Uradni list

Številka 6
Uradni list RS, št. 6/2001 z dne 26. 1. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 6/2001 z dne 26. 1. 2001

Kazalo

370. Spremembe in dopolnitve statuta Zbornice Republike Slovenije za zasebno varovanje (II), stran 558.

Na podlagi druge alinee 36. člena statuta je Skupščina Zbornice RS za zasebno varovanje sprejela na zasedanju z dne 5. 2. 1996
S P R E M E M B E I N D O P O L N I T V E S T A T U T A
Zbornice Republike Slovenije za zasebno varovanje (II)
1. člen
V 31. členu se dodata nov drugi in tretji odstavek, ki se glasita:
“Glede na uveljavitev zakona o zasebnem varovanju in o obveznem organiziranju službe varovanja (Uradni list RS, št. 32/94) in potek prilagoditvenega roka iz prvega odstavka 33. člena navedenega zakona lahko volijo predstavnike v organe zbornice in so lahko vanje voljeni tisti člani združenj za fizično in tehnično varovanje, ki so pridobili potrebno licenco po tem zakonu.
Upravni odbor zbornice mora najprej pol leta in najpozneje 3 mesece pred iztekom mandata razpisati volitve v organe zbornice, združenja in člani pa morajo najpozneje 1 mesec pred dnevom volitev določiti kandidate za volitve v organe zbornice.”
2. člen
Drugi odstavek 33. člena se spremeni tako, da se glasi:
“Poleg tega voli v skupščino zbornice posamezen njen član iz združenja za fizično varovanje po enega predstavnika, če zaposluje nad 10 do 50 varnostnikov, in po enega nadaljnjega predstavnika, če zaposluje nad 50 do 100 varnostnikov ter po enega nadaljnjega predstavnika na vsakih naslednjih 50 zaposlenih varnostnikov. Posamezen član iz združenja za tehnično varovanje pa voli v skupščino zbornice po enega predstavnika, če zaposluje nad 5 do 20 oseb, ki neposredno opravljajo tehnično varovanje (v nadaljnjem besedilu: tehnik), in po enega nadaljnjega predstavnika, če zaposluje nad 20 do 40 tehnikov ter po enega nadaljnjega predstavnika na vsakih naslednjih 20 zaposlenih tehnikov.”
Dodata se nov tretji in četrti odstavek, ki se glasita:
“Pri tem se upoštevajo le tisti zaposleni varnostniki oziroma tehniki, ki so na dan sprejetja sklepa o sklicu skupščine evidentirani pri zbornici.
Če ima posamezen član licenco za fizično in tehnično varovanje ter so pri njem zaposleni delavci evidentirani pri zbornici hkrati kot varnostniki in kot tehniki, se njihovo število upošteva po obeh merilih, to je tako po merilu, ki velja za člana iz združenja za fizično varovanje, kot po merilu, ki velja za člana združenja za tehnično varovanje.”
3. člen
35. člen se spremeni tako, da se glasi:
“Zasedanje skupščine vodi predsednik zbornice, ki je po svojem položaju tudi predsednik skupščine zbornice. V njegovi odsotnosti vodi zasedanje skupščine eden njenih podpredsednikov, ki ga le-ti izberejo izmed sebe, in sicer praviloma podpredsednik iz združenja za fizično ali iz združenja za tehnično varovanje.
“Predsednik in podpredsednik sestavljajo delovno predsedstvo skupščine.”
4. člen
40. člen se spremeni tako, da se glasi:
“V upravnem odboru zbornice imajo posamezna združenja zbornice naslednje število predstavnikov:
– Združenje za fizično varovanje – sedem,
– Združenje za tehnično varovanje – sedem,
– Združenje zavarovalništva – dva,
– Združenje uporabnikov in sodelavcev – dva.
V roku iz tretjega odstavka 31. člena tega statuta lahko združenja s soglasnim sklepom svojih skupščin določijo tudi drugačno sestavo upravnega odbora.”
5. člen
Tretji odstavek 45. člena se spremeni tako, da se glasi:
“Zbornica ima poleg predsednika štiri podpredsednike, in sicer po enega iz vsakega združenja s soglasnim sklepom svojih skupščin določijo tudi drugačno sestavo upravnega odbora.”
6. člen
V 47. členu se dodata nov peti in šeti odstavek, ki se glasita:
“Če častno razsodišče izreče ukrep javnega opomina, odloči tudi, ali se ta ukrep objavi le v glasilu zbornice ali tudi v drugih sredstvih javnega obveščanja in katerih.
Preden izreče častno razsodišče ukrep nepogojne izključitve člana iz zbornice, poda na upravni odbor zbornice predlog, da ugotovi, ali so podani razlogi za odvzem licence takemu članu, če mu ni bila že predhodno odvzeta licenca. Če upravni odbor v skladu z zakonom in tem statutom v takšnem primeru članu odvzame licenco, obvesti o tem častno razsodišče, ki odloči o izreku njegove nepogojne izključitve iz zbornice. Če pa upravni odbor ugotovi, da v takšnem primeru ni zakonskih pogojev za odvzem licence, prav tako obvesti o tem časno razsodišče, ki temu članu lahko izreče največ le ukrep pogojne izključitve iz zbornice. Pri izreku ukrepa izključitve (nepogojne ali pogojne) odloči častno razsodišče tudi o tem, ali se ta ukrep objavi in v katerih sredstvih javnega obveščanja.”
7. člen
V 48. členu se doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
“Sprejem članov v združenje za fizično oziroma tehnično varovanje je vezan na pogoj, da v treh mesecih izpolnijo vse predpisane pogoje za opravljanje dejavnosti zasebnega varovanja in pridobijo potrebno licenco, sicer jim članstvo preneha. V opravičenih primerih lahko upravni odbor ta rok ustrezno podaljša, če prizadeti član za takšno podaljšanje pred iztekom tega roka zaprosi in izkaže, da do njegove prekoračitve ne bo prišlo po njegovi krivdi.”
8. člen
Prvi odstavek 53. člena se spremeni, tako da se glasi:
“Novi člani so dolžni plačati pristopni delež, in sicer člani združenj fizičnega in tehničnega varovanja (obvezno članstvo) in člani združenja zavarovalništva v enkratnem znesku 70.000 SIT.
Doda se nov tretji odtavek, ki se glasi:
Pristopni delež se vrne članu po prenehanju članstva v zbornici, in sicer v roku dveh let v vplačani višini (brez obresti), razen v primeru, če je članu članstvo v zbornici prenehalo na podlagi izrečenega ukrepa izključitve iz zbornice, ko se pristopni delež ne vrne.”
9. člen
V prvem odstavku 54. člena se črta točka “c)”.
Doda se nov drugi odstavek, ki se glasi:
“Članom združenj fizičnega in tehničnega varovanja (obvezno članstvo) se obračunava članarina v skladu s točko a) prvega odstavka tega člena od evidentiranih varnostnikov, tehnikov in dogovornih oseb v zbornici. Pri tem se tistemu članu, ki je član tako združenja za fizično kot tudi združenja za tehnično varovanje in ime iste osebe evidentirane kot varnostnika in tehnika, obračunava članarina tako, da se te osebe upoštevajo dvojno, tako kot evidentirani varnostniki in evidentirani tehniki.”
10. člen
Določila 2., 8. in 9. člena teh sprememb in dopolnitev statuta prične zbornica izvajati s 1. 7. 1996.
Za člane zbornice v združenjih za fizično in tehnično varovanje (obvezno članstvo), ki do uveljavitve teh sprememb in dopolnitev statuta še niso pridobili potrebne licence, začne teči rok treh mesecev za pridobitev te licence skladno s tretjim odstavkom 48. člena statuta (7. člen teh sprememb in dopolnitev statuta) z naslednjim dnem od dneva uveljavitve teh sprememb in dopolnitev statuta, razen če gre za izvajalca mehanske zaščite, ko začne teči ta rok od dneva uveljavitve tehničnih pogojev iz 14. člena zakona. Če gre za člana, ki je član v obeh navedenih združenjih, pa ima ali je v roku pridobil licenco za članstvo v enem združenju, v drugem združenju pa v navedenem roku ni pridobil potrebne licence, mu članstvo preneha le v slednjem združenju.
Te spremembe in dopolnitve statuta začnejo veljati z dnem, ko jih sprejme skupščina zbornice, razen tistih sprememb in dopolnitev, ki se nanašajo na izvajanje javnih pooblastil in ki začnejo veljati z dnem uskladitve z Vlado Republike Slovenije.
Za uskladitev po tretjem odstavku tega člena je pristojen upravni odbor zbornice.
Predsednik skupščine
Viktor Pistotnik, inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti