Vaše trenutno stanje
- Zahtevano
- Analitika
- Oglaševanje
Prikaži podrobnosti
– etanol 3,0 g/l – hlapne kisline (računano kot ocetna kislina) 0,4 g/l – skupna žveplasta kislina (računano kot SO2) ne sme biti prisotna pri grozdnem soku 10,0 mg/l – hlapna olja pri sokovih iz citrusov 0,3 ml/l pri limoninem soku 0,5 ml/l – mlečna kislina 0,5 g/l pri limoninem soku 0,2 g/l – D-jabolčna kislina ne sme biti prisotna – hidroksimetilfurfural (HMF) 20,0 mg/l
PRILOGA 1 1. SUROVINE - sadje so sveži ali zamrznjeni plodovi, zdravi, užitno zreli in nepoškodovani, ki vsebujejo vse bistvene sestavine za proizvodnjo sadnih sokov z dodatki ali brez njih; - sadna kaša je izdelek, pridobljen iz užitnega dela celega (neolupljenega) ali olupljenega sadeža skupaj s sokom, sposobna fermentirati, vendar ne sme biti fermentirana; - zgoščena sadna kaša je izdelek iz sadne kaše, kateri se s fizikalnim postopkom odvzame določen del naravno vsebovane vode; - sladkorji. 2. VRSTA IN NAČIN UPORABE SLADKORJEV: A) Za proizvodnjo sadnih sokov: - polbeli sladkor; - sladkor ali beli sladkor; - ekstra beli sladkor; - monohidrat glukoze; - brezvodna glukoza; - sušeni glukozni sirup; - fruktoza. B) Za proizvodnjo sokov, zgoščenih sadnih sokov in sadnih nektarjev se poleg sladkorjev iz prejšnje točke lahko uporabljajo še: - glukozni sirup; - sladkorna raztopina; - raztopina invertnega sladkorja; - sirup invertnega sladkorja; - raztopina sladkorja z naslednjimi značilnostmi: a) topna suha snov: najmanj 62% (m/m); b) vsebnost invertnega sladkorja: največ 3% (m/m) topne suhe snovi; (razmerje med fruktozo in dekstrozo: 1,0 +/- 0,2); c) konduktometrično določen pepel: največ 0,3% (m/m) topne suhe snovi; d) barva raztopine: ne več kot 75 enot ICUMSA; e) vsebnost preostalega skupnega žveplovega dioksida: največ 15 mg/kg topne suhe snovi.
PRILOGA 2
ZAHTEVE ZA SADNE SOKOVE
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vrsta soka/kaše Relativna Topna suha snov
gostota (masni % oziroma °Brix) refraktometrijska
(d 20/20) pikonometrijska določitev določitev
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pomaranča sok, izdelan iz sadja min 1.040 10.0
sok, izdelan iz zgoščenega sadnega soka min 1.045 11.2
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
grenivka sok, izdelan iz sadja min 1.038 9.5
sok, izdelan iz zgoščenega sadnega soka min 1.040 10.0
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
jabolko sok (kaša), izdelan (-a) iz sadja min 1.040 10.0
sok, izdelan iz zgoščenega sadnega soka min 1.045 11.2
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
grozdje sok, izdelan iz sadja min 1.055 13.5
sok, izdelan iz zgoščenega sadnega soka min 1.065 15.9
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ananas sok, izdelan iz sadja min 1.045 11.2
sok, izdelan iz zgoščenega sadnega soka min 1.052 12.8
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
limona sok, izdelan iz sadja min 1.028 7.0
sok, izdelan iz zgoščenega sadnega soka min 1.032 8.0
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pasijonka sok, izdelan iz sadja min 1.050 12.4
sok, izdelan iz zgoščenega sadnega soka min 1.055 13.5
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
hruška sok (kaša), izdelan (-a) iz sadja min 1.044 11.0
sok, izdelan iz zgoščenega sadnega soka min 1.048 11.9
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
marelica sok (kaša), izdelan (-a) iz sadja min 1.041 10.2
sok, izdelan iz zgoščenega sadnega soka min 1.045 11.2
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
črni ribez sok, izdelan iz sadja min 1.042 10.5
sok, izdelan iz zgoščenega sadnega soka min 1.047 11.6
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
višnja sok (kaša), izdelan (-a) iz sadja min 1.050 12.4
sok, izdelan iz zgoščenega sadnega soka min 1.055 13.5
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
malina sok, izdelan iz sadja min 1.025 6.3
sok, izdelan iz zgoščenega sadnega soka min 1.028 7.0
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
jagoda sok (kaša), izdelan (-a) iz sadja min 1.025 6.3
sok, izdelan iz zgoščenega sadnega soka min 1.028 7.0
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
breskev sok (kaša), izdelan (-a) iz sadja min 1.036 9.0
sok, izdelan iz zgoščenega sadnega soka min 1.040 10.0
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
mango sok (kaša), izdelan (-a) iz sadja min 1.057 14.0
sok, izdelan iz zgoščenega sadnega soka min 1.061 15.0
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
guava sok (kaša), izdelan (-a) iz sadja min 1.034 8.5
sok, izdelan iz zgoščenega sadnega soka min 1.038 9.5
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
anana sok (kaša), izdelan (-a) iz sadja min 1.083 20.0
sok, izdelan iz zgoščenega sadnega soka min 1.088 21.0
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
borovnica sok, izdelan iz sadja min 1.028 7.0
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PRILOGA 3
ZAHTEVE ZA SADNE NEKTARJE
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vrsta sadja Najmanjša vsebnost Najmanjša titrabilna kislina,
sadnega deleža (masni %) kot vinska kislina (g/l)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Sadeži s kislim sokom, ki niso primerni za neposredno
uživanje
pasijonka (passiflora edulis) 8 25
pomaranče quito (solanum quitoense) 5 25
črni ribez 8 25
beli ribez 8 25
rdeči ribez 8 25
kosmulja 9 30
rakitovec (hippophae) 9 25
trnulja 8 30
slive 6 30
češplje 6 30
jerebika 8 30
šipek (sadeži rose sp.) 8 40
višnje 8 35
češnje 6* 40
borovnice 4 40
bezgove jagode 7 40
maline 7 40
marelice 3* 40
jagode 5* 40
robide 6 40
brusnice 9 30
kutine - 50
limone in limete - 25
drugi sadeži te kategorije - 25
2.Sadeži z nizko vsebnostjo kisline ali veliko
sadne kaše ali zelo aromatični sadeži s sokom,
ki ni primeren za neposredno uživanje
mango - 35
banana - 25
guava - 25
papaja - 25
liči (litchi chinensis) - 25
acerola - 25
bodeča anona (annona muricata) - 25
mrežasta anona (annona reticulata) - 25
čirimoja - 25
granatno jabolko - 25
akažu - 25
rdeče slive mombin (spondias purpurea) - 25
umbu (sondias tuberosa aroda) - 30
drugi sadeži te kategorije - 25
3. Sadeži s sokom, ki je primeren
za neposredno uživanje
jabolko 3* 50
hruška 3* 50
breskev 3* 45
citrusi, razen limon in limet 5 50
ananas 4 50
drugi sadeži te kategorije - 50
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* Pri sadnem nektarju, ki je proizveden iz sadne kaše ali zgoščene sadne kaše, te mejne vrednosti ni mogoče uporabiti.
PRILOGA 4
FIZIKALNO-KEMIJSKE METODE IN SENZORIČNA ANALIZA
-------------------------------------------------------------------------------------
PARAMETER KAKOVOSTI VRSTA METODE PRINCIP METODE
-------------------------------------------------------------------------------------
Fermentacijska sposobnost IFU 18 mikrobiološka
-------------------------------------------------------------------------------------
Relativna gostota SIST EN 1131:1996 Piknometrijska
-------------------------------------------------------------------------------------
L-askorbinska kislina IFU 17 A HPLC
-------------------------------------------------------------------------------------
Hlapna olja IFU 45 Destilacija
-------------------------------------------------------------------------------------
Etanol IFU 2
-------------------------------------------------------------------------------------
Topna suha snov SIST ISO 2172: 1995 Piknometrijska
SIST EN 12143 :1998 Refraktometrijska
-------------------------------------------------------------------------------------
Saharoza SIST EN 12146 : 1998 NADP-spektrometrijska
-------------------------------------------------------------------------------------
Glukoza SIST EN 1140 :1996 NADH-spektrometrijska
-------------------------------------------------------------------------------------
Fruktoza SIST EN 1140: 1996 NADH-spektrometrijska
-------------------------------------------------------------------------------------
Titrabilne kisline SIST EN 12147 :1998 Titrimetrijska
-------------------------------------------------------------------------------------
Hlapne kisline kot ocetna IFU 5 destilacija s titracijo
-------------------------------------------------------------------------------------
Skupni žveplov dioksid SIST EN 13196: 2000 destilacija
-------------------------------------------------------------------------------------
Mlečna kislina SIST EN 12631: 1999 NAD-spektrometrijska
-------------------------------------------------------------------------------------
Citronska kislina SIST EN 1137 : 1996 NADH-spektrometrijska
-------------------------------------------------------------------------------------
D- jabolčna kislina SIST EN 12138 : 1998 NAD-spektrometrijska
-------------------------------------------------------------------------------------
Hidroksimetilfurfural IFU 12 Spektrofotometrijska
-------------------------------------------------------------------------------------
Senzorična analiza IFU 25 Točkovanje
-------------------------------------------------------------------------------------
Izvirnik branžnih standardov IFU se hrani in je dosegljiv za javnost na MKGP