Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/2001 z dne 28. 2. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/2001 z dne 28. 2. 2001

Kazalo

873. Odlok o proračunu Občine Črnomelj za leto 2001, stran 1423.

Na podlagi 10., 11. in 13. člena zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 79/99) in 16. člena statuta Občine Črnomelj (Uradni list RS, št. 87/99) je Občinski svet občine Črnomelj na 20. redni seji dne 30. 1. 2001 sprejel
O D L O K
o proračunu Občine Črnomelj za leto 2001
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S proračunom Občine Črnomelj za leto 2001 (v nadaljevanju: občinski proračun) se zagotavljajo sredstva za financiranje nalog, ki jih v skladu z ustavo in zakonom opravlja Občina Črnomelj.
2. člen
Proračun Občine Črnomelj za leto 2001 se določa v naslednjih zneskih:
A)     Bilanca prihodkov in odhodkov:                        SIT
I.     Skupaj prihodki                             1.535,340.309
II.    Skupaj odhodki                              1.561,940.309
III.   Proračunski primanjkljaj (I.–II.)             –26,600.000
B)     Račun finančnih terjatev in naložb:
IV.    Prejeta vrač. danih posojil in prodaja
       kapit. deležev                                 10,600.000
V.     Dana posojila in povečanje
       kapitalskih deležev                                     –
VI.    Prejeta minus dana posojila in sprem.
       kapit. deležev (IV.–V.)                        10,600.000
VII.   Skupni presežek – prihodki minus
       odhodki ter saldo prejetih
       in danih posojil (I.+IV.) – (II.+V.)          –16,000.000
C)     Račun financiranja:
VIII.  Zadolževanje proračuna                         49,500.000
IX.    Odplačilo dolga                                33,500.000
X.     Neto zadolževanje (VIII.–IX.)                  16,000.000
XI.    Povečanje sredstev na računih (VII.–X.)                 –
Prihodki in odhodki ter drugi prejemki in izdatki proračuna Občine Črnomelj so izkazani v bilanci prihodkov in odhodkov, v računu finančnih terjatev in naložb ter v računu financiranja. Odhodki in drugi izdatki proračuna so po uporabnikih izkazani v posebnem delu tega proračuna.
3. člen
Stalna proračunska rezerva je 0,5% skupno doseženih prihodkov v tekočem letu.
4. člen
Rezerva se uporablja:
– za pokrivanje stroškov ukrepov ter pomoči prizadetim pri odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč: kot so suša, potres, požar, poplave in druge naravne oziroma ekološke nesreče v skladu z zakonom, epidemije, živalske kužne bolezni in rastlinski škodljivci;
– za zagotovitev sredstev proračuna, kadar prihodki pritekajo neenakomerno;
– za kritje proračunskega primanjkljaja.
Sredstva za namene iz prve in tretje alinee prejšnjega odstavka se dajejo praviloma brez obveznosti vračanja, sredstva iz druge alinee morajo biti vrnjena v rezerve do konca leta.
O uporabi sredstev iz prve in druge alinee prvega odstavka tega člena odloča župan.
5. člen
V proračunu se del predvidenih proračunskih prejemkov vnaprej ne razporedi, ampak zadrži kot splošna proračunska rezervacija, ki se v proračunu posebej izkazuje.
Sredstva splošne proračunske rezervacije se uporabljajo za nepredvidene namene, za katere v proračunu niso zagotovljena sredstva, ali za namene, za katere se med letom izkaže, da niso zagotovljena v zadostnem obsegu, ker jih pri pripravi proračuna ni bilo mogoče načrtovati.
O uporabi sredstev splošne proračunske rezervacije odloča župan. Dodeljena sredstva splošne proračunske rezervacije se razporedijo v finančni načrt neposrednega uporabnika.
6. člen
Župan lahko začasno zmanjša znesek sredstev, ki so v posebnem delu-odhodki proračuna razporejena za posebne namene, ali pa začasno zadrži uporabo teh sredstev, če prihodki občinskega proračuna niso doseženi v predvideni višini.
O ukrepih mora župan obvestiti Občinski svet občine Črnomelj in predlagati ukrepe, oziroma rebalans proračuna.
Župan mora o spremenjenih proračunskih odhodkih ali prihodkih trimesečno obveščati občinski svet, če so spremembe večje od 2,000.000 SIT.
7. člen
Župan poleg z zakonom dovoljenih prerazporeditvah proračunskih sredstev lahko po predhodnem soglasju občinskega sveta prerazporedi sredstva proračuna na posameznem področju oziroma neposrednem uporabniku med postavkami znotraj istega sklopa postavk kontov skupin 40, 41, 42 in 43 s sklepom:
– če nastanejo za to utemeljeni razlogi, ker planiranih sredstev na določenih postavkah zaradi objektivnih razlogov ne bo mogoče porabiti v proračunskem letu, na drugih postavkah pa so izkazane potrebe po povečanju sredstev;
– če se na določenih postavkah izkažejo prihranki, na drugih pa nastane potreba po dodatnih sredstvih;
– če to narekuje dinamika izvajanja investicij in njihova realizacija.
O prerazporeditvah poroča župan občinskemu svetu ob polletnem poročilu izvrševanja proračuna oziroma zaključnem računu.
8. člen
Župan lahko po predhodnem soglasju občinskega sveta prevzema obveznosti s pogodbami, ki bodo zahtevale plačila v prihodnjih letih, če je za ta namen že odprta proračunska postavka in so za ta namen planirana sredstva v proračunu tekočega leta, in sicer v naslednjem največjem obsegu za posamezne namene:
1. pri tekočih odhodkih konta 40 in tekočih transferih konta 41 obveznosti za posamezne namene ne smejo presegati 25% teh pravic v proračunu za leto 2001;
2. pri investicijskih odhodkih konta 42 in investicijskih transferih konta 43 obveznosti za posamezne namene ne smejo presegati 75% teh pravic porabe v proračunu za leto 2001.
9. člen
Proračunski porabniki morajo organizirati izvrševanje del in nalog iz svojega področja v mejah sredstev, odobrenih s proračunom. Sredstva se med letom praviloma dodeljujejo enakomerno kot mesečne dotacije. Pri tem se upošteva zapadlost uporabnikovih obveznosti in likvidnostno stanje proračuna.
Uporabnik proračuna mora pri dogovarjanju o pogojih za izpolnjevanje obveznosti, ki se poravnavajo iz proračuna, upoštevati plačilne roke, ki so najmanj 30 in največ 90 dni od dneva izstavitve računa. Za poravnavo obveznosti, ki imajo značaj materialnih stroškov, morajo uporabniki dogovoriti najmanj 30-dnevni rok plačila. Za poravnavo obveznosti iz naslova investicij, ki jih uporabnik prevzema in plačuje po mesečnih situacijah, mora uporabnik dogovoriti najmanj 60-dnevni rok plačila. Če je na izstavljenem računu zapisan krajši rok plačila kot je dogovorjen s pogodbo, ga uporabnik poravna v roku, ki je določen s pogodbo. Sredstva se smejo uporabljati za namene, za katere so dana.
Uporabniki sredstev proračuna županu poročajo o realizaciji nalog najmanj dvakrat letno, in sicer ob polletju in ob zaključku leta oziroma po potrebi.
10. člen
Za izvrševanje proračuna Občine Črnomelj je odgovoren župan Občine Črnomelj. Odredbodajalec proračuna je župan oziroma od njega pooblaščena oseba.
11. člen
Župan Občine Črnomelj je pooblaščen, da:
– odloča o porabi sredstev tekoče proračunske rezerve v skladu z 8. členom zakona o financiranju občin;
– odloča o začasni uporabi tekočih likvidnostnih sredstev zaradi ohranitve njihove realne vrednosti;
– odloča o uporabi sredstev rezerv za namene 12. člena zakona o financiranju občin;
– odloča o kratkoročnem zadolževanju za financiranje nalog javne porabe, vendar le do višine 5% sprejetega proračuna, ki mora biti odplačano do konca proračunskega leta.
12. člen
Občinski svet občine Črnomelj odloča o dolgoročni zadolžitvi za namene gospodarsko komunalne dejavnosti in družbenih dejavnosti na ravni Občine Črnomelj.
Kreditne pogodbe na podlagi odločitev iz prvega odstavka tega člena sklepa župan Občine Črnomelj.
II. ZAGOTAVLJANJE SREDSTEV ZA FINANČNO IZRAVNAVO
13. člen
Ker občina s svojimi prihodki ne more zagotoviti svoje primerne porabe, se ji zagotavljajo sredstva za finančno izravnavo v državnem proračunu.
14. člen
Občini pripadajo sredstva za finančno izravnavo v višini razlike med izračunano primerno porabo in ocenjenimi lastnimi prihodki.
Sredstva za finančno izravnavo se zagotavljajo po dvanajstinah.
15. člen
Namembnost in smotrnost porabe sredstev občinskega proračuna in finančno poslovanje uporabnikov proračunskih sredstev nadzoruje Nadzorni odbor občine Črnomelj in o svojih ugotovitvah najmanj dvakrat letno poroča občinskemu svetu.
III. KONČNE DOLOČBE
16. člen
Prihodki in odhodki, ki so bili doseženi na podlagi odloka o začasnem financiranju proračunskih potreb v Občini Črnomelj v letu 2001 so sestavni del proračuna za leto 2001.
17. člen
Ta odlok začne veljati z dnem sprejetja in se ga objavi v Uradnem listu RS, uporablja pa se od 1. 1. 2001 dalje.
Št. 403-02-2/2000
Črnomelj, dne 31. januarja 2001.
Župan
Občine Črnomelj
Andrej Fabjan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti