlagi ukrepa iz 4. in 6. člena tega odloka, vozila ne sme ponovno postaviti na javnih površinah, ampak mora vozilo garažirati v primernem objektu ali ga oddati registriranemu podjetju in o tem predložiti uradno dokazilo.
Če voznik med potekom uradnega postopka vozilo proda, je dolžan pooblaščeni osebi, ki vodi postopek, predložiti uradno dokazilo.
8. člen
Pooblaščena oseba v postopku odstranjevanja vozila izdela zapisnik, kateremu obvezno priloži fotografije vozila. Zapisnik mora vsebovati naslednje podatke; datum opozorila lastniku, datum odstranitve vozila, tip vozila oziroma druge evidenčne oznake, opis stanja vozila, podatke o lastniku vozila, če je le-ta znan, lokacija najdbe vozila in opis načina odvoza zapuščenega vozila. Zapisnik podpišeta pooblaščena oseba in predstavnik izvajalca.
III. VAROVANJE ZAPUŠČENIH VOZIL
9. člen
Odvoz, deponiranje, čuvanje in izdajo odstranjenih zapuščenih vozil ter prodajo in uničenje opuščenih vozil opravlja pooblaščena pravna oseba ali samostojni podjetnik, ki je registriran za to dejavnost ter zagotavlja primeren prostor za deponiranje, čuvanje in izdajo zapuščenih vozil.
10. člen
Izvajalec je dolžan v svojih poslovnih knjigah za vsako prevzeto vozilo voditi evidenco, ki vsebuje naslednje podatke:
– morebitno registrsko številko,
– številko motorja in šasije,
– tip in barvo vozila,
– kraj, datum in uro prevzema vozila,
– zapisnik o stanju vozila, ki ga je izdelala pooblaščena oseba,
– fotografijo vozila,
– podatke o lastniku vozila, če je znan,
– stroške, nastale v zvezi s prevozom in hrambo, stroške povezane z morebitnim uničenjem vozila,
– podatke o prodaji vozila oziroma druge dohodke, če do njih pride.
11. člen
Izvajalec z dnem oziroma najkasneje v roku 3 dni od prevzema vozila v hrambo pozove lastnika s priporočeno pošiljko, da vozilo prevzame v roku 30 dni od datuma prevzema pošiljke. Istočasno ga opozori, da bo po preteku tega roka vozilo prešlo v last občine.
Izvajalec izda vozilo na podlagi verodostojne listine, s katero se izkazuje lastništvo (prometno dovoljenje oziroma od notarja overjeno kupoprodajno pogodbo).
Pred prevzemom je lastnik dolžan plačati stroške odvoza, hrambe in zavarovanja vozila. Za stroške pooblaščena oseba izstavi račun, iz katerega mora biti razvidna specifikacija posameznih stroškov.
12. člen
Če lastnik vozila ni bil ugotovljen oziroma ni znano njegovo bivališče, izvajalec najpozneje v roku 15 dni od prevzema objavi razglas o zapuščenem vozilu, v katerem pozove neznanega lastnika k prevzemu vozila. V razglasu mora biti naveden opis zapuščenega vozila ter kraja kjer se je vozilo nahajalo pred odvozom v hrambo. V razglasu se navede tudi enomesečni rok v katerem mora lastnik vozilo prevzeti. Oglas se objavi na primernem mestu ob vhodu v prostor za hrambo vozil, na oglasni deski občine in krajevne skupnosti, na območju katere se je vozilo nahajalo.
13. člen
Kadar lastnik vozila ne prevzame v roku enega meseca od roka objave na oglasnih deskah, se šteje, da je vozilo opustil, hkrati pa po preteku tega roka pridobi lastninsko pravico opuščenega vozila Občina Šmarje pri Jelšah.
14. člen
Stroške povezane z odvozom, hrambo, prodajo, uničenjem in druge stroške se po potrebi izterja od lastnika v skladu z veljavno zakonodajo.
Kadar lastnika ni mogoče ugotoviti, istočasno pa prodajna vrednost ne zadošča za pokritje stroškov, krije stroške uničenja proračun Občine Šmarje pri Jelšah.
IV. PRODAJA OZIROMA UNIČENJE ZAPUŠČENIH VOZIL
15. člen
Po preteku roka, določenega v 9. členu tega odloka se zapuščeno vozilo proda na javni dražbi, katero organizira pooblaščena oseba. Vrednost vozila se določi z uradno cenitvijo. Če je prometna vrednost vozila manjša od stroškov prevoza in hrambe, se vozilo uniči.
Od izkupička od prodaje se pokrijejo stroški prevoza, hrambe in prodaje. Preostanek se nakaže v proračun Občine Šmarje pri Jelšah.
16. člen
Določila tega odloka se smiselno uporabljajo tudi za vozila, za katera je iz zunanjega videza očitno, da so namenjena oglaševanju, pa v ta namen niso bila pridobljena vsa potrebna mnenja, soglasja, ni bila plačana komunalna taksa, ter lastnik vozila v neposredni bližini nima sedeža, poslovne enote ali druge oblike opravljanja dejavnosti, za katero je registriran.
V. KAZENSKE DOLOČBE
17. člen
Z denarno kaznijo 30.000 SIT se za prekršek kaznuje posameznik - lastnik zapuščenega vozila, ki je odloženo na javni površini, v naravnem okolju ali na drugi površini brez predhodnega pisnega soglasja lastnika zemljišča.
Z denarno kaznijo 100.000 SIT se za prekršek kaznuje pravna oseba – lastnik zapuščenega vozila, ki je odloženo na javni površini, v naravnem okolju ali na drugi površini brez predhodnega pisnega soglasja lastnika zemljišča. Z denarno kaznijo 60.000 SIT pa se za isti prekršek kaznuje odgovorna oseba pravne osebe.
Z denarno kaznijo 60.000 SIT se za prekršek kaznuje posameznik, podjetnik posameznik ali pravna oseba, lastnik zapuščenega vozila, ki vozilo uporablja za oglaševanje, pa za to ni pridobil vseh potrebnih mnenj in soglasij ter v neposredni bližini nima sedeža registrirane dejavnosti.
VI. KONČNA DOLOČBA
18. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 06202-03/01
Šmarje pri Jelšah, dne 16. februarja 2001.
Župan
Občine Šmarje pri Jelšah
Jožef Čakš l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti