Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/2001 z dne 28. 2. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/2001 z dne 28. 2. 2001

Kazalo

899. Odlok o razglasitvi gospodarskega poslopja graščine Strmol za kulturni spomenik, stran 1487.

Na podlagi 18. člena zakona o naravni in kulturni dediščini (Uradni list SRS, št. 1/81, 42/86 in Uradni list RS, št. 26/92) in 16. člena statuta Občine Rogatec (Uradni list RS, št. 35/99) je Občinski svet občine Rogatec na 16. redni seji dne 7. 2. 2001 sprejel
O D L O K
o razglasitvi gospodarskega poslopja graščine Strmol za kulturni spomenik
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Z namenom, da se ohrani kulturna, zgodovinska in estetska vrednost, se na predlog Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine v Celju, gospodarsko poslopje graščine Strmol razglaša za kulturni spomenik.
2. člen
Gospodarsko poslopje graščine Strmol je vsebinsko in časovno vezano na graščino Strmol, ki je razglašena za umetnostni spomenik z odlokom o razglasitvi naravnih znamenitosti ter kulturnih in zgodovinskih spomenikov na območju Občine Šmarje pri Jelšah, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 35/90.
3. člen
Gospodarsko poslopje graščine Strmol je locirano severovzhodno od graščine Strmol, na naslovu Pod ribniki 4, Rogatec in je del nekoč velikega grajskega kompleksa. Stilne značilnosti kletnega portala in obokov ga postavljata v začetek 17. stoletja, torej v čas, ko je graščina Strmol dobila današnjo zasnovo in zunanjo podobo. Stavba ima zaradi svoje historične vsebine in likovno-arhitekturnih elementov značaj kulturnega spomenika lokalnega pomena.
4. člen
Stavba gospodarskega poslopja graščine Strmol ima stavbno maso s čopasto dvokapnico, krito z opečno kritino, z dvanajstimi okenskimi osmi. Kletna etaža je ohranila svojo gospodarsko funkcijo, nadstropje pa je preurejeno v stanovanja. Zunanjščina je oblikovana skromno, okenske odprtine so večinoma predelane, razen kletnih oken, ki imajo ohranjene kamnite okvire in kovane mreže. Vhod v klet poudarja kamnit polkrožen portal rustičnega tipa iz začetka 17. stoletja na jugovzhodni fasadi. Namesto običajnega čelnega kamna je vzidan reliefni grbovni kamen z dvema zmajema, ki nosita grbovni ščitec s krono. Motiv na njem je zabrisan. Notranjščina objekta razkriva njegovo prvotno zasnovo z dvema velikima obokanima prostoroma v vsaki etaži. V kletni etaži je prostor ostal intakten. Globoko banjo delijo na raveje močne oprode, med njimi potekajo grebenaste sosvodnice. V nadstropju je ohranjen enak obočni sistem, vendar je prvotno enovit prostor predelan v več stanovanj.
5. člen
Vplivno območje spomenika je vrisano na temeljnem topografskem načrtu v merilu 1: 5000.
II. VARSTVENI REŽIM
6. člen
Varstveni režim za gospodarsko poslopje graščine Strmol določa:
Varovanje njegove prvotne substance in zasnove z dvema obokanima prostoroma, nadalje varovanje vseh ohranjenih primarnih likovno-arhitekturnih elementov, kot so renesančni portal in kletna okna. Za vsak poseg na spomeniku so potrebni prehodni pisni kulturnovarstveni pogoji in na njihovi podlagi kulturnovarstveno soglasje.
III. RAZVOJNE USMERITVE
7. člen
Izdelal se bo konservatorski program prezentacije objekta, ki bo rezultat prehodnih raziskav in pa usklajene funkcije v kontekstu bodoče namembnosti graščine Strmol ter dejavnosti bližnjega Muzeja na prostem Rogatec.
Vplivno območje spomenika je nezazidljivo oziroma strogo namenjeno funkcioniranju kulturnega spomenika.
IV. KAZENSKI DOLOČBI
8. člen
Kršitve tega odloka se kaznujejo po zakonu, ki ureja varovanje kulturne dediščine.
9. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 06202-6/2001
Rogatec, dne 7. februarja 2001.
Župan
Občine Rogatec
Martin Mikolič, univ. dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti