Uradni list

Številka 4
Uradni list RS, št. 4/2001 z dne 19. 1. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 4/2001 z dne 19. 1. 2001

Kazalo

292. Pravilnik o ugotavljanju skladnosti za ročne in prevozne gasilne aparate ter gasilna sredstva, stran 405.

Na podlagi 38. in 40. člena zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 71/93) izdaja minister za obrambo
P R A V I L N I K
o ugotavljanju skladnosti za ročne in prevozne gasilne aparate ter gasilna sredstva
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa tehnične zahteve, ki jih morajo izpolnjevati ročni in prevozni gasilni aparati (v nadaljnjem besedilu: gasilniki), gasilna sredstva (v nadaljnjem besedilu: gasila), ter postopek ugotavljanja njihove skladnosti s predpisanimi zahtevami.
2. člen
(obseg pravilnika)
Pravilnik se uporablja za vse gasilnike, ki so dani v promet ali uporabo, in vsebujejo kot gasilo vodo, prah, ogljikov dioksid (CO2), peno ali drugo sredstvo ter za vsa gasila dana v promet ali uporabo.
Pravilnik se uporablja tudi za vse tiste sestavne dele gasilnikov iz prejšnjega odstavka, ki so dani v promet ali uporabo posamično oziroma ločeno od gasilnikov in zanje veljajo tehnične zahteve, določene s tem pravilnikom.
Gasil, katerih uporaba je z mednarodnimi konvencijami prepovedana, ni dovoljeno dati v promet ali uporabo.
3. člen
(opredelitev pojmov)
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, pomenijo:
– dobavitelj je proizvajalec ali njegov zastopnik s sedežem v Republiki Sloveniji, če proizvajalec nima sedeža v Republiki Sloveniji, uvoznik oziroma druga fizična ali pravna oseba, ki da gasilnik ali gasilo v promet ali omogoča njegovo uporabo,
– izjava o skladnosti je dokument, s katerim dobavitelj izjavlja, da je gasilnik ali gasilo izdelano v skladu z določbami tega pravilnika in standardi,
– certifikat o skladnosti je dokument, s katerim organ za ugotavljanje skladnosti potrdi izpolnjevanje predpisanih zahtev,
– tehnično soglasje (potrdilo o opravljenem preizkusu) je dokument, s katerim organ za ugotavljanje skladnosti potrdi izpolnjevanje vsaj bistvenih predpisanih zahtev.
4. člen
(pogoji za dajanje v promet ali uporabo)
Gasilniki in njihovi sestavni deli se lahko dajejo v promet ali uporabo, če so opremljeni z izjavo o skladnosti iz 5. člena tega pravilnika, z garancijskim listom in navodilom za uporabo v slovenščini. Gasila se lahko dajejo v promet ali uporabo, če so opremljena z izjavo o skladnosti iz 5. člena tega pravilnika ter z navodilom za uporabo v slovenščini.
Če gasilnik ali gasilo le deloma izpolnjuje tehnične zahteve, določene s tem pravilnikom, oziroma tehnične zahteve za določen tip gasilnika ali gasila ne obstajajo, se lahko da gasilnik ali gasilo v promet ali uporabo, če lahko izda dobavitelj izjavo na podlagi tehničnega soglasja.
Garancijski roki za gasilnike začnejo teči od dneva proizvodnje.
5. člen
(izjava o skladnosti)
Dobavitelj je odgovoren za zagotovitev skladnosti. Dobavitelj z izjavo o skladnosti zagotovi izpolnjevanje tehničnih zahtev za gasilnike ali gasila, navedene v tem pravilniku in standardih iz priloge tega pravilnika.
Izjava o skladnosti mora vsebovati najmanj te podatke:
– ime in naslov dobavitelja ter navedbo proizvajalca, če nima sedeža v Republiki Sloveniji,
– naziv gasilnika ali gasila in tipsko oznako ali model (partijo ali serijsko številko),
– številko, datum in kraj izdaje certifikata o skladnosti oziroma tehničnega soglasja,
– predpis, na podlagi katerega je izdana izjava o skladnosti,
– datum izdaje izjave o skladnosti in podpis pooblaščene osebe.
Dokumentacija, na podlagi katere dobavitelj izda izjavo o skladnosti, mora biti inšpekcijskim organom na vpogled pri dobavitelju še deset let po zadnji dobavi gasilnika ali gasila, na katerega se nanaša.
Če gasilnik ali gasilo izpolnjuje tudi zahteve, navedene v drugih predpisih, lahko dobavitelj to potrdi z eno izjavo o skladnosti.
6. člen
(postopki ugotavljanja in potrjevanja skladnosti)
Ugotavljanje in potrjevanje skladnosti gasilnikov ali gasil obsegata:
1. tipsko preizkušanje gasilnika ali gasila,
2. začetni nadzor proizvajalca in nadzor proizvodnje,
3. izdajo certifikata o skladnosti,
4. nadzor proizvodnje certificiranega tipa, za katerega skrbi proizvajalec,
5. stalno preizkušanje gasilnikov ali gasil, ki jih je proizvajalec vzel iz proizvodnje,
6. stalni nadzor, za katerega skrbi organa za ugotavljanje skladnosti,
7. izdajo izjave o skladnosti.
Tipsko preizkušanje gasilnikov ali gasil izvaja laboratorij, ki svojo usposobljenost izkaže z akreditacijsko ali drugo ustrezno listino. Po končanem preizkušanju laboratorij izda poročilo o tipskem preizkušanju.
Certifikat o skladnosti mora dobiti dobavitelj, ki plača tudi stroške postopka ugotavljanja in potrjevanja skladnosti.
7. člen
(organ za ugotavljanje skladnosti)
Certifikat o skladnosti za posamezni gasilnik ali gasilo oziroma za tip gasilnika ali gasila izda organ za ugotavljanje skladnosti, ki ga določi minister, pristojen za trg, v soglasju z ministrom, pristojnim za varstvo pred požarom. Organ za ugotavljanje skladnosti mora izpolnjevati pogoje navedene v 11. členu zakona o tehničnih zahtevah za proizvode in o ugotavljanju skladnosti (Uradni list RS, št. 59/99 in 54/00).
Organ za ugotavljanje skladnosti lahko zavrne izdajo certifikata o skladnosti in zahteva dodatno preizkušanje celotnega gasilnika ali gasila oziroma zahteva preizkušanje tistih delov in parametrov, ki ne ustrezajo tehničnim zahtevam, določenim s tem pravilnikom.
Za gasilnike ali gasila, ki le delno izpolnjujejo tehnične zahteve iz tega pravilnika oziroma za gasilnike ali gasila, za katere tehnične zahteve ne obstajajo, lahko organ za ugotavljanje skladnosti izda tehnično soglasje. Prošnji za izdajo tehničnega soglasja mora dobavitelj namesto poročila o tipskem preizkušanju, priložiti poročilo o preizkušanju gasilnika ali gasila, ki ga izda usposobljeni laboratorij iz drugega odstavka prejšnjega člena.
Organ za ugotavljanje skladnosti nadzira proizvajalce gasilnikov in gasil. Pri proizvajalcih, ki nimajo urejenega sistema kakovosti, obsega nadzor tudi odvzem vzorcev iz proizvodnje in preizkušanje pri usposobljenem laboratoriju. Če organ ugotovi, da se gasilniki ali gasila ne izdelujejo v skladu z zahtevami in pogoji, na podlagi katerih je pridobljen certifikat, ga lahko odvzame.
Postopek ugotavljanja skladnosti, določen s tem pravilnikom, velja tudi za vse sestavne dele gasilnika, kadar se ti dajejo posamično v promet ali v uporabo.
8. člen
(označevanje gasilnikov in gasil)
Gasilniki in gasila morajo biti označena v slovenskem jeziku v skladu s standardi.
Sestavni deli gasilnika morajo biti označeni tako, da je mogoče določiti vrsto gasilnika, za katerega se uporabljajo.
Dobavitelj ne sme gasilnika ali gasila označiti z drugim znakom, ki bi zmanjšal vidljivost in berljivost oznak, zahtevanih v prvem odstavku tega člena.
9. člen
(veljavnost listin o skladnosti, izdanih v tujini)
Listine o skladnosti, izdane v tujini, veljajo v Republiki Sloveniji v skladu z zakonom o tehničnih zahtevah za proizvode in o ugotavljanju skladnosti.
10. člen
(veljavnost in arhiviranje certifikatov o skladnosti)
Certifikat je veljaven do spremembe proizvodne specifikacije.
Organ za ugotavljanje skladnosti vodi registre o izdanih certifikatih in jih arhivira za 20 let po prenehanju veljavnosti certifikata.
Obrazce za certifikat določi predstojnik Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.
11. člen
(nadzor)
Izvajanje tega pravilnika za gasilnike in gasila, dana v promet ali uporabo, nadzira Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.
12. člen
(gasilniki in gasila, ki že imajo certifikat o skladnosti)
Za gasilnike in gasila, ki so bili dani v promet ali uporabo pred uveljavitvijo tega pravilnika in že imajo certifikat o skladnosti, ni treba pridobiti novega certifikata. Za gasilnike in gasila, ki bodo dani v promet ali uporabo na podlagi že pridobljenega certifikata o skladnosti po uveljavitvi tega pravilnika, mora dobavitelj podati izjavo o skladnosti.
Certifikati o skladnosti, izdani na podlagi dosedanjih predpisov, so veljavni do roka veljavnosti navedenega na certifikatu o skladnosti oziroma do spremembe proizvodne specifikacije.
13. člen
(priloga)
Sestavni del tega pravilnika je priloga s standardi, ki določajo tehnične zahteve in je objavljena hkrati s tem pravilnikom.
14. člen
(prehodna določba)
Do določitve organa za ugotavljanje skladnosti na podlagi 7. člena tega pravilnika opravlja naloge tega organa Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.
15. člen
(prenehanje uporabe predpisov)
Z uveljavitvijo tega pravilnika se prenehata uporabljati odredba o obveznem atestiranju prenosnih in prevoznih gasilnih aparatov (Uradni list SFRJ, št. 16/83) in odredba o določitvi aparatov za gašenje, ki smejo v promet samo, če so opremljeni z garancijskim listom in tehničnim navodilom, ter o najkrajšem garancijskem roku in roku zagotavljanja servisiranja zanje (Uradni list SFRJ, št. 45/81).
16. člen
(končna določba)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 017-02-35/2000
Ljubljana, dne 11. januarja 2001.
Minister
za obrambo
dr. Anton Grizold l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti