Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/2001 z dne 28. 2. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/2001 z dne 28. 2. 2001

Kazalo

870. Navodilo o seznamu organov tujih držav, pristojnih za izdajo listin o izpolnjevanju obveznih pogojev za udeležbo tujih ponudnikov v postopku oddaje javnih naročil, in o načinu preveritve teh listin, stran 1403.

Na podlagi petega odstavka 42. člena zakona o javnih naročilih (Uradni list RS, št. 39/00) izdaja minister za finance
N A V O D I L O
o seznamu organov tujih držav, pristojnih za izdajo listin o izpolnjevanju obveznih pogojev za udeležbo tujih ponudnikov v postopku oddaje javnih naročil, in o načinu preveritve teh listin
1. člen
(1) To navodilo navaja, kateri pristojni organi tujih držav izdajajo listine, s katerimi tuji ponudniki dokazujejo usposobljenost oziroma izpolnjevanje obveznih pogojev za udeležbo v postopku oddaje javnih naročil v Republiki Sloveniji, določenih v drugem odstavku 41. člena in v drugem odstavku 42. člena zakona o javnih naročilih (Uradni list RS, št. 39/00, v nadaljnjem besedilu: ZJN-1).
(2) To navodilo določa način preveritve listin, ki jih predložijo tuji ponudniki.
(3) To navodilo se uporablja tudi za ponudnikove podizvajalce, ki imajo sedež v tuji državi.
2. člen
V tem navodilu uporabljeni pojmi imajo naslednji pomen:
– tuji ponudnik pomeni ponudnika, ki ima sedež v tuji državi;
– tuja država pomeni državo, v kateri ima tuji ponudnik sedež;
– pristojni organ tuje države pomeni organ in njegove urade v upravno teritorialnih enotah tuje države, kjer ima tuji ponudnik sedež, ki je po veljavni zakonodaji tuje države pristojen za izdajo listin, s katerimi tuji ponudnik dokazuje izpolnjevanje enega ali več obveznih pogojev iz drugega odstavka 41. člena ZJN-1, ali pred katerim tuji ponudnik izjavi pod prisego, da jih izpolnjuje, oziroma prek katerih naročnik lahko preveri resničnost in veljavnost listin in izjav, ki jih predloži tuji ponudnik.
3. člen
(1) Tuji ponudnik dokazuje izpolnjevanje obveznih pogojev iz drugega odstavka 41. člena ZJN-1 v skladu z veljavno zakonodajo in predpisi oziroma običajno prakso tuje države.
(2) Če izdaja listin o izpolnjevanju katerega od obveznih pogojev ni v skladu z veljavno zakonodajo in predpisi tuje države, se prizna kot dokazilo o izpolnjevanju tega pogoja pisna izjava, ki jo tuji ponudnik poda pod prisego pred pristojnim organom tuje države, če je to v skladu z običajno prakso te tuje države.
(3) Če izpolnjevanje enega od obveznih pogojev v skladu z veljavno zakonodajo oziroma običajno prakso tuje države pomeni tudi izpolnjevanje drugega ali drugih obveznih pogojev, pa to v listini ni izrecno zapisano, mora tuji ponudnik to dokazati s predložitvijo izvlečka iz relevantnega zakona ali predpisa, pisne izjave pristojnega organa tuje države ali svoje izjave, ki jo potrdi pristojni organ tuje države.
4. člen
(1) Za dokazilo o registraciji tujega ponudnika (1. točka drugega odstavka 41. člena ZJN-1) šteje izpis iz registra podjetij, ki ga izda organ tuje države, pristojen za vodenje tega registra.
(2) Če po veljavni zakonodaji tuje države za poslovanje na področju dejavnosti tujega ponudnika ni potreben vpis v register podjetij, šteje za dokazilo izpis iz registra dovoljenj za opravljanje dejavnosti, ki ga izda organ tuje države, pristojen za vodenje registra, ali pisna izjava tujega ponudnika, da opravlja to dejavnost v tuji državi, ki jo poda pod prisego pred pristojnim organom tuje države.
5. člen
(1) Tuji ponudnik dokaže, da ni v postopku prisilne poravnave, stečaja ali likvidacije oziroma; da ni prenehal poslovati na podlagi sodne ali druge prisilne odločbe (2. točka drugega odstavka 41. člena ZJN-1) z izpisom iz evidence o prisilnih poravnavah, stečajih in likvidacijah, ki jo izda organ tuje države, pristojen za vodenje te evidence.
(2) Potrdilo o veljavni registraciji oziroma o veljavnem dovoljenju za poslovanje iz prejšnjega člena in iz 8. člena tega navodila ne pomeni, da tuji ponudnik izpolnjuje pogoj iz tega člena, če to ni izrecno zapisano v potrdilu.
6. člen
Tuji ponudnik dokaže svojo nekaznovanost (3. točka drugega odstavka 41. člena ZJN-1) z izpisom iz kazenske evidence, ki jo izda organ tuje države, pristojen za vodenje te evidence.
7. člen
(1) Tuji ponudnik dokaže, da je poravnal davke in druge obveznosti po veljavni zakonodaji tuje države (4. točka drugega odstavka 41. člena ZJN-1) s potrdili, ki jih izda davčni organ oziroma drugi pristojni organ tuje države.
(2) Tuji ponudnik dokaže svoj status davčnega zavezanca in plačilo davkov v Republiki Sloveniji s potrdilom, ki ga izda Davčna uprava Republike Slovenije.
8. člen
Če je potrebno po veljavni zakonodaji tuje države pridobiti posebno dovoljenje za opravljanje določene dejavnosti, ki jo opravlja tuji ponudnik, in je ta dejavnost predmet javnega naročila, tuji ponudnik dokaže, da izpolnjuje pogoj iz 5. točke drugega odstavka 41. člena ZJN-1 z izpisom iz evidence izdanih dovoljenj, ki ga izda organ tuje države, pristojen za vodenje te evidence, oziroma s potrdilom o izdanem dovoljenju ali njegovo kopijo, ki jo overi organ tuje države, ki je dovoljenje izdal.
9. člen
Tuji ponudnik lahko dokaže svojo finančno in poslovno usposobljenost iz 6. točke drugega odstavka 41. člena ZJN-1 z izvlečki iz revidiranih letnih bilanc stanja in računovodskih izkazov za pretekla tri računovodska leta, ki jih je revidiral revizor, ki je pooblaščen v državi, kjer ima sedež, ter s potrdilom ali mnenjem, ki ga izda banka, ki je pooblaščena in javno nadzorovana v državi, kjer ima sedež.
10. člen
(1) Za izvajalce gradenj se za dokaz o izpolnjevanju pogojev iz 1., 2., 3. in 5. točke drugega odstavka 41. člena ZJN-1 prizna potrdilo Gospodarske zbornice Slovenije ali Obrtne zbornice Slovenije o vpisu tujega ponudnika v seznam usposobljenih izvajalcev gradenj v skladu z 92. členom ZJN-1.
(2) Za dokaz o izpolnjevanju pogojev iz prejšnjega odstavka se prizna tudi vpis tujega ponudnika v uradni seznam usposobljenih ponudnikov tuje države, če je Republika Slovenija s to tujo državo podpisala in ratificirala bilateralni ali multilateralni sporazum, ki določa vzajemno priznavanje uradnih seznamov usposobljenih ponudnikov.
(3) Vpis v uradni seznam usposobljenih ponudnikov se prizna v primerih oddaje tistih javnih naročil, ki so opredeljeni v sporazumih iz prejšnjega odstavka.
(4) Usposobljeni tuji ponudnik dokaže vpis v uradni seznam s potrdilom, ki ga izda organ tuje države, pristojen za vodenje tega seznama, z datumom izdaje, ki ni starejši od enega leta, oziroma s pisno izjavo o vpisu v ta seznam, ki vsebuje podatke o objavi tega seznama v uradnem listu tuje države z datumom objave, ki ni starejši od enega leta.
(5) Naročnik ne sme od tujega usposobljenega ponudnika zahtevati drugih dokazil o izpolnjevanju pogojev iz 1., 2., 3. in 5. točke drugega odstavka 41. člena ZJN-1, razen potrdila oziroma izjave o vpisu v uradni seznam za čas, za katerega potrdilo oziroma izjava velja, ter izjave, določene v tretjem odstavku 92. člena ZJN-1.
11. člen
(1) Tuji ponudnik dokaže izpolnjevanje obveznih pogojev iz 1. in 5. točke drugega odstavka 41. člena ZJN-1 z originalnimi listinami ali njihovimi kopijami, ki jih overi pristojni organ tuje države.
(2) Za dokaz o izpolnjevanju 2., 3., in 4. točke drugega odstavka 41. člena ZJN-1 štejejo originalne listine ali njihove overjene kopije oziroma izjave tujega ponudnika, podane pod prisego pred pristojnim organom tuje države. Datum izdaje listin oziroma overitve kopij listin in izjav ne sme biti starejši od 30 dni od datuma oddaje ponudbe.
(3) Tuji ponudnik lahko zahteva od naročnika pred oddajo ponudbe, da potrdi sprejemljivost dokazil o usposobljenosti, ki jih namerava vključiti v ponudbeno dokumentacijo.
12. člen
(1) Če obstaja dvom v resničnost vsebine ali veljavnost predložene listine, naročnik lahko zahteva, da tuji ponudnik v času ocenjevanja ponudb predloži originalno listino ali overjeno kopijo listine ali pisno izjavo, ki jo izda ali potrdi oziroma overi pristojni organ tuje države z datumom, ki ni starejši od 7 dni.
(2) Naročnik lahko preveri predložene listine in izjave pri pristojnih organih tuje države, ki so jih izdale ali potrdile oziroma overile. Tuji ponudnik mora na zahtevo naročnika predložiti naslove pristojnih tujih organov.
13. člen
(1) Seznam organov tujih držav z opisom običajnih praks dokazovanja obveznih pogojev v tujih državah po 4., 5., 6., 7., 8. in 10. členu tega navodila je naveden v prilogi, ki je sestavni del tega navodila.
Seznam se sproti dopolnjuje s pristojnimi organi tistih tujih držav, s katerimi Republika Slovenija sklene bilateralne in multilateralne sporazume z določili o vzajemnosti pri oddaji javnih naročil.
(2) Če tuje države ni na seznamu iz prejšnjega odstavka, naročnik ne sme izločiti tujega ponudnika iz postopka oddaje javnega naročila, temveč je dolžan preveriti ustreznost predloženih listin glede na veljavno zakonodajo in običajno prakso tuje države in določila ZJN-1, pri čemer se lahko posvetuje z Uradom za javna naročila.
(3) Naročnik obvesti Urad za javna naročila o primerih neresničnih, neveljavnih ali dvomljivih listin, ki so jih predložili tuji ponudniki, v roku, ki ni daljši od 1 meseca po ugotovitvi.
14. člen
To navodilo začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 403-66/01
Ljubljana, dne 7. februarja 2001.
mag. Anton Rop l. r.
Minister
za finance
Priloga: Seznam pristojnih organov tujih držav

Avstrija

Potrdilo o vpisu v knjigo podjetij (Firmenbuch) izda civilno
sodišče (Handelsgerichte). To potrdilo je tudi dokazilo, da
ponudnik ni v postopku likvidacije, stečaja ali prisilne
poravnave.

Potrdilo o vpisu v centralni register obrtnikov (Zentrales
Gewerberegister), ki ga izda Zvezno ministrstvo za gospodarske
zadeve in delo, je dokazilo o veljavnem dovoljenju za opravljanje
obrtne dejavnosti.

Potrdilo o poravnanih davčnih obveznostih izda finančni urad v
okraju, kjer ima ponudnik sedež.

Potrdilo o poravnanih prispevkih za socialno varstvo izda
zdravstvena blagajna (Gebietskrankenkasse); gradbeno podjetje
mora dodatno predložiti potrdilo, ki ga izda urad blagajne za
gradbene delavce (Bauarbeiter-Urlaubs und Abfertigungskasse).

Potrdilo o nekaznovanosti izda Zvezno ministrstvo za gospodarske
zadeve in delo, ki vodi centralno kazensko evidenco.

Uradni seznam usposobljenih ponudnikov ne obstaja. Zanesljive
podatke o ponudnikih je možno pridobiti od privatne družbe, ki
vodi register avstrijskih ponudnikov (Auftragnehmerkataster
Österreich).

Belgija

Potrdilo o registraciji izda urad, ki vodi register trgovskih
družb (Registre du commerce) ali register podjetij
(Handelsregister). To potrdilo je tudi dokazilo, da ponudnik ni v
postopku likvidacije, stečaja ali prisilne poravnave.

Potrdilo o izdanem dovoljenju za opravljanje dejavnosti izda Urad
za poklicni red (ordres profesionels - Beroepsorden).

Potrdilo o nekaznovanosti izda policijski urad.

Potrdilo o poravnanih davčnih obveznostih izda Ministrstvo za
finance.

Potrdilo o poravnanih prispevkih za zaposlene izda Nacionalni
urad za socialno varstvo.

Uradni seznam usposobljenih ponudnikov ne obstaja.

Bosna in Hercegovina

Vse predložene listine mora overiti Ministrstvo za zunanjo
trgovino in ekonomske odnose Vlade Republike Bosne in
Hercegovine, ki s tem potrdi pristnost in verodostojnost
predloženih listin, ki so jih izdali pristojni organi.

Češka republika

Potrdilo o vpisu v register podjetij izda pristojno sodišče v
okraju, kjer ima ponudnik sedež. To potrdilo velja tudi kot
dokazilo, da ponudnik ni v postopku stečaja, likvidacije ali
prisilne uprave.

Potrdilo o dovoljenju (upravičenosti) za opravljanje poklicnih in
obrtnih dejavnosti izda Urad za obrtnike (samostojne podjetnike).

Ponudnik, ki ni registriran, predloži pisno izjavo, da ni v
postopku likvidacije ali stečaja in o nekaznovanosti na področju
dejavnosti, ki je predmet javnega naročila. Takšno izjavo se
lahko preveri pri Uradu za obrtnike.

Ponudnik predloži pisno izjavo o poravnanih davčnih obveznostih
in navede naslov pristojnega finančnega urada, pri katerem se to
izjavo lahko preveri. Potrdili o poravnanih prispevkih za
zdravstveno in socialno zavarovanje izdata pristojna zdravstvena
zavarovalnica in urad za socialno zavarovanje.

Opomba: Urad za varstvo konkurence vodi seznam ponudnikov, ki so
bili izločeni iz sodelovanja pri oddaji javnih naročil.

Danska

Potrdilo o registraciji izda urad, ki vodi enega od registrov
(Aktieselskabsregistret, Foreningsregistret ali
Handelsregistret).

Ponudnik gradbenih del predloži potrdilo o vpisu v register
gradbenih podjetij (Erhvervsregistret).

Potrdilo o dovoljenju za opravljanje poklicnih in obrtnih
dejavnosti izda urad, pristojen za izdajo dovoljenj (Erhvervs- og
Selskabstyrelsen).

Estonija

Potrdilo o registraciji izda Oddelek za register podjetij pri
sodišču mesta Tallinn.

Ponudnik predloži pisno izjavo, da ni bil kaznovan in ni v
postopku likvidacije, stečaja ali prisilne uprave.

Potrdilo o poravnanih davčnih in drugih obveznostih izda davčni
oddelek pri Nacionalni davčni upravi.

Finska

Potrdilo o vpisu v register podjetij izda Nacionalni svet za
patente in registracijo. To potrdilo je tudi dokazilo, da
ponudnik ni v postopku likvidacije, stečaja ali prisilne uprave.

Potrdilo o poravnanih davkih in drugih zakonsko določenih
obveznostih izda Finska davčna uprava oziroma njen urad v okraju,
kjer ima ponudnik sedež.

Pravna registracijska pisarna oziroma kazenski register pri
Ministrstvu za pravosodje izda potrdilo o nekaznovanosti
ponudnika.

Uradni seznam usposobljenih ponudnikov ne obstaja.

Francija

Potrdilo o vpisu v trgovinski register izda urad, pristojen za
njegovo vodenje (Registre du commerce).

Potrdilo o dovoljenju za opravljanje poklicne ali obrtne
dejavnosti izda urad, pristojen za izdajo dovoljenj (Repertoire
des metiers).

Grčija

Potrdilo o vpisu v register trgovskih družb in podjetij
(Viotechniko i Viomichaniko i Emporiko Epimelitirio).

Potrdilo o veljavnem dovoljenju za opravljanje poklicne oziroma
strokovne dejavnosti izda organ, pristojen za vodenje enega od
poklicnih ali obrtnih registrov (Mhtrvo Melehtvn in Mhtrvo
Grafeivn Meletvn).

Ministrstvo za okolje, urbano in krajinsko planiranje ter javna
dela vodi register usposobljenih ponudnikov gradbenih del.

Hrvaška

Potrdilo o registraciji in veljavnem dovoljenju za opravljanje
dejavnosti izda Trgovsko sodišče (Trgovački sud).

Urad ministrstva za gospodarstvo v okraju, kjer ima ponudnik
sedež, izda potrdilo, da ponudnik ni v postopku stečaja,
likvidacije ali prisilne uprave.

Potrdilo o nekaznovanosti izda oddelek za gospodarske prestopke
pri Trgovskem sodišču.

Potrdilo o poravnanih davčnih in drugih prispevkih izda Davčna
uprava pri Ministrstvu za finance oziroma njen urad v okraju,
kjer ima ponudnik sedež.

Iran

Potrdilo o vpisu v register podjetij izda Oddelek za registracijo
podjetij pri Ministrstvu za pravosodje oziroma njegov urad v
provinci, kjer ima ponudnik sedež.

Potrdilo o dovoljenju za opravljanje dejavnosti izda pristojno
področno ministrstvo.

Potrdilo o poravnanih davčnih in drugih obveznostih izda Oddelek
za davke gospodarskih družb pri Ministrstvu za ekonomske zadeve
in finance oziroma njegov urad v provinci, kjer ima ponudnik
sedež.

Vse predložene listine morajo biti overjene s strani iranskega
Ministrstva za pravosodje in Ministrstva za zunanje zadev, in
Veleposlaništva Republike Slovenije v Teheranu.

Irska

Ponudnik, ki opravlja dejavnost, katero je po nacionalni
zakonodaji treba registrirati, predloži potrdilo o vpisu v
register podjetij (Registrar of Companies) ali v register
neprofitnih družb (Register of Friendly Societies).

Ponudnik, ki je fizična ali pravna oseba in ni registriran,
predloži pisno izjavo, da opravlja dejavnost v Irski, katero tam
ni potrebno registrirati. Izjavo poda pod prisego pred Komisarjem
za prisege ali sodnikom, pooblaščenim za potrjevanje priseg.

Z izjavo, podano na isti način kot v prejšnjem odstavku, ponudnik
dokaže nekaznovanost in da ni v postopku likvidacije, stečaja ali
prisilne uprave.

Potrdilo o poravnanih davčnih in drugih obveznih prispevkih izda
Uprava za prihodke v Limericku.

Uradni seznam ponudnikov na vodnem, energetskem, transportnem in
telekomunikacijskem področju vodi služba za javna naročila
(Achilles Procurement Services).

Islandija

Potrdilo o vpisu v register podjetij izda Statistični urad pri
Registraturi podjetij. To potrdilo je tudi dokazilo, da ponudnik
ni v postopku stečaja, likvidacije ali prisilne poravnave.

Podatki o davčnem položaju so zaupne narave in se običajno ne
posredujejo tretjim osebam. Potrdilo o poravnanih davčnih in
drugih obveznostih izda na zahtevo ponudnika ali z njegovim
dovoljenjem Urad za domače prihodke. Potrdilo o poravnanih
prispevkih za socialno in pokojninsko zavarovanje izda pristojni
sindikat.

Uradni seznam usposobljenih ponudnikov ne obstaja.

Italija

Potrdilo o vpisu v register podjetij izda Zbornica za trgovino,
industrijo, kmetijstvo in obrt (Registro della Camera di
commercio, industria, agricoltura e artigianato).

Potrdilo o vpisu v register obrtnikov izda Obrtna komisija v
provinci, kjer ima ponudnik sedež (Registro delle Commissioni
provinciali per l'artigianto).

Potrdilo o dovoljenju za opravljanje dejavnostih fizičnih oseb
izda Nacionalni svet za poklicno ureditev pri Ministrstvu za
pravosodje (Consiglio nazionale degli ordini profesionali).

Potrdilo o nekaznovanosti in da ponudnik ni v postopku
likvidacije, stečaja ali prisilne uprave izda sodišče v okraju
(Tribunale competente per territorio), kjer ima ponudnik sedež.

Urad za prihodke (Ufficio Imposte) in Urad za davek na dodano
vrednost (Ufficio IVA) sta pristojna za izdajo potrdil o
poravnanih davčnih in drugih obveznostih.

Privatne revizijske firme, imenovane SOA, so pristojne za
potrjevanje usposobljenosti ponudnikov na področju gradbenih del.

Opomba: Albo Nazionale dei Costrottori, ki je bil po zakonu o
oddaji javnih gradbenih del pristojen za vodenje uradnega seznama
usposobljenih ponudnikov na področju gradbenih del, je bil
ukinjen novembra 2000.

Kitajska

Ponudnik lahko sodeluje v postopku oddaje javnega naročila v
Republiki Sloveniji, če predloži potrdilo Kitajskega državnega
urada za gospodarstvo in trgovino, da mu je takšno sodelovanje
dovoljeno. Ta državni urad tudi potrdi pristnost in veljavnost
predloženih listin oziroma pravilnost njihovega prevoda.

Latvija

Potrdilo o registraciji in veljavnem dovoljenju za poslovanje
izda Državni register podjetij. To potrdilo je tudi dokazilo o
nekaznovanosti in da ponudnik ni v postopku likvidacije, stečaja
ali prisilne uprave. Naslov njegove spletne strani je
www.ur.gov.lv.

Potrdilo o poravnanih davčnih in drugih obveznostih izda Državna
služba za prihodke. Naslov njene spletne strani je
www.vid.gov.lv.

Litva

Potrdilo o vpisu v register podjetij izda za podjetja z državnim
in tujim kapitalom Oddelek za registracijo podjetij pri
Ministrstvu za gospodarstvo. Za privatna podjetja izda potrdilo o
registraciji urad lokalne uprave v okraju, kjer ima ponudnik
sedež.

Oddelek za stečaje pri Ministrstvu za gospodarstvo izda potrdilo
oziroma potrdi ponudnikovo izjavo, da ni v postopku stečaja,
likvidacije ali prisilne poravnave. Privatnim podjetjem izda
takšno potrdilo registracijska pisarna pri lokalni upravi.

Potrdilo o poravnanih davčnih obveznostih izda Državni davčni
urad pri Ministrstvu za finance oziroma njegov urad v okraju,
kjer ima ponudnik sedež.

Potrdilo o poravnanih socialnih prispevkih izda Državna uprava za
sklad socialnega zavarovanja.

Potrdilo o dovoljenju za opravljanje dejavnosti izda Ministrstvo
za gospodarstvo ali Ministrstvo za zdravstvo ali Ministrstvo za
okolje ali druga državna ustanova, pristojna za izdajo dovoljenj.

Vsa potrdila se lahko preveri prek Konzularnega oddelka pri
Ministrstvu za zunanje zadeve.

Uradni seznam usposobljenih ponudnikov ne obstaja.

Luksemburg

Potrdilo o vpisu v register izda urad, ki vodi register podjetij
(Registre aux firmes), ali Poklicna zbornica (Role de la Chambre
des metiers).

Potrdilo o dovoljenju za opravljanje trgovskih in obrtnih
dejavnosti izda Ministrstvo za malo gospodarstvo (Ministere des
Classes Mioyennes). V tem primeru mora ponudnik predložiti tudi
potrdilo o vpisu v poklicni register, ki ga izda Trgovinsko
sodišče.

Uradni seznam usposobljenih ponudnikov ne obstaja.

Madžarska

Potrdilo o vpisu v register podjetij izda sodišče v okraju, kjer
ima ponudnik sedež.

Ponudnik poda pisno izjavo pod prisego, da ni v postopku
likvidacije, stečaja ali prisilne poravnave.

Potrdilo o poravnanih davčnih obveznostih izda pristojni davčni
urad v okraju, kjer ima ponudnik sedež. Potrdilo o poravnanih
prispevkih za zdravstveno zavarovanje izda Družba za zdravstveno
zavarovanje.

Makedonija

Potrdila o vpisu v register podjetij izda Stopenjsko sodišče v
okraju (Okružen stopanski sud), kjer ima ponudnik sedež. To
potrdilo je tudi dokazilo, da ponudnik ni v postopku stečaja,
likvidacije ali prisilne uprave.

Potrdilo o poravnanih davkih in drugih obveznostih izda Uprava za
javne prihodke (Uprava za javni prihodi).

Uradni seznam usposobljenih ponudnikov ne obstaja.

Nemčija

Potrdilo o vpisu v register izda urad, ki vodi enega od registrov
(Handelsregister, Handwerksrolle in Vereinsregister). Ta urad
izda tudi neuradno informacijo o obstoječem finančnem in pravnem
položaju ponudnika.

Nizozemska

Potrdilo o vpisu v register podjetij izda urad, pristojen za
njegovo vodenje (Handelsregister).

Norveška

Potrdilo o registraciji in da proti ponudniku ni uveden postopek
stečaja, likvidacije ali prisilne poravnave izda Center registrov
pri Ministrstvu za pravosodje, ki vodi register podjetij in
register stečajev. Register stečajev vsebuje podatke o fizičnih
in pravnih osebah.

Potrdilo o nekaznovanosti izda policijski urad v okraju, kjer ima
ponudnik sedež. Takšnih potrdil se ne izdaja za fizične osebe.

Potrdilo o poravnanih davkih in socialnih prispevkih izda davčni
urad v okraju, kjer ima ponudnik sedež. Potrdilo o poravnanem
davku na dodano vrednost izda državni davčni urad.

Uradni seznam usposobljenih ponudnikov ne obstaja.

Portugalska

Potrdilo o registraciji izda organ, ki vodi nacionalni register
pravnih oseb (Registro nacional das Pessoas Colectivas).

Komisija za gradbena podjetja vodi seznam usposobljenih
ponudnikov gradbenih del (Commissao de Alvaras de Empresas de
Obras Publicas e Particulares - CAEOPP).

Ruska federacija

Potrdilo o vpisu v register podjetij in potrdilo o veljavnem
dovoljenju za opravljanje dejavnosti izda Ministrstvo za
ekonomski razvoj in trgovino ali Trgovinsko-industrijska zbornica
ali Ministrstvo za pravosodje. Organ, ki vodi register, tudi
potrdi, da ponudnik ni bil kaznovan in ni v postopku likvidacije,
stečaja ali prisilne poravnave.

Potrdilo o poravnanih davkih in drugih obveznostih izda
Ministrstvo za davke in druge obvezne dajatve ali Federalna
služba davčne policije.

Španija

Potrdilo o vpisu v trgovinski register (Registro Mercantil) izda
urad v provinci, kjer ima ponudnik sedež. Naslove vseh 52
registrov provinc se lahko najde na spletni strani centralnega
registra (www.rmc.es). Urad, ki izda potrdilo o registraciji,
izda tudi neuradno potrdilo o obstoječem pravnem in finančnem
položaju ponudnika.

Ponudnik gradbenih del predloži tudi potrdilo o vpisu v uradni
register pogodbenikov Ministrstva za industrijo, trgovino in
turizem (Registro Official de Contratistas del Ministerio de
Industria, Comercio y Turismo).

Ministrstvo za gospodarstvo (Registro Central de Empresas
Consultoras y de Servicios del Ministrio de Economia y Hacienda)
vodi centralni register svetovalnih in storitvenih podjetij.

Švedska

Potrdilo o vpisu v centralni register pravnih oseb, ki ga vodi
Urad za patente in registracijo (Patent-och Registeringsverket -
PRV). Ta urad tudi izdaja potrdilo, da proti ponudniku ni uveden
postopek stečaja ali prisilne poravnave. Naslov njegove spletne
strani je www.prv.se.

Potrdilo o nekaznovanosti izda Nacionalna uprava za policijo, ki
vodi kazenski register (Kriminalregister). Naslov njene spletne
strani je www.police.se.

Potrdilo o poravnanih davčnih in drugih obveznostih izda
Nacionalna uprava za davke (Riksskatteverket). Naslov njene
spletne strani je www.rsv.se.

Uradni seznam usposobljenih ponudnikov se ne vodi.

Švica

Potrdilo o vpisu v trgovinski register izda urad, ki vodi
register v kantonu (Kantonales Handelsregisteramt), kjer ima
ponudniki sedež. Ta urad je tudi pristojen za izdajo potrdil, da
ponudnik ni bil kaznovan in ni v postopku likvidacije, stečaja,
prisilne poravnave. Na zvezni ravni obstaja Urad za trgovinski
register (Amt fuer das Handelsregister) pri Ministrstvu za
pravosodje in policijo.

Naročnik lahko zahteva, da potrdila overi kantonalna Državna
pisarna (Staatskanzlei) ali Zvezna pisarna v Bernu
(Bundeskanzlei)

Uradni spisek usposobljenih ponudnikov ne obstaja.

Turčija

Vsa predložena potrdila izda oziroma potrdi Ministrstvo za
zunanjo trgovino in ekonomske odnose, Vlade Republike Turčije.

Velika Britanija

Potrdilo o registraciji izda Registrator, ki vodi register
podjetij (Registrar of Companies) ali register neprofitnih družb
(Register of Friendly Societies).

Če po angleški zakonodaji za opravljanje določene dejavnosti
registracija ni potrebna, ponudnik predloži pisno izjavo, da
opravlja to dejavnost v Veliki Britaniji, ki jo poda pod prisego
pred pristojnim sodnikom ali notarjem.

Potrdili o poravnanih davkih in drugih obveznostih izdata Urad za
prihodke in Urad za socialno varstvo oziroma njuna urada v
okraju, kjer ima ponudnik sedež.

Združene države Amerike

Potrdilo o registraciji izda Urad državnega sekretarja,
pristojnega za registracijo podjetij v zvezni državi, kjer ima
ponudniki sedež.

Potrdilo o registraciji (Certificate of Good Standing), ki ga
izda državni sekretar, v nekaterih zveznih državah pomeni tudi
dokazilo, da je ponudnik poravnal davke, ne pa tudi dokazila, da
ta ni bil kaznovan in ni v postopku stečaja.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti