Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/2001 z dne 28. 2. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/2001 z dne 28. 2. 2001

Kazalo

874. Odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki v Občini Črnomelj, stran 1424.

Na podlagi petega odstavka 30. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93 in 1/96), pravilnika o ravnanju z odpadki (Uradni list RS, št. 84/98), 21., 29. in 61. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97 in 10/98 in 74/98), 3., 4. in 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87 in 5/90, ter Uradni list RS, št. 10/91, 13/93, 66/93, 35/97, 87/97 in 73/98), 4. člena odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Črnomelj (Uradni list RS, št. 78/94) in 7. člena statuta Občine Črnomelj (Uradni list RS, št. 87/99) je Občinski svet občine Črnomelj na 20. redni seji dne 30. 1. 2001 sprejel
O D L O K
o ravnanju s komunalnimi odpadki v Občini Črnomelj
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(namen odloka)
S tem odlokom so določene vrste komunalnih odpadkov (v nadaljevanju: odpadki), njihovo zbiranje, odvoz in odlaganje (v nadaljevanju: ravnanje), subjekti ravnanja z odpadki, način obračunavanja stroškov za ravnanje z odpadki ter nadzor nad izvajanjem odloka.
2. člen
(cilji ravnanja z odpadki)
Cilji ravnanja z odpadki so:
1. preprečevanje nastajanja in zmanjševanje količine odpadkov,
2. preprečevanje neorganiziranega odlaganja odpadkov,
3. zajetje in ločeno zbiranje odpadkov na izvoru nastanka,
4. vračanje odpadkov v ponovno uporabo,
5. sprejemljivost ukrepov za okolje,
6. uveljavitev načela “stroške nosi povzročitelj”.
3. člen
Pojmi imajo po pravilniku o ravnanju z odpadki (Uradni list RS, št. 84/98 v nadaljevanju: pravilnik) in tem odloku naslednji pomen:
1. Povzročitelj odpadkov je pravna in fizična oseba, katere delovanje ali dejavnost povzroča nastajanje odpadkov (izvirni povzročitelj odpadkov).
2. Imetnik odpadkov je povzročitelj odpadkov ali oseba, ki ima odpadke v posesti.
3. Gospodarjenje z odpadki zajema preprečevanje in zmanjševanje nastajanja odpadkov ter njihovih škodljivih vplivov na okolje in ravnanje z odpadki.
4. Ravnanje z odpadki zajema zbiranje, prevažanje, predelavo in odstranjevanje odpadkov, vključno s kontrolo tega ravnanja in okoljevarstvenimi ukrepi po zaključku delovanja objekta ali naprave za predelavo ali odstranjevanje odpadkov.
5. Odstranjevanje odpadkov so postopki, določeni v prilogi 5, ki je sestavni del pravilnika o ravnanju z odpadki (Uradni list RS, št. 84/98). Odstranjevanje odpadkov je namenjeno končni oskrbi odpadkov, ki jih ni mogoče predelati in zajema predvsem obdelavo odpadkov z biološkimi, termičnimi, kemičnimi in mehanskimi metodami in odlaganje odpadkov.
6. Odstranjevalec odpadkov je oseba, ki odstranjuje odpadke ne glede na to ali je njihov povzročitelj ali pa odstranjuje odpadke za druge imetnike (v nadaljevanju: izvajalec).
7. Zbiranje odpadkov je pobiranje odpadkov, ki jih njihovi imetniki prepuščajo zbiralcem odpadkov ter razvrščanje ali mešanje teh odpadkov z namenom prevoza zaradi njihove predelave ali odstranjevanja.
8. Zbiralec odpadkov je oseba, ki skladno s predpisi kot dejavnost opravlja zbiranje določene vrste odpadkov (v nadaljevanju: zbiralec).
9. Prevoznik odpadkov je oseba, ki skladno s predpisi kot dejavnost opravlja prevažanje odpadkov drugih imetnikov (v nadaljevanju: prevoznik).
4. člen
(subjekti ravnanja z odpadki)
Subjekti ravnanja s komunalnimi odpadki so:
1. Občina Črnomelj,
2. izvajalec javnih služb ravnanja s komunalnimi odpadki je v skladu z odlokom o ustanovitvi JP Komunala d.o.o. Črnomelj, Javno podjetje Komunala d.o.o. Črnomelj (v nadaljevanju: izvajalec),
3. povzročitelji obremenitev, torej pravne in fizične osebe, ki so lastniki, uporabniki ali upravljalci stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov ter površin in pri katerih nastajajo komunalni odpadki (v nadaljevanju: povzročitelji).
5. člen
(sistem ravnanja z odpadki)
Na področju ravnanja s komunalnimi odpadki je potrebno vzpostaviti sistem:
1. ločenega zbiranja komunalnih odpadkov na izvoru nastanka in okolju prijazno ravnaje z nevarnimi odpadki iz gospodinjstev,
2. vračanje koristnih odpadkov v ponovno uporabo oziroma predelavo,
3. odlaganje preostalih komunalnih odpadkov na urejenih odlagališčih.
6. člen
(obveznost ravnanja z odpadki)
Na celotnem območju Občine Črnomelj je obvezno ravnanje s komunalnimi odpadki iz vseh virov in na način, ki je predpisan s tem odlokom, odlokom o gospodarskih javnih službah v Občini Črnomelj in pravilnikom o ravnanju z odpadki.
Določbe tega odloka so obvezne za vse povzročitelje in izvajalce, ki so vključeni v sistem ravnanja s komunalnimi odpadki.
V sistem ravnanja s komunalnimi odpadki morajo biti vključene vse pravne osebe, fizične osebe in vsi lastniki objektov in podobno na območju občine Črnomelj, pri katerih nastajajo odpadki ne glede na njihovo stalno ali začasno prebivališče oziroma sedež.
Za povzročitelje na območjih, ki so trajno ali začasno nedostopna za komunalna vozila, izvajalci v dogovoru s povzročitelji določijo zbirna in odjemna mesta ter način zbiranja komunalnih odpadkov (zabojniki, vreče).
7. člen
(prepoved odlaganja odpadkov)
V posode za komunalne odpadke je prepovedano odlagati:
1. gradbeni material, kamenje in zemljo,
2. odpadke v večjih kosih (večja embalaža, pohištvo, gospodinjski stroji, kolesa, vozila, in stanovanjska oprema, komunalnim odpadkom podobni odpadki iz drugih virov),
3. usedline iz kanalizacije in cestnih požiralnikov,
4. odpadke v tekočem stanju,
5. kužen material iz zdravstvenih in veterinarskih ustanov,
6. tleče, lahko vnetljive, gorljive, eksplozivne, reaktivne, jedke, dražljive, strupene in radioaktivne odpadke in druge posebne in nevarne odpadke, ki se po pravilniku klasificirajo kot nekomunalnimi ali nevarni odpadki,
7. poginule živali in kože.
Prepovedano je odlaganje odpadkov izven posod za odpadke, razen v primerih iz 11. člena tega pravilnika ter brskanje in razmetavanje odpadkov iz vseh vrst posod za odpadke.
Pristojna občinska nadzorna služba lahko z odločbo zahteva od povzročiteljev odstranitev odpadkov, ki se odlagajo izven posod za odpadke.
II. VRSTE KOMUNALNIH ODPADKOV
8. člen
(komunalni odpadki)
Komunalni odpadki so gospodinjski in njim podobni odpadki, ki nastajajo v proizvodnih in storitvenih dejavnostih, v bivalnem okolju ter na površinah in v objektih v javni rabi, ki so pretežno trdni in po svoji sestavi heterogeni.
Komunalni odpadki, ki so predmet zbiranja, odvoza in deponiranja na območju Občine Črnomelj (po klasifikacijskem seznamu pravilnika o ravnanju z odpadki; Uradni list RS, št. 84/98) so:
1. papir in lepenka,
2. steklo,
3. drobna plastika in drugi odpadki iz plastike,
4. drobni kovinski odpadki (npr. pločevinke),
5. kompostirni kuhinjski odpadki iz gospodinjstev, menz in restavracij,
6. oblačila in tekstil.
Odpadki iz vrtov in parkov (vključno z odpadki s pokopališč):
1. odpadki primerni za kompostiranje,
2. drugi odpadki, neprimerni za kompostiranje.
Drugi komunalni odpadki:
1. mešani komunalni odpadki,
2. odpadki iz živilskih trgov,
3. odpadki iz čiščenja cest.
Ostali odpadki, ki so v pravilniku opredeljeni v klasifikacijskem seznamu komunalnih odpadkov in klasifikacijskem seznamu nevarnih odpadkov, niso predmet tega odloka.
III. ZBIRANJE ODPADKOV
9. člen
(odvzemno mesto)
1. Odvzemno mesto za komunalne odpadke je ustrezno urejen prostor na katerem povzročitelji redno odlagajo komunalne odpadke v tipizirane posode za odpadke in plastične vrečke v skladu z 11. členom tega odloka.
2. Odvzemno mesto za komunalne odpadke v tipiziranih posodah je ustrezno urejen prostor od koder izvajalci redno odvažajo komunalne odpadke in je praviloma lociran neposredno ob javnih prometnih površinah.
3. Odvzemna mesta določi izvajalec, vzdržuje pa jih povzročitelj odpadkov.
4. V posameznih naseljih so zaradi večje racionalizacije ločenega zbiranja odpadkov postavljene posode v ekoloških otokih. Ekološki otok je prostor za ločeno zbiranje sekundarnih surovin za določen bivalni okoliš. Lokacijo določa izvajalec ter zanje vodi kataster.
5. Ob določevanju lokacij za zbirna in odjemna mesta ter ekološke otoke je potrebno upoštevati funkcionalne, estetske, higiensko-tehnične in požarno-varstvene predpise. Zbirna in odjemna mesta ne smejo ovirati ali ogrožati prometa na javnih površinah.
6. Povzročitelj do katerih izvajalci zaradi odmaknjenosti od prevoznih cest ne morejo priti, odlagajo odpadke v vreče za odpadke iz 3. točke 11. člena tega odstavka. Odpadke v vrečah so povzročitelji dolžni na dan odvoza dostaviti na odjemno mesto do 6. ure zjutraj.
7. Posode za odpadke morajo biti postavljene na odjemno mesto takoj, ko izvajalci za določeno območje organizirajo odvoz odpadkov, oziroma takoj, ko objekt stopi v uporabo in sicer na določen termin odvoza do 6. ure zjutraj.
10. člen
(načrtovanje odvzemnih mest)
Načrtovalci in projektanti morajo pri oblikovanju novih stanovanjskih in poslovnih objektov, sosesk in naselij ter pri prenovi zgradb in delov naselij upoštevati poleg splošnih narmativov in standardov tudi določbe tega odloka, obstoječo tehnologijo zbiranja in odvažanja odpadkov ter opremo izvajalcev.
11. člen
(posode za odpadke)
Povzročitelji morajo odlagati komunalne odpadke v:
1. tipizirane zabojnike (120l, 160l, 240l, 500l, 700l, 900l ter 5 ali 7m3) v skladu s slovenskimi standardi,
2. tipizirane zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov, ki se med seboj razlikujejo po barvi za posamezne vrste odpadkov,
3. namenske plastične vreče (kolikor se ne morejo uporabljati posode iz 1. in 2. točke tega odstavka).
Vrsto in število posod za odpadke določijo izvajalci v skladu s tehnologijo zbiranja in odvažanja odpadkov oziroma strukturo ali vrsto komunalnih odpadkov. V primeru občasnega povečanja količine odpadkov, ki se odlagajo v posode iz 1. točke tega člena, si morajo povzročitelji pri izvajalcih proti plačilu priskrbeti vrečke iz 3. točke tega člena.
Odpadki, odloženi poleg predpisanih posod (vejevje, grmičevje, kosovni odpadki ipd.) in v nenamenskih plastičnih vrečah, niso predmet odvoza.
12. člen
(praznjenje posod)
Kolikor je odvzemno mesto oddaljeno od objekta, so povzročitelji dolžni v času odvoza posode za odpadke pripeljati na odvzemno mesto do 6. ure zjutraj in jih po izpraznitvi tudi vrniti nazaj. Povzročitelji so tudi v zimskem času dolžni omogočiti dostop do posod za odpadke. Povzročitelji so dolžni vzdrževati čistočo na odvzemnih mestih ter dovoznih poteh do odvzemnega mesta.
Izvajalci so dolžni izprazniti tipizirane posode tako, da ne onesnažijo prostora ter ne poškodujejo posode in okolice, kjer se opravljajo dela. V primeru, da izvajalci onesnažijo odvzemno mesto, so ga dolžni tudi pospraviti.
13. člen
(nabava posod)
Posode za odpadke so praviloma last povzročiteljev, lahko pa tudi izvajalcev.
14. člen
(organiziranje prireditev)
Organizatorji kulturnih, športnih in drugih javnih prireditev pri katerih nastajajo odpadki, morajo v času trajanja prireditve prireditveni prostor opremiti z ustreznimi posodami za zbiranje odpadkov, po končani prireditvi pa takoj poskrbeti, da se prireditveni prostor očisti in da odpadke odpeljejo na dogovorjeno odvzemno mesto, in sicer na njegove stroške.
Izvajalec mora zbrane odpadke odpeljati najkasneje v času odvoza iz kraja, kjer se odpadki odvažajo po urniku.
IV. ODVAŽANJE ODPADKOV
15. člen
(pogostost odvoza)
Izvajalci so dolžni posode in vrečke za odpadke iz 11. člena tega odloka prazniti skladno s programom oziroma urnikom odvoza.
Odstranjevalec odpadkov mora zagotoviti reden odvoz komunalnih odpadkov iz strnjenih naselij najmanj enkrat tedensko, iz redko naseljenih naselij pa najmanj enkrat na štirinajst dni.
Izvajalec mora urnik odvoza objaviti na krajevno običajen način.
V primeru izpada odvoza zaradi višje sile, praznikov ali večjih ovir na odvozu (sneg, prekop dovoza itd.), so izvajalci dolžni opraviti odvoz čimprej ko so za to podani pogoji, najkasneje v naslednjih dveh delovnih dneh po odpravi ovire oziroma praznikih.
16. člen
(način odvoza)
Izvajalci morajo odvažati odpadke samo s posebej urejenimi komunalnimi vozili, ki omogočajo higiensko nakladanje, odvažanje in praznjenje.
Odpadke iz 8. člena tega odloka lahko proti plačilu stroškov odlaganja, odvažajo na odlagališče tudi povzročitelji sami, če imajo za prevoz ustrezno prevozno sredstvo, ki ne povzroča onesnaževanje okolja in sicer s predhodnim dogovorom z izvajalcem, pri čemer niso oproščeni plačila stroškov organiziranega odvoza odpadkov.
17. člen
(ravnanje s kosovnimi odpadki)
Kosovni odpadki iz gospodinjstva so: bela tehnika, TV aparati, računalniki, audio tehnika, radiatorji, peči, bojlerji, pohištvo, vzmetnice, preproge, posode, športni rekviziti, kolesa, otroški vozički ter prazni sodi.
Ostali odpadki kot so gume, les, kritine, nevarni odpadki ter avtomobilske školjke ne spadajo med kosovne odpadke.
Odvoz kosovnih odpadkov odstranjevalec odpadkov opravlja najmanj dvakrat letno. Izvajalci so dolžni odjemno mesto očistiti.
Urnik odvoza kosovnih odpadkov se objavi na krajevno običajen način.
V. ODLAGANJE ODPADKOV
18. člen
(odlaganje odpadkov)
Izvajalec odpadke odlaga na odlagališče nenevarnih odpadkov. Izven odlagališča odpadkov je prepovedano odlaganje odpadkov.
Kdor odloži komunalne odpadke izven odlagališča nenevarnih odpadkov jih je dolžan na svoje stroške odstraniti in pripeljati na odlagališče pod pogoji in na način, ki ga predpiše pristojna občinska služba. Če storilca ni možno ugotoviti, odstrani odpadke odstranjevalec odpadkov na zahtevo, po navodilih in na stroške nalogodajalca.
19. člen
(odlagališče odpadkov)
Odlagališče komunalnih odpadkov upravlja izvajalec. V ta namen sprejme poslovnik o upravljanju, obratovanju in vzdrževanju odlagališča pred pričetkom odlaganja.
S poslovnikom se določi režim odlaganja komunalnih odpadkov na odlagališču, ureja evidenco dovoza odpadkov, nadzor in dela, ki se izvajajo na odlagališču.
Obratovalni čas odlagališča določi upravljalec deponije s tem, da zagotovi najmanj enkrat tedensko obratovanje odlagališča tudi v popoldanskem času.
VI. NAČIN OBRAČUNAVANJA STROŠKOV RAVNANJA Z ODPADKI
20. člen
(načelo povzročitelj plača)
Stroške zbiranja odvoza in odlaganja komunalnih odpadkov so dolžni plačati vsi povzročitelji s stalnim in začasnim prebivališčem oziroma sedežem v Občini Črnomelj ter lastniki zidanic oziroma počitniških hišic na območju Občine Črnomelj.
21. člen
(cene ravnanja z odpadki)
Cene za ravnanje s komunalnimi odpadki določi Občina Črnomelj skladno z veljavnimi predpisi.
Cene se oblikujejo za vse povzročitelje enotno in vsebujejo tudi eventualne stroške ravnanja z ločeno zbranimi odpadki.
22. člen
(način obračunavanja ravnanja z odpadki)
Osnova za obračun stroškov odstranjevanja odpadkov je pri fizičnih osebah število prijavljenih oseb v gospodinjstvu, ali prostornina posode za zbiranje odpadkov ali kilogram odpadkov.
Osnova za obračun stroškov odstranjevanja odpadkov pri pravnih osebah je kvadratura poslovnega prostora, ali prostornina posod za zbiranje odpadkov ali kilogram odpadkov.
Obračun ravnanja z odpadki je mesečen.
23. člen
(podatki o povzročitelju)
1. povzročitelji so dolžni izvajalcem posredovati točne podatke o dejavnostih, ki vplivajo na pravilen obračun ravnanja z odpadki (naslov, dejavnost, površine, število oseb, velikost zabojnikov) ter izvajalce sproti obveščati o vseh spremembah teh podatkov.
2. Če povzročitelj odpadkov v roku 30 dni od nastale spremembe izvajalcem ne sporočijo potrebnih podatkov, izvajalci pridobijo podatke iz razpoložljivih uradnih evidenc. Za pravilno ugotovitev dejanskega stanja lahko izvajalci določijo izvedenca. Stroški v zvezi s pridobivanjem podatkov in stroški izvedenega mnenja bremenijo povzročitelja odpadkov.
3. Če povzročitelj odpadkov ne posreduje izvajalcu podatkov v skladu 1. in 2. točke tega člena, je dolžan poravnati stroške storitev po računu, ki je sestavljen iz izvajalcu znanih oziroma pridobljenih podatkov.
24. člen
(obveznost plačila)
Obveznost plačila stroškov za ravnaje s komunalnimi odpadki nastane za uporabnike z dnem, ko začnejo izvajalci opravljati storitve na njihovem območju in sicer ne glede na to, ali ima povzročitelj nameščeno posodo ali ne.
VII. OSTALE DOLOČBE
25. člen
(evidenca ravnanja z odpadki)
Izvajalec je dolžan voditi evidenco, o strukturi, količini in teži odpadkov, ki so zajeti v odvoz odpadkov in se odlagajo na odlagališču.
26. člen
(pogodbe o ravnanju z odpadki)
Povzročitelj odpadkov, ki opravlja dejavnost sezonskega značaja (npr. kampi, gostinski vrtovi in terase…) in upravljalci drugih javnih površin, kjer nastajajo komunalni odpadki (npr. pokopališča) sklenejo z izvajalcen dogovor oziroma pogodbo o odstranjevanju odpadkov.
Lastniki, ki oddajajo v najem stanovanjske ali druge prostore so dolžni v najemni pogodbi z najemojemalcem določiti kdo bo plačnik komunalnih storitev in ob prijavi ali spremembi najemnika en izvod pogodbe izročiti izvajalcem komunalne storitve, sicer je najemodajalec še vedno plačnik storitev odvoza komunalnih odpadkov.
VIII. NADZOR
27. člen
(izvajanje nadzora)
1. Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka opravljajo pristojne občinske nadzorne službe v okviru svojega delovnega področja in zakonskih pooblastil.
2. Službe navedene v 1. točki tega člena lahko pri opravljanju nadzora izdajo odločbe ter odrejajo druge ukrepe, katerih namen je zagotoviti izvrševanje določb tega odloka.
3. Odstranjevalec odpadkov je dolžan ugotavljati nepravilno ravnaje z odpadki v skladu s tem odlokom. V primeru neupoštevanja določil tega odloka so dolžni povzročitelje prijaviti pristojni občinski nadzorni službi.
IX. KAZENSKE DOLOČBE
28. člen
(denarne kazni za izvajalce)
Z denarno kaznijo od 100.000 do 300.000 tolarjev se kaznujejo za prekrške pravna oseba – zbiralec odpadkov, če:
1. ne vrne posodo za odpadke na odvzemno mesto (9. člen),
2. ne odpelje odpadkov čimprej oziroma po dogovoru z organizatorjem (14. člen, drugi odstavek),
3. ne izvaja odvoza v skladu s 15. členom,
4. odvažajo komunalne odpadke z neprimernimi vozili (16. člen),
5. ne očistijo odvzemnega mesta (17. člen),
6. odlagajo odpadke izven določenega odlagališča, odlagajo na odlagališče komunalnih odpadkov nekomunalne odpadke (18. člen).
Z denarno kaznijo od 10.000 do 50.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe zbiralca odpadkov, ki stori dejanje iz prvega odstavka tega člena.
29. člen
(denarne kazni za povzročitelje)
Z denarno kaznijo od 100.000 do 300.000 tolarjev se kaznuje za prekrške pravna oseba, če kot povzročitelj:
1. se ne vključi v odvoz odpadkov (6. člen),
2. odlaga posebne odpadke, ki vsebujejo nevarne snovi v posode za komunalne odpadke ali na odlagališče odpadkov (8. člen),
3. ne vzdržuje zbirnega in odjemnega mesta skladno z navodili izvajalcev (9. člen),
4. ne odlaga komunalnih odpadkov v posode za odpadke (11. člen),
5. odlaga komunalne odpadke izven odlagališča komunalnih odpadkov (18. člen),
6. odlaga na odlagališče komunalnih odpadkov nekomunalne odpadke (19. člen),
7. v šestih mesecih po uveljavitvi tega odloka ne nadomesti neustrezne posode za odpadke s tipizirano posodo (32. člen),
8. ne upošteva programa ločenega zbiranja komunalnih odpadkov na izvoru.
Z denarno kaznijo najmanj 10.000 tolarjev se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe ali posameznik, če kot povzročitelj stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
30. člen
(denarne kazni za organizatorje prireditev)
Z denarno kaznijo od 100.000 do 300.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali posameznik, ki opravlja dejavnost organiziranja kulturnih, športnih in drugih prireditev na prostem, če ne poskrbijo za odpadke in ne poskrbijo za čiščenje prostora po končani prireditvi ter odvoz odpadkov.
Z denarno kaznijo najmanj 10.000 do 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek iz prvega odstavka tega člena odgovorna oseba pravne osebe.
X. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
31. člen
Z uveljavitvijo tega odloka preneha veljati odlok o ravnanju z odpadki na območju Občine Črnomelj (SDL, št. 6/89) in odlok o spremembah odloka o ravnanju z odpadki na območju Občine Črnomelj (Uradni list RS, št. 3/93).
Vse določbe tega odloka, ki se tičejo ločenega zbiranja odpadkov na izvoru in ločenega deponiranja, ali vračanja koristnih odpadkov v ponovno uporabo začnejo veljati s sprejemom programa ločenega zbiranja komunalnih odpadkov na izvoru v Občini Črnomelj, ki ga bo sprejel Občinski svet občine Črnomelj.
32. člen
(rok za prehod na nov način ravnanja z odpadki)
Izvajalci pričnejo z novim načinom ravnanja z odpadki, določenim s tem odlokom, najkasneje v roku 6 mesecev po uveljavitvi tega odloka.
Povzročitelji so dolžni najkasneje v roku 6 mesecev po uveljavitvi tega odloka nadomestiti neustrezne posode za odpadke s tipiziranimi posodami za odpadke iz 11. člena tega odloka.
33. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-06-10/2000
Črnomelj, dne 30. januarja 2001.
Župan
Občine Črnomelj
Andrej Fabjan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti