Uradni list

Številka 10
Uradni list RS, št. 10/2001 z dne 15. 2. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 10/2001 z dne 15. 2. 2001

Kazalo

636. Program priprave lokacijskega načrta ureditve reke Savinje na odseku: ovinek Marija Gradec - vključno z ovinkom Udmat, stran 1108.

Na podlagi 34., 35. in 36. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) ter 21. člena statuta Občine Laško (Uradni list RS, št. 8/00), je Občinski svet občine Laško na 16. seji dne 31. 1. 2001 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
lokacijskega načrta ureditve reke Savinje na odseku: ovinek Marija Gradec – vključno z ovinkom Udmat
I
S tem programom priprave se podrobneje določijo postopek priprave in sprejetja odloka o lokacijskem načrtu za ureditev reke Savinje na odseku: ovinek Marija Gradec – vključno z ovinkom Udmat, način pridobitve strokovne rešitve za obravnavani predel, organi, organizacije oziroma skupnosti, ki bodo sodelovale pri LN, ter okvirni roki za pripravo in sprejem LN.
II
Območje LN zajema ureditev površin v neposredni bližini reke Savinje in se bo urejal z LN. Skupna dolžina ureditve struge znaša ca. 3,5 km.
III
Območje, s programom priprave zajema ureditev reke Savinje od železniškega mosta pri Pivovarni Laško d.d. do naselja Modrič vključujoč ovinek Udmat. Po veljavni planski dokumentaciji (Uradni list SRS, št. 46/87, 44/88 in Uradni list RS, št. 26/93) in planski dokumentaciji ki je v postopku sprejemanja na Ministrstvih RS je predel v sestavi območja, ki se detajlno opredeljuje z lokacijskim načrtom - način urejanja. Predel Občine Laško, posebno pa še samo mesto je nenehno izpostavljeno nevarnosti visokih vod reke Savinje.
Z ureditvijo reke Savinje v predelu ovinka Marija Gradec bi gladina reke ob visokih vodah bila nižja, kar predstavlja višjo stopnjo varnosti pred poplavami. Po hidravličnih izračunih bi s prestavitvijo struge reke Savinje za ca. 50-60 m v smeri proti cesti G I-5 bil tok hitrejši in tako vplival na višino poplavnih vod. Z dodatno ureditvijo rečnih brežin, same struge in ureditvijo ovinka Udmat bi povečali pretočnost reke Savinje in tako obvarovali imovino in človeška življenja pred visokimi vodami.
Za izvedbo celotne ureditve je potrebno pridobiti ustrezna upravna dovoljenja, ki bodo imela svojo podlago v lokacijskem načrtu. Ureditev reke Savinje bo tangirala na nekih odsekih zemljišča občanov, ki jih bo potrebno odkupiti ali pa zanj dobiti adekvatno zamenjavo. Infrastrukturne objekte, naprave in vode, bo potrebno ustrezno zavarovati, prestaviti ali na primeren način nadomestiti.
Skozi postopek sprejemanja LN se bodo uskladile in zaščitile pravice udeležencev v prostoru.
IV
Pri pripravi odloka o LN je potrebno v navezavi na obstoječo plansko dokumentacijo upoštevati:
a) veljavno plansko dokumentacijo (Uradni list SRS, št. 46/87, 44/88 in Uradni list RS št. 26/93) in usklajeno plansko dokumentacijo, ki je v postopku sprejemanja.
Vsebina odloka LN bo v skladu z veljavno zakonodajo zajemala:
– tekstualni del,
– grafični del,
– soglasja pristojnih organov, organizacij in skupnosti.
V
Naročnik odloka LN bo Občina Laško, Mestna ulica 2, Laško.
Izdelovalec LN bo projektivno podjetje, ki ga bo z javnim naročilom izbral naročnik LN.
Organizacijske naloge v zvezi z razgrnitvijo, obravnavo in sprejemom LN bo opravljal Oddelek za gospodarske javne službe, okolje in prostor Občine Laško.
V postopku priprave LN bodo sodelovali naslednji organi, organizacije in skupnosti:
a) Ministrstvo za zdravstvo, Zdravstveni inšpektorat RS;
b) Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami;
c) Ministrstvo za obrambo, Uprava za civilno obrambo;
d) Ministrstvo za notranje zadeve;
e) Ministrstvo za okolje in prostor – Uprava RS za varstvo narave –področje varstva narave;
f) Ministrstvo za okolje in prostor – Uprava RS za varstvo narave –področje varstva okolja;
g) Ministrstvo za okolje in prostor – Uprava RS za varstvo narave –področje vodnega gospodarstva;
h) Ministrstvo za promet in zveze, direkcija RS za ceste, Sektor za upravljanje, vzdrževanje in varstvo cest;
i) Ministrstvo za kulturo, Uprava za kulturno dediščino;
j) MKGP;
k) Zavod za gozdove RS, Ljubljana, Zavod za gozdove Slovenije, PE Celje;
l) Elektro Celje;
m) Telekom Slovenije;
n) Zavod za ribištvo Ljubljana;
o) Pivovarna Laško, Laško;
p) Komunala Laško, Laško;
q) Občina Laško.
Navedeni organi, organizacije in skupnosti bodo v skladu z zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor sodelovali v postopku priprave odloka o LN tako, da bodo pred pripravo osnutka načrta v okviru svojih pristojnosti določili pogoje, ki jih mora upoštevati pripravljalec načrta pri njegovi pripravi, ter pred sprejemom načrta podali soglasje k izdelanemu predlogu LN.
Organi, organizacije in skupnosti morajo določiti pogoje, ki jih mora upoštevati pripravljalec načrta pri njegovi pripravi, ter podati soglasje k izdelanemu predlogu odloka LN najkasneje v 30 dneh po prejemu vloge. V primeru, da posamezen organ, organizacija ali skupnost pogojev ne določi ali soglasja ne izda ali odreče v tem času, se šteje, da je soglasje dano.
VI
Priprava odloka o LN bo skladno z zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor potekala po naslednjem postopku:
a) priprava in sprejem programa priprave LN;
b) pridobitev pogojev in smernic organov, organizacij in skupnosti, ki jih mora upoštevati izdelovalec načrta pri njegovi pripravi;
c) priprava osnutka odloka LN;
d) župan sprejme sklep o 30 dnevni javni razpravi in se ga objavi v Uradnem listu RS;
e) javna razgrnitev odloka LN, ki traja 30 dni v Krajevni skupnosti Laško, Marija Gradec in na sedežu Občine Laško, ter javna obravnava osnutka odloka LN v KS Laško in KS Marija Gradec;
f) proučitev pripomb in predlogov, ki bodo podane med javno razgrnitvijo in javno obravnavo osnutka odloka LN, priprava stališč do teh pripomb in predlogov, ter sprejem teh stališč na Občinskem svetu občine Laško;
g) priprava predloga odloka LN (dopolnitev osnutka LN z rešitvami v zvezi s predlogi in pripombami iz javne razgrnitve in javne obravnave osnutka, za katere bo odločeno, da jih je potrebno pri nadaljnji izdelavi LN upoštevati);
h) pridobitev soglasij organov, organizacij in skupnosti k predlogu odloka LN;
i) sprejem odloka o LN na Občinskem svetu občine Laško;
j) objava odloka o LN v Uradnem listu RS.
VII
Naročnik in izdelovalec odloka o LN, ki bo opravljal organizacijske naloge v zvezi z razgrnitvijo, obravnavo in sprejemom odloka o LN, morata aktivnosti organizirati tako, da bo priprava odloka o LN v naslednjih okvirnih časovnih terminih:
– sprejem programa priprave na seji občinskega sveta: 31. 1. 2001;
– priprava osnutka LN: junij 2001;
– javna razgrnitev osnutka LN: julij 2001;
– zavzetje stališč do pripomb in predlogov, podanih na javni obravnavi: avgust 2001;
– priprava LN za sprejetje na občinskem svetu: september 2001;
– objava LN v Uradnem listu RS: september 2001.
VIII
Ta program priprave ureditvenega načrta začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 35001/2/2001
Laško, dne 16. januarja 2001.
Župan
Občine Laško
Jože Rajh l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti