Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/2001 z dne 28. 2. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/2001 z dne 28. 2. 2001

Kazalo

885. Program priprave sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Trebnje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in družbenega plana Občine Trebnje za obdobje od leta 1986 do leta 1990, dopolnjena v letih 1993, 1997, 1998 in 2000 (zasnova vodnega gospodarstva in namenske rabe prostora), stran 1477.

Na podlagi prvega odstavka 2. člena zakona o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list SRS, št. 48/90), 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94, 57/94, 14/95, 20/95, 9/96, 44/96, 26/97, 70/97, 10/98) in 19. člena statuta Občine Trebnje (Uradni list RS, št. 50/95, 80/98) je Občinski svet Občine Trebnje na 17. seji dne 31. 1. 2001 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Trebnje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in družbenega plana Občine Trebnje za obdobje od leta 1986 do leta 1990, dopolnjena v letih 1993, 1997, 1998 in 2000 (zasnova vodnega gospodarstva in namenske rabe prostora)
1. člen
(predmet in cilj sprememb in dopolnitev)
S tem programom se podrobneje določijo:
– vsebina in obseg strokovnih podlag, ki jih je potrebno pripraviti v postopku priprave in sprejemanja prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Trebnje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 (Skupščinski Dolenjski list, št. 2/90 in Uradni list RS, št. 35/93, 50/97, 61/98) in družbenega plana Občine Trebnje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 (Skupščinski Dolenjski list, št. 19/86, 16/90 in Uradni list RS, št. 35/93, 61/98, 18/00) za območje Občine Trebnje – v nadaljevanju: spremembe in dopolnitve planskih aktov občine,
– vsebina in obseg sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine oziroma prostorske sestavine, ki se spreminjajo in dopolnjujejo,
– subjekti, ki sodelujejo pri pripravi sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine in način njihovega sodelovanja,
– roki za posamezne faze priprave prostorskih sestavin planskih aktov občine ter sredstva potrebna za njihovo pripravo,
– nosilca strokovnih aktivnosti priprave sprememb in dopolnitev planskih aktov občine.
2. člen
(vsebina in obseg strokovnih podlag ter sprememb in dopolnitev)
Spremembe in dopolnitve planskih aktov občine se nanašajo na:
– zasnovo vodnega gospodarstva oziroma na zajetja virov pitne vode Srednje Laknice (kaptažna vrtina SL-1/98), Trebelno (kaptažna vrtina Tr-1/99), Hom (vrtina VH-1), zajetja v dolini Gostinščice (Sajetov gaber, Pod bregom in Farovška hosta), Greda na Mirni (vrtina G-1) in Gorenje Laknice (kaptažna vrtina),
– zasnovo namenske rabe prostora; opredelitev novih (nadomestnih) stavbnih zemljišč za vse tiste objekte, ki se z gradnjo AC na odseku Bič–Korenitka rušijo, kakor tudi določitev novih (nadomestnih) stavbnih zemljišč, v primeru, da bo lastnikom na tovrstnih zemljiščih odvzeta lastninska pravica ali omejena njihova sedanja raba.
Spremembe in dopolnitve se v vsebinskem smislu pripravijo v skladu z zakonom o urejanju prostora, zakonom o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju ter navodilom o vsebini in metodologiji izdelave strokovnih podlag in prostorskih sestavin planskih aktov občin.
V veljavnih prostorskih sestavinah dolgoročnega in družbenega plana Občine Trebnje so tangirana območja opredeljena kot območja kmetijskih zemljišč in gozdov.
Skladno z opredeljeno plansko strategijo priprave prostorskih izvedbenih načrtov je predvideno urejanje teh območij s prostorskimi ureditvenimi pogoji za območje Občine Trebnje (planske celote 1, 3, 4, 5) in prostorskimi ureditvenimi pogoji za naselje Mirna.
Pred pripravo sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine se bo proučilo pripravljene strokovne podlage in se jih po potrebi dopolnilo v skladu s 7. členom navodila o vsebini in metodologiji izdelave strokovnih podlag in prostorskih sestavin planskih aktov občin (Uradni list SRS, št. 20/85).
Prostorske sestavine planskih aktov občine se dopolnijo:
A) Spremembe in dopolnitve dolgoročnega plana Občine Trebnje
Dolgoročni plan Občine Trebnje za obdobje od leta 1986 do leta 2000, dopolnjen v letih od 1993 do 2000 se dopolni v poglavju:
3. Vodno gospodarstvo in
6. Usklajevanje navzkrižnih interesov v prostoru: lokacije nadomestnih stavbnih zemljišč zaradi posegov širšega oziroma interesa države.
A)1. Urbanistična zasnova Mirna (Uradni list RS, št. 36/92) se dopolni v poglavju:
3.1.5. razvoj infrastrukturnih omrežij; preskrba s pitno vodo
B) Spremembe in dopolnitve družbenega plana Občine Trebnje
Srednjeročni družbeni plan Občine Trebnje za obdobje od leta 1986 do leta 1990, dopolnjen v letih od 1990 do 1999 se dopolni v poglavjih:
4.2.12. Komunalno in stavbno zemljiško gospodarstvo in
7.2. Prostorska organizacija dejavnosti
C) Kartografski del in kartografska dokumentacija k dolgoročnemu in družbenemu planu Občine Trebnje
1. kartografski del na kartah (M 1:25 000)
– zasnova vodnega gospodarstva
– zasnova namenske rabe
2. kartografska dokumentacija (PKN 1:5000) na listih
– Mokronog – 13, 14, 37, 33, 46 in 47
– Novo mesto – 6
– Višnja gora 46, 47 in 48
Grafični prikaz sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin občinskih planskih aktov se pripravi skladno in ob smiselnem upoštevanju določil 39. člena navodila o vsebini in metodologiji izdelave strokovnih podlag in prostorskih sestavin planskih aktov občin (Uradni list SRS, št. 20/85).
3. člen
(organizacija priprav sprememb in dopolnitev)
Kot nosilec strokovnih aktivnosti priprave strokovnih podlag in drugih strokovnih gradiv ter koordinator postopka priprave, izdelave in sprejemanja se določi: Oddelek za okolje in prostor Občine Trebnje.
Izvajalec strokovnih aktivnosti priprave strokovnih podlag in drugih strokovnih gradiv je bil izbran po postopku, ki je določen za oddajanje javnih naročil z zakonom o javnih naročilih: “ACER”, d.o.o., prostorsko načrtovanje, projektiranje in varstvo okolja Novo mesto.
4. člen
(sodelujoči organi, organizacije in skupnosti)
Organi in organizacije, ki sodelujejo pri pripravi sprememb in dopolnitev občinskih planskih aktov so:
– Ministrstvo za okolje in prostor, Uprava RS za varstvo narave, izpostava Novo mesto,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Uprava RS za varstvo narave, Ljubljana,
– sektor za gospodarjenje z vodami
– sektor za varstvo okolja
– sektor za varstvo narave
– Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano,
– Ministrstvo za obrambo, Uprava za civilno obrambo,
– Ministrstvo za promet, Direkcija Republike Slovenije za ceste,
– Ministrstvo za kulturo, Uprava RS za kulturno dediščino,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Novo mesto,
– Ministrstvo za zdravstvo, Zdravstveni inšpektorat RS, izpostava Novo mesto,
– ELES, Ljubljana
– Elektro Celje, PE Krško,
– Elektro Ljubljana, PE Ljubljana okolica
– Telekom Slovenije, PE Novo mesto,
– JP Komunala Trebnje,
– Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Novo mesto,
– Zavod za gozdove Slovenije.
Kolikor se v postopku sprememb in dopolnitev planskih aktov občine ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodna mnenja in pogoje ter soglasja tudi od drugih organov, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-te pridobi v postopku.
Pred pričetkom priprave sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine morajo organi in organizacije iz tega člena na zahtevo izdelovalca podati v zvezi s predvidenimi prostorskimi ureditvami, usmeritve, zahteve in omejitve, ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi osnutka. Organi in organizacije morajo svoje pogoje in soglasja podati v 30 dneh od dneva prejema zahteve.
5. člen
(terminski plan in postopek sprejemanja)
S pripravo strokovnih podlag za spremembe in dopolnitve občinskih planskih aktov se prične takoj po sprejetju tega programa.
Predhodna mnenja in pogoje pridobi izdelovalec v 45 dneh po podpisu pogodbe.
Osnutek sprememb in dopolnitev občinskih planskih aktov se dostavi občinski službi pristojni za prostor najkasneje v dveh mesecih po sklenitvi pogodbe med naročnikom in izdelovalcem.
Župan sprejme sklep o javni razgrnitvi osnutka sprememb in dopolnitev občinskih planskih aktov po prejemu gradiva iz prejšnje alinee; sklep o javni razgrnitvi se objavi v Uradnem listu RS.
Javna razgrnitev se izvede na sedežu Občinske uprave občine Trebnje in traja 30 dni po objavi sklepa o javni razgrnitvi v Uradnem listu RS.
Javna razprava se organizira na sedežih krajevnih skupnosti Mokronog, Trebelno, Mirna, Veliki Gaber in Šentrupert, v času javne razgrnitve.
Osnutek sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine obravnava Občinski svet občine Trebnje v okviru I. obravnave.
Občani, organi, organizacije in skupnosti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve.
Župan zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve.
Po sprejemu stališč do pripomb občinska služba za prostor poskrbi za pripravo dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev občinskih planskih aktov oziroma tistih delov, na katere so se nanašale pripombe ter ga posreduje na Ministrstvo za okolje in prostor, Uradu RS za prostorsko planiranje, s predlogom za ugotovitev njegove usklajenosti z obveznimi izhodišči prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Republike Slovenije.
Župan Občine Trebnje posreduje, po prejemu sklepa Vlade RS o usklajenosti sprememb in dopolnitev občinskih planskih aktov z obveznimi izhodišči republiškega prostorskega plana, usklajeni predlog sprememb in dopolnitev občinskih planskih aktov s poročilom o pripombah občinskemu svetu v sprejem.
6. člen
(sredstva)
Sredstva za pripravo sprememb in dopolnitev občinskih planskih aktov zagotovi Občina Trebnje iz proračunske postavke 0066 – urejanje prostora.
7. člen
(začetek veljavnosti)
Program priprave začne veljati z dnem sprejema na Občinskem svetu občine Trebnje.
S sprejetjem tega programa preneha veljati program priprave sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Trebnje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in družbenega plana Občine Trebnje za obdobje od leta 1986 do leta 1990, dopolnjena v letih 1993, 1997, 1998 in 2000 (zasnova vodnega gospodarstva), sprejet na 10. seji Občinskega sveta občine Trebnje dne 15. 3. 2000.
Št. 003-03-001/2000-03
Trebnje, dne 31. januarja 2001.
Župan
Občine Trebnje
Ciril Metod Pungartnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti