Uradni list

Številka 10
Uradni list RS, št. 10/2001 z dne 15. 2. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 10/2001 z dne 15. 2. 2001

Kazalo

618. Pravilnik o izvrševanju zakona o potnih listinah državljanov Republike Slovenije, stran 977.

Na podlagi 35. člena zakona o potnih listinah državljanov Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 65/00) izdaja minister za notranje zadeve, v soglasju z ministrom za zunanje zadeve
P R A V I L N I K
o izvrševanju zakona o potnih listinah državljanov Republike Slovenije
1. člen
Ta pravilnik določa:
– obrazec potnega lista, diplomatskega, službenega in skupinskega potnega lista, potnega lista za vrnitev, obliko in vsebino vizuma v pomorsko ali brodarsko knjižico (v nadaljevanju: vizum), obrazec vloge za izdajo potnega lista, diplomatskega, službenega in skupinskega potnega lista, potnega lista za vrnitev in vizuma, obrazec dovoljenja zakonitega zastopnika in dovoljenja centra za socialno delo (v nadaljevanju: dovoljenje) ter obrazec o naznanitvi pogrešitve, izgube ali tatvine potne listine;
– način vodenja evidence o izdanih potnih listinah in vizumih, o zavrnjenih vlogah za izdajo potne listine in vizuma, o odvzetih potnih listinah in razveljavljenih vizumih, o pogrešanih, izgubljenih ali ukradenih potnih listinah ter o potrjenih dovoljenjih;
– postopek in način izdelave, izdaje in preklica potne listine, potrditve dovoljenja ter posredovanja, hrambe, uporabe, vrnitve in uničenja podatkov iz 23. člena zakona o potnih listinah državljanov Republike Slovenije (v nadaljevanju: zakon), ki jih uporablja pooblaščeno podjetje ali organizacija iz tretjega odstavka 12. člena zakona.
2. člen
Vloga za izdajo potnega lista, diplomatskega, službenega in skupinskega potnega lista, potnega lista za vrnitev in vizuma se vloži na obrazcu iz priloge št. 1 tega pravilnika. Na območjih, določenih z zakonom, kjer avtohtono živijo skupaj s pripadniki slovenskega naroda tudi pripadniki italijanske oziroma madžarske narodnosti, se vloga za izdajo potnega lista in skupinskega potnega lista ter vizuma vloži na obrazcu iz priloge št. 2 oziroma št. 3 tega pravilnika.
Obrazci iz prejšnjega odstavka tega člena merijo 101,6 × 225 mm in so izdelani iz brezlesnega 250-gramskega kartona MKV. Prednja stran obrazca je roza, hrbtna stran pa bele barve.
Obrazci iz prvega odstavka tega člena so sestavljeni iz dveh delov, ločenih med seboj s perforacijo. Prvi del obrazcev meri 101,6 × 160 mm, drugi del pa 101,6 × 65 mm.
3. člen
Potni list se izda na obrazcu, velikosti 88 × 125 mm, z 32 oziroma 48 stranmi.
Potni list z 32 stranmi se izda na obrazcu iz priloge št. 4 tega pravilnika, potni list z 48 stranmi pa na obrazcu iz priloge št. 5 tega pravilnika. Na območjih iz prvega odstavka 2. člena tega pravilnika se potni list z 32 stranmi izda na obrazcu iz priloge št. 6 oziroma št. 8 tega pravilnika, potni list z 48 stranmi pa na obrazcu iz priloge št. 7 oziroma št. 9 tega pravilnika.
Diplomatski potni list se izda na obrazcu iz priloge št. 10, službeni potni list pa na obrazcu iz priloge št. 11 tega pravilnika.
Obrazca iz prejšnjega odstavka sta velikosti 88 × 125 mm z 32 stranmi.
4. člen
Skupinski potni list se izda na obrazcu iz priloge št. 12 tega pravilnika. Na območjih iz prvega odstavka 2. člena tega pravilnika se skupinski potni list izda na obrazcu iz priloge št. 13 oziroma št. 14 tega pravilnika.
Obrazci iz prejšnjega odstavka so velikosti 125 × 176 mm s 16 stranmi.
5. člen
Potni list za vrnitev se izda na obrazcu iz priloge št. 15 tega pravilnika.
Obrazec iz prejšnjega odstavka je velikosti 90 × 130 mm s štirimi stranmi.
6. člen
Obrazci potnih listin iz 3., 4. in 5. člena tega pravilnika so izdelani iz posebnega papirja z vgrajenimi varnostnimi in zaščitnimi elementi. Platnice potnih listin iz 3. in 4. člena tega pravilnika so bordo rdeče barve. Biografska stran potnih listin iz 3. člena tega pravilnika je izdelana iz polikarbonata z vgrajenimi varnostnimi in zaščitnimi elementi.
Obrazci potnih listin iz 3. člena tega pravilnika morajo ustrezati standardu SIST EN ISO/IEC 7501-1:1998, ki se glede:
– dimenzije in fizičnih lastnosti ter postavitve podatkovnih polj sklicuje na standard ICAO Doc 9303 Part 1:1999;
– grafične izvedbe zapisov sklicuje na standarde ISO 1831-1980 (kvaliteta zapisov), SIST ISO 3166-1996 (oznaka države izdajateljice), ISO 8601-1998 (zapis datumov), ISO 1073/II-1976 ter ISO 1831-1980 (OCR-B zapis).
Materiali za izdelavo potnih listin in zapisi na obrazcih potnih listin morajo biti izdelani tako, da ob normalnem ravnanju imetnika z njimi zagotavljajo uporabo teh dokumentov za obdobje njihove veljavnosti.
7. člen
Vizum se izda na obrazcu iz priloge št. 16 tega pravilnika, tako da se prilepi v pomorsko ali brodarsko knjižico.
Vizum se izda v obliki nalepke, velikosti 74 × 105 mm.
8. člen
Dovoljenje se izda na obrazcu iz priloge št. 17 tega pravilnika. Na območjih iz prvega odstavka 2. člena tega pravilnika se dovoljenje izda na obrazcu iz priloge št. 18 oziroma št. 19 tega pravilnika.
Obrazci dovoljenja iz prejšnjega odstavka so velikosti 87 × 123 mm in so izdelani iz brezlesnega 250-gramskega kartona MKV. Obrazci so bele barve.
9. člen
Državljan naznani pogrešitev, izgubo ali tatvino (v nadaljevanju: pogrešitev) potne listine na obrazcu iz priloge št. 20 tega pravilnika. Na območjih iz prvega odstavka 2. člena tega pravilnika državljan naznani pogrešitev potne listine na obrazcu iz priloge št. 21 oziroma št. 22 tega pravilnika.
Obrazci naznanitve pogrešitve iz prejšnjega odstavka so izdelani iz brezlesnega 250-gramskega kartona MKV. Prednja stran obrazca je oker, hrbtna stran pa bele barve.
Obrazci naznanitve pogrešitve potne listine merijo 101,6 × 225 mm in so sestavljeni iz dveh delov, ločenih med seboj s perforacijo. Prvi del obrazca meri 101,6 × 160 mm, drugi del pa 101,6 × 65 mm.
10. člen
Prosilec mora vlogo za izdajo potne listine iz 3. člena tega pravilnika vložiti pri pristojnem organu iz 6. člena zakona in jo podpisati pred uradno osebo v prostor na hrbtni strani, ki je namenjen podpisu.
Organ iz prejšnjega odstavka izda prosilcu potrdilo o sprejemu vloge za izdajo potne listine.
11. člen
K vlogi za izdajo potne listine iz 3. člena tega pravilnika mora prosilec predložiti staro potno listino in fotografijo, ki kaže njegovo pravo podobo in ni retuširana. Fotografija mora biti izdelana na belem tankem sijajnem fotografskem papirju, velikosti 35 × 45 mm, v črno-beli ali barvni tehniki. Fotografija ne sme biti izdelana z napravo za samopostrežno fotografiranje.
Prosilec mora biti fotografiran od spredaj, z odkritim čelom, brez klobuka, čepice ali rute.
Starejši ljudje, ki po svoji ljudski navadi nosijo ruto ali čepico kot sestavni del svojega oblačila, smejo izjemoma predložiti fotografijo, na kateri so fotografirani z ruto ali čepico.
Če fotografija ne ustreza pogojem iz prejšnjih odstavkov tega člena, jo organ, pristojen za sprejem vloge, vrne prosilcu in mu določi rok, v katerem mora predložiti ustrezno fotografijo.
12. člen
Če obstaja interes Republike Slovenije za izdajo diplomatskega ali službenega potnega lista, mora prosilec k vlogi za njegovo izdajo predložiti tudi utemeljeno mnenje pristojnega resornega ministra o obstoju tega interesa.
13. člen
Vlogo za izdajo skupinskega potnega lista vloži vodja skupine pri pristojnem organu. K vlogi mora predložiti seznam članov skupine s podatki iz 1., 2., 3., 4., 5. in 7. točke 23. člena zakona.
14. člen
Vlogo za izdajo potnega lista za vrnitev vloži prosilec pri organu Republike Slovenije v tujini, ki je pooblaščen za opravljanje konzularnih zadev.
K vlogi iz prejšnjega odstavka mora prosilec predložiti dve fotografiji, predpisane velikosti, ki kažeta njegovo pravo podobo. Za fotografiji se smiselno uporabljajo določbe 11. člena tega pravilnika.
15. člen
Uradna oseba organa, pristojnega za sprejem vloge, mora preveriti resničnost podatkov na vlogi za izdajo potne listine ter ugotoviti istovetnost in državljanstvo prosilca, za izdajo skupinskega potnega lista pa tudi resničnost podatkov na seznamu članov skupine.
16. člen
Pogrešitev potne listine mora imetnik naznaniti pristojnemu organu iz 6. člena zakona in v naznanitvi navesti resnične podatke o okoliščinah pogrešitve potne listine.
Pristojni organ izda imetniku potrdilo o naznanitvi pogrešitve potne listine, na podlagi katerega imetnik prekliče potno listino v Uradnem listu Republike Slovenije.
17. člen
Pristojni organ ali organ Republike Slovenije v tujini, ki je pooblaščen za opravljanje konzularnih zadev, potrdi dovoljenje na vlogo zakonitega zastopnika državljana do 15. leta starosti, ki potuje v tujino ali iz tujine brez njegovega spremstva.
V primerih iz drugega odstavka 7. člena zakona se dovoljenje potrdi na vlogo pristojnega centra za socialno delo.
K vlogi za potrditev dovoljenja mora zakoniti zastopnik oziroma pristojni center za socialno delo predložiti veljavno potno listino otroka, ki potuje v tujino ali iz tujine brez spremstva zakonitega zastopnika.
18. člen
Obrazce potnih listin, vizuma, vloge za izdajo potne listine, obrazce naznanitve pogrešitve potne listine in obrazce dovoljenja izdeluje, potne liste, diplomatske in službene potne liste pa tudi personalizira podjetje ali organizacija (v nadaljnjem besedilu: izdelovalec), ki jo pooblasti minister, pristojen za upravo, v soglasju z ministrom, pristojnim za zunanje zadeve.
Medsebojna razmerja med izdelovalcem ter Ministrstvom za notranje zadeve in Ministrstvom za zunanje zadeve so urejena s pogodbo.
Prenos potnih listin iz 3. člena tega pravilnika in vlog za njihovo izdajo med pristojnim organom oziroma Ministrstvom za zunanje zadeve v primeru vlog za izdajo potnih listov iz 3. člena tega pravilnika, ki so bile vložene pri organu Republike Slovenije v tujini, ki je pooblaščen za opravljanje konzularnih zadev, in izdelovalcem mora potekati v skladu z zakonom, ki ureja poštne storitve, na način, ki zagotavlja zaščito in varnost poštnih pošiljk.
Na način iz prejšnjega odstavka poteka tudi prenos vlog za vpis spremembe stalnega prebivališča v potni list imetnika.
Medsebojna razmerja med podjetjem ali organizacijo, pooblaščeno za prenos poštnih pošiljk iz tretjega in četrtega odstavka tega člena, ter Ministrstvom za notranje zadeve in Ministrstvom za zunanje zadeve so urejena s pogodbo.
19. člen
Izdelovalec prenese vse osebne podatke iz računalniške evidence vlog za izdajo potnih listin iz 3. člena tega pravilnika, razen fotografije in podpisa, ki ju prevzame iz vloge, in jih zapiše na obrazec potne listine iz 3. člena tega pravilnika.
Po izdelavi potne listine vpiše pristojna oseba izdelovalca datum izdelave in serijsko številko potne listine v evidenco o izdanih potnih listinah. Vpis spremembe stalnega prebivališča v potni list imetnika izdelovalec označi v evidenci o izdanih potnih listinah.
Izdelovalec pošlje fotografijo in podpis v digitalizirani obliki Ministrstvu za notranje zadeve, ki ju shrani v evidenco o izdanih potnih listinah.
Izdelovalec mora vse osebne podatke, potrebne za zapis na obrazec potne listine, uničiti v skladu z drugim odstavkom 31. člena zakona.
20. člen
Za potrditev prevzema poštnih pošiljk iz tretjega in četrtega odstavka 18. člena tega pravilnika ima podjetje ali organizacija iz petega odstavka 18. člena tega pravilnika dostop do podatka o registrski številki vloge za izdajo potne listine, ki se vodi v evidenci izdanih potnih listin na osrednjem računalniku Ministrstva za notranje zadeve.
Podjetje ali organizacija iz petega odstavka 18. člena tega pravilnika mora takoj po potrditvi prevzema poštnih pošiljk iz tretjega in četrtega odstavka 18. člena tega pravilnika na svojih računalnikih izbrisati podatke iz prvega odstavka tega člena, ki jih je pridobila za namen potrditve.
21. člen
Delovni procesi izdelave, personalizacije in priprav za prenos potnih listin morajo biti opravljeni izključno na ozemlju Republike Slovenije, v prostorih izdelovalca.
Prostori, v katerih se izvajajo delovni procesi iz prejšnjega odstavka, morajo biti varovani v skladu z zahtevami Ministrstva za notranje zadeve in Ministrstva za zunanje zadeve.
22. člen
Izdelava potnih listin mora biti organizirana tako, da omogoča pregled nad porabo obrazcev potnih listin.
Poškodovane obrazce potnih listov, skupinskih potnih listov in vizumov mora izdelovalec zapisniško uničiti in zapisnik posredovati Ministrstvu za notranje zadeve. Poškodovane obrazce diplomatskih in službenih potnih listov ter potnih listov za vrnitev mora izdelovalec zapisniško uničiti in zapisnik posredovati Ministrstvu za zunanje zadeve.
Izdelovalec mora uničiti tudi vse potne listine in vizume, ki mu jih v uničenje posreduje pristojni organ iz 6. člena zakona.
Postopek iz prejšnjega odstavka se določi z navodilom ministra, pristojnega za upravo, v soglasju z ministrom, pristojnim za zunanje zadeve.
23. člen
Organi, pristojni za izdajo potnih listin in vizumov, vodijo evidenco o izdanih potnih listinah in vizumih.
Evidenco iz prejšnjega odstavka sestavljajo:
– register vlog za izdajo potnih listin;
– register vlog za izdajo vizumov;
– register izdanih potnih listin;
– register izdanih vizumov;
– register zavrnjenih vlog za izdajo potnih listin in odvzetih potnih listin;
– register zavrnjenih vlog za izdajo vizumov in razveljavljenih vizumov;
– register izgubljenih, ukradenih in pogrešanih potnih listin;
– register potrjenih dovoljenj;
– kartoteka vlog za izdajo potnih listin;
– kartoteka vlog za izdajo vizumov;
– kartoteka naznanitev pogrešitve potnih listin.
Evidenca iz prejšnjega odstavka, razen kartotek vlog za izdajo potnih listin, vlog za izdajo vizumov in naznanitev pogrešitve potnih listin, se vodi na osrednjem računalniku Ministrstva za notranje zadeve.
Osebni podatki se v evidenci iz prejšnjega odstavka vodijo in hranijo v skladu s tretjim odstavkom 30. člena zakona.
24. člen
Register vlog za izdajo potnih listin vsebuje naslednje podatke:
– registrsko številko;
– vrsto in tip potne listine;
– priimek in ime prosilca;
– EMŠO oziroma rojstni datum in spol, če ta ni določena;
– spol;
– državljanstvo;
– rojstni kraj;
– stalno prebivališče (naselje, ulica, hišna številka z dodatkom);
– funkcijo;
– državo, v katero potuje skupina;
– številko potnega lista vodje skupine;
– datum vložitve vloge;
– način vročitve potne listine;
– opombe.
Podatek iz devete alinee prejšnjega odstavka se vodi pri vlogah za izdajo diplomatskega ali službenega potnega lista, podatka iz desete in enajste alinee pa pri vlogah za izdajo skupinskega potnega lista.
25. člen
Register vlog za izdajo vizumov vsebuje naslednje podatke:
– registrsko številko;
– priimek in ime prosilca;
– EMŠO oziroma rojstni datum in spol, če ta ni določena;
– spol;
– državljanstvo;
– rojstni kraj;
– stalno prebivališče (naselje, ulica, hišna številka z dodatkom);
– številko pomorske ali brodarske knjižice;
– datum vložitve vloge;
– opombe.
26. člen
Register izdanih potnih listin vsebuje naslednje podatke:
– registrsko številko;
– vrsto in tip potne listine;
– priimek in ime imetnika;
– EMŠO;
– spol;
– državljanstvo;
– rojstni kraj;
– stalno prebivališče (naselje, ulica, hišna številka z dodatkom);
– funkcijo;
– državo, v katero potuje skupina;
– številko potnega lista vodje skupine;
– datum izdaje potne listine;
– datum veljavnosti potne listine;
– datum izdelave potne listine;
– datum vročitve potne listine;
– način vročitve potne listine;
– serijsko številko potne listine;
– status potne listine;
– fotografijo in podpis v digitalizirani obliki.
Podatek iz devete alinee prejšnjega odstavka se vodi v registru pri izdanih diplomatskih in službenih potnih listih, podatka iz desete in enajste alinee pa pri izdanih skupinskih potnih listih. Podatka iz devetnajste alinee prejšnjega odstavka se vodita pri izdanih potnih listih, diplomatskih in službenih potnih listih.
Register izdanih vizumov vsebuje naslednje podatke:
– registrsko številko;
– priimek in ime imetnika;
– EMŠO;
– spol;
– državljanstvo;
– rojstni kraj;
– stalno prebivališče (naselje, ulica, hišna številka z dodatkom);
– datum izdaje vizuma;
– datum veljavnosti vizuma;
– serijsko številko vizuma;
– številko pomorske ali brodarske knjižice;
– status vizuma.
Tipi potnih listin iz druge alinee in statusi potne listine iz osemnajste alinee prvega odstavka tega člena ter statusi vizuma iz dvanajste alinee prejšnjega odstavka se določijo z navodilom ministra, pristojnega za upravo, ki ga izda v soglasju z ministrom, pristojnim za zunanje zadeve.
Podatka iz devetnajste alinee prvega odstavka tega člena vodi Ministrstvo za notranje zadeve.
27. člen
Register zavrnjenih vlog za izdajo potnih listin in odvzetih potnih listin vsebuje naslednje podatke:
– registrsko številko;
– vrsto in tip potne listine;
– priimek in ime;
– EMŠO oziroma rojstni datum in spol, če ta ni določena;
– spol;
– državljanstvo;
– rojstni kraj;
– stalno prebivališče (naselje, ulica, hišna številka z dodatkom);
– zakonsko podlago za zavrnitev vloge oziroma za odvzem potne listine;
– datum izdaje odločbe o zavrnitvi oziroma odvzemu potne listine;
– datum vložitve pritožbe zoper odločbo iz prejšnje alinee;
– datum in vrsto odločitve o pritožbi;
– datum vročitve odločbe o pritožbi.
Register zavrnjenih vlog za izdajo vizumov in razveljavljenih vizumov vsebuje naslednje podatke:
– registrsko številko;
– priimek in ime
– EMŠO;
– spol;
– državljanstvo;
– rojstni kraj;
– stalno prebivališče (naselje, ulica, hišna številka z dodatkom);
– številko pomorske ali brodarske knjižice;
– zakonsko podlago za zavrnitev vloge oziroma razveljavitev vizuma;
– datum izdaje odločbe o zavrnitvi oziroma razveljavitvi vizuma;
– datum vložitve pritožbe zoper odločbo iz prejšnje alinee;
– datum in vrsto odločitve o pritožbi;
– datum vročitve odločbe o pritožbi.
28. člen
Register pogrešanih, izgubljenih in ukradenih potnih listin vsebuje naslednje podatke:
– registrsko številko;
– vrsto in tip potne listine;
– priimek in ime;
– EMŠO oziroma rojstni datum in spol, če ta ni določena;
– spol;
– državljanstvo;
– rojstni kraj;
– stalno prebivališče (naselje, ulica, hišna številka z dodatkom);
– serijsko številko potne listine;
– vrsto pogrešitve potne listine;
– datum naznanitve pogrešitve, izgube ali tatvine potne listine;
– datum in številko Uradnega lista Republike Slovenije, v katerem je bil objavljen preklic.
29. člen
Register potrjenih dovoljenj vsebuje naslednje podatke:
– registrsko številko;
– priimek in ime zakonitega zastopnika oziroma navedbo centra za socialno delo, ki izdaja dovoljenje;
– priimek in ime otroka;
– EMŠO otroka oziroma rojstni datum in spol, če ta ni določena;
– rojstni kraj;
– stalno prebivališče (naselje, ulica, hišna številka z dodatkom) otroka;
– vrsto in serijsko številko potne listine otroka;
– priimek in ime osebe, ki spremlja otroka;
– EMŠO osebe, ki spremlja otroka, oziroma rojstni datum in spol, če ta ni določena;
– rojstni kraj;
– stalno prebivališče (naselje, ulica, hišna številka z dodatkom) osebe, ki spremlja otroka;
– vrsto in serijsko številko potne listine osebe, ki spremlja otroka;
– datum potrditve;
– datum veljavnosti dovoljenja.
30. člen
Kartoteki iz devete in desete alinee drugega odstavka 23. člena tega pravilnika sta sestavljeni iz vlog za izdajo potnih listin in vizumov, ki so vložene v kartoteko po abecednem redu, in se ločeno hranita pri organu, ki je potno listino ali vizum izdal. Kartoteka iz enajste alinee drugega odstavka 23. člena tega pravilnika je sestavljena iz naznanitev pogrešitve potne listine, ki so vložene v kartoteko po abecednem redu, in se hrani pri pristojnem organu, pri katerem je bila pogrešitev naznanjena.
Ob zamenjavi potne listine na podlagi 20. člena zakona se vloge za izdajo potne listine izločijo v posebno kartoteko in se hranijo še najmanj pet let po izdaji nove potne listine.
Vloge za izdajo potne listine umrlih oseb se izločijo v posebno kartoteko in se hranijo najmanj pet let.
Vloge za izdajo potnih listin, ki jim je prenehala veljavnost na podlagi 21. člena zakona, se izločijo v posebno kartoteko in se hranijo še najmanj pet let.
Vloge za izdajo potnih listin iz 24. člena zakona se izločijo v posebno kartoteko in se hranijo še najmanj pet let po izdaji nove potne listine. Naznanitve pogrešitve potne listine se hranijo v kartoteki iz enajste alinee drugega odstavka 23. člena tega pravilnika najmanj pet let po naznanitvi.
31. člen
Vloge za izdajo potnih listin iz prejšnjega člena mora pristojni organ hraniti še najmanj eno leto po prenosu fotografije in podpisa v digitalizirani obliki na osrednji računalnik Ministrstva za notranje zadeve, nato jih uniči.
32. člen
Priloge od št. 1 do št. 22 so sestavni del tega pravilnika in so objavljene skupaj z njim.
33. člen
Z dnem, ko začne veljati ta pravilnik, prenehata veljati pravilnik o potnih listih in o vizumih ter o načinu vodenja evidenc o potnih listih in vizumih (Uradni list RS, št. 19/91-I in 52/94) in pravilnik o diplomatskih in službenih potnih listih (Uradni list RS, št. 5/92).
34. člen
Ta pravilnik začne veljati 1. marca 2001. Določba 31. člena tega pravilnika se začne uporabljati, ko se začne opravljati prenos po 31. členu tega pravilnika.
Št. 0304-16/01-262/144-2000-103
Ljubljana, dne 23. januarja 2001.
Minister
za notranje zadeve
dr. Rado Bohinc l. r.
Soglašam!
Minister
za zunanje zadeve
dr. Dimitrij Rupel l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti