Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/2001 z dne 12. 1. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/2001 z dne 12. 1. 2001

Kazalo

191. Odlok o pokopališkem redu v Občini Cankova, stran 284.

Na podlagi 3., 4., 6. in 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 12. in 25. člena zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč (Uradni list SRS, št. 34/84, 26/90) 5. člena odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Cankova (Uradni list RS, št. 46/00) je Občinski svet občine Cankova na 19. redni seji dne 21.12. 2000 sprejel
O D L O K
o pokopališkem redu v Občini Cankova
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določi način opravljanja pokopališke in pogrebne dejavnosti ter urejanja pokopališč na območju Občine Cankova.
2. člen
Na območju Občine Cankova so naslednja pokopališča:
1. Pokopališče Cankova: za naselja Cankova in Skakovci
2. Pokopališče Domajinci: za naselje Domajinci
3. Pokopališče Gerlinci: za naselje Gerlinci
4. Pokopališče Gornji Črnci: za naselje Gornji Črnci
5. Pokopališče Korovci: za naselje Korovci
6. Pokopališče Krašči: za naselje Krašči
7. Pokopališče Topolovci: za naselje Topolovci.
3. člen
Pokopališča so namenjena pokopavanju umrlih, ne glede na njihovo veroizpovedi državljanstvo, narodnost in raso.
Na določenem pokopališču se pokopavajo:
– vsi umrli v območju, za katerega je pokopališče namenjeno,
– vsi umrli v sosednjem naselju ali kakršnem drugem kraju, če je umrli pred smrtjo tako želel oziroma, če tako želijo svojci umrlega, ki imajo po zakonu pravico izbrati pokopališče.
4. člen
Pokopališka in pogrebna dejavnost ter urejanje pokopališč je komunalna dejavnost, ki jo na območju Občine Cankova opravlja koncesionar (v nadaljevanju: upravljavec pokopališča).
Pokopališča na območju Občine Cankova so sanitarno – komunalni objekti. Za opravljanje javne službe na področju pokopališke in pogrebne dejavnosti urejanja in vzdrževanja Občina Cankova se lahko podeli koncesijo.
Pred podelitvijo koncesije, se preveri mnenje vaške skupnosti, kjer se pokopališče nahaja, ali vaška skupnost želi upravljati z pokopališčem in vršiti pogrebne storitve ali naj Občina Cankova podeli koncesijo koncesionarju.
5. člen
Pokopališče se zgradi ali obstoječe razširi na podlagi ureditvenega načrta, skladno z dolgoročnim družbenim planom Občine Cankova.
O ustanovitvi novih, razširitvi in opustitvi obstoječih pokopališč po predhodnem soglasju sanitarne inšpekcije in v skladu s prostorsko dokumentacijo odloči, na predlog župana, občinski svet. Pri opustitvi pokopališča je treba pridobiti mnenje Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščin.
II. UREJANJE POKOPALIŠČ
6. člen
Pokopališče mora biti ograjeno z zidom ali ograjo ali zimzelenim rastlinjem ter praviloma odmaknjeno od drugih objektov.
Mrliško vežo za čuvanje umrlih morajo imeti vsa pokopališča.
Če je pokopališče ograjeno z zidom, se nanj ne smejo pritrjevati nagrobne plošče.
Vsako pokopališče mora imeti garderobo za pokopališčne delavce, shrambo za orodje, prostor za odlaganje spomenikov, urejen prostor za zbiranje in odvoz odpadkov, možno oskrbo z vodo in elektriko, dostop z motornimi vozili in parkirišče.
Spomeniki, nagrobni okvirji in druga znamenja ne smejo segati preko grobnega prostora.
Postavljanje nagrobnikov in sajenje okrasnega grmičevja mora biti v skladu z načrtom ureditve pokopališča in soglasjem upravljavca pokopališča.
7. člen
Za vsako pokopališče mora biti izdelan načrt razdelitve na pokopališčne oddelke in grobove.
Z načrtom razdelitve se določi razdelitev grobnih prostorov na vrste grobov, grobnice, grobišča, žarne grobove prostore za anonimne pokope ter za raztrositev pepela.
Upravljavec pokopališča lahko določi posebni prostor na pokopališču za skupen pokop umrlih oseb v primeru elementarnih in drugih nesreč.
8. člen
Mere vrstnega groba so naslednje:
– za enojni grob dolžina 2,4 m in širina 1,2 m,
– za dvojni grob dolžina 2,4 m in širina 2,4 m,
– za otroški grob, do 10 let starosti, polovične mere enojnega groba.
Minimalne mere za grob so:
– dolžina 2 m,
– globina 1,8 m, oziroma najmanj 1,2 za otroški grob,
– razmak med grobovi 0,4 m.
Upravljavec pokopališča lahko določi tudi grobove, ki so večjih dimenzij, kolikor je to v skladu z načrtom ureditve pokopališča.
Velikost in obliko žarnega groba določi upravljavec pokopališča v skladu z načrtom razdelitve.
Na starih pokopališčih se morajo grobovi in razmak med grobovi prilagoditi obstoječemu stanju, po možnosti z opustitvijo kakršnega groba stanje prilagoditi novim pokopališčem. Iz tega so izvzeti spomeniki in nagrobniki večje materialne vrednosti. Na starih pokopališčih se grob širine nad 1,5 m obravnava kot družinski grob.
9. člen
Dodelitev novega grobnega prostora se opravi po vrstnem redu, razen v primerih:
– kadar gre za pokop v dvojni (družinski grob),
– kadar gre za pokop v enojni grob po poteku mirovalne dobe,
– kadar gre za pokop v grobnico,
– kadar gre za pokop žare.
Žare s pepelom se shranjujejo v žarnih grobovih ali v obstoječih klasičnih grobovih in grobnicah. V en žarni grob je lahko shranjenih več žar. Globina žarnega groba je 0,7 m, širina 0,6 m do 1,0 m in dolžina od 0,6 m do 1,2 m.
Pokop v tuj grob brez dovoljenja dotedanjega najemnika grobnega prostora ni dovoljen.
Prekop groba oziroma ponoven pokop v isti grob je dovoljen po preteku mirovalne dobe, ki ne sme biti krajša od 10 let, pri čemer je treba upoštevati značilnost zemljišča, na katerem je pokopališče.
Grob se sme izjemoma odpreti pred potekom mirovalne dobe in umrlega prenesti v drugo pokopališče oziroma ob poprejšnjem soglasju najemnika grobnega prostora in z dovoljenjem za zadeve zdravstvenega varstva pristojnega občinskega upravnega organa oziroma z dovoljenjem, pristojnega za kazenski postopek.
Ob ponovnem pokopu ali v primeru iz prejšnjega odstavka tega člena, lahko posega v grobni prostor samo upravljavec pokopališča oziroma koncesionar.
10. člen
Prevoz pokojnika se sme opraviti praviloma le s posebnim vozilom, katerega priskrbi upravljavec pokopališča oziroma organizator pogrebne svečanosti.
III. POGREBNE STORITVE
11. člen
Svojci umrlega so dolžni upravljavcu pokopališča oziroma koncesionarju prijaviti pokop umrlega najmanj 36 ur pred pokopom z dokazilom o prijavi smrti pristojnega organa.
12. člen
Čas pokopa določi upravljavec pokopališča oziroma koncesionar sporazumno z naročnikom pogreba.
13. člen
Pogrebno dejavnost izvajajo vaške skupnosti, kolikor bodo zainteresirane oziroma koncesionar, kot gospodarsko javno službo, katerega na predlog pristojne komisije izbere občinska uprava v skladu z koncesijskim aktom in v skladu z odlokom o opravljanju gospodarske javne službe na področju urejanja in vzdrževanja pokopališč ter pogrebnih storitev.
14. člen
Cene pogrebnih storitev določa s cenikom koncesionar na podlagi pridobljenega soglasja Občinskega sveta občine Cankova.
IV. POGREBNE SVEČANOSTI
15. člen
Pogrebna svečanost se opravi v skladu z določbami tega odloka in v skladu z dogovorom med svojci in upravljavcem pokopališča oziroma koncesionarjem pri čemer se upošteva volja umrlega.
16. člen
Umrli se praviloma čuva v mrliški veži, izjemoma pa doma, kjer ni urejenih mrliških vežic. Prenos na pokopališče je dovoljen potem, ko je ugotovljen nastop smrti po predpisih o mrliški pregledni službi.
17. člen
Pogrebna svečanost je praviloma javna, razen če se na podlagi volje umrlega oziroma naročnika pogreba opravi anonimni pogreb v ožjem družinskem krogu.
18. člen
Pogreb s pokopom umrlega je komemoracija in ima značaj javne pietete.
Pogrebna svečanost se začne z dvigom pokojnikove krste ali žare z mrliškega odra.
Na željo svojcev umrlega in če je pokojnik tako želel lahko temu sledi maša ali drugi verski obredi.
Pokop pokojnika poteka na krajevno običajen način.
19. člen
Če pri pogrebnih svečanostih sodeluje tudi častna enota z vojaškim ali lovskim strelnim orožjem, ki izstreli častno salvo kot zadnji pozdrav umrlemu, je potrebno zagotoviti varnost občanov in premoženja, za kar je odgovoren poveljnik ali vodja častne enote.
20. člen
Za organizacijo in potek pogrebov predstavnikov oboroženih sil Republike Slovenije in pripadnikov Ministrstva za notranje zadeve, veljajo njihova pravila.
21. člen
Najkasneje eno uro po poteku svečanosti je potrebno grob zasuti in ga urediti začasno tako, da ne poškoduje sosednih grobov.
V. ODDAJANJE PROSTOROV ZA GROBOVE V NAJEM
22. člen
Sorodniki pokojnika sklenejo ob prijavi pokopa najemno pogodbo za grob z upravljavcem pokopališča oziroma koncesionarjem. Po uveljavitvi tega odloka se plača najemnina za grob, ki jo določi Občinski svet občine Cankova s posebnim sklepom.
Z vplačilom najemnine za grob je plačano tudi vzdrževanje pokopališča oziroma skupnih naprav.
Najemnina se plačuje letno, petletno ali desetletno.
23. člen
Najemnik pridobi pravico razpolaganja z grobom s sklenitvijo najemne pogodbe z upravljavcem pokopališča oziroma koncesionarjem, ki mora vsebovati predvsem:
– podatke o grobu (vrsta groba),
– obveznosti najemnika in upravljavca,
– čas prvega najema, ki ne sme biti krajši od 10 let,
– višina najemnine,
– rok rednega plačila,
– dolžnosti najemnika, da pred iztekom pogodbe le-to obnovi.
24. člen
Pogodba se lahko razveljavi v naslednjih primerih:
– če najemnik groba ne poravna najemnine za preteklo obdobje po predhodnem pisnem opozorilu.
Pogodba se lahko razveljavi šele po petih letih od zadnjega plačila najemnine:
– če najemnik ne vzdržuje groba,
– ob opustitvi pokopališča,
– kadar to zahteva načrt preureditve pokopališča.
Po razveljavitvi se smatra grob kot opuščen do konca mirovalne dobe, na kar se pokoplje in odda drugemu v najem. Kolikor gre za grobišče, ki se obravnava kot kulturni spomenik, lahko grob ostane in ga prevzame v upravljanje upravljavec pokopališča.
Če gre za odstranitev spomenikov, ki so kulturnega značaja in večje materialne vrednosti, se določi poseben prostor za shranjevanje spomenikov.
Najemnik je dolžan odstraniti opremo na grobu v roku 30 dni po razveljavitvi pogodbe.
VI. PRAVICE IN DOLŽNOSTI UPRAVLJALCA POKOPALIŠČA OZIROMA KONCESIONARJA
25. člen
Upravljavec pokopališča oziroma koncesionar ima naslednje dolžnosti in pravice:
– opravlja pogrebne storitve (od prevoza, ureditve umrlega, pogreb s pokopi),
– vodi evidenci o umrlih, ki so na pokopališču pokopani,
– vodi evidenco najemnikov grobov,
– vodi kataster komunalnih naprav na pokopališču,
– ugotavlja pravilnost pokopaliških dokumentov za določitev pokopa, poskrbi za izdelavo ureditvenih načrtov, ki jih potrdi Občinski svet občine Cankova,
– vodi ustrezno evidenco prihodkov in odhodkov ter v zvezi s tem tudi ustrezno finančno poslovanje,
– daje soglasje k načrtom za postavitev spomenikov,
– sklepa pogodbe in izvaja splošne akte, s katerimi se ureja opravljanje pokopaliških storitev v skladu s tem odlokom,
– upravlja druge naloge po veljavnih predpisih,
– grobove, ki nimajo svojcev ali zavezancev vzdržuje na stroške Občine Cankova, najdlje 10 let,
– skrbi za sprotno vzdrževanje in urejanje komunalne infrastrukture, mrliške vežice in drugih objektov,
– spremlja splošno stanje na pokopališču ter o tem poroča Občinski upravi občine Cankova.
26. člen
Upravljavec pokopališča oziroma koncesionar je dolžan zavarovati vrednostne predmete, ki se najdejo ob prekopu grobov, ter jih shraniti. Najdene predmete mora upravljavec pokopališča oziroma koncesionar izročiti upravičencu oziroma občini.
VII. VZDRŽEVANJE ČISTOČE, REDA IN MIRU NA POKOPALIŠČU
27. člen
Najemniki grobov in obiskovalci pokopališč so dolžni:
– vzdržati se vseh dejanj, s katerimi bi žalili umrle in svojce umrlih,
– redno vzdrževati grobove ter vmesne prostore med grobovi in odlagati smeti in druge odpadke na za to določena mesta,
– odlagati zemljo, robnike in druge materiale, ki ostanejo od gradnje in prenove grobov na mesta določena za odlaganje odpadkov oziroma takšnih materialov,
– skrbeti za to, da ne poškodujejo drugih grobov.
– grobovi morajo biti redno vzdrževani in urejeni.
28. člen
Na pokopališču je posebej prepovedano:
– nedostojno vedenje, razgrajanje in podobno,
– trganje zelenja in cvetja na tujih grobovih,
– odlaganje odpadkov zunaj prostorov namenjenih za odlaganje,
– odtujevanje predmetov z grobov in pokopaliških prostorov,
– vodenje živali po pokopališču.
29. člen
Za red in vzdrževanje pokopališč je odgovoren upravljavec pokopališč oziroma koncesionar, za urejenost groba pa najemnik groba.
Pokopališke poti, ograje, žive meje mrliško vežico in druge komunalne naprave mora vzdrževati upravljavec pokopališča oziroma koncesionar. Za cerkvene objekte v sklopu pokopališča skrbi cerkev sama.
Upravljavec pokopališča oziroma koncesionar in najemnik groba lahko skleneta posebno pogodbo o vzdrževanju groba.
VIII. KAZENSKE DOLOČBE
30. člen
Z denarno kaznijo od 10.000 SIT do 50.000 SIT se kaznuje posameznik:
– če uredi grob z nasprotju z načrtom ureditve pokopališča oziroma načrtom razdelitve,
– če postavi ali odstrani nagrobni spomenik oziroma spremeni arhitektonsko zasnovo groba brez soglasja upravljavca pokopališča,
– če koga ovira, da ne more svobodno in nemoteno prisostvovati javni pogrebni svečanosti,
– če brez vednosti upravljavca pokopališča spremeni potek javne pogrebne svečanosti,
– če ne vzdržuje redno groba,
– če preproda grobni prostor,
– če odtuji predmete grobov, mrliške vežice in pokopaliških objektov,
– krši določbe 27. in 28. člena tega odloka.
31. člen
Z denarno kaznijo od 10.000 SIT do 200.000 SIT se kaznuje za prekršek upravljavec pokopališča oziroma koncesionar:
– če ne skrbi za vzdrževanje objektov in naprav ter poti in zelenic v skladu z načrtom ureditve pokopališča,
– če ne zagotavlja primeren red in snago v mrliški vežici in na pokopališču,
– če ne organizira javne pogrebne svečanosti v skladu s tem odlokom ali če jo izvede drugače, kot je to določeno s tem odlokom,
– če ne zasuje grob v določenem času,
– če opravi pokop v nasprotju s četrto alineo 25. člena tega odloka,
– če ne vodi evidence o grobovih ali pokopanih in evidenci o sklenjenih pogodbah za grobove,
– če ne določi enotnega obeležja do postavitve spomenika,
– če ne vodi katastra komunalnih naprav na pokopališču.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
32. člen
V treh mesecih od uveljavitve tega odloka sprejme upravljavec pokopališča pravilnik o pokopališkem redu, ki ga predloži v potrditev Občinskemu svetu občine Cankova.
Upravljavec pokopališča oziroma koncesionar uskladi svoje poslovanje s tem odlokom v roku štirih mesecev od njegove uveljavitve.
33. člen
Nadzor nad izvajanjem določil tega odloka opravljajo pristojne inšpekcije, pooblaščena oseba za komunalni nadzor – komunalni nadzornik Občine Cankova in pooblaščeni delavci upravljavca pokopališča oziroma koncesionarja.
34. člen
Z veljavnostjo tega odloka prenehajo veljati odlok o pokopališkem redu na območju Občine Murska Sobota (Uradne objave, št. 12/87).
35. člen
Ta odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati petnajsti dan po objavi.
Št. 1329/2000
Cankova, dne 29. decembra 2000.
Župan
Občine Cankova
Viktor Voršič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti